---> Intihar edenler sizce "kendilerinimi" cezanaldirilar yoksa "CevresindekiLerimi"..??
Bu hemen cevaplandırılamayacak kadar derin bir konu.
Her şeyden önce intiharı eden kim, şartları ne... Bunlara göre bu sorunun da cevabı değişir.
Belirli şartlar altında intiharın farklı farklı nedenleri oluyor, mesela:
-Japonlarda seppuku dediğimiz durum, tamamen bir insanın kendini cezalandırması üzerine kuruludur. Kişi bir hata yapar ve onurlu bir şekilde kendi hayatına son vermeyi tercih eder.
-Ya da "intihar notu" dediğimiz çok yaygın bir şey var, genelde "ölümümden kimse sorumlu değildir" yazar. Bu notu bırakıp da intihar edenlerin ne kendini, ne de belirli bir insanı / grubu cezalandırma amacı yoktur. Sadece içinden çıkamadıkları durumlar onları bu noktaya sürüklemiştir. Belki "kimseyi suçlamak istemiyorum, ama... herkesi suçlamak istiyorum!" cümlesi bu durumu çok güzel özetler. Artık o kadar çok fazla şey biriktirmiştir ki, kimin tam olarak ne yanlış hareket yaptığının bir önemi kalmamıştır, her şey iç içe geçmiş, bulanıklaşmıştır.
-Sonuncu ihtimale örnek olarak Tezer Özlü'nün adını hatırlayamadığım bir kitabındaki anlatımını gösterebiliriz. Öldüğünde güzel olmak istiyordu, güzel ölü bedeniyle diğerlerinden öç almayı istiyordu çünkü insanların önem verdiği şey, dış görünüş "işte bu kadar geçici", bu gerçeği onlara gösterebilmek için. Ne kadar güzel ya da çirkin olduğumuzun önemi yoktur; yaptıklarımız, düşüncelerimiz, hayata karşı duruşumuzdur bizi var eden ve biz yapan. Bizi sadece yüzeysellikle değerlendiren insanlardan öç alıp onları kelimenin tam anlamıyla cezalandırmak için anlatılmıştı bu 'güzel ve ölü beden'i içeren intihar mizanseni.
Ben bu kadar yazıyı okumam, ne anlattın diyenler için özet: Değişken olandır.