inşaat ruhsatı ve dayanağı imar plânının birlikte dava konusu edilmesi halinde,dava dilekçesi örneği

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Yetkili plân müellifine yaptırılmayan 1/1000 ölçekli imar plâ¬nına da¬yalı olarak komşu taşınmaza inşaat ruhsatı verilmesi üzerine, bu inşaat ruhsatı ve dayanağı imar plânının birlikte dava konusu edilmesi halinde, dava dilekçesi örneği.
3194 sayılı İmar Kanunu

















Yetkili plân müellifine
yaptırılmayan 1/1000 ölçekli imar plânına dayalı olarak komşu taşınmaza inşaat
ruhsatı verilmesi üzerine, bu inşaat ruhsatı ve dayanağı imar plânının birlikte
dava konusu edilmesi halinde, dava dilekçesi örneği.







Yürütmenin durdurulması istemlidir.
İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
………….


DAVACI………...….:
Adresi……………....:
VEKİLİ……….........:
Adresi……………....:
DAVALI……………:
TEBLİĞ TARİHİ.....:
Dava Konusu İşlem..: ............... İli, ........... il*çesi,............ Mahallesi, ......... Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında.sayılarında kayıtlı olan taşınmazı üzerine inşaat yapılması için yapı ruhsatı verilmesine ilişkin …............tarih ve ….…. sayılı ………. Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünü işle*minin ve bu işlemin dayanağı olan ............... tarih ve ............. sayılı bele*diye meclisi kararı ile kabul edilen 1.1000 ölçekli uygulama imar plânının iptali ile işlemlerin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan za*rarlara neden olacağından yürütmenin durdurulması istemidir.
OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA:
Davalı idare belediye meclisinin ............. tarih ve ............ sayılı kararı ile 1.1000 ölçekli uygulama imar plânı yapılmış ve imar plânına dayalı ola*rak ….. İli, …..ilçesi, ….. Mahallesi, ….. Mevkiinde, tapunun ….. pafta, ….. ada ve …..parsel sayı*sında. sayıla*rında olan taşın*maza inşaat yapılmak üzere yapı ruhsatı verilmiştir.
3194 sayılı İmar Kanununun 8. maddesinin (b) bendinde, “İmar plânları Nazım İmar Plânı ve Uygulama İmar Plânından meydana gelir. Mevcut ise bölge plânı ve çevre düzeni plân kararlarına uygunluğu sağlana*rak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar plânları ilgili belediyelerce yapılır. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. Bu plânlar onay tarihinden itiba*ren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süre ile ilan edilir. Bir aylık ilan süresi içinde plânlara iti*raz edilebilir. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve plânları belediye meclisi onbeş gün içinde incele*yerek kesin karara bağ*lar.” hükmü yer almakta olup; aynı Yasanın 38. maddesinde de, “Halihazır harita ve imar plânlarının hazırlanması ve bunların uygulanmasının fenni mesuliyetini; uzmanlık, çalışma konuları ve ilgili kanunlarına göre, mühen*disler, mimarlar, şehir plâncıları deruhte ederler...”hükmüne yer verilmiştir.
2.11.1985 gün ve 18916 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlana*rak yü*rürlüğe giren İmar Plânlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuru*luşlarının Yeterlilik Yönetmeliğinin “Amaç” başlıklı 1. maddesinde “Bu yö*netme*liğin amacı, yerleşme plânları ve bu çerçevede şehir ve kasabaların imar plânları*nın, uygulamada bütün ilgili taraflarca uyulması gereken güvenilir ve uy*gulanabilir nitelikte düzenlenebilmesi için, bu plânların yapımını yükümlenecek müelliflerin ehliyet durumlarına ait esasları belirlemektir.” hükmünde olup, aynı yönetmeliğin 5. maddesinde ise, yerleşme ve onu bütünleyen çevreye ait alanlarda düzenlenen imar plânlarının yapım alanlarının büyüklüğü plân yapımına konu olan yerleşme veya yerleşmeler bütününün gelecekteki nüfusları veya nüfus toplamla*rına göre aşağıdaki gruplar teşkil edilmiştir. Plân yapım alanının 5.000 hektar ve daha fazla olması veya gelecekteki nüfus projeksiyonuna göre 300.000 ve daha fazla nüfuslu olacak yerleşme bütünleri (A) grubudur.” kuralı yer al*maktadır.
Yine, 2.11.1985 gün ve 18916 mükerrer sayılı Resmi Gazetede ya*yımlana*rak yürürlüğe giren İmar Plânı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde, imar plânının ilgili idarece doğrudan yapılması du*rumunda, ilgili idarenin plânlama grubunda veya sözleşmeli olarak istihdam edi*lenlerin o yerleşmenin imar plânlarının ha*zırlanmasında geçerli olan yeterliliğe haiz olmasının şart olacağı; 6. maddesinde ise, imar plânlarının ihale suretiyle elde edilmesi durumunda, plân müellifinin “İmar Plânlarının Yapımını Yükümle*necek Müellif ve Mü*ellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmelik” inde, o yerleşme için belirlenen asgari yeterlilik belgesine haiz olmasının şart olacağı ve plânlama ya*rışma*ları sonucunda yapılan ihalelerin bu hükmün dışında kalacağı kurallarına yer verildiği görülmektedir.
Yukarıda bahsedilen hükümlerin incelenmesinden ise, davalı idarenin bele*diye ve mücavir alan sınırları içinde imar plânı ve tadilatı yapma konu*sunda yetkili olduğu, ancak yapılacak imar plânı ve tadilatlarını hazırlaya*cak müelliflerin yeter*lilik belgelerine sahip olmasının gerekli olduğu, bu durumun söz konusu tadilatla*rın hem belediye tarafından doğrudan yapıl*ması hem de ihale ile yaptırılması ha*linde de geçerli olduğu, bu hale göre taşınmazımın bulunduğu İlin 400.000 nüfuslu olduğu dikkate alındığında bu sahada (A) grubu şehir plâncısının yetkili olduğu anlaşılmaktadır.
Olayda ise, (F) grubu plân müellifi tarafından hazırlanan imar plânı tadilatı*nın yukarıda bahsedilen kurallara aykırı olduğu görülmektedir. Böy*lece, bu plâna dayalı olarak yapı ruhsatı verilmesinde de hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Bu nedenlerle hem imar plânı tadilatının ve hem de bu plân tadilatına dayalı olarak verilen inşaatının iptalinin istenilmesi zorunluluğu doğmuştur.
YASAL DELİLLER: 3194 sayılı İmar Kanunu ve diğer ilgili mevzuat, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu.
SONUÇ VE İSTEM: ............... İli, ........... il*çesi,............ Mahallesi, ......... Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında.sayılarında kayıtlı olan taşınmazı üzerine inşaat yapılması için yapı ruhsatı verilmesine ilişkin …............tarih ve ….…. sayılı ………. Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünü işle*minin ve bu işlemin dayanağı olan ............... tarih ve ............. sayılı bele*diye meclisi kararı ile kabul edilen 1.1000 ölçekli uygulama imar plânının iptali ile idari işlemlerin uygulan*ması ha*linde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işle*min açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleştiğinden yürütmenin durdurulmasına, yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesi gereğini arz ederim.

TARİH
İSİM
İMZA
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst