İkinci çocuk için 35’i geçirmeyin

AySe^^

Bayan Üye
35 yaş üstünde yumurtalık rezervi düştüğü için çocuk isteyen çiftlerin gecikmemelerinde fayda var.


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, düzenli ve korunmasız cinsel birliktelik yaşayan bir çiftin bir yıl sonunda gebeliğe ulaşamamasına “primer infertilite’’ (birincil kısırlık), daha önce bir bebeğe sahip olmalarına rağmen ikinci gebeliğin gerçekleşmemesine ise “sekonder infertilite’’ (ikincil kısırlık) adı verildiğini söyledi.

Sekonder infertilitenin en başta gelen sebebinin hem erkek, hem de kadında ilerleyen yaş durumu olduğunu bildiren Prof. Şatıroğlu, toplumda “kısırlığın çoğunlukla kadına bağlı sebeplerden oluştuğu’’ gibi yanlış bir önyargının olduğuna işaret etti.

Prof. Şatıroğlu, erkek kaynaklı kısırlık yüzdesinin hiç de hafife alınacak boyutlarda olmadığını vurgulayarak “Özellikle yaşa, strese ve sigara kullanımına bağlı olarak sperm sayısı ve kalitesinde ciddi düşüşler yaşanıyor” dedi.

Birincil ve ikincil kısırlık belirtilerinin benzeştiğini, ancak ikincil kısırlığın en büyük tetikleyicisinin ilerleyen yaş olduğunu belirten Şatıroğlu, “35 yaş üstü anne adaylarında yumurtalık rezervi belli bir düşüşe geçtiği için, ikinci bir çocuk isteği olan çiftlerin ellerini çabuk tutmasında fayda vardır. Doğal yollarla ikinci çocuklarına sahip olamayan çiftler için durum, birincil kısırlık teşhisiyle tedavi gören çiftlerden çok farklı olmayacaktır’ diye konuştu.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst