meridyen2
Kayıtlı Üye
Hz. Mehdi (a.s) Kimsenin Tanıyıp Anlamayacağı Bir Ruh Değil, Peygamberimiz (s.a.v)'in Haber Verdiği Yüzlerce Alametin Üzerinde Tecelli Ettiği Mübarek Bir Şahıstır
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s)ın bir ruh olmadığını bir şahıs olduğunu nasıl açıklamıştır?
Hz. Mehdi (a.s)ın hemen tanınmasına vesile olacak alametler nelerdir?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in hadislerinde ve İmam Rabbani, Celaleddin Suyuti, Bediüzzaman Said Nursi gibi büyük İslam alimlerinin açıklamalarında Hz. Mehdi (a.s.)ın fiziksel ve ahlaki olarak sahip olduğu tüm özellikler, hangi ortamda çıkacağı, çıkışının alametlerinin neler olduğu, kendisine nasıl biat edileceği çok detaylı olarak tarif edilmiştir. Mehdiyeti anlatan hadislerin hepsinde Hz. Mehdi (a.s.) bir zat, bir şahıs, Allahın üstün ilimler lütfettiği bir beşer olarak bildirilmiştir. Tek bir hadiste dahi Hz. Mehdi (a.s.)ın ruh şeklinde geleceği söylenmemiştir. Bu yönde bir ima, bir işari mana dahi yoktur.
1400 senedir İslam dünyasından hiç kimse Hz. Mehdi (a.s.)ın ruh olarak geleceği iddiasında bulunmamıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)in tüm özellikleriyle anlattığı bu mübarek şahsın gelişini heyecanla bekleyen yaklaşık 1,5 milyarlık İslam alemi de, bir ruhun veya manevi bir varlığın beklentisi içinde değildir. Tüm İslam dünyası Müslümanların manevi lideri olacak, onları birleştirecek, Hz. İsa (a.s.) ile birlikte İslam ahlakını yeryüzüne hakim kılacak, dünyaya Asr-ı Saadet benzeri bir güzellik yaşatacak bu mübarek zatı heyecanla beklemektedir.
Peygamberimiz (s.a.v.)in Mübarek Bir İnsan Olan Hz. Mehdi (a.s.)ın Fiziksel Özelliklerini Anlatması, Hz. Mehdi (a.s.)ın Ruhani Bir Varlık Olmayacağının Delillerindendir
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yüzlerce hadisle Hz. Mehdi (a.s.)ın görünümünün nasıl olacağını bildirmiştir. Hatta bu konuda hayret verici detayları haber vermiştir. Eğer Hz. Mehdi (a.s.) ruhani bir varlık olarak gelecek olsa, Peygamberimiz (s.a.v.)in Hz. Mehdi (a.s.)ın saç rengini, boyunu, endamını, gözlerini, sakalını, dişlerini, yüzünü, sırtındaki bene yüzündeki ize ve kaşlarının arasındaki kaş çatma çizgisine kadar detay vererek tüm fiziksel özelliklerini anlatmayacağı açıktır.
Ruh şeklinde olan bir varlığın, gözü, kaşı, sakalı, boyu olmaz. Omuzlarının, karnının ve tüm bedeninin geniş olacağı, açık ve geniş alınlı olacağı, saçlarının siyah ve gür olacağı, gözlerinin hafif çekik olacağı, sakalının gür ve sık olacağı, sakalının yanlarda az, aşağı tarafının uzun olacağı, sırtında Nübüvvet mührünün olacağı, sırtında ayrıca mersin yaprağına benzeyen bir ben daha olacağı, burnunun ince ve küçük olacağı, burnunun orta bölümünde belli belirsiz bir çıkıntı olacağı, kaşlarının kavisli olacağı, iki kaşı arasında küçük bir çukur olacağı, alnında bir içbükeylik ve bir ben olacağı, cildinin çok güzel ve parlak olacağı gibi onlarca detay bildirilmez. Peygamberimiz (s.a.v.)in, Hz. Mehdi (a.s.)ı bu kadar detaylı tarif etmiş olması müminler için çok büyük bir nimet ve güzelliktir. Peygamberimiz (s.a.v.)in tasvirleri vesilesiyle, Hz. Mehdi (a.s.) ortaya çıktığında kendisini görenler, bu tasvirlerden hemen kendisini tanıyacaklardır.
Bir ayette, Kitap Ehlinin Peygamber Efendimiz (s.a.v.)i çocuklarını tanır gibi tanıyacakları bildirilmektedir:
Kendilerine kitap verdiklerimiz, onu (peygamberi), çocuklarını tanır gibi tanırlar. Buna rağmen içlerinden bir bölümü, bildikleri halde gerçeği gizlerler. (Bakara Suresi, 146)
Bakara Suresindeki bu ayet işari manada, Hz. Mehdi (a.s.)ın tanınmasına da işaret etmektedir. Hz. Mehdi (a.s.) da ortaya çıktığında, mübarek Peygamberimiz (s.a.v.)in tasvirleri ışığında, insanlar onu çocuklarını tanır gibi tanıyacaklardır. Ancak buna rağmen bazı insanlar, bu mübarek şahsı tanımazlıktan gelecekler ve kendisini inkar edeceklerdir.
Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s.)ın Bir İnsana Ait Özelliklerini Çok Detaylı Olarak Anlatmıştır
Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s.)ın soyunu, doğumunu, ilk olarak hangi şehirde bulunacağını, sonra İstanbula geleceğini çeşitli hadislerde çok detaylı olarak anlatmıştır:
Hz. Mehdi (a.s.), Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in Soyundandır
Kıyametin kopması için zamanda sadece bir günden başka vakit kalmamış da olsa Allah (c.c.) benim EHL-İ BEYTİMDEN (SOYUMDAN) BİR ZATI (HZ. MEHDİ (a.s.)ı) gönderecek. (Sünen-i Ebu Davud, 5/92)
BENİM EHL-İ BEYTİMDEN (SOYUMDAN) BİR ŞAHIS (HZ. MEHDİ (a.s.)) bütün dünyaya hakim oluncaya kadar günler ve geceler gitmez. (En-Necmus Sakıb, Ukayli)
Hz. Mehdi (a.s.) ile müjdelenin. O (HZ. MEHDİ (A.S.), KUREYŞTEN VE EHL-İ BEYTİMDEN (SOYUMDAN) BİR KİŞİDİR. (Kitab-ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, s. 13)
MEHDİ (A.S.), BENİM ÇOCUKLARIMDAN BİRİDİR. Yüzü gökyüzünde parlayan yıldız gibidir. (Ali b. Sultan Muhammed el-Kari el-Hanefinin Risaletül Meşreb elverdi fi mezhebil Mehdi)
Hz. Mehdi (a.s.) Büyük Bir Şehirde Doğacaktır
Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Hz. Mehdi (a.s.), MEDİNEDEN (BÜYÜK BİR ŞEHİRDEN) çıkacak ve Mekkeye gelecek... (Meriy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdisi Feraidu Fevaidil Fikr Fil İmam El-Mehdi El-Muntazar)
Medine kelimesinin sözlük anlamı büyük şehirdir. Dolayısıyla Peygamberimiz (s.a.v.)in bildirdiğine göre Hz. Mehdi (a.s.), medinede yani büyük bir şehirde doğacaktır.
Hz. Mehdi (a.s.) Kara Köyünden Çıkacaktır
Peygamberimiz (s.a.v.)den rivayet edilen diğer bir hadiste de Hz. Mehdi (a.s.)ın doğum yeri olarak Kara denilen bir bölgeye de işaret edilmiştir:
Hz. Mehdi (a.s.)ın KARA KÖYÜNDEN çıkacağı söylenmiştir. (Mustafa Reşit Filizi, Risalet-ül Huruc ül Mehdi, s. 69)
Hz. Mehdi (a.s.)ın Doğumu Evde Olacaktır
Hadislerde ayrıca Hz. Mehdi (a.s.)ın doğumunun gizli olacağı; yani doğumunun evde gerçekleşeceği de bildirilmiştir:
İmam Zeyn-ul Abidin aleyhis-selam şöyle buyurmuştur: Bizim Kaimimiz (Hz. Mehdi (a.s.)) ile Allahın resulleri arasında bir takım benzerlikler vardır. Nuh (a.s.), İbrahim (a.s.), Musa (a.s.), İsa (a.s.), Eyyub (a.s.) ve Muhammed (s.a.v.) peygamberlerin her biri ile bir benzerliği vardır... İBRAHİM (a.s.) İLE, DOĞUMUNUN GİZLİ OLMASI (DOĞUMUNUN EVDE OLMASINDA) ...benzerliği vardır. (Kemalud-Din s. 322, 31. babin 3. hadis)
Hz. Ali b. Hüseyin Zeynel Abidin (a.s.) şöyle buyurur: KAİMİMİZİN (HZ. MEHDİ (A.S.)IN) DOĞUMU İNSANLARA GİZLİ KALACAKTIR... (Bihar-ül Envar, c. 51, s. 135)
Hz. Mehdi (a.s.) Türkiyeden Çıkacaktır
Peygamberimiz (s.a.v.)in bir hadisinde Hz. Mehdi (a.s.)ın Türkiyeden çıkacağı ve mücadelesinin sonuna kadar da buradan ayrılmayacağı bildirilmiştir:
HZ. MEHDİ (A.S.) RUMDAN, TÜRKLERDEN (çünkü, eskiden Türkiyeye Diyar-ı Rum deniliyordu.) AYRILMAYACAKTIR. (İşafür-Rağıbînden naklen Tılsımlar Mecmuası, Bediüzzaman Said Nursi, s. 212)
Hz. Mehdi (a.s.), İstanbulu Manen Fethedecektir
Resullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Ehli Beytimden bir ŞAHIS Hz. Mehdi (a.s.), (dünyaya) sahip oluncaya kadar kıyamet kopmaz. O (HZ. MEHDİ (a.s.)), İSTANBULU VE CEBELİ (dağı- İstanbulun 7 Tepesini) (MANEN) FETHEDECEKTİR. (Meriy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdisi Feraidu Fevaidil Fikr Fil İmam El-Mehdi El-Muntazar)
Uzak yerlerdeki talebeleri Hz. Mehdi (a.s.)a biat edecek. Zulümü ve zalimleri fikren etkisiz hale getirecek, ülkeler düzelecek, CENAB-I HAK KENDİSİNE İSTANBULU (MANEN) FETHETTİRECEKTİR. (Ukayli En-Necmus-sakıb fi Beyanı Ennel Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Alet-Temam vel kamal)
Tüm bu hadislerden açıkça görüldüğü üzere Hz. Mehdi (a.s.);
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in soyundan gelen,
Büyük bir şehirde doğan,
Doğumu evde gerçekleşen,
Mücadelesini İstanbulda ve Türkiyede yürütecek olan MÜBAREK BİR İNSANDIR. Ruh şeklinde veya ruhani olan bir varlık değildir.
Deccale Karşı Verilecek Büyük İlmi Mücadelenin Lideri Olan Hz. Mehdi (a.s.) Ruhani Bir Varlık Olamaz
Peygamberimiz (s.a.v.)in hadislerinde deccal ve fitnesi de detaylı olarak anlatılmıştır. Hz. Mehdi (a.s.) bu büyük fitneye karşı amansız bir fikri mücadele verecek, deccaliyeti etkisiz hale getirerek, İslam ahlakının dalga dalga dünyaya hakim olmasına vesile olacaktır. Böyle büyük bir mücadeleyi ruh şeklinde, mefhumu belli olmayan bir varlığın yürütemeyeceği açıktır.
Bediüzzaman Hazretleri de ahir zamanda Darwinizm ve materyalizmin güçleneceğini, deccaliyetin bu güçten destek alarak yayılacağını, ancak Hz. İsa (a.s.) ve Hz. Mehdi (a.s.)ın fikri mücadeleleriyle bu fitnelerin son bulacağını belirtmiştir. Hz. Mehdi (a.s.)ın birinci görevinin de, Darwinizm ve materyalizmi fikren etkisiz hale getirmek olduğunu söylemiştir. Bediüzzamanın da belirttiği gibi, Hz. Mehdi (a.s.) bu görevini tam olarak yerine getirecek, Darwinizmi ve materyalizmi fikren ortadan kaldırarak, insanların imanlarının kurtulmasına vesile olacaktır:
Birincisi: Fen ve felsefenin tasallutiyle (etkisiyle) ve MADDİYUN VE TABİİYYUN TAUNU (Darwinizm ve materyalizm hastalığı), BEŞER İÇİNE İNTİŞAR ETMESİYLE (insanlar arasında yayılmasıyla), herşeyden evvel felsefeyi ve maddiyun fikrini (materyalizmi) TAM SUSTURACAK bir tarzda imanı kurtarmaktır. (Emirdağ Lahikası, sf. 259)
Ruh şeklinde bir varlığın;
- Darwinizme ve materyalizme karşı ilmi mücadele yapamayacağı;
- Bu dinsiz ideolojileri fikren etkisiz hale getirmek için kitaplar yazamayacağı, belgeseller hazırlayamayacağı, konferanslar düzenleyemeyeceği;
- Bu ideolojileri tam anlamıyla susturarak imanı kurtaran bir çalışma yapamayacağı açıktır.
Bu önemli ve hayati çalışmaları bir beşer olarak zuhur edecek Hz. Mehdi (a.s.) yerine getirecek ve Allahın izniyle İslam ahlakını dünyaya hakim kılacaktır.
Peygamberimiz (s.a.v.)in Hz. Mehdi (a.s.) ile İlgili Haber Verdiği Hadislerin Tümü Bir Ruh İçin Değil, Bir Şahıs İçin Geçerlidir
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s)ı tarif ederken, Hz. Mehdi (a.s)ın gömlek giyip kılıç kuşanması, insanların ona sevgi duyması, bekar olması, kardeşinin sayısının az olması, İslam aleminin lideri olması gibi beşere ait özelliklerini detaylı olarak anlatmıştır. Bu tariflerden bir ruhun evlenmesi, kardeşinin olması, giyinmesi gibi insanlara ait özelliklere sahip olmayacağı çok açık ve net olarak bellidir.
İstanbulu Manen Fethedecek Olan Bir Ruh Değildir
Hz. Mehdi (a.s.), KONSTANTİNİYYE VE DEYLEM DAĞINI (MANEN) FETHEDECEKTİR. (El-Kavlul Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 27)
Allah Teala Hazretleri, mümin kullarına ROMANIN MERKEZİ OLAN İSTANBULUN TESBİH VE TEKBİR İLE (MANEN) FETHİNİ nasip buyurmadıkça kıyamet kopmayacaktır. (Ahmed Gümüşhanevi . Ramuzul Ahadis, s. 478)
MEHDİ Kelimesinin Anlamı Nedir?
Çeşitli İslami kaynaklarda Mehdi kelimesi anlam olarak da açıklanmış ve tüm kaynaklarda Hz. Mehdi (a.s.)ın bir şahıs olacağı çok net olarak bildirilmiştir. Bu kaynaklardan birinde Mehdinin kelime anlamı şöyle anlatılmaktadır:
Mehdi, kelime olarak, hidayete ermiş, hidayet bulmuş kişi anlamına gelir. (İslam Ansiklopedisi, Mehdi, c. 5, s. 149)
Dini literatürde ve halk arasında ise Peygamberimiz (sav)in ahir zamanda geleceğini müjdelediği mübarek zatın ismi olarak geçmektedir. Bir İslami kaynakta kelimenin tanımı şöyle yapılmaktadır:
Mehdi: Allahın hakikaten hak yoluna götürdüğü kimsedir. Bu sözcük, isimler arasında o kadar çok kullanılmıştır ki bilinen isimlerden olmuştur. Peygamberin ahir zamanda geleceğini müjdelediği kimse bu isimle adlandırılmıştır. (İbnül-Esir el-Cezeri, en-Nihaye fi Garibil-Hadisi vel-Eser, c. 4, s. 244 )
Bir başka kaynakta da Hz. Mehdi (a.s.) hakkında şöyle bir açıklama yer alır:
Hz. Mehdi (a.s.) Allahın hak yola erdirdiği kimsedir. Hz. Mehdi (a.s.) Peygamber (s.a.v.)in ahir zamanda geleceğini müjdelediği, kendi ailesinden olan kimsenin adıdır. Yeryüzünü adalet ve eşitlikle dolduracak; zulüm ve haksızlıkla dolmuş iken. O Konstantiniyyede (El-Müncid Fil-Alam) Mesih (a.s.) ile birlikte olacak. Araba ve Arap olmayan herkese hükmedecek, Deccali öldürecek... Onun zuhur edeceğini dost ve düşman inkar etmiştir. Onun kıyamına dair rivayetler tevatüre ulaşmıştır. Allahım! Onun zuhurunu çabuklaştır... (Fahrettin et Türeyhi, Mecmaül Bahreyn ve Matlaün-Nayyireyn, c. 1, s. 475-476 )
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in Gömleğini Giyip, (Teberrüken; yani sembolik olarak) Kılıcını Kuşanacak ve Mübarek Sancağını Açacak, Kutsal Emanetlerle Birlikte Çıkacak Olan Bir Ruh Değil, Hz. Mehdi (a.s.)ın Zatıdır
Hz. Mehdi (A.S.), PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.)İN SANCAĞI, GÖMLEĞİ, KILICI, İŞARETLERİ, NURU VE GÜZEL İFADESİYLE yatsı vaktinde çıkar. (Ali b. Sultan Muhammed el-Kari el-Hanefi, Risaletül Meşreb elverdi fi mezhebil Mehdi)
ALLAHIN ELÇİSİ İÇİN HAZRETİ CEBRAİL (A.S.) TARAFINDAN Bedir Savaşı sırasında getirilen sancak İMAM-I ZAMAN (HZ. MEHDİ (A.S.)) TARAFINDAN YÜKSELTİLECEKTİR. BU SANCAĞIN ÖZEL NİTELİĞİ dört bir yanda bir aylık mesafedeki DÜŞMANLARIN KALBİNE KORKU SALIYOR OLMASIDIR. Buna eşdeğer olarak, İNANANLARIN KALPLERİNDE MEMNUNİYETİ VE SAĞLAMLIĞI ARTTIRACAKTIR. (Bihar-ül Envar, Cilt. 51, Sayfa 135; Cilt 52, Sayfa 328; Mikyaal al-Makaarem, Cilt 1, s. 241)
İslam Alemi Ruhani Bir Varlığa Değil, Hz. Mehdi (a.s.)ın Zatına Biat Edeceklerdir
Halifenin ölümü anında ihtilaf olur. Medine halkından bir kişi koşarak Mekkeye çıkar. Mekke halkından bir grup onu (Hz. Mehdi (a.s.)ı), istememesine rağmen (bulunduğu yerden) çıkarırlar. HACER-İ ESVEDLE MAKAMI İBRAHİM ARASINDA ONA (HZ. MEHDİ (A.S.)A) BİAT EDERLER. (Sünen-i Ebu Davud, 5/94; El-Kavlul Muhtasa Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 20)
RÜKUN (bir kişiye can-ı gönülden samimi olarak meyletme) İLE MAKAM ARASINDA KENDİSİNE BİAT EDİLECEKTİR. Hz. Mehdi (a.s.) o kadar merhametli olacaktır ki, zamanında ne bir kimse uykusundan uyandırılacak, ne de bir kimsenin burnu kanayacaktır. (El-Kavlul Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 42)
Müslüman Dünyasını Ayrılıklardan Kurtarıp Birleştirerek Türk İslam Birliğini Sağlayacak Olan Ruhani Bir Varlık Değildir
İman edenlerin Efendisi (s.a.v.) der ki: ... ALLAH SİZİN İÇİN, SİZİ BİRLEŞTİRECEK VE SİZİ DAĞINIKKEN BİRARAYA GETİRECEK BİRİNİ (HZ. MEHDİ (a.s.)I) ÇIKARANA DEK... Beklerseniz, ödüllendirileceksiniz ve sizin haksızlığa uğratılmanızın intikamını alacak (Darwinizme, materyalizme ve ateizme ilmi zeminde gereken cevabı verecek) olanın ve haklarınızın kurtarıcısı olanın, o (Hz. Mehdi (a.s.)) olduğunu kesinlikle anlayacaksınız... (Kitab-ül Gaybet, [Bihar-ul Envar, c. 51], Ansariyan Yayıncılık, Derleyen: Muhammed Bakır el-Meclisi, İran-Kum, 2003, s. 182)
Ruh Halinde Bir Varlık İslam Aleminin Manevi Lideri Olamaz
Malik bin Zamra der ki, Emirülmüminin Ali aleyhisselam bana şöyle buyurdu: ... Hayrın çoğu o zamandadır ey Malik! O ZAMANDA KAİMİMİZ (HZ. MEHDİ (a.s.)) KIYAM EDECEK ... SONRA ALLAH HERKESİ ONUN ETRAFINDA TOPLAYACAK.
(Şeyh Muhammed b. İbrahim-i Numani, Gaybet-i Numani s. 242)
... Ve sonra istemediği halde biatlarını kabul eder. Eğer siz ona yetişirseniz, ona biat ediniz. Çünkü o yerde de gökte de Hz. Mehdi (a.s.)dır. (Ali Bin Hüsameddin El Muttaki, Celaleddin Suyutinin Tasnifinden Hadisler, Kahraman Neşriyat, s. 35)
Ruh Şeklinde Bir Varlığın Az Kardeşinin Olması Mümkün Değildir
Kardeşi az olandır. (Risalet ül Mehdi, s161)
Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s.)ın Bekar Olacağını Söylemiştir. Peygamberimiz (s.a.v.)in Ruh şeklinde Bir Varlıktan Bahsetmediği Açıktır
Mesûdî şöyle nakletmektedir: Ali b. Hazma, İbn-i Sirac ve İbn-i Ebi Said, bir ara İmam Rızanın (a.s) huzuruna vardıklarında Ali B. Hazma İmama şöyle arzetti: Ey Resulullahın oğlu, biz, siz (Ehli Beyt imamların)dan şöyle nakletmişiz ki; HER İMAM ÖLMEDEN ÖNCE MUTLAKA EVLADINI GÖRÜR. (Acaba bu doğru mudur?) İmam (a.s) cevabında şöyle buyurdu: Şunu da hadise eklediniz mi KAİM (HZ. MEHDİ) HARİÇ (İsbat-ül Vasiye (Mesudî), s. 201)
Büyük İslam alimi Muhyiddin Arabi eserlerinde Hz. Mehdi (a.s.)ın dokuz özelliğini saymıştır. Muhyiddin Arabi bu sözleriyle, Hz. Mehdi (a.s.)ın özel bir hikmet ve anlayış gücüne sahip olacak bir şahıs olduğunu çok net olarak açıklamıştır:
1. Basiret sahibi olması
2. İlahi Kitabı anlaması
3. İlahi Kelamın manasını bilmesi
4. Tayin edeceği kimselerin hal ve hareketlerini bilmesi
5. Öfkelendiğinde bile merhamet ve adaletten ayrılmaması
6. Varlıkların sınıflarını bilmesi
7. İşlerin girift taraflarını bilmesi
8. İnsanların ihtiyacını iyi anlaması
9. Bilhassa kendi zamanında ihtiyaç hissedilen gaibi ilimlere vukufu bulunması (vakıf olması).
Hz. Mehdi (a.s.) Tüm İnsanların, Hatta Denizdeki Balıkların, Havadaki Kuşların Onun Sevgisiyle Coşacakları Bir İnsandır
Onun (Hz. Mehdi (a.s.)ın) hilafetinden (manevi liderliğinden) yer ve gök ehli, bütün yabani hayvanlar, kuşlar, hatta denizdeki balıklar bile razı olacaktır. (El-Kavlul Muhtasar Fi Alamet-il Mehdiyy-il Muntazar, s. 31)
İnsanlar Sevgilerini Ruh Şeklinde Bir Varlığa Değil, Hz. Mehdi (a.s.)ın Zatına Yönelteceklerdir
Allah onun (HZ. MEHDİ (A.S.)IN) MUHABBETİNİ İNSANLARIN KALPLERİNE YERLEŞTİRECEKTİR. Böylece onlar, gündüzleri arslan kesilen ve geceleri de ibadetle geçiren bir toplum olacaklar. (Ukayli En-Necmus-sakıb fi Beyanı Ennel Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Alet-Temam vel kamal)
Allahın Bahşettiği Özel İlimlere Sahip Olması Hz. Mehdi (a.s)ın Bir Ruh Değil, Şahıs Olduğunu Gösterir
Peygamberimiz (s.a.v.)in hadis-i şeriflerinde bildirdiği gibi, Hz. Mehdi (a.s.) medrese eğitimi almayacak sadece Yüce Allahın kendisine bahşettiği özel ve gizli ilimlerle hükmedecektir. Bütün zahiri ilimler, istenildiğinde herkes tarafından okuyarak, araştırılarak öğrenilebilir. Bir de çalışılarak elde edilemeyen, ancak Yüce Allahın bir lütfu olan ve onu istediği kuluna verdiği Vehbi ilim vardır. KEZA (N.B. HAMMAD) KAABDAN TAHRİC ETTİ, O DEDİ Kİ: O KİMSENİN BİLMEDİĞİ GİZLİ BİR DURUMA KILAVUZLANDIĞI İÇİN KENDİSİNE MEHDİ DENİLMİŞTİR... hadisinde kimsenin bilemediği denilerek Hz. Mehdi (a.s.)ın böyle bir ilme sahip olduğu anlatılmak istenmiştir. (Allahualem) Bu ilmin Ledün ilmi olması da muhtemeldir.
Hz. Mehdi (a.s) herhangi bir konuda bilgi sahibi olmak istediğinde Yüce Allah kendisine bu bilgileri ilimle bildirecek ve onun hikmetli konuşmalar yaparak insanların hidayetine ve Kuranın doğru yorumlanmasına yardım edecektir. Bu hadislerden de anlaşılacağı üzere, bir ruhun ilimle donatılması, insanlarla konuşması ve onlara Kuranı yorumlaması mümkün değildir.
Hz. Mehdi (a.s.) Allah Katından Ledün İlmi Gibi Özel ve Gizli İlimlerle Donatılacaktır
Abdullah sordu: Öyleyse gaybeti ardındaki hikmet nedir? İmam cevap verdi: ... Hikmetinin nedeni, Hızır (a.s.)ın gemiye hasar vermesi, çocuğun öldürülmesi ve duvarın inşa edilmesi sırasında yaptığı işlerin ardındaki hikmetler gibi, ortaya çıkmasının ardından anlaşılacaktır. Hazreti Musa (a.s.) Hazretlerine onunla yolları ayrılana dek aşikar olmamıştır. Ey Fazlın oğlu! Bu Allahın bir işidir ve gaybetin sırrı ve hikmeti, Allahın sırlarından ve hikmetlerinden biridir. ALLAHIN EN ÜSTÜN AKIL SAHİBİ OLDUĞUNA İMANIMIZ OLDUĞU GİBİ, ONUN (HZ. MEHDİ (A.S.)IN) TÜM İŞLERİNİN DE HİKMETLİ OLDUĞUNDAN KESİNLİKLE EMİN OLMALIYIZ. DETAYINDA GİZLENEN HİKMETİN FARKINDA OLMASAK BİLE BÖYLE YAPMALIYIZ. [Molla Bakır Meclisi, Cila-ul-Uyun, 3/157]
Kab: Kıyam edecek olanın HZ. MEHDİ (A.S.) OLARAK ADLANDIRILMASININ SEBEBİ GİZLİ İŞLERE HİDAYET EDİLMESİ SEBEBİYLEDİR. der. (Kitab-ul Havi lil Fetava, c.2, s.148)
Hz. Mehdi (a.s.), Hz. Davud (a.s.) Gibi Vehbi İlim Sahibi Olacak ve Tıpkı Hz. Davud (a.s.) Gibi Allahın İlhamıyla Hükmedecek Mübarek Bir Şahıstır
Şeyh Müfid şöyle diyor:
KAİM-İ AL-İ MUHAMMED (S.A.V.) (HZ. MEHDİ (A.S.)) KIYAM ETTİĞİNDE AYNI HZ. DAVUD (A.S.)GİBİ YANİ BATIN HASEBİYLE (GEREĞİNE UYGUN) HÜKMEDECEK, ŞAHİDE GEREK DUYMADAN HÜKMEDECEK. ALLAH HÜKMÜ ONA İLHAM EDECEK VE O DA İLAHİ İLHAMA GÖRE HÜKMEDECEK. (İrşad, Şeyh Müfid, sf. 365, 366)
Hz. Mehdi (a.s.) Kuranın Doğru Yorumlanması İçin İlmen Mücadele Edecek Bir Şahıstır
Resulullah (s.a.v.) Ammar bin Yasire şöyle buyurmuştur:
Onun uzun bir gaybeti olacaktır ki, bir takım insanlar bu dönemde imanlarını kaybedecek, diğer bir grubu ise imanlarını koruyacaklardır. O (Hz. Mehdi (a.s.)), ahir zamanda çıkıp yeryüzünü adaletle dolduracaktır. O (Hz. Mehdi (a.s.)), ALLAHIN KELAMININ TEVİLİ (YORUMU, AÇIKLAMASI) İÇİN MÜCADELE EDECEK, nitekim ben Allahın kelamının tenzili (nazil oluşu) için mücadele ettim. Ey Ammar... (O) halkın bana en çok benzeyeni olacaktır. (Kifayetül Eser, İlzam-ün Nasib, c.1, s. 98)
Hz. Mehdi (a.s.) Hikmetli Konuşmaları, Olayların Özüne İnen Anlatımlarıyla Tanınacak Bir Şahıstır
Hz. Mehdi (a.s.)) HİKMET ZIRHINI BÜRÜNDÜ, ONU BÜTÜN ADABIYLA; TEVECCÜH, MARİFET VE FERAGATLE KUŞANDI. Hikmet onun nezdinde yitiği, hep istediği ihtiyacıdır ... (Nech-ül Belağa 182. Hutbe)
Hz. Mehdi (a.s.) Yüksek Sanat Gücüyle Dünyayı Güzelleştirecek Her Yere Kuran Neşesini, Estetik ve Güzelliği Hakim Edecektir
Hz. Mehdi (a.s.)ın vesilesiyle hayatın her anına bolluk, zenginlik, güzellik, ilerleme ve sanat hakim olacaktır. İnsanları Kuran ahlakına yönlendirecek, ahlakları gibi, yaşadıkları yerleri, bahçeleri, evlerinin dekorasyonunu, kıyafetleri, dinledikleri müziği, eğlence şekillerini, resimlerini ve sohbetlerini de güzelleşecektir. Bir ruhun insanların yaşadığı ortamı güzelleştirmesi bu konuda konuşmalar yaparak insanlara fikir vermesi elbette mümkün değildir.
ALEMDE VİRAN BİR YER KALMAYACAK VE HZ. MEHDİ (A.S.) HER YERİ ONARACAK, ABAD (MAMUR VE ŞEN) EDECEK. (El Mehdiyy-il Mevud, c:1, sf. 264)
Hz. Mehdi (a.s.) Cesaret, Metanet, Sadakat ve Tesanüt Sıfatlarına Sahip, Basireti, Feraseti ve Anlayışı Çok Güçlü Bir Şahıs Olacaktır
Allahın Kuranda övdüğü mübarek Peygamberimiz (sav), Hz. Mehdi (a.s)ın çok üstün ahlak özelliklerine sahip olacağını müjdelemiştir. Bir ruhun cesaret, zorluklara karşı dayanıklılık, sabır gibi insani duygulara sahip olması elbette mantık dışıdır.
Hz. Mehdi (a.s.) Müçtehid, Müceddid, Mürşit, Kutb-u Azam, Mehdi ve Hakim Sıfatlarına Sahip Olacak Değerli Bir Şahıstır
Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in hadislerinde bildirdiği gibi Hz. Mehdi (a.s.)ı ahir zamanın en büyük fesadı zamanında gelecek bir zat olarak haber vermiştir:
... AHİR ZAMANIN EN BÜYÜK FESADI ZAMANINDA, ELBETTE EN BÜYÜK BİR MÜÇTEHİD (GEREKTİĞİNDE AYET VE HADİSLERDEN HÜKÜM ÇIKARAN BİR ALİM), HEM EN BÜYÜK BİR MÜCEDDİD (DİNİ YENİLEYİCİ), HEM HAKİM, HEM HZ. MEHDİ (A.S.), HEM MÜRŞİD (İNSANLARA DOĞRU YOLU GÖSTEREN), HEM KUTB-U AZAM (ZAMANININ EN BÜYÜK DİNİ LİDERİ) OLARAK BİR NURANİ BİR KİŞİYİ GÖNDERECEK ve O ZAT DA, PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.)İN SOYUNDAN OLACAKTIR. (Mektubat, Yirmi Dokuzuncu Mektup, Yedinci Risale Olan Yedinci Kısım, s. 411-412)
Görüldüğü gibi Bediüzzaman Hazretlerinin ahir zamanın en büyük fesadı zamanında gelecek bu mübarek zat için kullandığı vasıfların hiçbiri bir ruha değil şahsa ait sıfatlardır. Hiçbir ruhun, şahsı manevinin, bir topluluğun, bir grubun sıfatı; seyyid, müçtehid, müceddid, hakim, mürşid, kutb-u azam olamaz. Bunların hepsi sadece bir zata, bir kişiye verilen sıfatlardır. Bediüzzaman Said Nursinin bu sıfatlarla nitelendirdiği Hz. Mehdi (a.s.) da diğer yüzyıl başlarında gelmiş olan müceddidler gibi bir şahıstır ve ahir zamanda zuhur edecektir.
(makale harun yahya)
Bu makale, İlmi Mercek Dergisi 83. sayı (Mayıs 2011) 4. sayfada yayınlanmıştır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s)ın bir ruh olmadığını bir şahıs olduğunu nasıl açıklamıştır?
Hz. Mehdi (a.s)ın hemen tanınmasına vesile olacak alametler nelerdir?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in hadislerinde ve İmam Rabbani, Celaleddin Suyuti, Bediüzzaman Said Nursi gibi büyük İslam alimlerinin açıklamalarında Hz. Mehdi (a.s.)ın fiziksel ve ahlaki olarak sahip olduğu tüm özellikler, hangi ortamda çıkacağı, çıkışının alametlerinin neler olduğu, kendisine nasıl biat edileceği çok detaylı olarak tarif edilmiştir. Mehdiyeti anlatan hadislerin hepsinde Hz. Mehdi (a.s.) bir zat, bir şahıs, Allahın üstün ilimler lütfettiği bir beşer olarak bildirilmiştir. Tek bir hadiste dahi Hz. Mehdi (a.s.)ın ruh şeklinde geleceği söylenmemiştir. Bu yönde bir ima, bir işari mana dahi yoktur.
1400 senedir İslam dünyasından hiç kimse Hz. Mehdi (a.s.)ın ruh olarak geleceği iddiasında bulunmamıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)in tüm özellikleriyle anlattığı bu mübarek şahsın gelişini heyecanla bekleyen yaklaşık 1,5 milyarlık İslam alemi de, bir ruhun veya manevi bir varlığın beklentisi içinde değildir. Tüm İslam dünyası Müslümanların manevi lideri olacak, onları birleştirecek, Hz. İsa (a.s.) ile birlikte İslam ahlakını yeryüzüne hakim kılacak, dünyaya Asr-ı Saadet benzeri bir güzellik yaşatacak bu mübarek zatı heyecanla beklemektedir.
Peygamberimiz (s.a.v.)in Mübarek Bir İnsan Olan Hz. Mehdi (a.s.)ın Fiziksel Özelliklerini Anlatması, Hz. Mehdi (a.s.)ın Ruhani Bir Varlık Olmayacağının Delillerindendir
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yüzlerce hadisle Hz. Mehdi (a.s.)ın görünümünün nasıl olacağını bildirmiştir. Hatta bu konuda hayret verici detayları haber vermiştir. Eğer Hz. Mehdi (a.s.) ruhani bir varlık olarak gelecek olsa, Peygamberimiz (s.a.v.)in Hz. Mehdi (a.s.)ın saç rengini, boyunu, endamını, gözlerini, sakalını, dişlerini, yüzünü, sırtındaki bene yüzündeki ize ve kaşlarının arasındaki kaş çatma çizgisine kadar detay vererek tüm fiziksel özelliklerini anlatmayacağı açıktır.
Ruh şeklinde olan bir varlığın, gözü, kaşı, sakalı, boyu olmaz. Omuzlarının, karnının ve tüm bedeninin geniş olacağı, açık ve geniş alınlı olacağı, saçlarının siyah ve gür olacağı, gözlerinin hafif çekik olacağı, sakalının gür ve sık olacağı, sakalının yanlarda az, aşağı tarafının uzun olacağı, sırtında Nübüvvet mührünün olacağı, sırtında ayrıca mersin yaprağına benzeyen bir ben daha olacağı, burnunun ince ve küçük olacağı, burnunun orta bölümünde belli belirsiz bir çıkıntı olacağı, kaşlarının kavisli olacağı, iki kaşı arasında küçük bir çukur olacağı, alnında bir içbükeylik ve bir ben olacağı, cildinin çok güzel ve parlak olacağı gibi onlarca detay bildirilmez. Peygamberimiz (s.a.v.)in, Hz. Mehdi (a.s.)ı bu kadar detaylı tarif etmiş olması müminler için çok büyük bir nimet ve güzelliktir. Peygamberimiz (s.a.v.)in tasvirleri vesilesiyle, Hz. Mehdi (a.s.) ortaya çıktığında kendisini görenler, bu tasvirlerden hemen kendisini tanıyacaklardır.
Bir ayette, Kitap Ehlinin Peygamber Efendimiz (s.a.v.)i çocuklarını tanır gibi tanıyacakları bildirilmektedir:
Kendilerine kitap verdiklerimiz, onu (peygamberi), çocuklarını tanır gibi tanırlar. Buna rağmen içlerinden bir bölümü, bildikleri halde gerçeği gizlerler. (Bakara Suresi, 146)
Bakara Suresindeki bu ayet işari manada, Hz. Mehdi (a.s.)ın tanınmasına da işaret etmektedir. Hz. Mehdi (a.s.) da ortaya çıktığında, mübarek Peygamberimiz (s.a.v.)in tasvirleri ışığında, insanlar onu çocuklarını tanır gibi tanıyacaklardır. Ancak buna rağmen bazı insanlar, bu mübarek şahsı tanımazlıktan gelecekler ve kendisini inkar edeceklerdir.
Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s.)ın Bir İnsana Ait Özelliklerini Çok Detaylı Olarak Anlatmıştır
Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s.)ın soyunu, doğumunu, ilk olarak hangi şehirde bulunacağını, sonra İstanbula geleceğini çeşitli hadislerde çok detaylı olarak anlatmıştır:
Hz. Mehdi (a.s.), Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in Soyundandır
Kıyametin kopması için zamanda sadece bir günden başka vakit kalmamış da olsa Allah (c.c.) benim EHL-İ BEYTİMDEN (SOYUMDAN) BİR ZATI (HZ. MEHDİ (a.s.)ı) gönderecek. (Sünen-i Ebu Davud, 5/92)
BENİM EHL-İ BEYTİMDEN (SOYUMDAN) BİR ŞAHIS (HZ. MEHDİ (a.s.)) bütün dünyaya hakim oluncaya kadar günler ve geceler gitmez. (En-Necmus Sakıb, Ukayli)
Hz. Mehdi (a.s.) ile müjdelenin. O (HZ. MEHDİ (A.S.), KUREYŞTEN VE EHL-İ BEYTİMDEN (SOYUMDAN) BİR KİŞİDİR. (Kitab-ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, s. 13)
MEHDİ (A.S.), BENİM ÇOCUKLARIMDAN BİRİDİR. Yüzü gökyüzünde parlayan yıldız gibidir. (Ali b. Sultan Muhammed el-Kari el-Hanefinin Risaletül Meşreb elverdi fi mezhebil Mehdi)
Hz. Mehdi (a.s.) Büyük Bir Şehirde Doğacaktır
Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Hz. Mehdi (a.s.), MEDİNEDEN (BÜYÜK BİR ŞEHİRDEN) çıkacak ve Mekkeye gelecek... (Meriy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdisi Feraidu Fevaidil Fikr Fil İmam El-Mehdi El-Muntazar)
Medine kelimesinin sözlük anlamı büyük şehirdir. Dolayısıyla Peygamberimiz (s.a.v.)in bildirdiğine göre Hz. Mehdi (a.s.), medinede yani büyük bir şehirde doğacaktır.
Hz. Mehdi (a.s.) Kara Köyünden Çıkacaktır
Peygamberimiz (s.a.v.)den rivayet edilen diğer bir hadiste de Hz. Mehdi (a.s.)ın doğum yeri olarak Kara denilen bir bölgeye de işaret edilmiştir:
Hz. Mehdi (a.s.)ın KARA KÖYÜNDEN çıkacağı söylenmiştir. (Mustafa Reşit Filizi, Risalet-ül Huruc ül Mehdi, s. 69)
Hz. Mehdi (a.s.)ın Doğumu Evde Olacaktır
Hadislerde ayrıca Hz. Mehdi (a.s.)ın doğumunun gizli olacağı; yani doğumunun evde gerçekleşeceği de bildirilmiştir:
İmam Zeyn-ul Abidin aleyhis-selam şöyle buyurmuştur: Bizim Kaimimiz (Hz. Mehdi (a.s.)) ile Allahın resulleri arasında bir takım benzerlikler vardır. Nuh (a.s.), İbrahim (a.s.), Musa (a.s.), İsa (a.s.), Eyyub (a.s.) ve Muhammed (s.a.v.) peygamberlerin her biri ile bir benzerliği vardır... İBRAHİM (a.s.) İLE, DOĞUMUNUN GİZLİ OLMASI (DOĞUMUNUN EVDE OLMASINDA) ...benzerliği vardır. (Kemalud-Din s. 322, 31. babin 3. hadis)
Hz. Ali b. Hüseyin Zeynel Abidin (a.s.) şöyle buyurur: KAİMİMİZİN (HZ. MEHDİ (A.S.)IN) DOĞUMU İNSANLARA GİZLİ KALACAKTIR... (Bihar-ül Envar, c. 51, s. 135)
Hz. Mehdi (a.s.) Türkiyeden Çıkacaktır
Peygamberimiz (s.a.v.)in bir hadisinde Hz. Mehdi (a.s.)ın Türkiyeden çıkacağı ve mücadelesinin sonuna kadar da buradan ayrılmayacağı bildirilmiştir:
HZ. MEHDİ (A.S.) RUMDAN, TÜRKLERDEN (çünkü, eskiden Türkiyeye Diyar-ı Rum deniliyordu.) AYRILMAYACAKTIR. (İşafür-Rağıbînden naklen Tılsımlar Mecmuası, Bediüzzaman Said Nursi, s. 212)
Hz. Mehdi (a.s.), İstanbulu Manen Fethedecektir
Resullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Ehli Beytimden bir ŞAHIS Hz. Mehdi (a.s.), (dünyaya) sahip oluncaya kadar kıyamet kopmaz. O (HZ. MEHDİ (a.s.)), İSTANBULU VE CEBELİ (dağı- İstanbulun 7 Tepesini) (MANEN) FETHEDECEKTİR. (Meriy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdisi Feraidu Fevaidil Fikr Fil İmam El-Mehdi El-Muntazar)
Uzak yerlerdeki talebeleri Hz. Mehdi (a.s.)a biat edecek. Zulümü ve zalimleri fikren etkisiz hale getirecek, ülkeler düzelecek, CENAB-I HAK KENDİSİNE İSTANBULU (MANEN) FETHETTİRECEKTİR. (Ukayli En-Necmus-sakıb fi Beyanı Ennel Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Alet-Temam vel kamal)
Tüm bu hadislerden açıkça görüldüğü üzere Hz. Mehdi (a.s.);
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in soyundan gelen,
Büyük bir şehirde doğan,
Doğumu evde gerçekleşen,
Mücadelesini İstanbulda ve Türkiyede yürütecek olan MÜBAREK BİR İNSANDIR. Ruh şeklinde veya ruhani olan bir varlık değildir.
Deccale Karşı Verilecek Büyük İlmi Mücadelenin Lideri Olan Hz. Mehdi (a.s.) Ruhani Bir Varlık Olamaz
Peygamberimiz (s.a.v.)in hadislerinde deccal ve fitnesi de detaylı olarak anlatılmıştır. Hz. Mehdi (a.s.) bu büyük fitneye karşı amansız bir fikri mücadele verecek, deccaliyeti etkisiz hale getirerek, İslam ahlakının dalga dalga dünyaya hakim olmasına vesile olacaktır. Böyle büyük bir mücadeleyi ruh şeklinde, mefhumu belli olmayan bir varlığın yürütemeyeceği açıktır.
Bediüzzaman Hazretleri de ahir zamanda Darwinizm ve materyalizmin güçleneceğini, deccaliyetin bu güçten destek alarak yayılacağını, ancak Hz. İsa (a.s.) ve Hz. Mehdi (a.s.)ın fikri mücadeleleriyle bu fitnelerin son bulacağını belirtmiştir. Hz. Mehdi (a.s.)ın birinci görevinin de, Darwinizm ve materyalizmi fikren etkisiz hale getirmek olduğunu söylemiştir. Bediüzzamanın da belirttiği gibi, Hz. Mehdi (a.s.) bu görevini tam olarak yerine getirecek, Darwinizmi ve materyalizmi fikren ortadan kaldırarak, insanların imanlarının kurtulmasına vesile olacaktır:
Birincisi: Fen ve felsefenin tasallutiyle (etkisiyle) ve MADDİYUN VE TABİİYYUN TAUNU (Darwinizm ve materyalizm hastalığı), BEŞER İÇİNE İNTİŞAR ETMESİYLE (insanlar arasında yayılmasıyla), herşeyden evvel felsefeyi ve maddiyun fikrini (materyalizmi) TAM SUSTURACAK bir tarzda imanı kurtarmaktır. (Emirdağ Lahikası, sf. 259)
Ruh şeklinde bir varlığın;
- Darwinizme ve materyalizme karşı ilmi mücadele yapamayacağı;
- Bu dinsiz ideolojileri fikren etkisiz hale getirmek için kitaplar yazamayacağı, belgeseller hazırlayamayacağı, konferanslar düzenleyemeyeceği;
- Bu ideolojileri tam anlamıyla susturarak imanı kurtaran bir çalışma yapamayacağı açıktır.
Bu önemli ve hayati çalışmaları bir beşer olarak zuhur edecek Hz. Mehdi (a.s.) yerine getirecek ve Allahın izniyle İslam ahlakını dünyaya hakim kılacaktır.
Peygamberimiz (s.a.v.)in Hz. Mehdi (a.s.) ile İlgili Haber Verdiği Hadislerin Tümü Bir Ruh İçin Değil, Bir Şahıs İçin Geçerlidir
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s)ı tarif ederken, Hz. Mehdi (a.s)ın gömlek giyip kılıç kuşanması, insanların ona sevgi duyması, bekar olması, kardeşinin sayısının az olması, İslam aleminin lideri olması gibi beşere ait özelliklerini detaylı olarak anlatmıştır. Bu tariflerden bir ruhun evlenmesi, kardeşinin olması, giyinmesi gibi insanlara ait özelliklere sahip olmayacağı çok açık ve net olarak bellidir.
İstanbulu Manen Fethedecek Olan Bir Ruh Değildir
Hz. Mehdi (a.s.), KONSTANTİNİYYE VE DEYLEM DAĞINI (MANEN) FETHEDECEKTİR. (El-Kavlul Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 27)
Allah Teala Hazretleri, mümin kullarına ROMANIN MERKEZİ OLAN İSTANBULUN TESBİH VE TEKBİR İLE (MANEN) FETHİNİ nasip buyurmadıkça kıyamet kopmayacaktır. (Ahmed Gümüşhanevi . Ramuzul Ahadis, s. 478)
MEHDİ Kelimesinin Anlamı Nedir?
Çeşitli İslami kaynaklarda Mehdi kelimesi anlam olarak da açıklanmış ve tüm kaynaklarda Hz. Mehdi (a.s.)ın bir şahıs olacağı çok net olarak bildirilmiştir. Bu kaynaklardan birinde Mehdinin kelime anlamı şöyle anlatılmaktadır:
Mehdi, kelime olarak, hidayete ermiş, hidayet bulmuş kişi anlamına gelir. (İslam Ansiklopedisi, Mehdi, c. 5, s. 149)
Dini literatürde ve halk arasında ise Peygamberimiz (sav)in ahir zamanda geleceğini müjdelediği mübarek zatın ismi olarak geçmektedir. Bir İslami kaynakta kelimenin tanımı şöyle yapılmaktadır:
Mehdi: Allahın hakikaten hak yoluna götürdüğü kimsedir. Bu sözcük, isimler arasında o kadar çok kullanılmıştır ki bilinen isimlerden olmuştur. Peygamberin ahir zamanda geleceğini müjdelediği kimse bu isimle adlandırılmıştır. (İbnül-Esir el-Cezeri, en-Nihaye fi Garibil-Hadisi vel-Eser, c. 4, s. 244 )
Bir başka kaynakta da Hz. Mehdi (a.s.) hakkında şöyle bir açıklama yer alır:
Hz. Mehdi (a.s.) Allahın hak yola erdirdiği kimsedir. Hz. Mehdi (a.s.) Peygamber (s.a.v.)in ahir zamanda geleceğini müjdelediği, kendi ailesinden olan kimsenin adıdır. Yeryüzünü adalet ve eşitlikle dolduracak; zulüm ve haksızlıkla dolmuş iken. O Konstantiniyyede (El-Müncid Fil-Alam) Mesih (a.s.) ile birlikte olacak. Araba ve Arap olmayan herkese hükmedecek, Deccali öldürecek... Onun zuhur edeceğini dost ve düşman inkar etmiştir. Onun kıyamına dair rivayetler tevatüre ulaşmıştır. Allahım! Onun zuhurunu çabuklaştır... (Fahrettin et Türeyhi, Mecmaül Bahreyn ve Matlaün-Nayyireyn, c. 1, s. 475-476 )
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in Gömleğini Giyip, (Teberrüken; yani sembolik olarak) Kılıcını Kuşanacak ve Mübarek Sancağını Açacak, Kutsal Emanetlerle Birlikte Çıkacak Olan Bir Ruh Değil, Hz. Mehdi (a.s.)ın Zatıdır
Hz. Mehdi (A.S.), PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.)İN SANCAĞI, GÖMLEĞİ, KILICI, İŞARETLERİ, NURU VE GÜZEL İFADESİYLE yatsı vaktinde çıkar. (Ali b. Sultan Muhammed el-Kari el-Hanefi, Risaletül Meşreb elverdi fi mezhebil Mehdi)
ALLAHIN ELÇİSİ İÇİN HAZRETİ CEBRAİL (A.S.) TARAFINDAN Bedir Savaşı sırasında getirilen sancak İMAM-I ZAMAN (HZ. MEHDİ (A.S.)) TARAFINDAN YÜKSELTİLECEKTİR. BU SANCAĞIN ÖZEL NİTELİĞİ dört bir yanda bir aylık mesafedeki DÜŞMANLARIN KALBİNE KORKU SALIYOR OLMASIDIR. Buna eşdeğer olarak, İNANANLARIN KALPLERİNDE MEMNUNİYETİ VE SAĞLAMLIĞI ARTTIRACAKTIR. (Bihar-ül Envar, Cilt. 51, Sayfa 135; Cilt 52, Sayfa 328; Mikyaal al-Makaarem, Cilt 1, s. 241)
İslam Alemi Ruhani Bir Varlığa Değil, Hz. Mehdi (a.s.)ın Zatına Biat Edeceklerdir
Halifenin ölümü anında ihtilaf olur. Medine halkından bir kişi koşarak Mekkeye çıkar. Mekke halkından bir grup onu (Hz. Mehdi (a.s.)ı), istememesine rağmen (bulunduğu yerden) çıkarırlar. HACER-İ ESVEDLE MAKAMI İBRAHİM ARASINDA ONA (HZ. MEHDİ (A.S.)A) BİAT EDERLER. (Sünen-i Ebu Davud, 5/94; El-Kavlul Muhtasa Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 20)
RÜKUN (bir kişiye can-ı gönülden samimi olarak meyletme) İLE MAKAM ARASINDA KENDİSİNE BİAT EDİLECEKTİR. Hz. Mehdi (a.s.) o kadar merhametli olacaktır ki, zamanında ne bir kimse uykusundan uyandırılacak, ne de bir kimsenin burnu kanayacaktır. (El-Kavlul Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 42)
Müslüman Dünyasını Ayrılıklardan Kurtarıp Birleştirerek Türk İslam Birliğini Sağlayacak Olan Ruhani Bir Varlık Değildir
İman edenlerin Efendisi (s.a.v.) der ki: ... ALLAH SİZİN İÇİN, SİZİ BİRLEŞTİRECEK VE SİZİ DAĞINIKKEN BİRARAYA GETİRECEK BİRİNİ (HZ. MEHDİ (a.s.)I) ÇIKARANA DEK... Beklerseniz, ödüllendirileceksiniz ve sizin haksızlığa uğratılmanızın intikamını alacak (Darwinizme, materyalizme ve ateizme ilmi zeminde gereken cevabı verecek) olanın ve haklarınızın kurtarıcısı olanın, o (Hz. Mehdi (a.s.)) olduğunu kesinlikle anlayacaksınız... (Kitab-ül Gaybet, [Bihar-ul Envar, c. 51], Ansariyan Yayıncılık, Derleyen: Muhammed Bakır el-Meclisi, İran-Kum, 2003, s. 182)
Ruh Halinde Bir Varlık İslam Aleminin Manevi Lideri Olamaz
Malik bin Zamra der ki, Emirülmüminin Ali aleyhisselam bana şöyle buyurdu: ... Hayrın çoğu o zamandadır ey Malik! O ZAMANDA KAİMİMİZ (HZ. MEHDİ (a.s.)) KIYAM EDECEK ... SONRA ALLAH HERKESİ ONUN ETRAFINDA TOPLAYACAK.
(Şeyh Muhammed b. İbrahim-i Numani, Gaybet-i Numani s. 242)
... Ve sonra istemediği halde biatlarını kabul eder. Eğer siz ona yetişirseniz, ona biat ediniz. Çünkü o yerde de gökte de Hz. Mehdi (a.s.)dır. (Ali Bin Hüsameddin El Muttaki, Celaleddin Suyutinin Tasnifinden Hadisler, Kahraman Neşriyat, s. 35)
Ruh Şeklinde Bir Varlığın Az Kardeşinin Olması Mümkün Değildir
Kardeşi az olandır. (Risalet ül Mehdi, s161)
Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s.)ın Bekar Olacağını Söylemiştir. Peygamberimiz (s.a.v.)in Ruh şeklinde Bir Varlıktan Bahsetmediği Açıktır
Mesûdî şöyle nakletmektedir: Ali b. Hazma, İbn-i Sirac ve İbn-i Ebi Said, bir ara İmam Rızanın (a.s) huzuruna vardıklarında Ali B. Hazma İmama şöyle arzetti: Ey Resulullahın oğlu, biz, siz (Ehli Beyt imamların)dan şöyle nakletmişiz ki; HER İMAM ÖLMEDEN ÖNCE MUTLAKA EVLADINI GÖRÜR. (Acaba bu doğru mudur?) İmam (a.s) cevabında şöyle buyurdu: Şunu da hadise eklediniz mi KAİM (HZ. MEHDİ) HARİÇ (İsbat-ül Vasiye (Mesudî), s. 201)
Büyük İslam alimi Muhyiddin Arabi eserlerinde Hz. Mehdi (a.s.)ın dokuz özelliğini saymıştır. Muhyiddin Arabi bu sözleriyle, Hz. Mehdi (a.s.)ın özel bir hikmet ve anlayış gücüne sahip olacak bir şahıs olduğunu çok net olarak açıklamıştır:
1. Basiret sahibi olması
2. İlahi Kitabı anlaması
3. İlahi Kelamın manasını bilmesi
4. Tayin edeceği kimselerin hal ve hareketlerini bilmesi
5. Öfkelendiğinde bile merhamet ve adaletten ayrılmaması
6. Varlıkların sınıflarını bilmesi
7. İşlerin girift taraflarını bilmesi
8. İnsanların ihtiyacını iyi anlaması
9. Bilhassa kendi zamanında ihtiyaç hissedilen gaibi ilimlere vukufu bulunması (vakıf olması).
Hz. Mehdi (a.s.) Tüm İnsanların, Hatta Denizdeki Balıkların, Havadaki Kuşların Onun Sevgisiyle Coşacakları Bir İnsandır
Onun (Hz. Mehdi (a.s.)ın) hilafetinden (manevi liderliğinden) yer ve gök ehli, bütün yabani hayvanlar, kuşlar, hatta denizdeki balıklar bile razı olacaktır. (El-Kavlul Muhtasar Fi Alamet-il Mehdiyy-il Muntazar, s. 31)
İnsanlar Sevgilerini Ruh Şeklinde Bir Varlığa Değil, Hz. Mehdi (a.s.)ın Zatına Yönelteceklerdir
Allah onun (HZ. MEHDİ (A.S.)IN) MUHABBETİNİ İNSANLARIN KALPLERİNE YERLEŞTİRECEKTİR. Böylece onlar, gündüzleri arslan kesilen ve geceleri de ibadetle geçiren bir toplum olacaklar. (Ukayli En-Necmus-sakıb fi Beyanı Ennel Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Alet-Temam vel kamal)
Allahın Bahşettiği Özel İlimlere Sahip Olması Hz. Mehdi (a.s)ın Bir Ruh Değil, Şahıs Olduğunu Gösterir
Peygamberimiz (s.a.v.)in hadis-i şeriflerinde bildirdiği gibi, Hz. Mehdi (a.s.) medrese eğitimi almayacak sadece Yüce Allahın kendisine bahşettiği özel ve gizli ilimlerle hükmedecektir. Bütün zahiri ilimler, istenildiğinde herkes tarafından okuyarak, araştırılarak öğrenilebilir. Bir de çalışılarak elde edilemeyen, ancak Yüce Allahın bir lütfu olan ve onu istediği kuluna verdiği Vehbi ilim vardır. KEZA (N.B. HAMMAD) KAABDAN TAHRİC ETTİ, O DEDİ Kİ: O KİMSENİN BİLMEDİĞİ GİZLİ BİR DURUMA KILAVUZLANDIĞI İÇİN KENDİSİNE MEHDİ DENİLMİŞTİR... hadisinde kimsenin bilemediği denilerek Hz. Mehdi (a.s.)ın böyle bir ilme sahip olduğu anlatılmak istenmiştir. (Allahualem) Bu ilmin Ledün ilmi olması da muhtemeldir.
Hz. Mehdi (a.s) herhangi bir konuda bilgi sahibi olmak istediğinde Yüce Allah kendisine bu bilgileri ilimle bildirecek ve onun hikmetli konuşmalar yaparak insanların hidayetine ve Kuranın doğru yorumlanmasına yardım edecektir. Bu hadislerden de anlaşılacağı üzere, bir ruhun ilimle donatılması, insanlarla konuşması ve onlara Kuranı yorumlaması mümkün değildir.
Hz. Mehdi (a.s.) Allah Katından Ledün İlmi Gibi Özel ve Gizli İlimlerle Donatılacaktır
Abdullah sordu: Öyleyse gaybeti ardındaki hikmet nedir? İmam cevap verdi: ... Hikmetinin nedeni, Hızır (a.s.)ın gemiye hasar vermesi, çocuğun öldürülmesi ve duvarın inşa edilmesi sırasında yaptığı işlerin ardındaki hikmetler gibi, ortaya çıkmasının ardından anlaşılacaktır. Hazreti Musa (a.s.) Hazretlerine onunla yolları ayrılana dek aşikar olmamıştır. Ey Fazlın oğlu! Bu Allahın bir işidir ve gaybetin sırrı ve hikmeti, Allahın sırlarından ve hikmetlerinden biridir. ALLAHIN EN ÜSTÜN AKIL SAHİBİ OLDUĞUNA İMANIMIZ OLDUĞU GİBİ, ONUN (HZ. MEHDİ (A.S.)IN) TÜM İŞLERİNİN DE HİKMETLİ OLDUĞUNDAN KESİNLİKLE EMİN OLMALIYIZ. DETAYINDA GİZLENEN HİKMETİN FARKINDA OLMASAK BİLE BÖYLE YAPMALIYIZ. [Molla Bakır Meclisi, Cila-ul-Uyun, 3/157]
Kab: Kıyam edecek olanın HZ. MEHDİ (A.S.) OLARAK ADLANDIRILMASININ SEBEBİ GİZLİ İŞLERE HİDAYET EDİLMESİ SEBEBİYLEDİR. der. (Kitab-ul Havi lil Fetava, c.2, s.148)
Hz. Mehdi (a.s.), Hz. Davud (a.s.) Gibi Vehbi İlim Sahibi Olacak ve Tıpkı Hz. Davud (a.s.) Gibi Allahın İlhamıyla Hükmedecek Mübarek Bir Şahıstır
Şeyh Müfid şöyle diyor:
KAİM-İ AL-İ MUHAMMED (S.A.V.) (HZ. MEHDİ (A.S.)) KIYAM ETTİĞİNDE AYNI HZ. DAVUD (A.S.)GİBİ YANİ BATIN HASEBİYLE (GEREĞİNE UYGUN) HÜKMEDECEK, ŞAHİDE GEREK DUYMADAN HÜKMEDECEK. ALLAH HÜKMÜ ONA İLHAM EDECEK VE O DA İLAHİ İLHAMA GÖRE HÜKMEDECEK. (İrşad, Şeyh Müfid, sf. 365, 366)
Hz. Mehdi (a.s.) Kuranın Doğru Yorumlanması İçin İlmen Mücadele Edecek Bir Şahıstır
Resulullah (s.a.v.) Ammar bin Yasire şöyle buyurmuştur:
Onun uzun bir gaybeti olacaktır ki, bir takım insanlar bu dönemde imanlarını kaybedecek, diğer bir grubu ise imanlarını koruyacaklardır. O (Hz. Mehdi (a.s.)), ahir zamanda çıkıp yeryüzünü adaletle dolduracaktır. O (Hz. Mehdi (a.s.)), ALLAHIN KELAMININ TEVİLİ (YORUMU, AÇIKLAMASI) İÇİN MÜCADELE EDECEK, nitekim ben Allahın kelamının tenzili (nazil oluşu) için mücadele ettim. Ey Ammar... (O) halkın bana en çok benzeyeni olacaktır. (Kifayetül Eser, İlzam-ün Nasib, c.1, s. 98)
Hz. Mehdi (a.s.) Hikmetli Konuşmaları, Olayların Özüne İnen Anlatımlarıyla Tanınacak Bir Şahıstır
Hz. Mehdi (a.s.)) HİKMET ZIRHINI BÜRÜNDÜ, ONU BÜTÜN ADABIYLA; TEVECCÜH, MARİFET VE FERAGATLE KUŞANDI. Hikmet onun nezdinde yitiği, hep istediği ihtiyacıdır ... (Nech-ül Belağa 182. Hutbe)
Hz. Mehdi (a.s.) Yüksek Sanat Gücüyle Dünyayı Güzelleştirecek Her Yere Kuran Neşesini, Estetik ve Güzelliği Hakim Edecektir
Hz. Mehdi (a.s.)ın vesilesiyle hayatın her anına bolluk, zenginlik, güzellik, ilerleme ve sanat hakim olacaktır. İnsanları Kuran ahlakına yönlendirecek, ahlakları gibi, yaşadıkları yerleri, bahçeleri, evlerinin dekorasyonunu, kıyafetleri, dinledikleri müziği, eğlence şekillerini, resimlerini ve sohbetlerini de güzelleşecektir. Bir ruhun insanların yaşadığı ortamı güzelleştirmesi bu konuda konuşmalar yaparak insanlara fikir vermesi elbette mümkün değildir.
ALEMDE VİRAN BİR YER KALMAYACAK VE HZ. MEHDİ (A.S.) HER YERİ ONARACAK, ABAD (MAMUR VE ŞEN) EDECEK. (El Mehdiyy-il Mevud, c:1, sf. 264)
Hz. Mehdi (a.s.) Cesaret, Metanet, Sadakat ve Tesanüt Sıfatlarına Sahip, Basireti, Feraseti ve Anlayışı Çok Güçlü Bir Şahıs Olacaktır
Allahın Kuranda övdüğü mübarek Peygamberimiz (sav), Hz. Mehdi (a.s)ın çok üstün ahlak özelliklerine sahip olacağını müjdelemiştir. Bir ruhun cesaret, zorluklara karşı dayanıklılık, sabır gibi insani duygulara sahip olması elbette mantık dışıdır.
Hz. Mehdi (a.s.) Müçtehid, Müceddid, Mürşit, Kutb-u Azam, Mehdi ve Hakim Sıfatlarına Sahip Olacak Değerli Bir Şahıstır
Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in hadislerinde bildirdiği gibi Hz. Mehdi (a.s.)ı ahir zamanın en büyük fesadı zamanında gelecek bir zat olarak haber vermiştir:
... AHİR ZAMANIN EN BÜYÜK FESADI ZAMANINDA, ELBETTE EN BÜYÜK BİR MÜÇTEHİD (GEREKTİĞİNDE AYET VE HADİSLERDEN HÜKÜM ÇIKARAN BİR ALİM), HEM EN BÜYÜK BİR MÜCEDDİD (DİNİ YENİLEYİCİ), HEM HAKİM, HEM HZ. MEHDİ (A.S.), HEM MÜRŞİD (İNSANLARA DOĞRU YOLU GÖSTEREN), HEM KUTB-U AZAM (ZAMANININ EN BÜYÜK DİNİ LİDERİ) OLARAK BİR NURANİ BİR KİŞİYİ GÖNDERECEK ve O ZAT DA, PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.)İN SOYUNDAN OLACAKTIR. (Mektubat, Yirmi Dokuzuncu Mektup, Yedinci Risale Olan Yedinci Kısım, s. 411-412)
Görüldüğü gibi Bediüzzaman Hazretlerinin ahir zamanın en büyük fesadı zamanında gelecek bu mübarek zat için kullandığı vasıfların hiçbiri bir ruha değil şahsa ait sıfatlardır. Hiçbir ruhun, şahsı manevinin, bir topluluğun, bir grubun sıfatı; seyyid, müçtehid, müceddid, hakim, mürşid, kutb-u azam olamaz. Bunların hepsi sadece bir zata, bir kişiye verilen sıfatlardır. Bediüzzaman Said Nursinin bu sıfatlarla nitelendirdiği Hz. Mehdi (a.s.) da diğer yüzyıl başlarında gelmiş olan müceddidler gibi bir şahıstır ve ahir zamanda zuhur edecektir.
(makale harun yahya)
Bu makale, İlmi Mercek Dergisi 83. sayı (Mayıs 2011) 4. sayfada yayınlanmıştır.