Im_Awesome
Kayıtlı Üye
Trabzon hurması birçok hastalığa iyi geliyor..
Yılda sadece 15 bin tonluk üretimi yapılan Trabzon hurmasının kalp-damar sistemi mide bağırsak hastalıklarına iyi geldiği bağışıklık sistemini güçlendirdiği yüksek tansiyonu düşürdüğü bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur AA muhabirine yaptığı açıklamada Trabzon hurmasının ana vatanının Çin olduğunu bu ülkenin yıllık 1 milyon 655 bin ton ile dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşıladığını belirtti.
Kore Japonya ve ABD'de de yetiştirilen Trabzon hurmasının Türkiye'de genellikle Akdeniz kıyılarında üretildiğini kaydeden Çopur Türkiye'de 665 bin adet ağacı bulunan meyvenin yıllık üretiminin 15 bin ton olduğunu bildirdi.
Çopur 2020 yılında ülke üretiminin 24 bin tona ulaşmasının beklendiğini belirterek bu ürünün en çok Kuveyt Ürdün Almanya İsviçre ve Kıbrıs'a ihraç edildiğini anlattı.
Trabzon hurmasının içerdiği karbonhidrat protein yağ mineral ve vitaminlerce önemli bir besin kaynağı olduğa dikkati çeken Çopur şu bilgileri verdi:
''Bu meyvenin magnezyum potasyum kalsiyum çinko ve fosforu yüksek oranlarda bulundurduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu ürün iyi bir demir potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlamaktadır. Sahip olduğu buruk tat içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Trabzon hurmasının kalp-damar sistemi hastalıklarına olumlu etkisi vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmekte ve kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır.''
Dünyada sevilerek tüketilen ve aranan bu meyvenin kansızlığa vitamin eksikliğine mide-bağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşı iyi geldiğini ifade eden Çopur Trabzon hurmasının ishali kesmede iştah açmada etkili olduğunun da araştırmalarda ortaya çıktığını belirtti.
Meyvenin sos şerbet jelatinli tatlılar sakız dondurma kek dolgusu kokteyl yapımında değerlendirilerek tüketilebildiğini de anlatan Çopur ''Trabzon hurmasının meyve yaprakları Uzakdoğu ülkelerinde tıbbi ilaç ve bitkisel çay olarak tüketiliyor. Trabzon hurması ayrıca çok önemli bir lif kaynağıdır. Çözülemeyen liflerin kolon kanseri riskini önlemede etkin rol oynadığı da bilinmektedir'' diye konuştu.
Yılda sadece 15 bin tonluk üretimi yapılan Trabzon hurmasının kalp-damar sistemi mide bağırsak hastalıklarına iyi geldiği bağışıklık sistemini güçlendirdiği yüksek tansiyonu düşürdüğü bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur AA muhabirine yaptığı açıklamada Trabzon hurmasının ana vatanının Çin olduğunu bu ülkenin yıllık 1 milyon 655 bin ton ile dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşıladığını belirtti.
Kore Japonya ve ABD'de de yetiştirilen Trabzon hurmasının Türkiye'de genellikle Akdeniz kıyılarında üretildiğini kaydeden Çopur Türkiye'de 665 bin adet ağacı bulunan meyvenin yıllık üretiminin 15 bin ton olduğunu bildirdi.
Çopur 2020 yılında ülke üretiminin 24 bin tona ulaşmasının beklendiğini belirterek bu ürünün en çok Kuveyt Ürdün Almanya İsviçre ve Kıbrıs'a ihraç edildiğini anlattı.
Trabzon hurmasının içerdiği karbonhidrat protein yağ mineral ve vitaminlerce önemli bir besin kaynağı olduğa dikkati çeken Çopur şu bilgileri verdi:
''Bu meyvenin magnezyum potasyum kalsiyum çinko ve fosforu yüksek oranlarda bulundurduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu ürün iyi bir demir potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlamaktadır. Sahip olduğu buruk tat içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Trabzon hurmasının kalp-damar sistemi hastalıklarına olumlu etkisi vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmekte ve kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır.''
Dünyada sevilerek tüketilen ve aranan bu meyvenin kansızlığa vitamin eksikliğine mide-bağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşı iyi geldiğini ifade eden Çopur Trabzon hurmasının ishali kesmede iştah açmada etkili olduğunun da araştırmalarda ortaya çıktığını belirtti.
Meyvenin sos şerbet jelatinli tatlılar sakız dondurma kek dolgusu kokteyl yapımında değerlendirilerek tüketilebildiğini de anlatan Çopur ''Trabzon hurmasının meyve yaprakları Uzakdoğu ülkelerinde tıbbi ilaç ve bitkisel çay olarak tüketiliyor. Trabzon hurması ayrıca çok önemli bir lif kaynağıdır. Çözülemeyen liflerin kolon kanseri riskini önlemede etkin rol oynadığı da bilinmektedir'' diye konuştu.