İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M.Hikmet Boyacıoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada ABD'de yapılan bir araştırmada hububat beslenme ve sağlık ilişkisinin ele alındığını belirtti.
Amerikan Diyetisyenler Derneğinin yayın organı ''Journal of the American Dietetic Association''da da yayımlanan çalışmada hububat tüketen çocukların enerjinin büyük kısmını karbonhidrat protein ve düşük oranda yağlardan aldıklarının tespit edildiğini anlatan Boyacıoğlu yüksek hububat tüketiminin aynı zamanda yüksek lif ve şeker alımı azaltılmış kolesterol alımı ve düşük Beden Kitle İndeksi (BMI) ile de ilişkili olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.
Araştırma kapsamında çocukların hububat tüketiminin referans alınan 8-10 yaşından son ziyaretin yapıldığı 17 yaşına kadar gözlemlendiğini kaydeden Boyacıoğlu şu bilgileri verdi:
''Bu çalışmada hububat tüketmenin pozitif beslenme etkileri erkek çocuklarda kızlara göre daha fazla düzeyde gözlemleniyor. Erkek çocukların hububat tüketme eğiliminin kızlardan daha çok olduğu ve daha büyük porsiyonlarda tükettikleri belirtiliyor. Hububat tüketim sıklığı ile toplam serum kolesterolünün ilişkisini gösteren doğrusal eğilim kızlarda değil sadece erkek çocuklarda önemli oluyor. Hububat tüketiminin beden kitle indeksi ile ilişkisi erkek çocuklarda istatistiksel olarak önemli düzeyde olup bu durum daha çok gün hububat tüketimi arasındaki ilişkiyi gösteriyor. Bu eğilimin kız çocuklarında önemli olmadığı açıklanıyor.''
Boyacıoğlu araştırmacıların hububat tüketiminin özellikle erkek çocukları arasında lipit düzeyi ve beden kitle indeksi gibi kalp damar risk faktörleriyle olumlu bir şekilde ilişkili olan sağlıklı bir beslenme modeli olduğu sonucuna vardıklarını belirtti.
Beden Kitle İndeksi 30 veya daha fazla olan kişilerin obez (aşırı şişman) olarak kabul edildiğine dikkati çeken Boyacıoğlu şunları kaydetti:
''Dolayısıyla fazla hububat tüketen çocuklarda Beden Kitle İndeksi düşük kalacak yani obez olmayacaklar. Obezite vücutta aşırı miktarda yağ dokusu birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Aşırı yağ dokusunun tayin edilmesi için kullanılan birçok yöntem olup en genel olanı Beden Kitle İndeksi'dir. Beden Kitle İndeksi boy ve ağırlığın dahil olduğu bir matematiksel hesaplama olup aile geçmişi cinsiyet yaş veya ırktan bağımsızdır. Beden Kitle İndeksi kişinin kilogram cinsinden ağırlığının metrekare cinsinden boyuna bölümü ile hesaplanmaktadır. Sağlıklı bir beslenme modeli ve besin alımı lipit düzeyi ve Beden Kitle İndeksi gibi kalp-damar risk faktörleri ile uygun ve olumlu bir ilişki içindir.''
Amerikan Diyetisyenler Derneğinin yayın organı ''Journal of the American Dietetic Association''da da yayımlanan çalışmada hububat tüketen çocukların enerjinin büyük kısmını karbonhidrat protein ve düşük oranda yağlardan aldıklarının tespit edildiğini anlatan Boyacıoğlu yüksek hububat tüketiminin aynı zamanda yüksek lif ve şeker alımı azaltılmış kolesterol alımı ve düşük Beden Kitle İndeksi (BMI) ile de ilişkili olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.
Araştırma kapsamında çocukların hububat tüketiminin referans alınan 8-10 yaşından son ziyaretin yapıldığı 17 yaşına kadar gözlemlendiğini kaydeden Boyacıoğlu şu bilgileri verdi:
''Bu çalışmada hububat tüketmenin pozitif beslenme etkileri erkek çocuklarda kızlara göre daha fazla düzeyde gözlemleniyor. Erkek çocukların hububat tüketme eğiliminin kızlardan daha çok olduğu ve daha büyük porsiyonlarda tükettikleri belirtiliyor. Hububat tüketim sıklığı ile toplam serum kolesterolünün ilişkisini gösteren doğrusal eğilim kızlarda değil sadece erkek çocuklarda önemli oluyor. Hububat tüketiminin beden kitle indeksi ile ilişkisi erkek çocuklarda istatistiksel olarak önemli düzeyde olup bu durum daha çok gün hububat tüketimi arasındaki ilişkiyi gösteriyor. Bu eğilimin kız çocuklarında önemli olmadığı açıklanıyor.''
Boyacıoğlu araştırmacıların hububat tüketiminin özellikle erkek çocukları arasında lipit düzeyi ve beden kitle indeksi gibi kalp damar risk faktörleriyle olumlu bir şekilde ilişkili olan sağlıklı bir beslenme modeli olduğu sonucuna vardıklarını belirtti.
Beden Kitle İndeksi 30 veya daha fazla olan kişilerin obez (aşırı şişman) olarak kabul edildiğine dikkati çeken Boyacıoğlu şunları kaydetti:
''Dolayısıyla fazla hububat tüketen çocuklarda Beden Kitle İndeksi düşük kalacak yani obez olmayacaklar. Obezite vücutta aşırı miktarda yağ dokusu birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Aşırı yağ dokusunun tayin edilmesi için kullanılan birçok yöntem olup en genel olanı Beden Kitle İndeksi'dir. Beden Kitle İndeksi boy ve ağırlığın dahil olduğu bir matematiksel hesaplama olup aile geçmişi cinsiyet yaş veya ırktan bağımsızdır. Beden Kitle İndeksi kişinin kilogram cinsinden ağırlığının metrekare cinsinden boyuna bölümü ile hesaplanmaktadır. Sağlıklı bir beslenme modeli ve besin alımı lipit düzeyi ve Beden Kitle İndeksi gibi kalp-damar risk faktörleri ile uygun ve olumlu bir ilişki içindir.''