Horlama ve Uyku Apne Sendromuyla İlgili Herşey..

harnonde

Kayıtlı Üye
Horlama Nedir?

Horlama uyku sırasında üst solunum yolunu oluşturan burun, yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıların birlikte yada ayrı ayrı darlıklarından kaynaklanan tatsız rahatsız edici bir gürültü olarak tanımlanabilir. Horlama tedavisinde en önemlisi horlamanın bir hastalık olduğunu kabul etmektir.Horlamak ayıp değildir, bir hastalıktır.Horlama tedavi edilebilinen bir hastalıktır.

Yüksek Sesli Horlama
Ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Horlama solunum yollarındaki hava pasajının yeterli açıklıkta olmadığına işaret etmekte olup, oldukça şiddetli bir horlama dar bir alandan hava geçişinin zorlanarak yapıldığını göstermektedir.

Horlamanın bir hastalık olduğunu kabul etmek tedavi için atılacak olan ilk adımdır. Genel olarak horlayan kişi kendi horlamasından rahatsız olmadığı için doktora tek başına başvurmaz. Horlayan kişi kötü bir uyku arkadaşı olduğundan horlayan hastalar bize genellikle eşleri, birlikte iş gezilerine gidip ayni odayi paylaşmak zorunda oldukları arkadaşları
ve hatta komşuları tarafından getirilirler.


Horlama kişinin kendi sağlığını ve yaşamını riske eden bir hastalık olduğu kadar sosyal olarakta bir hastalıktır. Horlama konusundaki en önemli nokta horlamanın ne zaman sağlık problemlerine yol açtığının tespitidir. Eğer uyku sırasında horlayan kişinin nefes durmaları oluyorsa ve bu soluksuz kalınan süre 10 saniyeden fazla ise bu durumda uyku apnesi dediğimiz ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktan söz etmemiz gerekir.



Bu hastalık tıkayıcı tarzda olan ve genel olarak en sık rastladığımız uyku-apnesidir.Yetişkinlerin %10 ile %30’unda horlama görüldüğü tahmin edilmektedir. Bu kişilerin çoğunda horlama basit horlama adı verilen ciddi sağlık problemlerine yol açacak boyutta değildir.


Uyku Apnesi Nedir?

Horlama sırasında yumuşak damak ve küçük dilin veya beraberinde dilin geriye kaçıp soluğu 10 sn den daha fazla tıkamasına tıkayıcı tipte uyku apnesi diyoruz.

Bu bölgedeki daralma ki bu zaman zaman tam kapanma da olabilir, beyinde solunumun güç yapıldığına dair uyarılmaya sebep olarak solunum eforunun giderek artmasına yol açar.


Bu olayların sonucunda beyinde uyanıklık reaksiyonu meydana gelir ve uyanıklıkla birlikte solunum kasları aktifleşerek üst solunum yolunun açılmasını sağlar.Bu rahatlamayla birlikte tekrar uykuya dalmak mümkün olur. Solunumdaki zorlanma ve rahatlama ile karakterize bu döngü gece içerisinde uykunun sürekli bölünmesine neden olarak sabah yorgun uyanmaya yol açar.Bu nefes alamama süresinde kandaki oksijen basıncı düşer ve kalp kanı daha çok pompalamak zorunda kalır.

Sonuç olarak kalbin yükü artmış olduğundan bir süre sonra kalp ritmi bozulurken , yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi meydana gelir. Kişi uyku sırasında tüm bunlar olup biterken uykusunun çok kısa bir döneminde derin uyku fazına geçebilir. Gerçek dinlenme ise sadece derin uyku fazında mümkün olduğundan,dinlenmeden geçen gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz olur.

Uyku Apnesinde Cerrahi
"Uyku apnesi", uyku esnasında nefesin on saniyeden fazla tutulması ve bunun bir saat içerisinde belirli sayıdan fazla gerçekleşmesidir. Radyofrekans yöntemi ile lokal anestezi altında kısa süren bir operasyonla horlama tedavisi yapılabilir. Genelde bir seansyetse de kişinin horlamasının düzelmesine göre altı hafta aralıklarla birkaç kez tekrarlanabilir. Bu operasyonda kişinin hastanede kalmasına gerek yoktur ve hemen işinin başına dönebilir.


Radyofrekans ile yapılan operasyonda kanama olmamaktadır. Operasyon sonrası küçük dilde bir hafta süren bir ödem olsa da hemen hemen hiç ağrı olmamaktadır. Radyofrekans cerrahisi ile uygun seçilmiş kişilerde horlama operasyonu %85-90 başarılıdır, hemen hemen herkes operasyondan sonra dört ile altı hafta içerisinde horlamasında düzelme olduğunu fark eder.


Uyku apnesi için yapılan en sık operasyon, tıp dilinde "UPPP" diye bilinir. Bu operasyonda bademcikler alınır ve sert damak arkasında aşağıya doğru sallanan "uvula" küçültülerek dokular gergin hale getirilir. "UPPP" operasyonu, operasyon odasında hasta uyutulduktan sonra yapılır ve hasta, genel durumuna göre birkaç gün hastanede kalabilir.

Kaynak: Op.Dr.Aydın Mamak
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst