nones
Bayan Üye
Hititler de dönemin diğer uygarlıkları gibi büyüye meraklı bir topluluktu..
Çeşitli konularda büyülerin yapıldığı tespit edilmiştir Cinsel büyüler, aile içi büyüler hatta kara büyü Hititler tarafından yapılmıştır Ayrıca kuraklık önlemek, hastalıkları yok etmek, şans getirmek vs için de büyüler yapılmıştır Büyüye çoğu zaman kurban töreni de eşlik etmektedir
İyi amaca yönelik , tapınak rahibeleri tarafından yapılan büyüler de Hitit kültüründe yer almıştır Bu tür büyücülere “yaşlı kadın” denilirmiş (günümüzdeki cadı ya da yaşlı büyücü kavramına ne kadar tanıdık)
Kra büyü ise sonu ölüme kadar gidecek cezaları içermekteydi Bir Hitit yasa metninde şöyle denmektedir : (Imparati, bkz Kaynakça)
“Eğer özgür bir adam bir yılan öldürürse
ve başka bir adını
söylerse bir mina gümüş versin; ve eğer bir erkek köle
, işte tam o ölsün”
Bu metinden Hititler’de, birinin adını söyleyerek yılan öldürme şeklinde bir tür kara büyü yapıldığını öğreniyoruz Burada kişinini modeli yerine yılan alınmaktadır Dikkat çekici bir husus da özgür insanın öldürülmeyip sadece köleye ölüm cezası verilmesidir Başta ölüm cezasının herkes için olduğu ancak sonradan sadece köleler için uygulandığı düşünülebilir
Telipinu Fermanında da bu konu geçmektedir :
” Eşyayı her zaman temiz tutun Kim aile arasıda büyücülük bilirse, siz onu aile içinde yakalayın! Onu saray kapısına1 getirin! Kim onu getirmezse, gelecek, O insana kötü şeyler olacak”
Büyü yapmak kadar büyüyü çözmek de yaygındı Bir metinde şöyle demektedir :
” Büyülenmiş olan bu adamı şimdi ben büyüden çıkardım Onu toprağa geçirdim ve onu bağladım Büyü ve fena rüya bağlanmıştır, onlar artık yeryüzüne çıkamazlar, siyah toprak altı onları çekiyor”
Cinsel güçsüzlükten hastalıkların tedavisine kadar bir çok olayda büyünün sıkça kullanıldığı görülmektedir
Aslında Hititlerde bir çok eylemin içinde büyü vardı
Yeni bir yere ev yapılırken ya da tapınak inşaa edilirken temellerin altına bazı sunular konulmaktaydı Buna göre idolü konan tanrı orayı koruyacak ya da konan madenin özelliklerini alacaktı Örneğin temele bakır konarken şöyle denmeliydi :
” Bak! Bakır dayanıklı ve ölümsüz olduğu gibi bu tapınak da öyle dayanıklı olsun ve orada kara toprakklar üzerinde ölümsüz olsun”
Zaten tapınağı yapan da tanrılardır :
“Onu (tapınağı) erkek tanrılar marangoz gibi inşa ettiler Fakat temel taşlarını tanrı Telipinu alta koydu; orada onların üzerlerine duvarları bilgeliğin kralı Tanrı Ea inşa etti Fakat ağaç(lar) ve Taş(lar) bütün dağlardan getirildi ve toprağı tanrıçalar getirdi “