Her ölüme bir bahane

Mastor

Kayıtlı Üye

medya.php

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, son 10 yılda “şiddet ve kötü muamele, işkence” nedeniyle sadece 194 polis hakkında soruşturma başlatılıp işlem yapıldığını açıklarken bu polislerden önemli bir bölümüne 1 yıldan az süreyle "terfi durdurma" cezası verilmekle yetinildiğini de gözler önüne serdi.

Ayşe Sayın

Bakan Şahin, gözaltında yaşamını yitiren Nijeryalı Festus Okey’in de aralarında bulunduğu çok sayıdaki “karakol ölümleri”yle ilgili “kamera kaydı” olmamasına ise somut bir açıklama getiremedi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, polise “dur ihtarına uymayana ateş etme” yetkisi veren Polis Vazife ve Selahiyetleri Yasası’nın (PVSK) yürürlüğe girdiği 2007’den bu yana, 116 yurttaşın gözaltında veya polisin “dur ihtarına uymadığı” gerekçesiyle yaşamını yitirdiğini anlattı. Tüzel, başta Hopa olaylarında yaşamını yitiren Metin Lokumcu ve Yalova’da biber gazından ölen Çayan Birben olmak üzere bu durumdaki yurttaşların ölümünden sorumlu polislere yapılan işlemlerle ilgili bilgi istedi. Tüzel ayrıca gözaltında yaşamını yitiren Festus Okey, Firuzköy Karakolu’nda “asılı bulunan” Osman Aslı, yine karakolda ölü bulunan Ahmet Cömert, İsmail İnan, Hakkı Cangı, Şırnak-İdil Karakolu’nda ölü buluna Resul İlçin olaylarını anımsatarak bu olayların hiçbirinde “karakolun güvenlik kameralarının kayıt yapmamasının” nedenini ve polisler hakkında ne tür işlemler yapıldığı konusunda bilgi istedi.

Bakan Şahin, “Emniyet’te işkence” suçunun cezasının “meslekten çıkarılma” olduğunu belirterek 2002 - 2012 yılları arasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli 194 personel hakkında, “işkence” suçundan idari işlem yapıldığını bildirdi. Ancak Tüzel’in isimlerini verdiği karakolda ölüm olayları ve “biber gazı”ndan ölüm nedeniyle hiçbir polise “meslekten men” cezası verilmemesi de dikkat çekti. Adli Tıp raporunda, Lokumcu’nun “mevcut hastalığının efor ve stres ile aktif hale geçmesi sonucunda” yaşamını yitirdiği sonucuna varıldığı savunması yapan Şahin’in diğer ölümlerle ilgili sıraladığı gerekçeler şöyle:

• Festus Okey olayı: Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği’nde gerçekleşen Festus Okey isimli şahsın ölüm olayı, teşhis odasında üst araması yapıldığı esnada gerçekleşmiştir. Asayiş Büro Amirliği’nde kamera sistemi bulunmakla beraber, üst aramasının yapıldığı teşhis odasında kamera sistemi bulunmaması nedeniyle, olayın oluşumu hakkında kamera kaydı bulunamadı. Kusuru bulunan polise 10 ay kısa süreli “durdurma” cezası verildi.

• Osman Aslı olayı: Avcılar Firuzköy Şehit Ilgaz Aykutlu Polis Merkezi’nde gerçekleşen Osman Aslı’nın ölümü, avukat görüşme odasında gerçekleşti. Avukat odasında kamera bulundurulamayacağı için ölümle ilgili kamera kaydı bulunmuyor. Kusuru bulunan bir polis memuru 24 Ay Uzun Süreli Durdurma ve 4 ay kısa süreli durdurma, bir polis memuru ise 1 günlük aylık kesim cezaları ile cezalandırıldı.

• Aytekin Arnavutoğlu olayı: Fatih Başvekil Caddesi üzerinde gerçekleşen ölü olayı polisin “dur ihtarına uymayarak kaçması ve yapılan kovalamaca” neticesinde açılan “uyarı” ateşi ile önce yaralandı sonra yaşamını yitirdi. Kusuru bulunan bir polise 10 ay kısa durdurma, hakkında soruşturma açılan bir polise ise ceza verilmedi.

• Ahmet Koca olayı: Fatih Sümbül Efendi Mahallesi’nde gerçekleşen olayda Ahmet Koca’nın “Kürtçe konuştuktan sonra şiddete maruz kaldığı iddiaları gerçeği yansıtmadığı” iddiasına yer verildi.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst