Her kopan parmak dikilemeyebilir

Im_Awesome

Kayıtlı Üye
Dr.Ahmet Cemal Aygıt el yaralanmalarında neler yapılabilir anlattı.

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Klinik Şefi Prof.Dr.Ahmet Cemal Aygıt sadece bu meslek grubundakilerde değil çocuklarda da el yaralanmalarının meydana geldiğini kaydediyor.

El yaralanmalarının istatistiksel olarak en çok parmaklarda ve özellikle parmakların uç kısımlarında görüldüğünü kaydeden Aygıt bu yaralanmalarda parmakları hareket ettiren kiriş sinir ve damarların kesilebildiğini ifade ediyor.

EL YARALANMASI İLE KARŞILAŞILDIĞINDA İLK NE YAPMAK GEREKİR?

Ahmet Cemal Aygıt bu yaralanmaların oluş şekline ve yaralanan bölgeye göre farklılık gösterdiğini belirtiyor.

Aygıt el yaralanmaları ile karşılaşıldığında ilk yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

1-Yaralanan bölgeye temiz bir bez ile baskı uygulanması
2-Yaralanan uzvu kalp seviyesinin üstünde kalacak şekilde yüksekte tutulması
3- Eğer yaralanma sonucu tam bir kopma söz konusu ise kopan parçanın temiz bir bez parçasına sarılıp bir naylon poşete koyulması
4-Bu poşetin de buzlu su içeren başka bir poşet içine yerleştirilmesi (çift torba tekniği)
Kopan parçanın direkt buz ile temas etmemesi gerektiğini kaydeden Aygıtbu parçanın soğuk ortamda tutulmasının yeterli olacağını ifade ediyor.
''Hastaneye gittikten sonra ise yaralanma şekli seviyesi hastanın yaşı mesleği ek hastalığın olup olmadığı el cerrahisi ekibi tarafından değerlendirilip gerekli müdahaleye karar verilir.''

KOPAN PARMAĞA MÜDAHALE EDECEK EKİP SAYISI YETERSİZ!

Parmak kopması vakalarının bu işin eğitimini almış mikro-cerrahi konusunda deneyimli uzman hekimlerin bulunduğu bir ekip tarafından müdahale edilmesi gerektiğini ifade eden Aygıt Bu tür ekiplerin her hastanede olmadığını kaydediyor.

''Hastanelerde bu tür bir vaka operasyona alındığında duruma göre ameliyat süresi 5 ile 10 saate kadar sürebilmekte. Eğer bu sırada aynı durumda olan başka bir hasta başvurursa maalesef ikinci hastaya erken dönemde ( ilk 6 saat) müdahale etmek mümkün olmuyor. ''

HER KOPAN PARMAK YERİNE DİKİLEMEYEBİLİR!

Her kopan parmağın yerine dikilemeyebileceğini kaydeden Aygıt bu konu ile ilgili yapılan haberlerin spekülatif olduğunu kaydediyor.
Parmak kopması vakalarının çok farklı özellikler içerdiğini vurgulayan Ahmet Cemal Aygıt yaralanma seviyesi ve şekline göre farklı tedaviler uygulandığını ifade ediyor.

''Maalesefher kopan parmak mutlaka yerine dikilebilir durumda olmuyor. Özellikle bir yere takılıp gerilerek kopan ve üzerine ağır cisim düşmesi sonucu ezilip kopan parmaklarda yerine dikilse bile damarlarda ileri derecede hasar olduğu için parmağın yaşama şansı azalıyor.''
Aygıt uygun bir vakada dikilen parmağın her hangi bir olumsuz durum olmadığı taktirde 2 ay sonra işlevini kazandığını belirtiyor.
''Her türlü el yaralanması sonrasında hasta fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınır .Uygun ve etkili fizik tedavi görmeyen hastanın parmağının eski işlevini kazanması mümkün değildir.''

Aygıt Özellikle makine ile çalışan işçilerin iş güvenliği konusunda eğitilmesi ve gerekli önlemlerin eksiksiz ve istisnasız olarak uygulanmasının iş kazalarını azaltacağını vurguluyor.

Prof.Dr. Ahmet Cemal Aygıt Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesinde hazır bekletilen helikopter ambülansın bu tür acil vakalarda kullanılabileceğini belirtiyor.

Prof.Dr. Ahmet Cemal Aygıt Sağlık Bakanlığı'na ait ambülansın acil durumda olan hastaları alıp uygun merkezlere ulaştıracağını kaydediyor.

Aygıt vatandaşların helikopter hizmeti için 112 Hızır Acil Servisi'ni aramaları gerektiğini kaydediyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst