meridyen2
Kayıtlı Üye
Her An Her Saniye Yaşanan Mucizeler 2
İnsan bedeni, yeryüzündeki en kompleks makinedir. Hayatımız boyunca bu bedenle görür, işitir, nefes alır, yürür, koşar ve konuşuruz. Bedenimiz kemikleri, kasları, damarları, iç organları ile mükemmel bir düzen ve yaratılışa sahiptir. Bu yaratılışın detayına inildiğinde ise daha da şaşırtıcı gerçeklerle karşılaşılır.
Anne Karnında Yapılan Hazırlıklar
İnsan henüz dünyaya gözlerini açmadan kendisi için hazırlanmış bir düzenin içinde yaşamaya başlar. Doğduğunda sahip olduğu beden kusursuz bir şekilde kendisi için hazırlanmıştır. Örneğin;
Çevresini net olarak görebilmesi için mükemmel bir çift göz yaratılmıştır.
Dışarıdaki hava ile henüz karşılaşmamış olmasına rağmen, periyodik olarak soluk almasını sağlayacak solunum sistemi anne karnındayken oluşmuştur.
Besinlerin her türlüsünü sindirebilecek bir sindirim sistemine, kendisine özel parmak izleriyle birlikte parmaklara ve ellere, gözlerini yabancı maddelerden koruyacak göz kapaklarına ve kirpiklere ve bunun gibi çok sayıda organ ve özelliğe sahip olarak dünyaya gelmiştir. Bugüne kadar da her an bu sistemin görevini eksiksizce sürdürmesi ile yaşamıştır ve siz bu yazıyı okumaya başladığınızdan beri de vücudunuzda bu mucizevi sistemler işlemeye devam etmektedir.
Kısacası bir yaşam süresince 24 saat boyunca insan vücudunda yaşanan tüm gelişmeler an an Allah'ın dilemesiyle meydana gelir. Her insan O'nun koruması ve sonsuz merhameti ile kuşatılmıştır.
Yaşam Boyu Devam Eden Koruma
Henüz anne karnındayken atmaya başlayan, dakikada ortalama 70 atışlık bir tempoyla yaşam boyunca hiç ara vermeden çalışan kalbimiz, her saniye vücudumuzda işleyen bir mucizedir.
Kalbimiz atarken bir yandan da hayatımızın her anında nefes alırız. Ki bu rakam, günde yaklaşık 21.600 defayı bulur. Bu bir insanın ömrü boyunca ortalama 591.300.000 kere nefes alıp vermesi demektir.
Vücut sistemimiz öyle bir biçimde ayarlanmıştır ki, nefes alırken bu işi düşünmemize gerek kalmaz. Yürürken, koşarken, kitap okurken hatta uyurken, vücudumuz sürekli olarak ne kadar nefes almamız gerektiğini hesaplar ve ciğerlerimizi ona göre çalıştırır.
Nefes alma işlemi o kadar sık gerçekleşir ki, bazı kişiler bunun "sıradan" bir işlem olduğu yanılgısına kapılabilir. Oysa gerçekte nefes almak da kalbin atması da vücuttaki diğer organlarımızın çalışması da çok kompleks bir sistemin işlemesi sonucunda gerçekleşir.
İnsan Vücudu Yaratılış Gerçeğinin Delillerindendir
Sürekli hareket halinde olan ve bir an dahi yaptığı görevi bırakmayan hayati sistemlerden biri de savunma sistemidir. Hemen derinin altında bulunan ve vücudu her türlü işgalciden gece-gündüz durmaksızın koruyan bu sistem, tam teçhizatlı bir ordu gibi, olanca gücüyle insan için çalışmaktadır.
İnsanların birçoğu, savunma sisteminin sağlıklı kalabilmek için ne derece büyük önem taşıdığının farkında bile değildir. Ancak, Allah, yarattığı bu mükemmel sistem ile insanı, dört bir yanını çevirmiş olan düşman ordusuna karşı her an korumaktadır. Bu sistemde meydana gelen en ufak bir bozulma ise tedavisi oldukça zor olan ciddi hastalıklara neden olur.
Bugün birçok insan, savunma sistemlerinde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle, oldukça zahmetli şartlarda yaşamlarını devam ettirmektedir. Yüce Allah bu tür aksaklıkları, insanların kendilerine verilen nimetlerin şuuruna varıp şükretmeleri için birer vesile olarak yaratmaktadır.
İnsan bedeninde her an gerçekleşen tüm bu detaylar, Allah'ın üstün yaratışının delillerindendir. Rabbimiz kullarını sevendir, onlara merhamet eden, şefkatini her an tecelli ettirendir. Bu gerçek Kuran‘da şöyle bildirilmiştir:
“... De ki: "Şüphesiz 'lütuf ve ihsan (fazl)' Allah'ın elindedir, onu dilediğine verir. Allah (rahmeti) geniş olandır, bilendir." O, kime dilerse rahmetini tahsis eder, Allah büyük 'lütuf ve ihsan (fazl)' sahibidir.” (Al-i İmran Suresi, 73-74)
Göz Kapakları
Gözler vücudun dış dünyaya açılan pencereleridir. Bu pencerelerin korunması ve bakımı özel bir sistem sayesinde sağlanır. Göz kapakları, mükemmel bir şekilde işleyen bu sistemin en önemli parçalarından birisidir. Göz kapaklarının görevi, göz küresini korumakla birlikte "konjonktiva" (göz küresini göz kapaklarıyla birleştiren ince zar) ve "kornea"yı (gözün dış tabakası) her an belli bir nem oranında tutmaktır. Göz kapaklarının iç kısmında bulunan konjonktiva adlı katmanın damarları, uykuda oksijen alamayan gözün dış tabakasını besler.
Gerektiği zaman göz yuvasının üstünü tamamen ve sıkıca örtebilen göz kapağının derisi ise, vücudun diğer kısımlarına göre çok daha incedir. Göz kapağı derisinin alt tabakası yağsız ve çok gevşektir. Kan bu bölgede kolayca toplanır. Eğer göz kapağının derisi kalın ve yağlı bir yapıya sahip olsaydı, gözlerin açılıp kapanması oldukça zor bir işlem olurdu.
Göz kapağının önden kesiti. Göz kapağı içinde bulunan bezler gözyaşı üretimi yaparlar. Aynı zamanda bu bezlerden salgılanan yağ ile kirpikler kaplanır. Bu kaplama sayesinde kirpikler yukarı doğru kıvrılarak, gözün görme alanını açar, aynı zamanda da estetik bir görünüm kazanırlar. Göz kapağının ucunda çıkan tüylere özel bir kaplama yapmanın buradaki tüylerin ya da göz kapağının fikri olamayacağı açıktır. Gözdeki bu kusursuz yapı, her şeyin Rabbi olan Allah'a aittir.
Dünyadaki En Verimli İş Makinesi: Kalp
Kalp, her dakika ortalama 70 kere atarak, vücuttaki kanın bir gün içinde 1000 tam devir yapmasını sağlar. Bunun anlamı, tüm kanın, vücuttaki her hücreyi 1000 kere ziyaret etmesi, gerekli besinleri onlara iletmesi, oksijeni verip karbondioksiti alması, hasarları tamir etmesi, aksaklıkları gidermesi ve artıkları toplamasıdır. Vücuttaki her hücre, kalbin bu yorulmak bilmez gayreti sayesinde günde 1000 defa teftişten geçirilir. Bu şekilde kalp günde 8 bin litre kan pompalar. Uykuda bile yetişkin bir insanın kalbi, saatte yaklaşık 340 lt kan pompalamaktadır. Bu hızla toplam yedi dakika içinde bir arabanın benzin deposunu rahatlıkla doldurmak mümkündür.
Vücudunuzda, Bir Milyon Sayfa Dolusu Bilgiyi 20 Dakikada Kopyalama Yeteneğine Sahip Bir Makine Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Bilindiği gibi hücreler bölünerek çoğalırlar. Bu bölünme sırasında, hücrenin çekirdeğinde bulunan DNA'nın da yeni hücre için bir kopyasının alınması gerekir. Bu kopyalanma sırasında, üzerinde düşünülmesi gereken son derece çarpıcı bir olay gerçekleşir.
DNA, 3 milyar harften oluşan, canlı ile ilgili tüm bilgileri saklayan muazzam büyüklükte bir bilgi bankasıdır. DNA'daki bilgileri yazılı hale getirirsek, toplam 1 milyon sayfadan oluşan yaklaşık 1000 ciltlik bir ansiklopedi serisi elde ederiz. Öyle ise DNA'nın kopyalanması, 1 milyon sayfalık yazının veya diğer bir ifadeyle 1000 cilt ansiklopedinin kopyalanması ile aynıdır.
Peki bu kopyalama işlemi ne kadar sürer biliyor musunuz?
20 ile 80 dakika arası.
Dikkat edilirse, bu, 1 milyon sayfa dolusu yazının 20 ila 80 dakika arasındaki bir sürede, hiçbir hata ve eksiklik olmadan kopyasının alınması demektir. Bugün bilinen hiçbir fotokopi makinesi veya teknolojik ürün, bu kadar kısa sürede bu kadar hatasız ve eksiksiz bir kopyalama işlemi gerçekleştirememektedir. En önemlisi de DNA'daki bilgileri kopyalayan teknolojik aletler değil, gözle dahi göremediğimiz hücrelerimizdir.
Çok açıktır ki, bu kadar kusursuz bir sistemi yaratan ve milyonlarca senedir yaratmaya devam eden sonsuz ilim, akıl ve güç sahibi olan Allah'tır.
Savunma Sistemimiz Olmasaydı Yaşamımızı Devam Ettirebilir miydik?
Bunun mümkün olamayacağını tahmin etmek hiç de zor değildir. Tıp dünyasında görülen bazı örnekler vardır ki, savunma sisteminin ne kadar hayati bir önem taşıdığını gözler önüne serer. Bu konuyla ilgili pek çok kaynakta yer alan bir hastanın öyküsü, savunma sisteminde oluşabilecek herhangi bir eksiklikte yaşamın ne denli zor bir hal alacağının açık bir delilidir. Bu hasta, doğumundan sonra mikroplardan arındırılmış plastik bir çadırın içine yerleştirildi. İçeriye dışarıdan birşey sızması tamamen engellenmişti. Başka bir insana dokunması yasaktı. Büyüdükçe daha büyük bir plastik çadırın içine yerleştirildi. Bu plastik çadırdan sadece plastik astronot elbisesini giyerek çıkabiliyordu. Peki bu çocuğun diğer insanlar gibi yaşamasını engelleyen neydi?
Doğumundan sonra, vücudu gelişirken savunma sistemi oluşmamıştı. Vücudunda kendisini düşmanlardan koruyabilecek bir ordu yoktu...
Doktorlar, bu çadırdan çıktığında çocuğun başına nelerin geleceğini biliyorlardı. Hemen soğuk algınlığı başlayacak, boğazında hastalıklar baş gösterecek, antibiyotiklere ve diğer ilaç tedavilerine rağmen art arda birçok enfeksiyona yakalanacaktı. Bir süre sonra da ilaçlar işe yaramayacak ve çocuk yaşamını yitirecekti.
Bu plastik çadırın dışında ancak birkaç ay veya birkaç yıl yaşayabilirdi. Yani çocuğun bütün dünyası ancak plastik bir çadırla sınırlı kalacaktı.
Bir süre sonra doktorlar ve ailesi çocuğu, evinin içinde kurulmuş ve mikroplardan tamamen arınmış bir odaya yerleştirdiler. Ama bütün bu uğraşlar bir sonuç vermedi. 12 yaşından sonra çocuk tahmin edildiği gibi peş peşe gelen enfeksiyonlar sonucunda tüm tıbbi müdahalelere rağmen hayatını yitirdi. (Kaynak: Edward Edelson The Immune System, Chelsea House Publisher, 1989)
İnsan vücudundaki 100 trilyon hücre sanki birbirlerini tanıyormuş gibi hareket eder. Kendilerine verilmiş özel görevleri, sonuna kadar, hiçbir ihmal ve gevşeklik göstermeden yerine getirir. Bu işlemler her an biz farkında bile olmadan gerçekleşir. Hatta vücudumuzdaki bu hareket uyku esnasında dahi devam eder.
İnsan vücudundaki hücrelerin her birinin sürekli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Örneğin şu anda bu sayfayı okuyabilmeniz, gözünüzün retina tabakasındaki milyonlarca hücrenin hiç durmaksızın oksijenle beslenmesi sayesinde mümkün olmaktadır.
Siz Bu Satırları Okurken Geçen Her Saniyede:
Gözünüzde yaklaşık yüz milyar işlem yapıldı.
Vücudunuzda 8 milyon hücre öldü.
Ölen hücrelerin yerine 8 milyon yeni hücre yaratıldı.
Vücudunuzda 2,5 milyondan fazla alyuvar hücresi üretildi.
Her hücre ortalama 2000 protein oluşturdu.
Kalbiniz 83 cm3 kan pompaladı.
Anne karnındaki bir ceninde 5000 tane sinir hücresi üretildi.
(makale harun yahya)
İnsan bedeni, yeryüzündeki en kompleks makinedir. Hayatımız boyunca bu bedenle görür, işitir, nefes alır, yürür, koşar ve konuşuruz. Bedenimiz kemikleri, kasları, damarları, iç organları ile mükemmel bir düzen ve yaratılışa sahiptir. Bu yaratılışın detayına inildiğinde ise daha da şaşırtıcı gerçeklerle karşılaşılır.
Anne Karnında Yapılan Hazırlıklar
İnsan henüz dünyaya gözlerini açmadan kendisi için hazırlanmış bir düzenin içinde yaşamaya başlar. Doğduğunda sahip olduğu beden kusursuz bir şekilde kendisi için hazırlanmıştır. Örneğin;
Çevresini net olarak görebilmesi için mükemmel bir çift göz yaratılmıştır.
Dışarıdaki hava ile henüz karşılaşmamış olmasına rağmen, periyodik olarak soluk almasını sağlayacak solunum sistemi anne karnındayken oluşmuştur.
Besinlerin her türlüsünü sindirebilecek bir sindirim sistemine, kendisine özel parmak izleriyle birlikte parmaklara ve ellere, gözlerini yabancı maddelerden koruyacak göz kapaklarına ve kirpiklere ve bunun gibi çok sayıda organ ve özelliğe sahip olarak dünyaya gelmiştir. Bugüne kadar da her an bu sistemin görevini eksiksizce sürdürmesi ile yaşamıştır ve siz bu yazıyı okumaya başladığınızdan beri de vücudunuzda bu mucizevi sistemler işlemeye devam etmektedir.
Kısacası bir yaşam süresince 24 saat boyunca insan vücudunda yaşanan tüm gelişmeler an an Allah'ın dilemesiyle meydana gelir. Her insan O'nun koruması ve sonsuz merhameti ile kuşatılmıştır.
Yaşam Boyu Devam Eden Koruma
Henüz anne karnındayken atmaya başlayan, dakikada ortalama 70 atışlık bir tempoyla yaşam boyunca hiç ara vermeden çalışan kalbimiz, her saniye vücudumuzda işleyen bir mucizedir.
Kalbimiz atarken bir yandan da hayatımızın her anında nefes alırız. Ki bu rakam, günde yaklaşık 21.600 defayı bulur. Bu bir insanın ömrü boyunca ortalama 591.300.000 kere nefes alıp vermesi demektir.
Vücut sistemimiz öyle bir biçimde ayarlanmıştır ki, nefes alırken bu işi düşünmemize gerek kalmaz. Yürürken, koşarken, kitap okurken hatta uyurken, vücudumuz sürekli olarak ne kadar nefes almamız gerektiğini hesaplar ve ciğerlerimizi ona göre çalıştırır.
Nefes alma işlemi o kadar sık gerçekleşir ki, bazı kişiler bunun "sıradan" bir işlem olduğu yanılgısına kapılabilir. Oysa gerçekte nefes almak da kalbin atması da vücuttaki diğer organlarımızın çalışması da çok kompleks bir sistemin işlemesi sonucunda gerçekleşir.
İnsan Vücudu Yaratılış Gerçeğinin Delillerindendir
Sürekli hareket halinde olan ve bir an dahi yaptığı görevi bırakmayan hayati sistemlerden biri de savunma sistemidir. Hemen derinin altında bulunan ve vücudu her türlü işgalciden gece-gündüz durmaksızın koruyan bu sistem, tam teçhizatlı bir ordu gibi, olanca gücüyle insan için çalışmaktadır.
İnsanların birçoğu, savunma sisteminin sağlıklı kalabilmek için ne derece büyük önem taşıdığının farkında bile değildir. Ancak, Allah, yarattığı bu mükemmel sistem ile insanı, dört bir yanını çevirmiş olan düşman ordusuna karşı her an korumaktadır. Bu sistemde meydana gelen en ufak bir bozulma ise tedavisi oldukça zor olan ciddi hastalıklara neden olur.
Bugün birçok insan, savunma sistemlerinde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle, oldukça zahmetli şartlarda yaşamlarını devam ettirmektedir. Yüce Allah bu tür aksaklıkları, insanların kendilerine verilen nimetlerin şuuruna varıp şükretmeleri için birer vesile olarak yaratmaktadır.
İnsan bedeninde her an gerçekleşen tüm bu detaylar, Allah'ın üstün yaratışının delillerindendir. Rabbimiz kullarını sevendir, onlara merhamet eden, şefkatini her an tecelli ettirendir. Bu gerçek Kuran‘da şöyle bildirilmiştir:
“... De ki: "Şüphesiz 'lütuf ve ihsan (fazl)' Allah'ın elindedir, onu dilediğine verir. Allah (rahmeti) geniş olandır, bilendir." O, kime dilerse rahmetini tahsis eder, Allah büyük 'lütuf ve ihsan (fazl)' sahibidir.” (Al-i İmran Suresi, 73-74)
Göz Kapakları
Gözler vücudun dış dünyaya açılan pencereleridir. Bu pencerelerin korunması ve bakımı özel bir sistem sayesinde sağlanır. Göz kapakları, mükemmel bir şekilde işleyen bu sistemin en önemli parçalarından birisidir. Göz kapaklarının görevi, göz küresini korumakla birlikte "konjonktiva" (göz küresini göz kapaklarıyla birleştiren ince zar) ve "kornea"yı (gözün dış tabakası) her an belli bir nem oranında tutmaktır. Göz kapaklarının iç kısmında bulunan konjonktiva adlı katmanın damarları, uykuda oksijen alamayan gözün dış tabakasını besler.
Gerektiği zaman göz yuvasının üstünü tamamen ve sıkıca örtebilen göz kapağının derisi ise, vücudun diğer kısımlarına göre çok daha incedir. Göz kapağı derisinin alt tabakası yağsız ve çok gevşektir. Kan bu bölgede kolayca toplanır. Eğer göz kapağının derisi kalın ve yağlı bir yapıya sahip olsaydı, gözlerin açılıp kapanması oldukça zor bir işlem olurdu.
Göz kapağının önden kesiti. Göz kapağı içinde bulunan bezler gözyaşı üretimi yaparlar. Aynı zamanda bu bezlerden salgılanan yağ ile kirpikler kaplanır. Bu kaplama sayesinde kirpikler yukarı doğru kıvrılarak, gözün görme alanını açar, aynı zamanda da estetik bir görünüm kazanırlar. Göz kapağının ucunda çıkan tüylere özel bir kaplama yapmanın buradaki tüylerin ya da göz kapağının fikri olamayacağı açıktır. Gözdeki bu kusursuz yapı, her şeyin Rabbi olan Allah'a aittir.
Dünyadaki En Verimli İş Makinesi: Kalp
Kalp, her dakika ortalama 70 kere atarak, vücuttaki kanın bir gün içinde 1000 tam devir yapmasını sağlar. Bunun anlamı, tüm kanın, vücuttaki her hücreyi 1000 kere ziyaret etmesi, gerekli besinleri onlara iletmesi, oksijeni verip karbondioksiti alması, hasarları tamir etmesi, aksaklıkları gidermesi ve artıkları toplamasıdır. Vücuttaki her hücre, kalbin bu yorulmak bilmez gayreti sayesinde günde 1000 defa teftişten geçirilir. Bu şekilde kalp günde 8 bin litre kan pompalar. Uykuda bile yetişkin bir insanın kalbi, saatte yaklaşık 340 lt kan pompalamaktadır. Bu hızla toplam yedi dakika içinde bir arabanın benzin deposunu rahatlıkla doldurmak mümkündür.
Vücudunuzda, Bir Milyon Sayfa Dolusu Bilgiyi 20 Dakikada Kopyalama Yeteneğine Sahip Bir Makine Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Bilindiği gibi hücreler bölünerek çoğalırlar. Bu bölünme sırasında, hücrenin çekirdeğinde bulunan DNA'nın da yeni hücre için bir kopyasının alınması gerekir. Bu kopyalanma sırasında, üzerinde düşünülmesi gereken son derece çarpıcı bir olay gerçekleşir.
DNA, 3 milyar harften oluşan, canlı ile ilgili tüm bilgileri saklayan muazzam büyüklükte bir bilgi bankasıdır. DNA'daki bilgileri yazılı hale getirirsek, toplam 1 milyon sayfadan oluşan yaklaşık 1000 ciltlik bir ansiklopedi serisi elde ederiz. Öyle ise DNA'nın kopyalanması, 1 milyon sayfalık yazının veya diğer bir ifadeyle 1000 cilt ansiklopedinin kopyalanması ile aynıdır.
Peki bu kopyalama işlemi ne kadar sürer biliyor musunuz?
20 ile 80 dakika arası.
Dikkat edilirse, bu, 1 milyon sayfa dolusu yazının 20 ila 80 dakika arasındaki bir sürede, hiçbir hata ve eksiklik olmadan kopyasının alınması demektir. Bugün bilinen hiçbir fotokopi makinesi veya teknolojik ürün, bu kadar kısa sürede bu kadar hatasız ve eksiksiz bir kopyalama işlemi gerçekleştirememektedir. En önemlisi de DNA'daki bilgileri kopyalayan teknolojik aletler değil, gözle dahi göremediğimiz hücrelerimizdir.
Çok açıktır ki, bu kadar kusursuz bir sistemi yaratan ve milyonlarca senedir yaratmaya devam eden sonsuz ilim, akıl ve güç sahibi olan Allah'tır.
Savunma Sistemimiz Olmasaydı Yaşamımızı Devam Ettirebilir miydik?
Bunun mümkün olamayacağını tahmin etmek hiç de zor değildir. Tıp dünyasında görülen bazı örnekler vardır ki, savunma sisteminin ne kadar hayati bir önem taşıdığını gözler önüne serer. Bu konuyla ilgili pek çok kaynakta yer alan bir hastanın öyküsü, savunma sisteminde oluşabilecek herhangi bir eksiklikte yaşamın ne denli zor bir hal alacağının açık bir delilidir. Bu hasta, doğumundan sonra mikroplardan arındırılmış plastik bir çadırın içine yerleştirildi. İçeriye dışarıdan birşey sızması tamamen engellenmişti. Başka bir insana dokunması yasaktı. Büyüdükçe daha büyük bir plastik çadırın içine yerleştirildi. Bu plastik çadırdan sadece plastik astronot elbisesini giyerek çıkabiliyordu. Peki bu çocuğun diğer insanlar gibi yaşamasını engelleyen neydi?
Doğumundan sonra, vücudu gelişirken savunma sistemi oluşmamıştı. Vücudunda kendisini düşmanlardan koruyabilecek bir ordu yoktu...
Doktorlar, bu çadırdan çıktığında çocuğun başına nelerin geleceğini biliyorlardı. Hemen soğuk algınlığı başlayacak, boğazında hastalıklar baş gösterecek, antibiyotiklere ve diğer ilaç tedavilerine rağmen art arda birçok enfeksiyona yakalanacaktı. Bir süre sonra da ilaçlar işe yaramayacak ve çocuk yaşamını yitirecekti.
Bu plastik çadırın dışında ancak birkaç ay veya birkaç yıl yaşayabilirdi. Yani çocuğun bütün dünyası ancak plastik bir çadırla sınırlı kalacaktı.
Bir süre sonra doktorlar ve ailesi çocuğu, evinin içinde kurulmuş ve mikroplardan tamamen arınmış bir odaya yerleştirdiler. Ama bütün bu uğraşlar bir sonuç vermedi. 12 yaşından sonra çocuk tahmin edildiği gibi peş peşe gelen enfeksiyonlar sonucunda tüm tıbbi müdahalelere rağmen hayatını yitirdi. (Kaynak: Edward Edelson The Immune System, Chelsea House Publisher, 1989)
İnsan vücudundaki 100 trilyon hücre sanki birbirlerini tanıyormuş gibi hareket eder. Kendilerine verilmiş özel görevleri, sonuna kadar, hiçbir ihmal ve gevşeklik göstermeden yerine getirir. Bu işlemler her an biz farkında bile olmadan gerçekleşir. Hatta vücudumuzdaki bu hareket uyku esnasında dahi devam eder.
İnsan vücudundaki hücrelerin her birinin sürekli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Örneğin şu anda bu sayfayı okuyabilmeniz, gözünüzün retina tabakasındaki milyonlarca hücrenin hiç durmaksızın oksijenle beslenmesi sayesinde mümkün olmaktadır.
Siz Bu Satırları Okurken Geçen Her Saniyede:
Gözünüzde yaklaşık yüz milyar işlem yapıldı.
Vücudunuzda 8 milyon hücre öldü.
Ölen hücrelerin yerine 8 milyon yeni hücre yaratıldı.
Vücudunuzda 2,5 milyondan fazla alyuvar hücresi üretildi.
Her hücre ortalama 2000 protein oluşturdu.
Kalbiniz 83 cm3 kan pompaladı.
Anne karnındaki bir ceninde 5000 tane sinir hücresi üretildi.
(makale harun yahya)