Hayalleri Uygulamaya Başlamak..

ashli

Bayan Üye
Bir söz vardır 'Şans hazırlıklı kafalara yardım eder' diye. Özellikle uygun fırsatları yakalamış girişimciler, iş ve bilim insanlarının öyküleri anlatılırken kullanılır. Bu, çok güzel bir söz olmakla birlikte acaba insanın kafası nasıl hazırlıklı hale gelir?

Hazırlıklı bir kafa önemli ölçüde, belirli bir hayal, belirli bir hedefle başlar. Yani önce bir hayal kurmaya başlanır. Ardından bu hayalle ilgili enformasyon toplanmaya başlanır. Algıda seçicilik diye bir kavram vardır. Belirli bir marka araba almaya karar veren birisi, yolda sürekli o arabaları görmeye başlar. Belirli bir konuyu merak eden kişi, gazetelerde, televizyonda merak ettiği o konuyla ilgili bilgilerle karşılaşır. Aslında o bilgiler televizyonda ya da gazetelerde hep vardır; ama dikkatini çekmemiştir. O hayale sahip olmayan kişiler için o bilgiler hâlâ önemli değildir.

Dolayısıyla insanın kendi geleceğiyle ilgili hayal kurmaya başlaması, kişiyi o hayale yaklaştırır. Hayal kurmak ve bir hayale odaklanmak insanı bir taraftan yetiştirir. Diyelim ki, bir kişinin bir internet projesi var. Bu internet projesi dolayısıyla internette dolaşır. Projesiyle ilgili bilgi toplamaya çalışır ya da benzer projeleri arar. Bu araştırma sırasında aslında aramadığı birçok bilgi ile karşılaşır ve onları da inceler. Hiçbir hayali olmayan insanlarsa hiçbir şey aramazlar ve dolayısıyla ne aradıklarıyla ne de aramadıklarıyla karşılaşırlar.

Yine hayali konusunda algıda seçicilik ve/veya amaçlı bir araştırma sonucu bilgilenen birisi, kendi hayaliyle ilgili etkili/yetkili/ilgili/bilgili birisiyle karşılaştığında onunla sohbet edebilir ve projesini açıklayabilir. Projesini açıklarken kritik bilgilere de sahip olduğunu ya da konu hakkında çalıştığını da hissettirebilirse etkili kişi, kahramanımıza yardım edebilir. Şimdi bu olaya şahit olan bir başkası durumu 'şans' olarak niteleyebilir. Ama bu, şans olmaktan çok hazırlıklı bir kafanın elde ettiği sonuçtur.

Kişisel yaşamımdan örnek vermek gerekirse, yirmili yaşlarımda gazete ve dergilere yazı yazmayı hayal ettim. Kitap değil, kitaplar yazmayı hayal ettim. Ev ve araba sahibi olmayı hayal ettim. Aynı anda iki şehirde yaşamayı hayal ettim. Yurtdışında belirli bir süre yaşamayı hayal ettim. Bu hayaller odaklanmama, aklımı hazırlamama yardım etti ve sonuçta bu hayallerime ulaşabildim. Türkiye'nin en büyük üniversitesini kurma hayalim, sıra dışı bir ilköğretim okulu ve lise kurma hayalim hâlâ devam ediyor. Dünyanın insanları en çok etkileyen internet okulunu açma hayalim de devam ediyor. Bu hayaller, bu konularda daha çok okumamı, daha çok sohbet etmemi, bu konularda yardımı olabilecek insanları diğerlerinden ayırmama yardım ediyor.

Bazen de bir hayale sahip olduğunuzda, sizinle benzer bir hayale ya da projeye sahip insan bulduğunuzda onunla ekip olabiliyorsunuz ya da yardımlaşabiliyorsunuz. Bir insan belirli bir hayali başarmak için bütün kaynaklara sahip değil. Bilgisi olanın yeterli sermayesi, yeterli sermayesi olanın doğru insanları, yetenekli ekibi olan birinin uygun bir projesi olmayabiliyor. Dolayısıyla farklı kaynak sahipleriyle buluşabilmenin yolu da bir hayale sahip olmaktan geçiyor.

Bir hayale sahip olduğunuzda, bir başkasının yanında da çalışabilirsiniz; ama sahip olduğunuz hayal sizin yarınlarınız için yaşamsal bir enerji kaynağıdır. Bu arada hayaliniz için belirli ölçüde harcama yapmaya, bedel ödemeye de başlamalısınız. Ödediğiniz bu bedel sizi, hayalleri sözde kalarak emekli olanlardan ayıracak ve hayallerine ulaşan/ulaşmada yol kat eden hazırlıklı kafalardan yapacaktır.

Kaynak:Zaman
Yazar:Melih Arat

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst