Hayabusa uzay sondası 7 yıl sonra evinde

Japonya'nın 7 yıl önce uzaya gönderdiği ve göktaşından numune getirdiğine inanılan Hayabusa uzay sondasının kapsülünde "minik parçacıklar" bulunduğu bildirildi.




Japon Havacılık ve Uzay Keşif Ajansının (JAXA) bildirisinde, bu küçük tozların, ümit edildiği gibi, Itokava göktaşından mı yoksa yeryüzünden mi geldiğinin anlaşılması için incelenmesi gerektiği belirtildi.

Bildiride, kapsülü açma işlemine 24 Haziranda başlandığı ve içeride minik parçacıklar bulunduğunun teyit edildiği kaydedildi.

JAXA sözcüsü, sondanın 7 yıl önce dünyadan ayrılırken gerçekten sıkıca kapalı olmadığını, bu durumun da içinde yeryüzü kaynaklı tortuların bulunabileceğini akla yatkın hale getirdiğini söyledi.

Bu minik parçacıkların kökenini belirlemek için yapılacak incelemelerin birkaç hafta süreceği kaydedildi.

Kapsül, incelenmek üzere Tokyo'nun batısındaki Kanagava'da bulunan Sagamihara bilimsel araştırma merkezine teslim edilmişti.

Kapsülün, Hayabusa sondasının 2005'te konduğu, Dünya'dan 290 milyon km ötedeki "on milyonlarca ila yüz milyonlarca yaşındaki" Itokava göktaşından numuneler getirmiş olması bekleniyor.

Bu numunelerin güneş sisteminin kökeniyle ilgili daha fazla bilgi sağlamasını uman bilim adamları, Hayabusa'nın görevini yerine getirip getirmediğini öğrenmek için birkaç hafta beklemek zorunda.


 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst