sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Havyar; vitamin bakımından oldukça zengin ve besin değeri yüksek olan balık yumursatasıdır. Havyarın rengi, alındığı balığa göre, siyah ya da kırmızı olur. Siyahaahavyar, bilhassa «mersin» ve «çuka» balığından elde edilir. Balık yumurtaları bileşim bakımından kuş yumurtalarına benzer. Bileşiminde bol miktarda fosforlu protein, lesitin ve kolesterin vardır.
Kefal veya benzeri balıkların yumurtalıkları keseleriyle birlikte tuzlanıp kurutulduktan sonra erimiş balmumundan bir tabaka ile kaplanır. Balmumu içeri hava girmesini önler, yumurtalığın dışarıyla temasını keser ve böylece bozulmasına engel olur. Bu şekilde hazırlanmış havyar, balık yumurtası adı altında satılır.
Havyar daha çok vücudun yapı maddesi olarak proteine, yağa ve vitaminlere ihtiyacı bulunan kimselerin, gelişme çağındakilerin, zafiyeti olanların ve nekahatlilerin besin maddesidir. İleri yaşlarda ise yağ ve kolesterin zenginliği bakımından bu gibi yiyeceklerden sakınmak gerekir. Hele damar sertliği, yüksek tansiyon, karaciğer bozuklukları ve kalp damarlarında (koroner damarlar) yetersizlik olanların havyar yemekten kaçınması gerekir
Kefal veya benzeri balıkların yumurtalıkları keseleriyle birlikte tuzlanıp kurutulduktan sonra erimiş balmumundan bir tabaka ile kaplanır. Balmumu içeri hava girmesini önler, yumurtalığın dışarıyla temasını keser ve böylece bozulmasına engel olur. Bu şekilde hazırlanmış havyar, balık yumurtası adı altında satılır.
Havyar daha çok vücudun yapı maddesi olarak proteine, yağa ve vitaminlere ihtiyacı bulunan kimselerin, gelişme çağındakilerin, zafiyeti olanların ve nekahatlilerin besin maddesidir. İleri yaşlarda ise yağ ve kolesterin zenginliği bakımından bu gibi yiyeceklerden sakınmak gerekir. Hele damar sertliği, yüksek tansiyon, karaciğer bozuklukları ve kalp damarlarında (koroner damarlar) yetersizlik olanların havyar yemekten kaçınması gerekir