sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Çeşitli yöntemlerle belli bir yeryüzü parçasının ya da tüm yeryüzünün metrik olarak değerlendirilmesi ve bu verilerin harita ya da plan olarak şekillenmesi harita mühendisleri tarafından gerçekleştirilir. Bu harita ve planlar doğrultusunda şehirlerin kurulması, yollar, kanallar gibi düzenlemelerin yapılması, kısaca yeryüzünün en uygun şekilde kullanılması amaçlanır.
Bölüm ilk olarak 1969 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitim vermeye başlamıştır. Günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ondokuz mayıs Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi başta olmak üzere toplam 20 üniversitede eğitim vermektedir.
Alınan Dersler
Dört yıllık lisans eğitiminden oluşan bölümde yıllara göre alınan dersler:
Birinci yıl alınan dersler: Fizik, kimya, matematik, Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Türk dili, İngilizce, harita mühendisliğine giriş, ölçme bilgisi, bilgisayar, mühendislik istatistiğidir.
İkinci yıl alınan dersler: Yükseklik ölçmeleri, jeodezik ölçmeler, kadastro bilgisi, mühendislik matematiği, arazi uygulaması, bölge ve şehir planlama, sayısal analiz, haritacılık, taşınmaz mal hukuku, diferansiyel denklemler, mühendislik mekaniğidir.
Üçüncü yıl alınan dersler: Kentsel alan düzenlemesi, moleküler biyoloji, fotogrametri, çevre kimyası, davranış bilimleri, girişimcilik, kırsal alan düzenlemesi, proje planlaması, mühendislik ekonomisi, dijital görüntü işleme, uzaktan algılamanın temelleri, lazer tarama teknolojisi, koordinat sistemleri, ulaşımdır.
Dördüncü yıl alınan dersler: Coğrafi bilgi sistemleri, mühendislik ölçümleri, fiziksel jeodezi, jeoid ve düşey datum, jeodezik ağlar, deformasyon ağlarının analizi, jeodezi tarihi, imar uygulama ve çevre ilişkileri, taşınmazların değerlendirilmesi, mühendislik etiği, orman kadastrosu, imar uygulama teknikleri, madencilik ölçmeleri, hidrografik ölçmeler, kent bilgi sistemleri, kamulaştırma tekniğidir.
Alınan dersler üniversitelere göre farklılık gösterebilir. Bu derslere ek dersler olabilir.
Çalışma Alanları
Başarılı şekilde lisans eğitimini tamamlayan mezunlar Harita Mühendisi ünvanını alırlar. Harita mühendislerinin çalışabilecekleri yerlerden bazıları:
Özel sektörde
İnşaat şirketleri
Gayrimenkul değerlendirme şirketleri
Yazılım şirketleri
Harita mühendislik büroları
Coğrafi bilgi sistemleri şirketleri
Devlette
Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
Devler Su İşleri
Vakıflar Genel Müdürlüğü
Turizm Bakanlığı
Belediyeler
Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri
Etibank
Üniversiteler
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Afet İşleri Genel Müdürlüğü
Karayolları Genel Müdürlüğü
Aranan Nitelikler
Bölümü tercih edecek kişilerde bazı özellikler aranmaktadır. Bunlar:
Fizik, kimya, biyoloji, matematik ve geometri derslerini sevmeli ve başarılı olmalılar.
Açık havada çalışmayı sevmeliler.
Zor şartlarda çalışma ihtimalleri yüksek olduğu için hastalıklara dayanıklı bir bünyeye sahip olmalılar.
El ve göz becerilerini barındıran bir kişilik taşımalılar.
Kuvvetli bir görsel hafızaya sahip olmalılar.
Ekip çalışmasına yatkın ve insan ilişkilerinde başarılı olmalılar.