Hangi ot ve baharat hangi balığa yakışır..

inci_himes

Bayan Üye
Hangi Ot ve Baharat / Hangi Balığa Yakışır

Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile oldukça yaygın biçimde kullanmaya başlamıştır.

Bu otların bir kısmı ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmaktadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız.

Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlarına özen göstereceğiz.


Fesleğen

Yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.

Defne yaprağı

Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte

Kebabiye

Buğulama, haşlama ve dolmalarda

Zencefil

Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, ıstakozda, sos yapımında, midyede

Köri

Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)

Mercanköşk (zor bulunuyor)

Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda

Hardal

Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle

Muskat

Yengeç ve ıstakozla

Nane

Balık ızgaralarda, balık çorbasında, jumbo karides tavada

Paprika

Dolma ve güveçlerde

Maydanoz

Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda

Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz)

Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için

Kırmızı biber (toz veya pul)
Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde

Adaçayı

Dolma ve güveçlerde

Kekik

A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte

Tarhun

Fırın ve soslu balık yemeklerinde

Biberiye

Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde

Sarmısak

Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda

Ceviz

Tarator ve benzeri soslarda

Badem

Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak

Kapari

Turşu halinde buğulamalarda
 
---> Hangi ot ve baharat hangi balığa yakışır..

teşekkür ederim..inci_himes emegine saglık...
selametle...
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst