inci_himes
Bayan Üye
Hangi Ot ve Baharat / Hangi Balığa Yakışır
Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile oldukça yaygın biçimde kullanmaya başlamıştır.
Bu otların bir kısmı ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmaktadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız.
Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlarına özen göstereceğiz.
Fesleğen
Yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.
Defne yaprağı
Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte
Kebabiye
Buğulama, haşlama ve dolmalarda
Zencefil
Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, ıstakozda, sos yapımında, midyede
Köri
Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)
Mercanköşk (zor bulunuyor)
Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda
Hardal
Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle
Muskat
Yengeç ve ıstakozla
Nane
Balık ızgaralarda, balık çorbasında, jumbo karides tavada
Paprika
Dolma ve güveçlerde
Maydanoz
Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda
Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz)
Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için
Kırmızı biber (toz veya pul)
Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde
Adaçayı
Dolma ve güveçlerde
Kekik
A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte
Tarhun
Fırın ve soslu balık yemeklerinde
Biberiye
Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde
Sarmısak
Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda
Ceviz
Tarator ve benzeri soslarda
Badem
Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak
Kapari
Turşu halinde buğulamalarda
Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile oldukça yaygın biçimde kullanmaya başlamıştır.
Bu otların bir kısmı ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmaktadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız.
Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlarına özen göstereceğiz.
Fesleğen
Yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.
Defne yaprağı
Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte
Kebabiye
Buğulama, haşlama ve dolmalarda
Zencefil
Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, ıstakozda, sos yapımında, midyede
Köri
Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)
Mercanköşk (zor bulunuyor)
Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda
Hardal
Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle
Muskat
Yengeç ve ıstakozla
Nane
Balık ızgaralarda, balık çorbasında, jumbo karides tavada
Paprika
Dolma ve güveçlerde
Maydanoz
Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda
Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz)
Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için
Kırmızı biber (toz veya pul)
Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde
Adaçayı
Dolma ve güveçlerde
Kekik
A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte
Tarhun
Fırın ve soslu balık yemeklerinde
Biberiye
Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde
Sarmısak
Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda
Ceviz
Tarator ve benzeri soslarda
Badem
Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak
Kapari
Turşu halinde buğulamalarda