Heulwen
Kayıtlı Üye
Hamitoğulları Beyliği
Anadolu Selçuklu Devleti dağılma sürecine girince Batı Anadoludaki Türkmen Beyleri, bağımsız hareket ederek kendi beyliklerini kurmaya başlamışlardır. Hamitoğulları Beyliğide bu beyliklerden biridir. Isparta, Burdur, Konya illerinin bazı yerleri, bu beyliğin sınırları içinde bulunuyordu.
hh
Beyliğe adını verecek olan Hamit Bey; Selçuklulardandır. Anadoluda geçimlerini hayvancılıkla sürdüren bazı Türkmen yörüklerini toplamış, onlara lideri olmuştur. Yaşamlarını devam ettirdiği yerlere Hamiteli; oralarda yaşayan halka da Hamit Türkmenleri adı verilmiştir.Hamitoğulları Beyliği, Feleküddin Dündar Bey tarafından 1301 yılında Eğridir merkez olmak üzere Uluborlu, Yalvaç ve daha sonraları Antalyayı da içine alan bölgede kurulmuş olan 2. Dönem beyliklerdendir. İlk yıllarda, Uluborlu merkez idi. Eğirdir sonradan merkezleri olmuştur.
Feleküddin Dündar Beyin dedesi Hamit Bey, Selçuklular zamanında buraya yerleştirilen Türkmen aşiretlerinden birisinin reisidir. Dündar Beyin mensubu olduğu aşiretin dedesinin ismiyle anılması da muhtemeldir. Hamit Beyin oğlu İlyas Bey, Selçukluların göller havzasındaki uç beylerindendir.
Dündar Bey diğer beyliklerle iyi ilişkiler sürdürmüştür. Kendi gücüne, kuvvetine aşırı derecede güveni vardı. Dündar Beyin kendisine olan güveni de 15.000 yaya; 15.000 de atlı askerinin olmasından, Beyliğinin sınırları içinde 15 kalenin olmasından kaynaklanıyordu.
Dündar Bey zamanında Antalya şehri Hamitoğulları Beyliğine bağlanmıştır. Sadece, Antalyada Dündar Beyin kardeşi olan Yunus Beyin sözü geçtiğinden dolayı Hamitoğulları Beyliği Eğridir ve Antalya olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
İlhanlıların Anadolu valisi olan Demirtaş (Timurtaş), Anadolu beyliklerini kaldırmak için harekete başladığı zaman Demirtaşa karşı duramayacağını anlayan Dündar Bey Antalyaya kaçmak zorunda kalmıştır. Ancak Antalya emiri olan yeğeni Mahmut Bey amcası Dündar Beyi Demirtaşa teslim etmekten geri durmamış ve 1324 yılında Dündar Bey öldürülmüştür.
Anadolu beylikleri için büyük tehlike olan İlhanlı Valisi Demirtaş Mısıra kaçınca Hamitoğulları Beyliğinin kurucusu Dündar Beyin oğlu Hızır Bey babasının mülkünün bir bölümünü elde etmiş, daha sonra Dündar Beyin diğer oğlu İshak Bey 1328 yılında Hamitoğulları Beyliğinin yönetimini elde ettiği gibi Eşrefoğulları Beyliğinden bazı arazileri de almıştır.
Osmanlı Devleti ile Hamitoğulları Beyliği arasındaki ilişkiler Dündar Beyin diğer oğlu Mehmet Beyin torunlarından olan Kemaleddin Hüseyin Bey zamanında kurulmuştur. Osmanlı Devleti hükümdarı I. Murad, Kemaleddin Hüseyin Beyi sıkıştırarak ülkesinin büyük bir bölümünü satmak zorunda bırakmıştır.Osmanlı Devleti, Hamitoğulları Beyliğine 80000 altın karşılığında bu beyliğin topraklarından Karaağaç, Beyşehir, Yalvaç, Akşehir ve Seydişehire sahip olmuşlardır. Hüseyin Bey 1391 yılında ölünce topraklarının geri kalanı Osmanlı Devleti ve Karamanoğulları Beyliğine geçmiştir.
Hamitoğulları Beyliği Antalya kısmı Eğridir kısmından daha sonra yıkılmıştır. 1392 yılında Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Antalyayı da ele geçirerek Hamitoğulları Beyliğinin tamamen ortadan kaldırmışsa da 1402 yılında Ankara muharebesinde Osmanlı ordusunun ağır bir yenilgi almasından sonra Hamitoğulları Beyliğinin Antalya şubesi soyundan gelmiş olan Osman Bey, Antalya hariç olmak üzere beyliğin topraklarının bir kısmını tekrar ele geçirmiştir.
Karamanoğulları Beyliğinden Antalyayı ele geçirebilmek için yardım isteyen Osman Bey, Osmanlı Devletinin Antalya sancak Beyi tarafından yapılan ani bir baskın sonucunda emeline ulaşamamıştır. Antalyayı kuşatan Karamanoğlu Mehmet Bey de 1423 yılında kaleden atılan bir güllenin isabet etmesi sonucu ölmüştür. Böylece Hamitoğulları Beyliğinin son tutunma noktaları olan Korkuteli de Osmanlı Devletinin topraklarına katılmıştır.
Uluborlu Isparta, , Eğridir şehirleri başta olmak üzere Isparta yöresinde Hamitoğullarından kalma, pek çok tarihî yapıt bulunmaktadır. Bu yapıtlardan bazıları şunlardır ;
1. Hızır Bey Hamami, Isparta
2. Hızır Bey Camii, Isparta
3. Muhittin Çeşmesi, Uluborlu
4. Uluborlu Türbesi
5. Efendi Sultan Camii, Uluborlu
6. Arapçık Çeşmesi, Uluborlu
7. Dündar Bey Medresesi, Eğirdir
8. Tahta Minare, Şarki Karaağaç
9. Kubbeli Camii ve Minaresi, Afyonkarahisar ilinin Şuhut İlçesinde bulunmaktadır.
10. Muzafferettin Medresesi, Burdur