Hacettepe Üniversitesi
(Ankara)
Hacettepe Tıp Fakültesi’nin başlangıcı sayılan Çocuk Sağlığı Kürsüsü 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak 1957 yılında Hacettepe’de çalışmaya başlamış ve 1958 yılında da eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarına ve kamu hizmetine geçmiştir. 1961 yılında Hacettepe’de Hemşirelik, Tıbbi Teknoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu; 1962’de Ev Ekonomisi Yüksekokulu açılmıştır. 1963 yılında ise Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline getirilerek Temel Bilimler, Hemşirelik, Fizyoterapi-Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji Yüksekokulları ile Ev
Ekonomisi Yüksekokulu bu Fakülteye bağlı olarak yeniden örgütlenmiş ve ayrıca yine Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Diş Hekimliği Yüksekokulu kurulmuştur.
1965 yılında Hacettepe Üniversitesi eğitim kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacıyla Hacettepe Bilim Merkezi ve 1966’da Hacettepe Tıp Merkezi kurulmuş, aynı yıl Hacettepe Tıp Merkezi Hastanesi de hizmete girmiştir. Bu şekilde örgütlenen ve gelişen çekirdek kuruluşlar, 8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı kanunla Hacettepe Üniversitesi haline getirilmiş ve Tıp, Sağlık Bilimleri, Fen ve Sosyal Bilimler Fakülteleri ile eğitime başlamıştır. 1969 yılında yüksekokul olarak kurulan Eczacılık ve Dişhekimliği 1971 yılında fakülte haline getirilmişlerdir. Daha sonraki yıllarda kurulan yeni bölümler ve fakültelerle büyüyen Hacettepe Üniversitesi, ikinci Kampusunu Ankara’ya 17 km uzaklıkta Beytepe Mevkiinde 1500 hektarlık alanda kurmuştur.
1982 yılında 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesi sonucu Hacettepe Üniversitesi bugün 9 Fakülte, 14 Yüksekokul 1 Konservatuar, 12 Enstitü 24 adet Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitimini sürdürmektedir.
Bu şekilde kurulan ve gelişen Hacettepe Üniversitesi, Türk toplumunun hızla kalkınması ve çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı haline gelebilmesi için, bilim, sanat, kültür ve teknoloji alanlarında ileri düzeyde eğitim ve öğretimin temel faktör olduğu görüşünden hareketle; değişik bilim ve meslek alanlarında yüksek kalitede elemanların yetiştirilmesini, araştırmalar yapılmasını, bilim verilerinin yayınlanmasını, ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözülmesine katkıda bulunacak bilgi ve teknolojilerin üretilmesini amaç edinmiştir. Uluslararası SCI ve SSCI kapsamında yapılan Türk orijinli yayınlar arasında Hacettepe Üniversitesi son beş yıldır açık bir farkla liderdir. Bu sonuç Üniversitenin amacını gerçekleştirmekte olduğunun kanıtıdır.
Öğrenim Dili Türkçe/İngilizce/Fransızca/Almanca olup Türü Devlet üniversidir.
Yerleşimi Üniversite Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulları Sıhhiye, Beytepe, Beşevler, Keçiören,
Polatlı ve Kaman olmak üzere 6 kampusta bulunmaktadır. Ana Kampuslardan Ankara şehir merkezinde olan Sıhhiye Kampusu 210.238 m2.lik, Beytepe Kampusu ise 5.877.628 m2’lik alan üzerinde kurulmuştur.
Üniversite birimlerinin dağılımı 9 Fakülte, 93 Bölüm / Anabilim Dalı / Program 12 Enstitü, 27 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1 Konservatuar, 14 Yüksekokulu bulundurmaktadır.
Toplam öğrenci sayısı 24415 ve Toplam Akademik Personel Sayısı 3148
Öğrenci kayıtlarının, akademik takvimin başlangıç ve bitiş tarihleri 1. ve 2.Dönem program kayıtları başlangıç ve bitiş tarihlerini içeren akademik takvim her öğretim yılı için Üniversite Senatosu kararı ile belirlenmektedir. Bu bilgiler Öğrenci Dairesi Başkanlığı’ndan dönem başında öğrenilebilir.
Beytepe Kız Yurdu, Beytepe Erkek Yurdu, Sıhhiye Kız Yurdu,Sıhhiye Erkek Yurdu ,Beytepe Öğrenci Evleri öğrencilerin barınma imkanlarını karsılamaktadır.
İletişim Bilgileri Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye-ANKARA
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu’na Ankara Eskişehir karayolunun 14. kilometresinde bulunan bir üst geçit ile bağlanan yoldan gelinerek ulaşılmaktadır.
Tel: 299 21 60
Fax: 299 20 25
e-posta adresi: [email protected]
_____________________________FAKÜLTELER__________________________________
Diş Hekimliği Fakültesi
Fakültemiz 1963-64 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak Dişhekimliği Yüksek Okulu adıyla kurulmuş, 1971 yılında “Fakülte” olmuştur. Ağız Diş çene hastalıkları ve cerrahi,Diş hastalıkları,Endodonti,Orol diagnoz veradyoloji,Pedodonti,PeriOdontoloji,Protetik diş tedavisi,Ortodonti anabilim dallarıyla eğitimini sürdürmektedir.
Adres:Hacettepe Üniversitesi Dishekimligi Fakültesi 06100 Sihhiye-ANKARA
Tel: 0312 3110016 , 0312 3052210 , 0312 3052250
Fax: 0312 3104440
e-mail: [email protected]
Eczacılık Fakültesi
Fakültemiz 1968-69 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak Eczacılık Yüksek Okulu adıyla kurulmuştur. Bu Yüksekokul Üniversitemiz Senato’sunun 11.02.1971 tarih ve 71-216 sayılı kararı ile Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi haline dönüştürülmüştür.
Fakültemiz Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü, Eczacılık Teknolojisi Bölümü ve Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü olmak üzere 3 Bölüm ve bu Bölümlere bağlı 13 Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır. Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü’nün Farmakognozi, Farmakoloji, Farmasötik Kimya ve Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalları 1968, Eczacılık İşletmeciliği ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalları 1993 yılında, Eczacılık Teknolojisi Bölümü’nün Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı 1968 (Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalı ve Kozmetoloji Bilim Dalı 1993), Farmasötik Biyoteknoloji ve Radyofarmasi Anabilim Dalları 1993 yılında, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü’nün Analitik Kimya, Biyokimya Anabilim Dalları 1968, Eczacılık Temel Bilimleri (Genel Kimya Bilim Dalı, Temel ve Moleküler Biyoloji Bilim Dalı 1993), Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalları 1993 yılında kurulmuştur.
Fakültemiz bugün 36 Profesör, 16 Doçent, 12 Yardımcı Doçent, 2 Öğretim Görevlisi, 3 Uzman ve 73 Araştırma Görevlisinden oluşan bir akademik kadro ile lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim faaliyetleri ve çok sayıdaki bilimsel makale, bildiri ve araştırma projelerinin yanısıra FATUM ve MAGUM Araştırma Merkezleri, İlaç Fabrikası, İlaç ve Zehir Bilgi Merkezi (HİZBİM), Doping Kontrol ve Antidoping Eğitim Merkezi ile de ülkemiz eczacılığına büyük katkılar yapmaktadır. 142 öğretim elemanı ve 454 öğrenci bulunmaktadır. Eğitim süresi 4 yıldır.
Adres:İletişim Bilgileri Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Sıhhiye-ANKARA
Telefon: 305 14 97
Fax: 311 47 77
Edebiyat Fakültesi
Alman Dili ve Edebiyatı ,Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ,Arkeoloji ,Bilgi ve Belge Yönetimi Felsefe ,Fransız Dili ve Edebiyatı ,Fransızca Mütercim Tercümanlık ,İngiliz Dil Bilimi
İngiliz Dili ve Edebiyatı ,İngilizce Mütercim Tercümanlık ,Psikoloji ,Sanat Tarihi ,Sosyoloji
Tarih ,Türk Dili ve Edebiyatı ,Türk Halk Bilimi bölümleriyle eğitimini surdurmektedir.
Eğitim Fakültesi
Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü,İlköğretim Bölümü,Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü,Yabancı Diller Eğitimi Bölümlerini bunyesinde bulundurmaktadır.
Fen Fakültesi
Aktüerya Bilimleri ,Biyoloji ,İstatistik ,Kimya ,Matematik bölümleri bulunmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü ve bu bölüme bağlı olarak Aktüerya Bilimleri Anabilim Dalı 20 Haziran 2000 tarihinde kurulmuştur. Ülkemizde bir Fakülte bünyesinde bu dalda kurulan ilk bölüm olan Aktüerya Bilimleri Bölümü’ nün amacı aktüerya, istatistik, matematik, sigortacılık, bilgisayar, finans gibi temel bilgiler ile sosyoloji, psikoloji, felsefe gibi sosyal bilim bilgileriyle donatılmış ve bu bilgileri ilgili olduğu her alanda kullanabilecek çağdaş, yaratıcı ve sorunları bağımsız olarak çözebilecek aktüerya bilimcileri yetiştirmektir.
Aktüerya Bilimleri Bölümü 06532 Beytepe ANKARA
Tel : (0312) 297 6160
Fax: (0312) 297 7998
e-posta: [email protected]
1967 yılında kurulan Hacettepe Üniversitesi bünyesinde meydana getirilen Biyoloji Bölümü, geniş kapsamda teorik bilgiye, yaratıcılığa, bilimsel düşünme ve pratikte uygulama yeteneğine sahip elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede hem akademik standartlar yüksek düzeyde tutulmakta, hem de değişik iş alanlarında birinci derecede tercih edilen biyologlar yetiştirmektedir. Bölümün Biyoteknoloji (1992), Botanik (1981), Ekoloji (1992), Genel Biyoloji (1981), Hidrobiyoloji (1981), Moleküler Biyoloji (1981), Uygulamalı Biyoloji (1992), Zooloji (1981), Anabilimdalları bulunmaktadır. Uygulamalı Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Ekoloji ve Botanik laboratuvarları mevcut olup, çeşitli modern aletlerle donatılmıştır. Ayrıca belirli konularda uzmanlaşmış ve alt yapısı tamamlanmış (Ekoloji, Sucul Yaşam, Genetik, Moleküler Genetik, Biyoteknoloji, Histoloji, Sitoloji, Botanik ve benzeri) ihtisas laboratuvarları ile öğrencilerin kullanımına açık bir bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Eğitim sırasında uygulamalı metotlar kullanılmakta, arazi çalışmaları ve staj olanakları sunulmaktadır.
İngilizce ve Türkçe dillerinde eğitim veren Biyoloji Bölümünden mezun olabilmek için 111 kredilik zorunlu ve 18 kredilik de seçmeli dersin başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
Mezunlarımız için bölümümüzde ve diğer üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programı imkanları yanında hastahaneler, çeşitli enstitüler, bakanlıklar, laboratuvar ve fabrikalar gibi kurumlarda iş olanakları mevcuttur.
İstatistik Lisans Programi’nin amaci, matematiksel temellere dayanan istatistik kuram ve yöntemleri yaninda, Yöneylem Arastirmasi, Risk Analizleri, Aktüerya Bilimleri, Kalite Yönetimi, Bilgisayar Bilimleri ve istatistik Bilgi Sistemleri gibi teknik alanlardaki bilgiler ile sosyal ve idari bilimlere ait temel bilgileri ögrencilere en iyi biçimde aktarmak ve ilgili uygulama alanlarinda ortaya çikacak sorunlara bilimsel çözümler getirebilecek niteliklere sahip bireyler yetistirmektir. Dogal olarak bu programin ikinci bir amaci da istatistik alaninda arastirmaci ve egitim elemani olarak yetismek isteyenlere saglam bir temel hazirlamaktir. Istatistik Lisans Programi’nin genel yapisi yukarida verilen amaç çerçevesinde olusmus ve biçimlenmistir. Buna göre, zorunlu ders grubunda Matemetik, istatistik Kurami ve Yöntemleri, Yöneylem Arastirmasi ve Bilgisayar Programlama alanlarindaki dersler ile ingilizce dersleri bulunmaktadir. 86 kredilik zorunlu ders grubunun mezuniyet için gerekli olan 136 kredi içindeki payi %63’ tür. Seçmeli dersler üç ayri alt gup içerisinde düzenlenmistir: "Seçmeli Anadal Dersleri" adindaki birinci alt gruptan en az 17, en çok 23 kredilik ders alinir; " Seçmeli Yan Dal Dersleri" adinda ikinci alt gruptan en az 15, en çok 24 kredilik ders alinir; "Seçmeli Sosyal Dersleri" adinda üçüncü alt gruptan en az 9, en çok 15 kredilik ders alinir. Seçmeli dersler kredi toplami 50 kredi olup, toplam kredinin %37’ sini oluşturmaktadir. Seçmeli Yan Dal Dersleri, istatistik Bölümü’ndeki Anabilim Dallari ile dogrudan ilgili derslerden olusmaktadir. Bu grupta, mezunlarin istihdam kosullari da dikkate alinarak Yöneylem Arastirmasi, Uygulamali istatistik, istatistiksel Bilgi Sistemleri ve Risk Analizi Anabilim Dallari ile ilgili derslere yer verilmistir. Çagdas egitim sistemlerinde, fen bilimleri dallarinda ögrenim gören ögrencilerin sosyal bilim dallarindan da yeter sayida ders almalari önerilmektedir. Bu görüsten hareketle, ögrencilere, "Seçmeli Sosyal Dersler" grubu içerisinden iktisat, Sosyoloji, Felsefe ve isletme derslerini alma olanagi verilmistir. Bu dersler ilgili bölümler tarafindan verilecektir. istatistik Lisans Programi’nin en önemli özelligi, ögrencilerin kendi ilgi alanlari ile ilgili istatistik meslek derslerini, yan dal derslerini ve sosyal dersleri seçebilmelerine olanak tanimasidir. Ögrenciler istedikleri alana yönelme sansina ve özgürlügüne sahip olacaklardir. Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü 06532 Beytepe - ANKARA Tel : 0 312 297 79 00 /Fax : 0 312 299 20 16
Güzel Sanatlar Fakültesi
Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi 2809 sayı ile kanunlaşan 20.07.1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmündeki kararnamenin 28.03.1983 tarihinde yürürlüge girmesi ile kurulmuş ve 1983-1984 Ögretim Yılı’nda da egitime başlanmıştır.
İlk mezunlarını Haziran 1987’de veren fakültenin kuruluş şeması Resim, Heykel, Grafik, Seramik, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerini kapsamaktadır. Ayrıca; üniversitenin başka bölümlerinden seçmeli olarak Güzel Sanatlar Dersleri almak isteyen ögrencilerin egitimleri ile ilgili Plastik Sanatlar dersi fakülte bünyesinde yer almaktadır.
Bir süredir Beytepe Yerleşkesi’nde inşaatı devam eden fakülteye ait bagımsız bina, 1997-1998
Egitim Ögretim Yılı başında hizmete açılmış ve bu yeni binada Resim, Heykel, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri faaliyete geçmiştir. Fakültenin bu bölümler dışında kalan Grafik ve Seramik Bölümleri, planlanan ikinci bina devreye girinceye kadar, eski mekanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Güzel Sanatlar Fakültesi, egitim, ögretim ve araştırma hizmetlerinin yanı sıra, gerek ulusal gerekse uluslarası sanat ve kültür etkinliklerine de aktif olarak katılmaktadır. Üniversitenin Merkez ve Beytepe Yerleşkelerinde, degişik dallardaki sanat ve kültür konularını içeren konferanslar ve sanat gösterileri düzenlenmekte, ögretim elemanları ve ögrencilerimizin eserlerinden oluşan sergiler açılmaktadır.
Resim,Heykel,Grafik,Seramik,İçmimari ve Çevre Tasarımı bölümlerini bünyesinde bulundurmaktadır.
Adres:Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 06532 Beytepe-Ankara
Tel: (312) 299 20 62
Fax: (312) 299 20 61
e-mail: [email protected]
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İktisat ,İşletme ,Kamu Yönetimi ,Maliye ,Uluslararası İlişkiler bölümleriyle eğitim ve öğretimi sürdürmektedir.
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği ,Çevre Mühendisliği ,Elektrik - Elektronik Mühendisliği ,Fizik Mühendisliği ,Gıda Mühendisliği ,Hidrojeoloji Mühendisliği ,Jeoloji Mühendisliği ,Kimya Mühendisliği ,Maden Mühendisliği ,Nükleer Enerji Mühendisliği bölümleriyle eğitim ve öğretim yönünde hizmet vermektedir.
Tıp Fakültesi
Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 tarihinde ve 892 sayılı kanun ile kurulmuş ve Tıp Fakültesi çekirdek rolü oynamıştır. Ancak,Hacettepe Üniversitesini oluşturan bazı kurumların ve Tıp Fakültesinin kuruluş tarihleri daha eskiye gitmektedir. 2 şubat 1954tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı olarak kurulan "Çocuk Sağlığı Kürsüsü", Hacettepe Tıp Fakültesinin başlangıcı sayılabilir. Cebeci semtinde kiralanan bir binanın iki odasında açılan bu kürsü ilk çalışmalarını çevresinde bulunan hastaların evlerinde uygulamalı olarak yürütmüştür.
Bir yandan da Hacettepe Çocuk Hastanesinin inşasına başlanmıştır.8 Temmuz 1958’de tüzel kişiliğe sahip Çocuk Sağlığı Enstitüsü kurulmuş ve bu Enstitü Hacettepe Çocuk Hastanesinde eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarına ve kamu hizmetine başlamıştır. 1961 yılında, Hacettepe’de hemşirelik, tıbbi teknoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, 1962’de ise Ev Ekonomisi Yüksek Okulu’nun Diyetetik Bölümü hizmete açılmıştır.1963 yılında Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline getirilmiş, Temel Bilimler, Hemşirelik, Fizyoterapi-Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji Yüksek Okulları ile bugünkü Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulunun Diyetetik Bölümü, adı geçen Fakülteye bağlı olarak yeniden örgütlenmiştir. Bu gelişmeden üç ay sonra, Fakülteye bağlı Diş Hekimliği Yüksek Okulu kurulmuştur.
1954 yılından beri bir yandan eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülürken öte yandan da Türk üniversite- lerinden mezun olan yetenekli gençler ihtisas, Doktora ve araştırma yapmak üzere yurt dışına gönderilmişlerdir. Bu gençlerin hepsi yurda dönmüş ve Hacettepe Üniversitesi öğretim kadrosunun çekirdeğinin önemli bir kısmını oluşturmuşlardır.
1965 yılında Hacettepe Üniversitesi eğitim kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacı ile
Hacettepe Bilim Merkezi kurulmuş, 1966’da Hacettepe Tıp Merkezi Hastanesi hizmete girmiştir. Daha sonraları Hacettepe Üniversitesine bağlı yeni fakülteler, yüksek okullar ve bölümler açılmıştır. Üniversite her yıl daha da genişlemekte, yeni atılımlar yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi kurulduktan sonra Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesinin adı Tıp Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Hacettepe Üniversitesinin başlıca amacı bilim anlayışına, inceleme ve araştırma yeteneklerine sahip sağlam düşünceli aydınlar yetiştirmek, bilimsel inceleme ve araştırmalar yaptırmak ve toplum sorunlarına eğilmektir. Hacettepe Üniversitesi, bu amacına ulaşmak için, Atatürk’ün gösterdiği bilim yolunda Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırılmasına çalışır.
Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesinin ilk fakültesi olarak kurulmuş ve yeni bir felsefe ve yöntemlere dayanan modern bir eğitim sistemini uygulayarak Türkiye’de Tıp eğitiminde reform yapmış ve öncü bir rol oynamıştır. TÜBİTAK kayıtları ve uluslararası atıf indekslerine göre Hacettepe Tıp Fakültesi uluslararası yayınlarda sürekli birinci sırada yeralmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavlarında (TUS) başladığından beri Hacettepe Tıp Fakültesi her yıl en başarılı fakülte olmuştur. 1999 yılı itibariyle 997 öğretim elemanı ve 2367 öğrencisi vardır. 1998-1999 akademik yılında 9 yüksek lisans, 10 doktora ve 97 tıpta uzmanlık ile tıp doktoru diploması vermiştir.
_________________________________ENSTİTÜLER_______________________________
Fen Bilimleri Enstitüsü
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği,Bilgisayar Mühendisliği,Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Biyoloji,Biyomühendislik,Çevre Mühendisliği,Elektrik ve Elektronik Mühendisliği,Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanlar,Fizik Mühendisliği,Gıda Mühendisliği,İstatistik ,İstatistik ( Aktüerya ) ,Jeoloji Mühendisliği,Jeoloji (Hidrojeoloji) Mühendisliği,Kimya,Kimya Mühendisliği ,
Maden Mühendisliği,Matematik,Nükleer Enerji Mühendisliği,Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği,
Adresi : Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Beytepe, 06532 ANKARA
Tel No : 0 312 297 68 65 (3 hat)
Faks : ( 0312) 299 21 57
e-posta : [email protected]
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Hacettepe Üniversitesi 4 Temmuz 1967 tarihinde 892 sayılı Kanunla kurulmuştur. Üniversitenin kuruluşundaki ilk üç fakülteden birisi bugünkü "Sağlık Bilimleri Enstitüsü" nün temelini teşkil eden "Sağlık Bilimleri Fakültesi" dir. Ev Ekonomisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji ile Hemşirelik Yüksekokulları’nın bağlı olduğu "Sağlık Bilimleri Fakültesi" bu bilim alanlarının hem lisans hem de yüksek lisans eğitimlerinin yer aldığı ilk eğitim kurumu olmuştur. Daha sonraki tarihlerde yapılan bir düzenleme ile bir yandan bu Yüksek Okullar doğrudan Rektörlüğe bağlı hale getirilmiş, diğer yandan da Hacettepe Üniversitesi Mezuniyet Sonrası Eğitim Fakültesi’nce yürütülmekte olan lisansüstü eğitim programlarından Tıp ve Sağlık Bilimlerine ait olanlar "Sağlık Bilimleri Fakültesi" ne bağlanmıştır. Bu uygulama ile "Sağlık Bilimleri Fakültesi" ülkemizde ilk defa Hacettepe Üniversitesi içinde tıp ve sağlık bilimlerinde sadece lisansüstü eğitim veren ilk kurum hüviyetini kazanmıştır.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Sağlık Bilimleri Fakültesi" nin adı "Sağlık Bilimleri Enstitüsü" olarak değiştirilmiştir.
Tıp ve Sağlık Bilimleri alanlarında lisansüstü eğitimi veren bir kurum haline geldiğinde 45 programa sahip olan ""Sağlık Bilimleri Enstitüsü" zaman içinde gelişerek bugün tüm Tıp Merkezi Kampusu birimlerince açılan 86 programda bilim uzmanlığı ve doktora eğitimi yaptıran 45 Anabilim Dalı ve 4 Enstitü de mezuniyet sonrası bir eğitim kurumu haline gelmiştir.
Adres : Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Altındağ 06100,ANKARA
Yerleşim Yeri : Merkez Kampus Tıp Fakültesi Binası Asma Kat
Telefon : (312) 305 10 90 ( Müdürlük )
(312) 305 10 91 ( Müdürlük )
(312) 305 15 54 ( Öğrenci İşleri Bürosu )
(312) 305 15 57 ( Personel Bürosu )
Faks : (312) 309 31 90
e-posta : [email protected]
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
Enstitümüz, Batı medeniyeti ile Doğu medeniyetinin karsılaşması sonucu ortaya çıkan siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve sosyo-psikolojik problemler karşısında Türk toplumunun çağdaşlaşma hamleleri çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyetinin yeniden yapılanması ile Atatürkçü düşünceyi, Atatürk İlke ve İnkılaplarını bilimsel yollardan araştırmak, yaymak ve
tanıtmak ve bu sahalarda yüksek lisans ve doktora yaptırarak akademisyen yetiştirmek, üniversitemizde okutulmakta olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Derslerini vermek amacıyla 1982 yılında kurulmuştur.
Enstitümüz Üniversitemizin bütün Fakülte ve Yüksekokullarında yaklaşık 7000 öğrenciye "Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi" derslerini vermektedir. Ayrıca, Üniversitemizin çeşitli düzeydeki aday memurlarına da zaman zaman Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi verilmektedir.
Enstitümüzde, Türk toplumunun çağdaşlaşması, Türk kurtuluş savaşı, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu, gelişmesi, Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve İnkılapları ile uluslararası ilişkiler alanlarında araştırmaya yönelik bilim uzmanlığı ve doktora programları uygulanmaktadır. Bu program çerçevesinde halen bilim uzmanlığında 38, doktorada 48 olmak üzere toplam 78 kayıtlı lisansüstü öğrenci bulunmaktadır.
Adresi : Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Beytepe / ANKARA
Enstitü Müdürlüğü
Telefon: 0 312 297 68 70
Fax: 299 20 76
e-posta : [email protected]
Bilişim Enstitüsü
Ülkemizde bilişim sektörünün gereksinim duyduğu eleman açığı yüzbinler ile belirtilebilen düzeylerdedir. Üniversitelerimizde şu anda yapılan 4 yıllık bilgisayar mühendisliği ve 2 yıllık bilgisayar programcılığı eğitimlerinin bu açığı kapatması beklenemez. Çünkü bu eğitimlerin amacı doğrudan bilişim uzmanı olarak çalışabilecek insangücünün karşılanmasına yöneliktir.
Halbuki çağımızın bir gereği olarak doğrudan bilişim uzmanından daha çok, güncel teknolojik bilgiler ile pekiştirilmiş insangücüne gereksinim giderek artmaktadır. Bu tür insangücünün en büyük özelliği bir başka mesleğin mensubuyken bilişim teknolojilerinden yaygın yararlanma zorunluğu olan alanlarda çalışıyor olmalarıdır.
Günümüzde bilişimin ilgi alanına girmeyen bir uğraş alanı bulmak artık söz konusu değildir. Böyle olunca bilişim sektörünün ya da bilişim teknolojilerinden çok yaygın olarak yararlanılan alanlarda aranan nitelikteki kişilerin çok çeşitli düzeylerde bilişim eğitimlerinden geçmesi kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tür eğitimler konusunda dünyada çok çeşitli uygulamalar yapılmaya başlanmıştır. Bu uygulamalar esnekliği olan bir yapı ve ortam gerektirmektedir. Çeşitlilik gösteren ve bu yüzdende dağılmaya çok uygun özellikler gösteren düzeyleri farklı eğitimlerin üniversite ortamlarında daha akademik ve daha denetimli biçimlerde yapılmasının gereği ortadadır.
Dünyadaki gelişmelere bakarak bilişim teknolojisini temel alıp sürekli eğitim, meslek içi eğitim olanakları ile meslekler arası kaymalar sağlayacak lisans üstü düzeyinde programlar tanımlanmasının gereği çok açık. Çeşitli uzmanlık alanları ile bilişim teknolojisini buluşturan uygulamalardaki hızlı artış bunu gerekli kılıyor.
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Atatürk’ün düşünceleri doğrultusunda, Türk Dünyasının kültür varlığını disiplinler arası bir yaklaşımla inceleyerek evrensel ölçülerde bilim dünyasına kazandırmak; bu amaçla lisans üstü düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulamalar yapmak, yurt içi ve dışındaki benzer kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak amacıyla kurulmuştur.
Yaklaşık iki bin yıllık bir geçmişe sahip olan Türk kültürünün, bu uzun zaman diliminde etkili olduğu coğrafyalar, başka kültürlerin hüküm sürdüğü bölgelerle karşılaştırılamayacak kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Türklerin tarihsel süreç içinde ve günümüzde karşılaştıkları ulusal ve uluslararası sorunların doğru tanımlanması ve bunlardan geleceğe dönük perspektifler çıkarılması, her şeyden önce bu bölgelerdeki sosyal, siyasi ve kültürel yapılar hakkında bilimsel bilgi birikimini gerekli kılmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü de, Türk kültür varlığını ve bu varlığın etkileşim içinde bulunduğu kültürleri, bu etkileşimin seyrini bilimsel yöntem ve tekniklerle araştırarak, doğru ve evrensel değerler çerçevesinde bilim dünyasına kazandırmayı; disiplinler arası bir yaklaşımla sosyal ve kültürel araştırmalara yeni bir açılım getirmeyi amaçlamaktadır.
Bilindiği gibi, Türk kültürünün tarihte ve günümüzde etkili olduğu alan Sibirya’dan Viyana’ya, Cezayir’den Kırım’a kadar uzanmaktadır. Türkiye, Balkanlar ve diğer komşu alanlar, Karadeniz ve Kafkasya ve Sibirya ile Türkistan coğrafyası Türk kültür sahasının en önemli bölgeleridir. Bu bölgeler gerek tarihte gerekse günümüzde dünyanın en stratejik bölgeleri arasında yer almaktadır. Türkiye devraldığı bu kültürel mirası yeterince inceleyemediği gibi, Türk bakış açısıyla elde ettiği bulguları evrensel platforma taşımakta da oldukça yetersiz gözükmektedir.
Yukarıda belirtilen alanlarda yaşayan diğer kültürleri ve bunlarla olan etkileşimin izlerini araştırmak, bugün Türk kültürünün dinamik ve güçlü temsilcisi olan Türkiye Cumhuriyeti ve onun üniversitelerinin temel görevleri arasında yer almalıdır. Gelişmiş Batı ülkelerinde XVII. yüzyıldan beri var olduğunu bildiğimiz dünya kültürlerini araştırma merkezleri; kendi ulusal bakış açıları ile hem kendi kültürel yapıları, hem de dünyadaki farklı kültürleri inceleyerek elde ettikleri bulguları, bir taraftan bilim dünyasına sunarlarken, diğer taraftan da her türlü yakın-uzak ekonomik ve siyasi hedefler doğrultusunda ilgili ülkeye altyapı desteği sağlamaktadırlar. Türkiye’nin benzer türden bir altyapı desteğine sahip olduğunu söylemek zordur. Bu tespitten hareketle Avrupa’yla bütünleşme sürecine kendi kültürel kimliği ile girmeyi hedefleyen, değişen dünya düzeninde hak ettiği saygın yeri alması gereken Türkiye’de; bir taraftan Türk kültürünü ve etkileşim içerisinde bulunduğu diğer kültürleri bilimsel yöntemlerle araştırarak bulguları bilim dünyasıyla paylaşmak, diğer taraftan da bugün ve gelecekte ihtiyaç duyacağı altyapı desteğini sağlamak, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün en temel iki amacıdır.
H.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türk kültürünün etkili olduğu ve ilişkide bulunduğu coğrafi bölgelere göre teşkilatlanmayı, bu bölgelerin geçmişte ve günümüzdeki durumlarını araştırmayı ve bilim dünyasıyla paylaşmayı amaçlamaktadır. Bölümler ve programlar, dönem ayrımına gidilmeksizin, coğrafi bütünlük içerisinde, Türklerle ilişkilerin yoğun olduğu dönemler ve bugünkü münasebetler/sorunlar bağlamında kültür, sanat, dil, tarih, coğrafya, edebiyat, folklor, inanç ve din, iktisat, siyaset ve güvenlik gibi alanları kapsamaktadır. Bütün bölüm ve programlarda ağırlığı Türk dili, tarihi ve kültürü ile komşu kültür alanları arasında var olmuş ve var olagelen ilişki ve etkileşim süreçleri inceleme konusu olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla hem bakış açısının Türk merkezli olması, hem de bütüncü bir yaklaşımla, araştırılan konuların evrensel ölçüler içerisinde ele alınması sağlanmış olacaktır.
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırma Merkezi06532 BEYTEPE/ANKARA
TEL: +90 312 297 67 71 /+90 312 297 67 72
e-posta: [email protected]
Nükleer Bilimler Enstitüsü
Bu programlarda Nükleer Enerji Mühendisliği ve Fizik Mühendisliği bünyesinde görev yapan öğretim üyelerinden ve Fizik Mühendisliği ile Nükleer Enerji Mühendisliği’nin Nükleer Fizik Laboratuvarı ve Bilgisayar olanaklarından yararlanılacaktır. Bunlara ilaveten, Radyasyon Tedavisi Fiziği ve Planlaması Programı olanaklarından, uygulama amaçlı olarak yararlanılması planlanmaktadır.
Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde çok amaçlı genişletilebilen paralel bilgisayar sistemi (ÇAPBS) bulunmaktadır. 20 adet hesaplama ünitesinden oluşan bu sistem
100 Mb/s’lik çift yönlü ağ ile anahtar üzerinden birbirine bağlanmıştır. Bu sistem üzerinde 1.0GHz’lik Pentium III işlemciye, 2GB büyüklügünde 133 MHz’lik fiziksel belleğe ve 18.1 GB’lık SCSI diski olan bir sunucuya sahiptir. Her bir ünite ise 1.3GHz’lik AMD Athlon işlemciye, 256 MB büyüklügünde 256 MHz’lik fiziksel belleğe ve 20 GB’lık sabit diskten oluşmaktadır.
Buna ilaveten, Fizik Mühendisligi ve Nükleer Enerji Mühendisligi bölümleri tarafından eğitim amaçlı kullanılan Bilgisayar Laboratuvarında 20 adet bilgisayar ünitesi bulunmaktadır.
Adres:Nükleer Bilimler Enstitüsü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, 06800 Ankara
Telefon: (0312) 297 68 80
Nüfus Etütleri Enstitüsü
Nüfus Etütleri Enstitüsü, demografi alanında eğitim vermek ve nüfusa ilişkin konuların demografik, sosyal, ekonomik, kültürel ve sağlık boyutlarını inceleyen araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla 1967 yılında kurulmuştur. Enstitü’ nün çalışmaları eğitim, araştırma, demografik veri/bilgi üretilmesi ve yayılması olmak üzere üç ana başlık altında yer almaktadır.
Enstitü, Türkiye’de demografi alanında lisansüstü eğitim veren tek akademik kuruluştur. Yürütülen eğitim programları demografide derece veren bir kurum olmanın bilinci içinde disiplinlerarası bir yaklaşımla yürütülmektedir. Bilim uzmanlığı programı ile, kişilerin istihdam edildikleri sahada bilgilerini profesyonel bir yaklaşım ve özgüvenle kullanabilmeleri, bilim doktorası programıyla da profesyonel yaşamda kullanımın yanı sıra, özgün akademik çalışmalar yapabilecekleri niteliklere sahip olmaları hedeflenmektedir. Enstitü’ nün eğitim programı, öğrencilerin demografi eğitimiyle birlikte özellikle örnekleme teknikleri ve kantitatif analiz konularında da yetkin niteliklere sahip olmalarını sağlamaktadır.
Enstitü ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde hem ülke çapında hem de daha küçük ölçekli araştırmalar gerçekleştirmektedir. Araştırmalar arasında ayrı bir yer teşkil eden Türkiye Nüfus ve Sağlık araştırmaları 1968’den bu yana sayımlar arası yıllara denk gelecek şekilde her beş yılda bir yapılmaktadır. Bu araştırmalarla Türkiye başka hiç bir ülkede olmadığı şekilde 35 yılı kapsayan bir dizi araştırma verisine ve uluslararası düzeyde karşılaştırılabilir nüfus ve sağlık veri tabanına sahip olmuştur. Geçerli, güvenilir, konusundaki bilgi eksikliğini gideren ve uluslararası karşılaştırılabilir nitelikteki veriler/bilgiler, karar alıcılara yürütülecek politikalar konusunda bilinçli politika seçenekleri sunabilmek için kullanışlı bir veri tabanı ve analizi sağlarken, yaşamsal kayıt sistemimizden elde edilemeyen hız ve göstergeleri de hesaplama olanağını sağlamaktadır. Enstitü yaptığı çalışmalarla nüfus çalışmalarının geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmakta ve demografik çalışmalarıyla akademik ve üniversite dışı kuruluşlar arasında önemli bir köprü görevi yürütmektedir.
Nüfus Etütleri EnstitüsüMerkez Kampüsü Sıhhiye 06100 Ankara
Telefon: (312) 305 11 15
Fax: (312) 311 81 41
e-mail: [email protected]
Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü
Üniversitelerde belirli konularda daha üst düzeyde bilimsel eğitim ve araştırma yapma görevi dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de üniversiteler bünyesinde kurulmuş enstitülerce yapılmaktadır. Bu anlayıştan hareket edilerek Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü (20.7.1982 tarih ve 41 sayılı K.H.K ile) Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde kurulmuş olup, 2547 sayılı kanunun 3/f maddesine göre lisansüstü ve doktora eğitimi vermektedir. Enstitü 1986 Ders yılında aktif eğitime geçmiştir. Nörolojik Bilimler Enstitüsünde 3 Anabilim Dalına bağlı olarak:
Enstitünün amacı Nöroloji, Nöroşirurji ve Psikiyatri Bilim alanlarında, bilim adamı ve akademisyen yetiştirmek için gerekli olan ileri düzeyde eğitim ve araştırma yapma olanağı sağlamaktır. Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Temel Bilimlerde doktora yaparak akademisyen olunmaktadır. Klinik branşlarda ise uzmanlık doktora eşdeğeri kabul edilmekte, uzman olunduktan sonra doktora eğitiminden geçmeden doçentliğe başvurulabilmektedir. Ancak, gelişmiş ülkelerde artık klinisyenlerin de bir doktora programını tamamladıktan sonra akademik hayata girmeleri tercih edilmektedir. Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü, nörolojik bilimler ve psikiyatri alanlarında uzman olanlara bu imkanı sağlamaktadır.
Adres:Hacettepe Üniversitesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü
Tel: 0312-305 2130-305 2313
Tel: 0312-311 7908
Telefaks: 0312-311 3973
e-mail: [email protected]
Bu enstitülerin yanı sıra Güzel Sanatlar Enstitüsü ,Halk Sağlığı Enstitüsü ,Onkoloji Enstitüleri eğitim vermektedir.
_____________________________YÜKSEKOKULLAR______________________________
Ev Ekonomisi Yüksekokulu
Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı, üç ayrı alanda (Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi) eğitim, öğretim ve araştırma yapan bir yüksek okul olarak 1968 yılında kurulmuş, okula ilk defa 1968-1969 öğretim yılında öğrenci alınmıştır. Ev Ekonomisi Yüksek Okulu kuruluşundan bu yana bir takım örgütsel ve yönetimsel değişimler geçirmiştir. 19 Eylül 1972 tarih ve 72-330 sayılı Hacettepe Üniversitesi Senatosu kararı ile doğrudan doğruya Rektörlüğe bağlanmış, 3 Haziran 1975 tarihinde ise “Gıda Analizleri ve Teknolojisi” bölümünü de bünyesine alarak bölüm sayısını dörde çıkartmıştır. 17 Haziran 1976 gün ve 76/476 sayılı Hacettepe Üniversitesi Senatosu kararı ile mevcut dört bölümden ikisi (Beslenme ve Diyetetik, Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümleri) ayrılarak Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulunda yeniden örgütlenmişlerdir.
Halen Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümleri olmak üzere iki bölümlü bir yüksek okul olarak faaliyetini sürdürmekte olup, Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Bölümünün amacı kişi, aile ve topluma daha rahat, mutlu ve sağlıklı bir yaşama düzeyi sağlanması ve kurumların verimliliğinin arttırılması için mevcut kaynaklardan en üst düzeyde yararlanma yollarını araştırmak, sonuç ve çözüm yollarını birey, aile, kurum ve topluma iletmek amacıyla lisans ve lisansüstü düzeyde öğretim, araştırma ve yayın yapmaktır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünün amacı ise; normal ve özel ilgi gerektiren çocuklar ile ailelerinin, eğitimcilerin ve toplumun sağlık, gelişim, beslenme ve eğitim alanlarında yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla lisans ve lisansüstü düzeyde öğretim, araştırma ve yayın yapmaktır. İlgili konularda yöntemler, teknikler ve programlar geliştirerek, bilimsel aktiviteler düzenleyerek, yayınlar yaparak toplum bilinçlenmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü, Özel Eğitim Anabilim Dalı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Anabilim Dallarından oluşmaktadır.
Adres: Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Sıhhiye-ANKARA
Telefon : +90 (312) 305 10 93 +90 (312) 305 14 28 - 305 15 26
Faks : +90 (312) 305 30 53
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu
Adres: Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu 06100 Samanpazarı / Ankara
Telefon: (0312) 305 15 76-77
E-Mail: [email protected]
Hemşirelik Yüksekokulu
Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulunun kuruluşu 1960 yıllarına dayanmaktadır. Hacettepe Üniversitesinde Hemşirelikte lisans eğitimi Ankara Üniversitesi Senatosunun 24 Haziran 1961 tarihli kararı ve 10964 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim ve İmtihan Yönetmeliği" ile 8 Ekim 1961 tarihinde Hacettepe Çocuk Sağlığı Araştırma Enstitüsüne bağlı Yüksek Hemşirelik ve Sağman Okulunun açılmasıyla başlamıştır. Kısa bir süre sonra Fizik Tedavi ve bir yıl sonra da Diyet ve Tıbbi Teknoloji lisans programlarının başlamasıyla okulun adı, Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir.
1963 yılında Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin kurulmasıyla da hemşirelik ve diğer sağlık bilimleri dalları bu fakültenin bölümleri haline gelmiştir. 1964 yılında Diş hekimliği ve Temel Bilimler Yüksekokullarının açılmasıyla Hemşirelik, Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, bu fakülte içinde bağımsız birer yüksekokul olarak kendi müdürlükleriyle yönetilmeye başlamışlardır. 1967’de Hacettepe Üniversitesinin kurulmasıyla Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri iki ayrı fakülte olarak örgütlenmiştir. Böylece, Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesinin Yüksekokullarından biri olmuştur. 24 Eylül 1972’de Sağlık Bilimleri Fakültesinin mezuniyet sonrası eğitim fakültesi haline gelmesiyle Hemşirelik Yüksekokulu doğrudan Rektörlüğe bağlanmıştır.
18 Öğretim Üyesi ,28 Araştırma Görevlisi,486 Öğrenci bulunmaktadır.Eğitim süresi 8 yarıyıl yani 4 yıldır.
Tel : 0 312 3242013
Fax : 0 312 3127085
e-posta : [email protected]
Sağlık İdaresi Yüksekokulu
Sağlık İdaresi Yüksekokulu ilk olarak 1963 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş, bunu 1975 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı olarak açılan yüksekokul izlemiştir. İki Yüksekokul 1981 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde birleştirilmiştir.
Yüksekokulun amacı, sağlık sektörüne her düzeyde profesyonel sağlık yöneticileri yetiştirmek ve sektörün ilgili alanlarında bilimsel araştırmalar yürüterek hizmetlerin etkili ve verimli sunumu için rehberlik etmektir. Yüksekokul tarafından her üç ayda bir yayınlanan ‘Hacettepe Sağlık idaresi Dergisi’, okul tarafından yürütülen faaliyetlerin ve bunların sonuçlarının sağlık sektöründe çalışanlara duyurulmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Ülkemizde her yıl artan bir ihtiyaç ve ilgi alanı olan profesyonel Sağlık İdareciliği konusunda lisans ve lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğretim yapan ve en eski ve güçlü eğitim kurumu niteliğindeki Sağlık idaresi Yüksekokulu’nda, öğretim süresi 4 yıl olup İngilizce yeterlilik sınavını geçemeyen öğrenciler için bir yıl hazırlık okuma zorunluluğu bulunmaktadır. Eğitim dili Türkçe olup derslerin %30’u İngilizce’dir. Sağlık İdarecilerinin eğitiminde, sağlık sistemlerinin performansını arttırarak toplumun sağlık seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunacak, profesyonel yöneticilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu maksatla, ülkemizin ihtiyaç ve şartlarına uyan bilimsel sağlık politikalarının belirlenmesi, planlanması, kaynakların temini, ekonomi ve finansmanı, organizasyonu ve yönetilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı sağlayacak bir eğitim programı, finansman, muhasebe, kantitatif yöntemler, bilgisayar, lisan, sağlık hizmetleri ve kurumları yönetimi grupları kapsamındaki derslerden ve stajlardan oluşmaktadır. Eğitim programı içeriğinde alınan dersler, 2. ve 4. sınıflarda, hastane ve benzeri sağlık kuruluşlarında yapılan staj uygulamaları ile desteklenerek, teorik bilgilerin uygulamayla tamamlanılması sağlanmaktadır. Geniş bir kütüphane ve internet bağlantısı, eğitim ve araştırma çalışmalarına katkı vermektedir. Sağlık İdaresi Yüksekokulu mezunları başta hastaneler olmak üzere kamu ve özel sektöre ait çeşitli sağlık kurumlarında görev almaktadır.
Adres:Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu 06100 Samapazarı / ANKARA
Tel:0312 324 11 47 - 311 55 06 Fax: 0312 309 36 25
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksekokulu (STYO)
1963 yılında, Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nun Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline gelmesiyle Diyetetik Programı yeniden örgütlenerek fakültenin “Temel Bilimler Yüksekokulu’na bağlı bir bölümü haline getirilmiştir.
8 Temmuz 1967 tarihinde de Hacettepe Üniversitesi’nin kurulmasıyla, Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Ev Ekonomisi Yüksekokulu bünyesinde “Beslenme ve Diyetetik Bölümü “ olarak faaliyetini sürdürmüştür. 1976 yılında, Ev Ekonomisi Yüksekokulu’ndan ayrılarak “Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü” ile birlikte Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu’na bağlanmıştır. 1977 yılında “Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü’nün Mühendislik Fakültesi’ne bağlanmasından sonra, Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu’’un tek bölümü olarak Beslenme ve Diyetetik alanında lisans ve lisans üstü düzeyde eğitim-öğretim uygulamalarını ve araştırmalarını sürdürmektedir. 1994 yılında Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı Beslenme Bilimleri, Diyetetik ve Toplu Beslenme Sistemleri olmak üzere 3 Anabilim Dalı kurulmuştur. Bugüne kadar bölümümüz 1528 mezun vermiştir. Her yıl bu sayıya ortalama 70 mezun eklenmektedir. Okul öğrenci kontenjanı 1962’de 10 iken, bugün 65 olmuştur.
Adres:Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 06100 Sıhhıye - Ankara | Telefon : +90 (312) 305 10 94 | Fax: +90 (312) 309 13 10
e-mail: [email protected]
Sosyal Hizmetler Yüksekokulu
Sosyal Hizmetler Yüksekokulu 1961 yılında, 7355 sayılı Sosyal Hizmetler Enstitüsü Kuruluşuna Dair Kanun’un 1. maddesi uyarınca dört yıllık bir yüksek öğretim kurumu olarak ’’Sosyal Hizmetler Akademisi’’ adıyla Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuştur. Böylece ülkemizde ilk kez sosyal hizmet eğitimi başlamıştır. Başlangıçta, eğitimin uluslararası standartta olabilmesi için ders programının hazırlanmasında sosyal hizmet eğitiminde dünyaca tanınmış uzmanlardan yararlanılmıştır. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Teknik Yardım Programı ile dört eğitim danışmanı görev almıştır.
Ayrıca Fulbright Komisyonu, Hollanda Teknik Yardım Programı ve ikili anlaşmalar ile ABD’den altı, Hollanda, Pakistan ve Hindistan’dan birer öğretim üyesi Akademi’nin öğretim kadrosunda yer almıştır. Akademi, 1965 yılında programının standarda uygunluğu onaylanarak Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Birliği’ne üye kabul edilmiştir. Sosyal Hizmetler Akademisi, 1982 yılında Yükseköğretim Kurumu Kanunu ile, 1967’de Hacettepe Üniversitesi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü’nün kendisine katılmasıyla Sosyal Hizmetler Yüksekokulu adıyla Hacettepe Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Okulumuz halen lisans ve lisansüstü sosyal hizmet eğitimi veren ülkemizdeki tek okul olma özelliğini korumaktadır. Okulun amacı, ülkenin temel sosyal yapısı, sorunları ve sosyal hizmet metodolojisi hakkında bilgi ve beceriye sahip, sosyal politika ve planlamaya katılacak, çeşitli düzeylerdeki (kamu, yerel, sivil toplum örgütleri) sosyal hizmetlerde planlayıcı, örgütleyici, yönetici, araştırmacı ve uygulayıcı olarak görev yapacak sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir.
Adres:H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Fatih Cad. No: 195 Çiftasfalt - Keçiören 06290 Ankara / TÜRKİYE
Telefon : +90 (312) 355 21 30
Faks : +90 (312) 355 57 71
Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu
Çağdaş dünyamızda spor, gerek yarışma ve performansa dönük olarak, gerekse sağlıklı bir yaşam elde etmek, eğlenmek ve toplumsal bağları güçlendirmek amacıyla yapılmaktadır. Böylece çok boyutlu bir eylem biçimi olarak karşımıza çıkan sporu birçok bilimdalı kendine özgü kavram, bilimsel model ve yöntemlerle incelemektedir.
Bu bağlamda dünya sporundaki ilerlemeler hızla devam ederken ülkemizde de spora verilen önem son yıllarda daha da belirginleşmiştir. Buna karşın spor alanında yetişmiş nitelikli insangücü sayısı istenilen düzeyde bulunmamaktadır. Hacettepe Üniversitesi, bu noktadan hareketle sporun gelişimine katkıda bulunmak üzere 1989-1990 öğretim yılında bir program başlatmayı planlamış ve Y.Ö.K.’ün 05.09.1989 tarih ve 1989/39.1441 sayılı kararıyla Eğitim Fakültesi’ne bağlı olarak Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bölümü kurulmuştur. Bölüm, 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığı üzere yüksekokula dönüştürülmüş bulunmaktadır. Program, sporda verim için sistemlerin tasarlanması ve eleman yetiştirilmesi amacıyla yöntem ve teknikler geliştirmek üzere sağlık, mühendislik ve sosyal bilimler çerçevesinde insan etmeninin en uygun kullanımını sağlayacak bir spor bilimleri ve teknolojisi eğitimi uygulamayı hedeflemektedir. Eğitimin yanısıra, spor bilimlerine ilişkin araştırmalar yapmak konuyla ilgili yayınlar üretmek ve bilimsel toplantılar düzenleyerek bilgi birikimine katkıda bulunmak yüksekokulun diğer etkinlikleri arasındadır.
Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu bünyesinde, yeterli özelliklere sahip anabilim dallarının oluşturulmasının ülkemizde spor bilimlerinin gelişimi açısından önemli bir nokta olduğuna inanılmış, YÖK’ün 28.01.1991 tarih, 1487 sayılı yazısında ve planlanan; A)Spor Eğitimi, B)Sporcu Sağlığı, C) Spor Organizasyonu ve Yönetimi, D)Sporda Psiko-Sosyal Alanlar ve E)Antrenman ve Hareket Bilimleri anabilim dalları kurulmuştur. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora programları Üniversite Senatosunca onaylanmış ve akademik alanda yeterli eleman yetiştirilmesi için 1991-1992 öğretim yılından itibaren lisansüstü programlar açılmıştır. Halen 23 doktora ve 17 yüksek lisans öğrencisi programlara devam etmektedir.
Tel: (90) 312 297 68 90 Fax: (90) 312 299 2167
Yabancı Diller Yüksekokulu
1967 yılında Üniversitemizin kuruluşunda oluşturulan ve fakülteler ile yüksekokulların öğrencilerine yabancı dil ve temel bilimler eğitimi vermekle yükümlü olan Temel Bilimler Yüksekokulu 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve bu kararnameyi değiştiren 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu’nun 9/f maddesi uyarınca Yabancı Diller Yüksekokulu adını almıştır. Yabancı Diller Yüksekokulu, Almanca, Fransızca, İngilizce Hazırlık, İngilizce Servis Dersleri ve yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe Birimleri’nden oluşmaktadır.
Yüksekokulun amacı üniversitemiz öğrencilerine kayıt oldukları eğitim-öğretim programlarının öngördüğü yabancı dilde akademik amaçlı dil bilgi ve becerilerini kazandırmaktır. Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe’de öncelikle kendi konularında okuduğunu ve duyduğunu kavrayabilme, metinleri Türkçe’ye çevirebilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini ifade edebilme ve profesyonel, kültürel ve sosyal hayatta gerekli olan dil iletişimini sağlayabilme yeterliliğini vermektedir.
Lisansüstü öğrencileri yabancı dilde meslek derslerini takip edebilecek, seminer ve tartışmalara etkin olarak katkıda bulunabilecek ve kendi alanlarındaki bilimsel yayınları izleyebilecek yeterli düzeye getirmek de yüksekokulun amaçları arasındadır
Adres:Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu 06532 Beytepe / ANKARA
Telefon : (0312) 297 8085-2978087
Fax : (312)2992158
Yüksekokulların yanı sıra Mesleki Teknoloji Yüksekokuluda hacettepe bünyesinde eğitim vermektedir.
__________________________MESLEK YÜKSEKOKULLARI__________________________
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Turizm ve Otel -İşletmeciliği -Büro Yönetimi ve -Sekreterlik -Muhasebe bölümleriyle eğitim ve öğretim vermektedir.
Adres: Talatpaşa Bulvarı No: 5 Opera / ANKARA
Telefon: (0312) 311 60 15 /(0312) 310 61 13 /(0312) 310 80 18
Fax : (0312) 311 60 89
E-mail: [email protected]
Hacettepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu
Meslek Yüksekokulumuz, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu arasında yapılan protokol çerçevesinde mevcut Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Liselerinin insan ve donanım kaynaklarından yararlanılarak ikinci öğretim yolu ile ülkenin gereksinim duyduğu ara eleman ihtiyacını karşılanmayı planlamıştır. Üniversitemiz bünyesinde kurulan yüksekokulumuz 2002-2003 akademik yılı itibariyle Ankara ilinde mevcut üç lise ile ilişkilendirilmiştir.
Bu liseler,
1. Türk Telekom Anadolu Teknik Lisesi,
2. Yıldırım Beyazıt Endüstri Meslek Lisesi,
3. Keçiören Endüstri Meslek Lisesi’dir.
Bu liselerin atölye, laboratuar ve derslikleri, liselerdeki eğitim ve öğretimin bitiminden itibaren (hafta içi saat 17:00 sonrası ve hafta sonları) yüksekokulumuzda yürütülmekte olan sekiz teknik ikinci öğretim program dersleri için kullanılmaktadır.
Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde açılmış olan programlar:
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama ,Makine ,Endüstriyel Elektronik ,Elektrik ,Elektronik Haberleşme ,Mobilya ve Dekorasyon ,Makine Resim Kontrüksiyon (2003 - 2004 akademik yılından itibaren) ,Radyo - TV Yayımcılığı (2003 - 2004 akademik yılından itibaren)
Bu programlara kayıt olan öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından endüstri meslek liseleri ve teknik lise mezunları arasından başarıları ve tercihleri göz önüne alınarak sınavsız, görev aldıkları lise öğrenimleri ile ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Yukarıdaki programların yürütülmesinde teknik bilgi ve becerilerinden yararlandığımız öğretmenlerin destekleri çok önemli bir yer tutmaktadır. Her program, üniversitemiz mensubu bir öğretim üyesi koordinatörlüğünde üniversite personeli ve liselerde mevcut eğitim – öğretim kadrosunun uzmanlık alanlarında ders saati başına ücretle görevlendirilmesi yolu ile yürütülmektedir.
Programların yürütülmesinde teknik öğrenimin uygulama gereksinimleri göz önüne alınarak atölye ve laboratuar derslerinde gelişmiş ülkelerin standartlarına ulaşılmış, her öğrencinin bilgi ve becerilerini şahsen uygulayarak geliştirmeleri için küçük gruplar halinde pratik derslere girmelerini sağlayacak sayıda şube açılmıştır.
Meslek Yüksekokulumuz 2002 - 2003 Güz yarıyılında eğitim - öğretime başlamıştır
Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ,Elektronik Haberleşme Programı ,Radyo-TV Yayımcılığı Programı ,Elektrik ,Endüstriyel Elektronik ,Makine Programı ,Makine Resim Kontrüksiyon Programı ,Mobilya ve Dekorasyon bölümleriyle eğitim verir.
Adres: Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Kampüsü, Rektörlük Binası 06532 ANKARA
Telefon: +90 312 297 67 95 /+90 312 297 71 51
Fax: +90 312 297 67 95
e-mail: [email protected]
Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Yüksekokulun amacı; Ülkemize nitelikli ara insan gücü yetiştirmektir. Öğrenciler İktisadi ve İdari Programalar Bölümüne bağlı: Muhasebe Programından; Teknik Programlar Bölümüne bağlı İnşaat Programından iki yıllık Önlisans eğitim-öğretimleri sonucunda "Meslek Elemanı" ve "Tekniker" ünvanı ile mezun olmaktadırlar.
Adres:Şehitlik Mah. Kuğu Sok. No:1 Polatlı - ANKARA
Tel: 0(312) 621 1023
Fax: 0(312) 621 1023
Polatlı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Ülkemizdeki ara insan gücü eğitimine katkıda bulunmak ve yörenin sağlık gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan Yüksekokulda Diş Protez Teknikerliği, Tıbbi Dökümantas
(Ankara)
Hacettepe Tıp Fakültesi’nin başlangıcı sayılan Çocuk Sağlığı Kürsüsü 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak 1957 yılında Hacettepe’de çalışmaya başlamış ve 1958 yılında da eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarına ve kamu hizmetine geçmiştir. 1961 yılında Hacettepe’de Hemşirelik, Tıbbi Teknoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu; 1962’de Ev Ekonomisi Yüksekokulu açılmıştır. 1963 yılında ise Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline getirilerek Temel Bilimler, Hemşirelik, Fizyoterapi-Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji Yüksekokulları ile Ev
1965 yılında Hacettepe Üniversitesi eğitim kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacıyla Hacettepe Bilim Merkezi ve 1966’da Hacettepe Tıp Merkezi kurulmuş, aynı yıl Hacettepe Tıp Merkezi Hastanesi de hizmete girmiştir. Bu şekilde örgütlenen ve gelişen çekirdek kuruluşlar, 8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı kanunla Hacettepe Üniversitesi haline getirilmiş ve Tıp, Sağlık Bilimleri, Fen ve Sosyal Bilimler Fakülteleri ile eğitime başlamıştır. 1969 yılında yüksekokul olarak kurulan Eczacılık ve Dişhekimliği 1971 yılında fakülte haline getirilmişlerdir. Daha sonraki yıllarda kurulan yeni bölümler ve fakültelerle büyüyen Hacettepe Üniversitesi, ikinci Kampusunu Ankara’ya 17 km uzaklıkta Beytepe Mevkiinde 1500 hektarlık alanda kurmuştur.
Bu şekilde kurulan ve gelişen Hacettepe Üniversitesi, Türk toplumunun hızla kalkınması ve çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı haline gelebilmesi için, bilim, sanat, kültür ve teknoloji alanlarında ileri düzeyde eğitim ve öğretimin temel faktör olduğu görüşünden hareketle; değişik bilim ve meslek alanlarında yüksek kalitede elemanların yetiştirilmesini, araştırmalar yapılmasını, bilim verilerinin yayınlanmasını, ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözülmesine katkıda bulunacak bilgi ve teknolojilerin üretilmesini amaç edinmiştir. Uluslararası SCI ve SSCI kapsamında yapılan Türk orijinli yayınlar arasında Hacettepe Üniversitesi son beş yıldır açık bir farkla liderdir. Bu sonuç Üniversitenin amacını gerçekleştirmekte olduğunun kanıtıdır.
Öğrenim Dili Türkçe/İngilizce/Fransızca/Almanca olup Türü Devlet üniversidir.
Yerleşimi Üniversite Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulları Sıhhiye, Beytepe, Beşevler, Keçiören,
Üniversite birimlerinin dağılımı 9 Fakülte, 93 Bölüm / Anabilim Dalı / Program 12 Enstitü, 27 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1 Konservatuar, 14 Yüksekokulu bulundurmaktadır.
Toplam öğrenci sayısı 24415 ve Toplam Akademik Personel Sayısı 3148
Öğrenci kayıtlarının, akademik takvimin başlangıç ve bitiş tarihleri 1. ve 2.Dönem program kayıtları başlangıç ve bitiş tarihlerini içeren akademik takvim her öğretim yılı için Üniversite Senatosu kararı ile belirlenmektedir. Bu bilgiler Öğrenci Dairesi Başkanlığı’ndan dönem başında öğrenilebilir.
Beytepe Kız Yurdu, Beytepe Erkek Yurdu, Sıhhiye Kız Yurdu,Sıhhiye Erkek Yurdu ,Beytepe Öğrenci Evleri öğrencilerin barınma imkanlarını karsılamaktadır.
İletişim Bilgileri Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye-ANKARA
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu’na Ankara Eskişehir karayolunun 14. kilometresinde bulunan bir üst geçit ile bağlanan yoldan gelinerek ulaşılmaktadır.
Tel: 299 21 60
Fax: 299 20 25
e-posta adresi: [email protected]
_____________________________FAKÜLTELER__________________________________
Diş Hekimliği Fakültesi
Adres:Hacettepe Üniversitesi Dishekimligi Fakültesi 06100 Sihhiye-ANKARA
Tel: 0312 3110016 , 0312 3052210 , 0312 3052250
Fax: 0312 3104440
e-mail: [email protected]
Eczacılık Fakültesi
Fakültemiz 1968-69 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak Eczacılık Yüksek Okulu adıyla kurulmuştur. Bu Yüksekokul Üniversitemiz Senato’sunun 11.02.1971 tarih ve 71-216 sayılı kararı ile Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi haline dönüştürülmüştür.
Fakültemiz bugün 36 Profesör, 16 Doçent, 12 Yardımcı Doçent, 2 Öğretim Görevlisi, 3 Uzman ve 73 Araştırma Görevlisinden oluşan bir akademik kadro ile lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim faaliyetleri ve çok sayıdaki bilimsel makale, bildiri ve araştırma projelerinin yanısıra FATUM ve MAGUM Araştırma Merkezleri, İlaç Fabrikası, İlaç ve Zehir Bilgi Merkezi (HİZBİM), Doping Kontrol ve Antidoping Eğitim Merkezi ile de ülkemiz eczacılığına büyük katkılar yapmaktadır. 142 öğretim elemanı ve 454 öğrenci bulunmaktadır. Eğitim süresi 4 yıldır.
Adres:İletişim Bilgileri Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Sıhhiye-ANKARA
Telefon: 305 14 97
Fax: 311 47 77
Edebiyat Fakültesi
İngiliz Dili ve Edebiyatı ,İngilizce Mütercim Tercümanlık ,Psikoloji ,Sanat Tarihi ,Sosyoloji
Tarih ,Türk Dili ve Edebiyatı ,Türk Halk Bilimi bölümleriyle eğitimini surdurmektedir.
Eğitim Fakültesi
Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü,İlköğretim Bölümü,Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü,Yabancı Diller Eğitimi Bölümlerini bunyesinde bulundurmaktadır.
Fen Fakültesi
Aktüerya Bilimleri ,Biyoloji ,İstatistik ,Kimya ,Matematik bölümleri bulunmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü ve bu bölüme bağlı olarak Aktüerya Bilimleri Anabilim Dalı 20 Haziran 2000 tarihinde kurulmuştur. Ülkemizde bir Fakülte bünyesinde bu dalda kurulan ilk bölüm olan Aktüerya Bilimleri Bölümü’ nün amacı aktüerya, istatistik, matematik, sigortacılık, bilgisayar, finans gibi temel bilgiler ile sosyoloji, psikoloji, felsefe gibi sosyal bilim bilgileriyle donatılmış ve bu bilgileri ilgili olduğu her alanda kullanabilecek çağdaş, yaratıcı ve sorunları bağımsız olarak çözebilecek aktüerya bilimcileri yetiştirmektir.
Aktüerya Bilimleri Bölümü 06532 Beytepe ANKARA
Tel : (0312) 297 6160
Fax: (0312) 297 7998
e-posta: [email protected]
1967 yılında kurulan Hacettepe Üniversitesi bünyesinde meydana getirilen Biyoloji Bölümü, geniş kapsamda teorik bilgiye, yaratıcılığa, bilimsel düşünme ve pratikte uygulama yeteneğine sahip elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede hem akademik standartlar yüksek düzeyde tutulmakta, hem de değişik iş alanlarında birinci derecede tercih edilen biyologlar yetiştirmektedir. Bölümün Biyoteknoloji (1992), Botanik (1981), Ekoloji (1992), Genel Biyoloji (1981), Hidrobiyoloji (1981), Moleküler Biyoloji (1981), Uygulamalı Biyoloji (1992), Zooloji (1981), Anabilimdalları bulunmaktadır. Uygulamalı Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Ekoloji ve Botanik laboratuvarları mevcut olup, çeşitli modern aletlerle donatılmıştır. Ayrıca belirli konularda uzmanlaşmış ve alt yapısı tamamlanmış (Ekoloji, Sucul Yaşam, Genetik, Moleküler Genetik, Biyoteknoloji, Histoloji, Sitoloji, Botanik ve benzeri) ihtisas laboratuvarları ile öğrencilerin kullanımına açık bir bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Eğitim sırasında uygulamalı metotlar kullanılmakta, arazi çalışmaları ve staj olanakları sunulmaktadır.
İngilizce ve Türkçe dillerinde eğitim veren Biyoloji Bölümünden mezun olabilmek için 111 kredilik zorunlu ve 18 kredilik de seçmeli dersin başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
Mezunlarımız için bölümümüzde ve diğer üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programı imkanları yanında hastahaneler, çeşitli enstitüler, bakanlıklar, laboratuvar ve fabrikalar gibi kurumlarda iş olanakları mevcuttur.
Güzel Sanatlar Fakültesi
Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi 2809 sayı ile kanunlaşan 20.07.1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmündeki kararnamenin 28.03.1983 tarihinde yürürlüge girmesi ile kurulmuş ve 1983-1984 Ögretim Yılı’nda da egitime başlanmıştır.
İlk mezunlarını Haziran 1987’de veren fakültenin kuruluş şeması Resim, Heykel, Grafik, Seramik, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerini kapsamaktadır. Ayrıca; üniversitenin başka bölümlerinden seçmeli olarak Güzel Sanatlar Dersleri almak isteyen ögrencilerin egitimleri ile ilgili Plastik Sanatlar dersi fakülte bünyesinde yer almaktadır.
Bir süredir Beytepe Yerleşkesi’nde inşaatı devam eden fakülteye ait bagımsız bina, 1997-1998
Resim,Heykel,Grafik,Seramik,İçmimari ve Çevre Tasarımı bölümlerini bünyesinde bulundurmaktadır.
Adres:Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 06532 Beytepe-Ankara
Tel: (312) 299 20 62
Fax: (312) 299 20 61
e-mail: [email protected]
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İktisat ,İşletme ,Kamu Yönetimi ,Maliye ,Uluslararası İlişkiler bölümleriyle eğitim ve öğretimi sürdürmektedir.
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği ,Çevre Mühendisliği ,Elektrik - Elektronik Mühendisliği ,Fizik Mühendisliği ,Gıda Mühendisliği ,Hidrojeoloji Mühendisliği ,Jeoloji Mühendisliği ,Kimya Mühendisliği ,Maden Mühendisliği ,Nükleer Enerji Mühendisliği bölümleriyle eğitim ve öğretim yönünde hizmet vermektedir.
Tıp Fakültesi
Bir yandan da Hacettepe Çocuk Hastanesinin inşasına başlanmıştır.8 Temmuz 1958’de tüzel kişiliğe sahip Çocuk Sağlığı Enstitüsü kurulmuş ve bu Enstitü Hacettepe Çocuk Hastanesinde eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarına ve kamu hizmetine başlamıştır. 1961 yılında, Hacettepe’de hemşirelik, tıbbi teknoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, 1962’de ise Ev Ekonomisi Yüksek Okulu’nun Diyetetik Bölümü hizmete açılmıştır.1963 yılında Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline getirilmiş, Temel Bilimler, Hemşirelik, Fizyoterapi-Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji Yüksek Okulları ile bugünkü Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulunun Diyetetik Bölümü, adı geçen Fakülteye bağlı olarak yeniden örgütlenmiştir. Bu gelişmeden üç ay sonra, Fakülteye bağlı Diş Hekimliği Yüksek Okulu kurulmuştur.
1954 yılından beri bir yandan eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülürken öte yandan da Türk üniversite- lerinden mezun olan yetenekli gençler ihtisas, Doktora ve araştırma yapmak üzere yurt dışına gönderilmişlerdir. Bu gençlerin hepsi yurda dönmüş ve Hacettepe Üniversitesi öğretim kadrosunun çekirdeğinin önemli bir kısmını oluşturmuşlardır.
1965 yılında Hacettepe Üniversitesi eğitim kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacı ile
Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesinin ilk fakültesi olarak kurulmuş ve yeni bir felsefe ve yöntemlere dayanan modern bir eğitim sistemini uygulayarak Türkiye’de Tıp eğitiminde reform yapmış ve öncü bir rol oynamıştır. TÜBİTAK kayıtları ve uluslararası atıf indekslerine göre Hacettepe Tıp Fakültesi uluslararası yayınlarda sürekli birinci sırada yeralmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavlarında (TUS) başladığından beri Hacettepe Tıp Fakültesi her yıl en başarılı fakülte olmuştur. 1999 yılı itibariyle 997 öğretim elemanı ve 2367 öğrencisi vardır. 1998-1999 akademik yılında 9 yüksek lisans, 10 doktora ve 97 tıpta uzmanlık ile tıp doktoru diploması vermiştir.
_________________________________ENSTİTÜLER_______________________________
Fen Bilimleri Enstitüsü
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği,Bilgisayar Mühendisliği,Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Biyoloji,Biyomühendislik,Çevre Mühendisliği,Elektrik ve Elektronik Mühendisliği,Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanlar,Fizik Mühendisliği,Gıda Mühendisliği,İstatistik ,İstatistik ( Aktüerya ) ,Jeoloji Mühendisliği,Jeoloji (Hidrojeoloji) Mühendisliği,Kimya,Kimya Mühendisliği ,
Maden Mühendisliği,Matematik,Nükleer Enerji Mühendisliği,Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği,
Adresi : Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Beytepe, 06532 ANKARA
Tel No : 0 312 297 68 65 (3 hat)
Faks : ( 0312) 299 21 57
e-posta : [email protected]
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Sağlık Bilimleri Fakültesi" nin adı "Sağlık Bilimleri Enstitüsü" olarak değiştirilmiştir.
Tıp ve Sağlık Bilimleri alanlarında lisansüstü eğitimi veren bir kurum haline geldiğinde 45 programa sahip olan ""Sağlık Bilimleri Enstitüsü" zaman içinde gelişerek bugün tüm Tıp Merkezi Kampusu birimlerince açılan 86 programda bilim uzmanlığı ve doktora eğitimi yaptıran 45 Anabilim Dalı ve 4 Enstitü de mezuniyet sonrası bir eğitim kurumu haline gelmiştir.
Adres : Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Altındağ 06100,ANKARA
Yerleşim Yeri : Merkez Kampus Tıp Fakültesi Binası Asma Kat
Telefon : (312) 305 10 90 ( Müdürlük )
(312) 305 10 91 ( Müdürlük )
(312) 305 15 54 ( Öğrenci İşleri Bürosu )
(312) 305 15 57 ( Personel Bürosu )
Faks : (312) 309 31 90
e-posta : [email protected]
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
Enstitümüz, Batı medeniyeti ile Doğu medeniyetinin karsılaşması sonucu ortaya çıkan siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve sosyo-psikolojik problemler karşısında Türk toplumunun çağdaşlaşma hamleleri çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyetinin yeniden yapılanması ile Atatürkçü düşünceyi, Atatürk İlke ve İnkılaplarını bilimsel yollardan araştırmak, yaymak ve
Enstitümüz Üniversitemizin bütün Fakülte ve Yüksekokullarında yaklaşık 7000 öğrenciye "Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi" derslerini vermektedir. Ayrıca, Üniversitemizin çeşitli düzeydeki aday memurlarına da zaman zaman Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi verilmektedir.
Enstitümüzde, Türk toplumunun çağdaşlaşması, Türk kurtuluş savaşı, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu, gelişmesi, Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve İnkılapları ile uluslararası ilişkiler alanlarında araştırmaya yönelik bilim uzmanlığı ve doktora programları uygulanmaktadır. Bu program çerçevesinde halen bilim uzmanlığında 38, doktorada 48 olmak üzere toplam 78 kayıtlı lisansüstü öğrenci bulunmaktadır.
Adresi : Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Beytepe / ANKARA
Enstitü Müdürlüğü
Telefon: 0 312 297 68 70
Fax: 299 20 76
e-posta : [email protected]
Bilişim Enstitüsü
Ülkemizde bilişim sektörünün gereksinim duyduğu eleman açığı yüzbinler ile belirtilebilen düzeylerdedir. Üniversitelerimizde şu anda yapılan 4 yıllık bilgisayar mühendisliği ve 2 yıllık bilgisayar programcılığı eğitimlerinin bu açığı kapatması beklenemez. Çünkü bu eğitimlerin amacı doğrudan bilişim uzmanı olarak çalışabilecek insangücünün karşılanmasına yöneliktir.
Günümüzde bilişimin ilgi alanına girmeyen bir uğraş alanı bulmak artık söz konusu değildir. Böyle olunca bilişim sektörünün ya da bilişim teknolojilerinden çok yaygın olarak yararlanılan alanlarda aranan nitelikteki kişilerin çok çeşitli düzeylerde bilişim eğitimlerinden geçmesi kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tür eğitimler konusunda dünyada çok çeşitli uygulamalar yapılmaya başlanmıştır. Bu uygulamalar esnekliği olan bir yapı ve ortam gerektirmektedir. Çeşitlilik gösteren ve bu yüzdende dağılmaya çok uygun özellikler gösteren düzeyleri farklı eğitimlerin üniversite ortamlarında daha akademik ve daha denetimli biçimlerde yapılmasının gereği ortadadır.
Dünyadaki gelişmelere bakarak bilişim teknolojisini temel alıp sürekli eğitim, meslek içi eğitim olanakları ile meslekler arası kaymalar sağlayacak lisans üstü düzeyinde programlar tanımlanmasının gereği çok açık. Çeşitli uzmanlık alanları ile bilişim teknolojisini buluşturan uygulamalardaki hızlı artış bunu gerekli kılıyor.
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Atatürk’ün düşünceleri doğrultusunda, Türk Dünyasının kültür varlığını disiplinler arası bir yaklaşımla inceleyerek evrensel ölçülerde bilim dünyasına kazandırmak; bu amaçla lisans üstü düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulamalar yapmak, yurt içi ve dışındaki benzer kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak amacıyla kurulmuştur.
Yaklaşık iki bin yıllık bir geçmişe sahip olan Türk kültürünün, bu uzun zaman diliminde etkili olduğu coğrafyalar, başka kültürlerin hüküm sürdüğü bölgelerle karşılaştırılamayacak kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Türklerin tarihsel süreç içinde ve günümüzde karşılaştıkları ulusal ve uluslararası sorunların doğru tanımlanması ve bunlardan geleceğe dönük perspektifler çıkarılması, her şeyden önce bu bölgelerdeki sosyal, siyasi ve kültürel yapılar hakkında bilimsel bilgi birikimini gerekli kılmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü de, Türk kültür varlığını ve bu varlığın etkileşim içinde bulunduğu kültürleri, bu etkileşimin seyrini bilimsel yöntem ve tekniklerle araştırarak, doğru ve evrensel değerler çerçevesinde bilim dünyasına kazandırmayı; disiplinler arası bir yaklaşımla sosyal ve kültürel araştırmalara yeni bir açılım getirmeyi amaçlamaktadır.
Yukarıda belirtilen alanlarda yaşayan diğer kültürleri ve bunlarla olan etkileşimin izlerini araştırmak, bugün Türk kültürünün dinamik ve güçlü temsilcisi olan Türkiye Cumhuriyeti ve onun üniversitelerinin temel görevleri arasında yer almalıdır. Gelişmiş Batı ülkelerinde XVII. yüzyıldan beri var olduğunu bildiğimiz dünya kültürlerini araştırma merkezleri; kendi ulusal bakış açıları ile hem kendi kültürel yapıları, hem de dünyadaki farklı kültürleri inceleyerek elde ettikleri bulguları, bir taraftan bilim dünyasına sunarlarken, diğer taraftan da her türlü yakın-uzak ekonomik ve siyasi hedefler doğrultusunda ilgili ülkeye altyapı desteği sağlamaktadırlar. Türkiye’nin benzer türden bir altyapı desteğine sahip olduğunu söylemek zordur. Bu tespitten hareketle Avrupa’yla bütünleşme sürecine kendi kültürel kimliği ile girmeyi hedefleyen, değişen dünya düzeninde hak ettiği saygın yeri alması gereken Türkiye’de; bir taraftan Türk kültürünü ve etkileşim içerisinde bulunduğu diğer kültürleri bilimsel yöntemlerle araştırarak bulguları bilim dünyasıyla paylaşmak, diğer taraftan da bugün ve gelecekte ihtiyaç duyacağı altyapı desteğini sağlamak, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün en temel iki amacıdır.
H.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türk kültürünün etkili olduğu ve ilişkide bulunduğu coğrafi bölgelere göre teşkilatlanmayı, bu bölgelerin geçmişte ve günümüzdeki durumlarını araştırmayı ve bilim dünyasıyla paylaşmayı amaçlamaktadır. Bölümler ve programlar, dönem ayrımına gidilmeksizin, coğrafi bütünlük içerisinde, Türklerle ilişkilerin yoğun olduğu dönemler ve bugünkü münasebetler/sorunlar bağlamında kültür, sanat, dil, tarih, coğrafya, edebiyat, folklor, inanç ve din, iktisat, siyaset ve güvenlik gibi alanları kapsamaktadır. Bütün bölüm ve programlarda ağırlığı Türk dili, tarihi ve kültürü ile komşu kültür alanları arasında var olmuş ve var olagelen ilişki ve etkileşim süreçleri inceleme konusu olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla hem bakış açısının Türk merkezli olması, hem de bütüncü bir yaklaşımla, araştırılan konuların evrensel ölçüler içerisinde ele alınması sağlanmış olacaktır.
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırma Merkezi06532 BEYTEPE/ANKARA
TEL: +90 312 297 67 71 /+90 312 297 67 72
e-posta: [email protected]
Nükleer Bilimler Enstitüsü
Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde çok amaçlı genişletilebilen paralel bilgisayar sistemi (ÇAPBS) bulunmaktadır. 20 adet hesaplama ünitesinden oluşan bu sistem
100 Mb/s’lik çift yönlü ağ ile anahtar üzerinden birbirine bağlanmıştır. Bu sistem üzerinde 1.0GHz’lik Pentium III işlemciye, 2GB büyüklügünde 133 MHz’lik fiziksel belleğe ve 18.1 GB’lık SCSI diski olan bir sunucuya sahiptir. Her bir ünite ise 1.3GHz’lik AMD Athlon işlemciye, 256 MB büyüklügünde 256 MHz’lik fiziksel belleğe ve 20 GB’lık sabit diskten oluşmaktadır.
Buna ilaveten, Fizik Mühendisligi ve Nükleer Enerji Mühendisligi bölümleri tarafından eğitim amaçlı kullanılan Bilgisayar Laboratuvarında 20 adet bilgisayar ünitesi bulunmaktadır.
Adres:Nükleer Bilimler Enstitüsü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, 06800 Ankara
Telefon: (0312) 297 68 80
Nüfus Etütleri Enstitüsü
Nüfus Etütleri Enstitüsü, demografi alanında eğitim vermek ve nüfusa ilişkin konuların demografik, sosyal, ekonomik, kültürel ve sağlık boyutlarını inceleyen araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla 1967 yılında kurulmuştur. Enstitü’ nün çalışmaları eğitim, araştırma, demografik veri/bilgi üretilmesi ve yayılması olmak üzere üç ana başlık altında yer almaktadır.
Enstitü, Türkiye’de demografi alanında lisansüstü eğitim veren tek akademik kuruluştur. Yürütülen eğitim programları demografide derece veren bir kurum olmanın bilinci içinde disiplinlerarası bir yaklaşımla yürütülmektedir. Bilim uzmanlığı programı ile, kişilerin istihdam edildikleri sahada bilgilerini profesyonel bir yaklaşım ve özgüvenle kullanabilmeleri, bilim doktorası programıyla da profesyonel yaşamda kullanımın yanı sıra, özgün akademik çalışmalar yapabilecekleri niteliklere sahip olmaları hedeflenmektedir. Enstitü’ nün eğitim programı, öğrencilerin demografi eğitimiyle birlikte özellikle örnekleme teknikleri ve kantitatif analiz konularında da yetkin niteliklere sahip olmalarını sağlamaktadır.
Enstitü ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde hem ülke çapında hem de daha küçük ölçekli araştırmalar gerçekleştirmektedir. Araştırmalar arasında ayrı bir yer teşkil eden Türkiye Nüfus ve Sağlık araştırmaları 1968’den bu yana sayımlar arası yıllara denk gelecek şekilde her beş yılda bir yapılmaktadır. Bu araştırmalarla Türkiye başka hiç bir ülkede olmadığı şekilde 35 yılı kapsayan bir dizi araştırma verisine ve uluslararası düzeyde karşılaştırılabilir nüfus ve sağlık veri tabanına sahip olmuştur. Geçerli, güvenilir, konusundaki bilgi eksikliğini gideren ve uluslararası karşılaştırılabilir nitelikteki veriler/bilgiler, karar alıcılara yürütülecek politikalar konusunda bilinçli politika seçenekleri sunabilmek için kullanışlı bir veri tabanı ve analizi sağlarken, yaşamsal kayıt sistemimizden elde edilemeyen hız ve göstergeleri de hesaplama olanağını sağlamaktadır. Enstitü yaptığı çalışmalarla nüfus çalışmalarının geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmakta ve demografik çalışmalarıyla akademik ve üniversite dışı kuruluşlar arasında önemli bir köprü görevi yürütmektedir.
Nüfus Etütleri EnstitüsüMerkez Kampüsü Sıhhiye 06100 Ankara
Telefon: (312) 305 11 15
Fax: (312) 311 81 41
e-mail: [email protected]
Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü
Üniversitelerde belirli konularda daha üst düzeyde bilimsel eğitim ve araştırma yapma görevi dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de üniversiteler bünyesinde kurulmuş enstitülerce yapılmaktadır. Bu anlayıştan hareket edilerek Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü (20.7.1982 tarih ve 41 sayılı K.H.K ile) Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde kurulmuş olup, 2547 sayılı kanunun 3/f maddesine göre lisansüstü ve doktora eğitimi vermektedir. Enstitü 1986 Ders yılında aktif eğitime geçmiştir. Nörolojik Bilimler Enstitüsünde 3 Anabilim Dalına bağlı olarak:
Enstitünün amacı Nöroloji, Nöroşirurji ve Psikiyatri Bilim alanlarında, bilim adamı ve akademisyen yetiştirmek için gerekli olan ileri düzeyde eğitim ve araştırma yapma olanağı sağlamaktır. Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Temel Bilimlerde doktora yaparak akademisyen olunmaktadır. Klinik branşlarda ise uzmanlık doktora eşdeğeri kabul edilmekte, uzman olunduktan sonra doktora eğitiminden geçmeden doçentliğe başvurulabilmektedir. Ancak, gelişmiş ülkelerde artık klinisyenlerin de bir doktora programını tamamladıktan sonra akademik hayata girmeleri tercih edilmektedir. Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü, nörolojik bilimler ve psikiyatri alanlarında uzman olanlara bu imkanı sağlamaktadır.
Adres:Hacettepe Üniversitesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü
Tel: 0312-305 2130-305 2313
Tel: 0312-311 7908
Telefaks: 0312-311 3973
e-mail: [email protected]
Bu enstitülerin yanı sıra Güzel Sanatlar Enstitüsü ,Halk Sağlığı Enstitüsü ,Onkoloji Enstitüleri eğitim vermektedir.
_____________________________YÜKSEKOKULLAR______________________________
Ev Ekonomisi Yüksekokulu
Halen Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümleri olmak üzere iki bölümlü bir yüksek okul olarak faaliyetini sürdürmekte olup, Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Bölümünün amacı kişi, aile ve topluma daha rahat, mutlu ve sağlıklı bir yaşama düzeyi sağlanması ve kurumların verimliliğinin arttırılması için mevcut kaynaklardan en üst düzeyde yararlanma yollarını araştırmak, sonuç ve çözüm yollarını birey, aile, kurum ve topluma iletmek amacıyla lisans ve lisansüstü düzeyde öğretim, araştırma ve yayın yapmaktır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünün amacı ise; normal ve özel ilgi gerektiren çocuklar ile ailelerinin, eğitimcilerin ve toplumun sağlık, gelişim, beslenme ve eğitim alanlarında yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla lisans ve lisansüstü düzeyde öğretim, araştırma ve yayın yapmaktır. İlgili konularda yöntemler, teknikler ve programlar geliştirerek, bilimsel aktiviteler düzenleyerek, yayınlar yaparak toplum bilinçlenmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü, Özel Eğitim Anabilim Dalı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Anabilim Dallarından oluşmaktadır.
Adres: Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Sıhhiye-ANKARA
Telefon : +90 (312) 305 10 93 +90 (312) 305 14 28 - 305 15 26
Faks : +90 (312) 305 30 53
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu
Adres: Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu 06100 Samanpazarı / Ankara
Telefon: (0312) 305 15 76-77
E-Mail: [email protected]
Hemşirelik Yüksekokulu
Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulunun kuruluşu 1960 yıllarına dayanmaktadır. Hacettepe Üniversitesinde Hemşirelikte lisans eğitimi Ankara Üniversitesi Senatosunun 24 Haziran 1961 tarihli kararı ve 10964 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim ve İmtihan Yönetmeliği" ile 8 Ekim 1961 tarihinde Hacettepe Çocuk Sağlığı Araştırma Enstitüsüne bağlı Yüksek Hemşirelik ve Sağman Okulunun açılmasıyla başlamıştır. Kısa bir süre sonra Fizik Tedavi ve bir yıl sonra da Diyet ve Tıbbi Teknoloji lisans programlarının başlamasıyla okulun adı, Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir.
1963 yılında Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin kurulmasıyla da hemşirelik ve diğer sağlık bilimleri dalları bu fakültenin bölümleri haline gelmiştir. 1964 yılında Diş hekimliği ve Temel Bilimler Yüksekokullarının açılmasıyla Hemşirelik, Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, bu fakülte içinde bağımsız birer yüksekokul olarak kendi müdürlükleriyle yönetilmeye başlamışlardır. 1967’de Hacettepe Üniversitesinin kurulmasıyla Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri iki ayrı fakülte olarak örgütlenmiştir. Böylece, Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesinin Yüksekokullarından biri olmuştur. 24 Eylül 1972’de Sağlık Bilimleri Fakültesinin mezuniyet sonrası eğitim fakültesi haline gelmesiyle Hemşirelik Yüksekokulu doğrudan Rektörlüğe bağlanmıştır.
18 Öğretim Üyesi ,28 Araştırma Görevlisi,486 Öğrenci bulunmaktadır.Eğitim süresi 8 yarıyıl yani 4 yıldır.
Tel : 0 312 3242013
Fax : 0 312 3127085
e-posta : [email protected]
Sağlık İdaresi Yüksekokulu
Yüksekokulun amacı, sağlık sektörüne her düzeyde profesyonel sağlık yöneticileri yetiştirmek ve sektörün ilgili alanlarında bilimsel araştırmalar yürüterek hizmetlerin etkili ve verimli sunumu için rehberlik etmektir. Yüksekokul tarafından her üç ayda bir yayınlanan ‘Hacettepe Sağlık idaresi Dergisi’, okul tarafından yürütülen faaliyetlerin ve bunların sonuçlarının sağlık sektöründe çalışanlara duyurulmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Ülkemizde her yıl artan bir ihtiyaç ve ilgi alanı olan profesyonel Sağlık İdareciliği konusunda lisans ve lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğretim yapan ve en eski ve güçlü eğitim kurumu niteliğindeki Sağlık idaresi Yüksekokulu’nda, öğretim süresi 4 yıl olup İngilizce yeterlilik sınavını geçemeyen öğrenciler için bir yıl hazırlık okuma zorunluluğu bulunmaktadır. Eğitim dili Türkçe olup derslerin %30’u İngilizce’dir. Sağlık İdarecilerinin eğitiminde, sağlık sistemlerinin performansını arttırarak toplumun sağlık seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunacak, profesyonel yöneticilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu maksatla, ülkemizin ihtiyaç ve şartlarına uyan bilimsel sağlık politikalarının belirlenmesi, planlanması, kaynakların temini, ekonomi ve finansmanı, organizasyonu ve yönetilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı sağlayacak bir eğitim programı, finansman, muhasebe, kantitatif yöntemler, bilgisayar, lisan, sağlık hizmetleri ve kurumları yönetimi grupları kapsamındaki derslerden ve stajlardan oluşmaktadır. Eğitim programı içeriğinde alınan dersler, 2. ve 4. sınıflarda, hastane ve benzeri sağlık kuruluşlarında yapılan staj uygulamaları ile desteklenerek, teorik bilgilerin uygulamayla tamamlanılması sağlanmaktadır. Geniş bir kütüphane ve internet bağlantısı, eğitim ve araştırma çalışmalarına katkı vermektedir. Sağlık İdaresi Yüksekokulu mezunları başta hastaneler olmak üzere kamu ve özel sektöre ait çeşitli sağlık kurumlarında görev almaktadır.
Adres:Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu 06100 Samapazarı / ANKARA
Tel:0312 324 11 47 - 311 55 06 Fax: 0312 309 36 25
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksekokulu (STYO)
8 Temmuz 1967 tarihinde de Hacettepe Üniversitesi’nin kurulmasıyla, Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Ev Ekonomisi Yüksekokulu bünyesinde “Beslenme ve Diyetetik Bölümü “ olarak faaliyetini sürdürmüştür. 1976 yılında, Ev Ekonomisi Yüksekokulu’ndan ayrılarak “Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü” ile birlikte Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu’na bağlanmıştır. 1977 yılında “Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü’nün Mühendislik Fakültesi’ne bağlanmasından sonra, Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu’’un tek bölümü olarak Beslenme ve Diyetetik alanında lisans ve lisans üstü düzeyde eğitim-öğretim uygulamalarını ve araştırmalarını sürdürmektedir. 1994 yılında Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı Beslenme Bilimleri, Diyetetik ve Toplu Beslenme Sistemleri olmak üzere 3 Anabilim Dalı kurulmuştur. Bugüne kadar bölümümüz 1528 mezun vermiştir. Her yıl bu sayıya ortalama 70 mezun eklenmektedir. Okul öğrenci kontenjanı 1962’de 10 iken, bugün 65 olmuştur.
Adres:Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 06100 Sıhhıye - Ankara | Telefon : +90 (312) 305 10 94 | Fax: +90 (312) 309 13 10
e-mail: [email protected]
Sosyal Hizmetler Yüksekokulu
Sosyal Hizmetler Yüksekokulu 1961 yılında, 7355 sayılı Sosyal Hizmetler Enstitüsü Kuruluşuna Dair Kanun’un 1. maddesi uyarınca dört yıllık bir yüksek öğretim kurumu olarak ’’Sosyal Hizmetler Akademisi’’ adıyla Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuştur. Böylece ülkemizde ilk kez sosyal hizmet eğitimi başlamıştır. Başlangıçta, eğitimin uluslararası standartta olabilmesi için ders programının hazırlanmasında sosyal hizmet eğitiminde dünyaca tanınmış uzmanlardan yararlanılmıştır. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Teknik Yardım Programı ile dört eğitim danışmanı görev almıştır.
Ayrıca Fulbright Komisyonu, Hollanda Teknik Yardım Programı ve ikili anlaşmalar ile ABD’den altı, Hollanda, Pakistan ve Hindistan’dan birer öğretim üyesi Akademi’nin öğretim kadrosunda yer almıştır. Akademi, 1965 yılında programının standarda uygunluğu onaylanarak Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Birliği’ne üye kabul edilmiştir. Sosyal Hizmetler Akademisi, 1982 yılında Yükseköğretim Kurumu Kanunu ile, 1967’de Hacettepe Üniversitesi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü’nün kendisine katılmasıyla Sosyal Hizmetler Yüksekokulu adıyla Hacettepe Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Okulumuz halen lisans ve lisansüstü sosyal hizmet eğitimi veren ülkemizdeki tek okul olma özelliğini korumaktadır. Okulun amacı, ülkenin temel sosyal yapısı, sorunları ve sosyal hizmet metodolojisi hakkında bilgi ve beceriye sahip, sosyal politika ve planlamaya katılacak, çeşitli düzeylerdeki (kamu, yerel, sivil toplum örgütleri) sosyal hizmetlerde planlayıcı, örgütleyici, yönetici, araştırmacı ve uygulayıcı olarak görev yapacak sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir.
Adres:H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Fatih Cad. No: 195 Çiftasfalt - Keçiören 06290 Ankara / TÜRKİYE
Telefon : +90 (312) 355 21 30
Faks : +90 (312) 355 57 71
Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu
Bu bağlamda dünya sporundaki ilerlemeler hızla devam ederken ülkemizde de spora verilen önem son yıllarda daha da belirginleşmiştir. Buna karşın spor alanında yetişmiş nitelikli insangücü sayısı istenilen düzeyde bulunmamaktadır. Hacettepe Üniversitesi, bu noktadan hareketle sporun gelişimine katkıda bulunmak üzere 1989-1990 öğretim yılında bir program başlatmayı planlamış ve Y.Ö.K.’ün 05.09.1989 tarih ve 1989/39.1441 sayılı kararıyla Eğitim Fakültesi’ne bağlı olarak Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bölümü kurulmuştur. Bölüm, 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığı üzere yüksekokula dönüştürülmüş bulunmaktadır. Program, sporda verim için sistemlerin tasarlanması ve eleman yetiştirilmesi amacıyla yöntem ve teknikler geliştirmek üzere sağlık, mühendislik ve sosyal bilimler çerçevesinde insan etmeninin en uygun kullanımını sağlayacak bir spor bilimleri ve teknolojisi eğitimi uygulamayı hedeflemektedir. Eğitimin yanısıra, spor bilimlerine ilişkin araştırmalar yapmak konuyla ilgili yayınlar üretmek ve bilimsel toplantılar düzenleyerek bilgi birikimine katkıda bulunmak yüksekokulun diğer etkinlikleri arasındadır.
Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu bünyesinde, yeterli özelliklere sahip anabilim dallarının oluşturulmasının ülkemizde spor bilimlerinin gelişimi açısından önemli bir nokta olduğuna inanılmış, YÖK’ün 28.01.1991 tarih, 1487 sayılı yazısında ve planlanan; A)Spor Eğitimi, B)Sporcu Sağlığı, C) Spor Organizasyonu ve Yönetimi, D)Sporda Psiko-Sosyal Alanlar ve E)Antrenman ve Hareket Bilimleri anabilim dalları kurulmuştur. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora programları Üniversite Senatosunca onaylanmış ve akademik alanda yeterli eleman yetiştirilmesi için 1991-1992 öğretim yılından itibaren lisansüstü programlar açılmıştır. Halen 23 doktora ve 17 yüksek lisans öğrencisi programlara devam etmektedir.
Tel: (90) 312 297 68 90 Fax: (90) 312 299 2167
Yabancı Diller Yüksekokulu
Yüksekokulun amacı üniversitemiz öğrencilerine kayıt oldukları eğitim-öğretim programlarının öngördüğü yabancı dilde akademik amaçlı dil bilgi ve becerilerini kazandırmaktır. Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe’de öncelikle kendi konularında okuduğunu ve duyduğunu kavrayabilme, metinleri Türkçe’ye çevirebilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini ifade edebilme ve profesyonel, kültürel ve sosyal hayatta gerekli olan dil iletişimini sağlayabilme yeterliliğini vermektedir.
Lisansüstü öğrencileri yabancı dilde meslek derslerini takip edebilecek, seminer ve tartışmalara etkin olarak katkıda bulunabilecek ve kendi alanlarındaki bilimsel yayınları izleyebilecek yeterli düzeye getirmek de yüksekokulun amaçları arasındadır
Adres:Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu 06532 Beytepe / ANKARA
Telefon : (0312) 297 8085-2978087
Fax : (312)2992158
Yüksekokulların yanı sıra Mesleki Teknoloji Yüksekokuluda hacettepe bünyesinde eğitim vermektedir.
__________________________MESLEK YÜKSEKOKULLARI__________________________
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Turizm ve Otel -İşletmeciliği -Büro Yönetimi ve -Sekreterlik -Muhasebe bölümleriyle eğitim ve öğretim vermektedir.
Adres: Talatpaşa Bulvarı No: 5 Opera / ANKARA
Telefon: (0312) 311 60 15 /(0312) 310 61 13 /(0312) 310 80 18
Fax : (0312) 311 60 89
E-mail: [email protected]
Hacettepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu
Bu liseler,
1. Türk Telekom Anadolu Teknik Lisesi,
2. Yıldırım Beyazıt Endüstri Meslek Lisesi,
3. Keçiören Endüstri Meslek Lisesi’dir.
Bu liselerin atölye, laboratuar ve derslikleri, liselerdeki eğitim ve öğretimin bitiminden itibaren (hafta içi saat 17:00 sonrası ve hafta sonları) yüksekokulumuzda yürütülmekte olan sekiz teknik ikinci öğretim program dersleri için kullanılmaktadır.
Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde açılmış olan programlar:
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama ,Makine ,Endüstriyel Elektronik ,Elektrik ,Elektronik Haberleşme ,Mobilya ve Dekorasyon ,Makine Resim Kontrüksiyon (2003 - 2004 akademik yılından itibaren) ,Radyo - TV Yayımcılığı (2003 - 2004 akademik yılından itibaren)
Bu programlara kayıt olan öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından endüstri meslek liseleri ve teknik lise mezunları arasından başarıları ve tercihleri göz önüne alınarak sınavsız, görev aldıkları lise öğrenimleri ile ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Yukarıdaki programların yürütülmesinde teknik bilgi ve becerilerinden yararlandığımız öğretmenlerin destekleri çok önemli bir yer tutmaktadır. Her program, üniversitemiz mensubu bir öğretim üyesi koordinatörlüğünde üniversite personeli ve liselerde mevcut eğitim – öğretim kadrosunun uzmanlık alanlarında ders saati başına ücretle görevlendirilmesi yolu ile yürütülmektedir.
Programların yürütülmesinde teknik öğrenimin uygulama gereksinimleri göz önüne alınarak atölye ve laboratuar derslerinde gelişmiş ülkelerin standartlarına ulaşılmış, her öğrencinin bilgi ve becerilerini şahsen uygulayarak geliştirmeleri için küçük gruplar halinde pratik derslere girmelerini sağlayacak sayıda şube açılmıştır.
Meslek Yüksekokulumuz 2002 - 2003 Güz yarıyılında eğitim - öğretime başlamıştır
Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ,Elektronik Haberleşme Programı ,Radyo-TV Yayımcılığı Programı ,Elektrik ,Endüstriyel Elektronik ,Makine Programı ,Makine Resim Kontrüksiyon Programı ,Mobilya ve Dekorasyon bölümleriyle eğitim verir.
Adres: Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Kampüsü, Rektörlük Binası 06532 ANKARA
Telefon: +90 312 297 67 95 /+90 312 297 71 51
Fax: +90 312 297 67 95
e-mail: [email protected]
Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Yüksekokulun amacı; Ülkemize nitelikli ara insan gücü yetiştirmektir. Öğrenciler İktisadi ve İdari Programalar Bölümüne bağlı: Muhasebe Programından; Teknik Programlar Bölümüne bağlı İnşaat Programından iki yıllık Önlisans eğitim-öğretimleri sonucunda "Meslek Elemanı" ve "Tekniker" ünvanı ile mezun olmaktadırlar.
Adres:Şehitlik Mah. Kuğu Sok. No:1 Polatlı - ANKARA
Tel: 0(312) 621 1023
Fax: 0(312) 621 1023
Polatlı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Moderatör tarafında düzenlendi: