Güzel bir sonuc

Salvo

Kayıtlı Üye
Küreselleşen pazarlarda rekabet koşulları çok daha zorlu hale gelmiştir. Artık tüketici mal ve hizmet bazında sürekli yeni arayışlar içine girmiştir. Gelişen pazar koşullarına ve tüketici taleplerine yanıt verebilmek için sürekli gelişim içinde olmak, ileri teknoloji kullanımına yönelmek, üretim ve kullanım kalite değerlerine önem vermek kaçınılmazdır. Geleceğin ticari ortamlarında, değişime ayak uydurabilen değil değişimi yaratan ve kabul ettiren firmaların olacağı açıktır.

İplikten hazır giyime kadar tüm sektörlere baktığımızda gelişmelerin yönü, üretimde kullanılan makinelerde hız artışına ve ileri bilgi sistemlerinin kullanımına yönelik olmuştur. Burada amaç; üretim verimliliğini artırmak, insandan kaynaklanan hata payını en aza indirgemek, yatırım ve üretim maliyetlerini düşürmek ve en önemlisi kaliteyi istenilen değerde üretmektir.

Araştırmaların ışığında, elyaftan başlayarak tüm üretim adımlarında yeni teknolojilerin, ürün kullanım özelliklerinin, ürün ve üretim kalitesinin artırılması için gelişmeler sürmektedir.

Doğal lifler içerisinde en fazla kullanıma sahip olan pamuk üretiminde; verimliliği artırmak, lif özelliklerini geliştirmek, çevre ve yeni üretim teknolojilerine uyum sağlayacak ürün geliştirme için yapılan araştırma ve çabalar her geçen gün artmaktadır.

İnsan yapımı sentetik liflerde elde edilen gelişmeler çok daha belirgindir. İstenilen birçok özelliği sağlayan çok fonksiyonlu lifler üretilebilmektedir. Bu liflerin çok geniş bir kullanım yelpazesi bulunmaktadır. Kendi başlarına kullanılabildikleri gibi diğer sentetik ve daha da önemlisi doğal liflerle birlikte kullanılabilmektedirler.

Başlangıçta sentetik lifler doğal liflere karşı bir rakip olarak algılansalar bile, daha sonra çok yönlü kullanımları ile hem doğal liflerin çözüm olamadığı alanlardaki boşlukları doldurmuşlar, hem de doğal liflerle sağladıkları uyumlu karışımlar sonucu onların da kullanım alanlarını genişletmişler ve kullanım kolaylığı getirmişlerdir. Günümüzde pamuklu mamullerin kullanım özelliklerinin geliştirilmesinin yanı sıra, pamuk liflerinin hijyenik ve doğal olma özellikleri ile sentetik liflerin sağlam, esnek, buruşmaz, kolay kullanım ve bakım özelliklerini birleştiren karışım kumaşların sahip olduğu geniş tüketim payı bunun bir göstergesidir.

Sentetik lifler, kendilerinden istenilen özelliklere bağlı olarak; güç tutuşur, kopma mukavemeti geliştirilmiş, antimikrobiyel, antipilling özelliklerine, antistatik vb. niteliklere sahip olarak üretilebilmektedir. Pamuklu mamullere de bazı bitim işlemleri ile benzer özelikler kazandırılabilmektedir.

Yeni sentetik liflerin tek başlarına ve karışım olarak kullanılabilmeleri, iplikçilik açısından da çeşitliliği artıracak yönde büyük olanaklar yaratmaktadır. Hem yeni makine teknolojilerinin devreye girmesi hem de her geçen gün büyüyen lif ailesi, iplikçiliğin üretim çeşitliliğini arttırmaktadır.

Örme ve dokuma alanındaki gelişmeler de doğal olarak yeni geliştirilen lif ve lif karışımlarından üretilebilecek tekstil yüzeylerini hızlı, dayanıklı ve estetik açıdan güzel görünebilecek şekilde üretmeye yönelik olmuştur. Sentetik liflerin esnemeden sonra ilk hallerine geri dönüş yeteneklerinin yüksek oluşu ve pamuk için elastan lifler ile karışımlar sonucu esneme yeteneğinin artırılması özellikle örme alanında büyük gelişmelere yol açmıştır.

1980’li yıllardan başlayarak çok büyük atılımlar gerçekleştiren hazır giyim sektörünün gelişim ivmesi son birkaç yılda düşüş kaydetmiştir. Türkiye ancak, tasarım, kalite ve üretim değeri açılarından yüksek katma değerli ürünlere yöneldiğinde ve bunları çok kısa sürelerde gelişmiş dağıtım ağlarıyla alıcılara ulaştırabildiğinde hedeflediği konuma ulaşabilecektir. Böyle bir başarı için; ürün yaratıcılığı, üretim sistemlerinin değişen pazar koşullarına hızlı uyumu, teknik bilgi, yeni üretim sistemleri ve bunlarla uyumlu işgücü, hammaddeden tüketiciye ulaşan zincirde ortaklık-işbirliği kavramı ve hızlı tedarik konularında rekabet gücünün artırılması gerekmektedir.

Uzun dönemli rekabet gücünün sağlanabilmesi; modern teknoloji, eğitim, nitelikli işgücü ve üretime yönelik yatırımlarla mümkündür. Nitelikli el emeği ve beyin gücünün sistem, teknoloji ve üretim dokularıyla bütünleşmesi tam rekabet ortamlarının bir özelliğidir. Hazır giyim sektörünü işgücü yoğun yapısından kurtarmak mümkün değildir. Ancak ileri teknoloji istihdamı ve verimli kullanımıyla iş gücünden tasarruf sağlandığı gibi üretim süreleri ve maliyetleri de aşağıya çekilebilmektedir. Diğer yandan kalite ve katma değer faktörleri artmaktadır. Tüketici bilincinin artması; kalite, stil, yaratıcılık ve dağıtım sistemi ile ilgili tüketici beklentilerini daha yukarılara taşıdığı için teknoloji kullanımının elyaftan hazır giyime uzanan tekstil sektörü için kaçınılmaz olduğu açıktır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst