güzel ahlâk

Resul aleyhisselam şöyle buyurmuştur: “Muhakkak ki Allahü teâlâ bu dini kendi zatı için seçti. Sizin dininize ancak cömertlik ve güzel ahlâk yakışır. Dikkat edin! Dininizi güzel ahlâk ve cömertlikle süsleyin!”

Hazreti Peygambere şöyle soruldu:

-Ey Allah’ın Resulü! Mü’minlerin hangisi iman yönünden daha faziletlidir?

-Ahlâkça en iyisi hangisi ise...

“Muhakkak ki, sizler halkı mallarınızla zengin kılamazsınız ve memnun edemezsiniz. Bu bakımdan onlara güler yüz ve güzel ahlâkla yardım ediniz.”

Cerir bin Abdullah Resulullahın şöyle buyurduğunu rivayet eder:

“Muhakkak sen öyle bir kişisin ki, Allah senin sûretini güzel yapmıştır. Bu bakımdan sen de ahlâkını güzelleştir.”

Berra bin Azib buyurdu ki: “Hazreti Peygamber yüz bakımından insanların en güzeli olduğu gibi, ahlâk bakımından da onların en güzeliydi.”

Resul aleyhisselam şöyle buyurduğu rivayet edilir:

“Muhakkak ki kul, güzel ahlâkının sayesinde âhirette en büyük dereceye ulaşır, konakların en güzeline girer. Halbuki ibâdette kendisi zayıftır.”

Ebu Mes’ud Bedrî Hazreti Peygamberin duasında şöyle dediğini nakleder:

“Ey Allahım! Sûretimi güzelleştirdin. Bu bakımdan ahlâkımı da güzelleştir.”

Abdullah bin Amr Resulullahtan şu duayı çokça okuduğunu rivayet eder:

“Ey Allahım! Senden sıhhat, afiyet ve güzel ahlâk dilerim”

Hazreti Ebu Hüreyre, Resul aleyhisselamdan şu hadîsi rivayet eder:

“Mü’min bir kimsenin şerefi dinidir. Soyu sopu güzel ahlâkıdır. Mürüvveti ise aklıdır.”

Resûlullah Efendimiz şu duâyı çok okurdu: “Allahümme innî es’elükessıhhate vel-âfiyete vel-emânete ve hüsnel-hulkı verrıdâe bilkaderi birahmetike yâ Erhamerrâhimîn.”

Bunun mânası, (Ya Rabbî! Senden, sıhhat ve âfiyet ve emânete hıyânet etmemek ve güzel ahlâk ve kaderden râzı olmak istiyorum. Ey merhamet sahiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı için, bunları bana ver!) demektir.

Mehmet Oruç

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri