Gut Hastalığında Rejim

Sibel1

Bayan Üye
Bu rejimin amacı, protitlerin ürisemi yaratan eksik özümlenmesini düzeltmektedir. Ürik asidin iki kökeni vardır: biri endojen yani iç kaynaklı (hücre ılık çekirdeklerinin yıkımı); öbürü egzojen yani dış kaynakli, besinsel. Endojen üretimin mekanizması ilaçlarla düzeltilmeye çalışılırken ikincisinin yol açtığı ada bozukluklar rejimle düzeltilebilir, Genellikle fazla yiyip içen bu hastalarda önce oburluğu, midede çok yer tutan ve az besleyici besinler (sebzeler ve sulu meyveler) usulüyle aldatılarak yiyeceleri gitgide kısıtlamak gerekir. Aynı amaçla, fazla lezzetli, fazla baharatlı, fazla uyarıcı besinlerden, ayrıca özellikle alkolden kaçınılacaktır. İçecekler yemeklerde sınırlanacak, ama yemekler dışında serbestçe alınabilecektir. En önemlisi, ürik asit doğuran besinleri, hücre çekirdeği bakımından zengin besinleri (sakatat özellikle dana uykuluk'u), birayı ve bazı sebzeleri (soğan, domates,kuşkonmaz, mantar) kesmektir. Rejim alkalin olmalıdır.

İzin verilen etler: sığır, koyun, zayıf taze domuz, beyaz etli ve yağsız kümes hayvanları, taze ve az etli balıklar, istiridye.
Yasaklanan etler: genç hayvanların etleri (kısmen), yağlı domuz, konserve etler, çürütülmüş etler, sakatat, yağlı et suyu, hülasaları, yağlı kümes hayvanları (kaz ördek), av etleri ve bütün siyah etler, yağlı balıklar, balık sütü, balık yumurtası, kabuklu deniz hayvanları, yağlı salçalar, kızartmalar.
İzin verilen yağlar: özellikle taze tereyağ ve krema.

Hidrokarbonlu besinlere, aşnılığa kaçılmaması koşuluyla izin verilir. Nişastaların aşırı kullanımından kaçınmak gerekir (gutlularda sık sık glokozüri'ye rastlandığından bu durumda şeker azaltılmalıdır). Tahıl unları, hamur işleri, patates tercih edilmelidir. Ekmek az verilmeli az şekersiz peksimet tercih edilmelidir.
Yasaklanan yeşil sebzeler: ıspanak, kuzukulağı, taze fasulye, kuşkonmaz, ravent, şalgam, soğan, pancar, domalan, mantar.
izin verilen sebzeler: bütün öbür sebzeler, özellikle salatalar, havuç, tekesakalı, lahana yenilebilir. Kökleri az yenmeli, domates yenmemelidir.
Meyveler: bütün meyveler yenilebilir; elma, armut, üzüm, tercih edilmelidir. Limon, frenk üzümü, kavundan kaçınmalıdır.
Süt, sütlü mamuller: süt, taze sütlü mamuller, taze yada az mayalanmış peynir yenilebilir. Gravyer peyniri az yenmelidir. Mayalanmamış peynirler yasaktır.
Baharat: çok dikkatli kullanmalıdır. Tuz kullanımında, böbreklerin durumu göz önünde tutulmalıdır.
içecekler: su (özellikle uykudan kalkınca ve soğuk olarak). Su karıştırılmış beyaz şarap, yada az miktarda hafif alkollü kırmızı şarap. Bütün öbür şarap yada alkoller, çay, çikolata, kahve yasaktır.

Akut gut krizlerinde, su perhizi yapılmalı, gerekirse suyun yanısıra idrar söktürücü içecekler (kaynatılmış mısır püskülü, kiraz sapı, ıhlamur, frenk üzümü) eklenmelidir. Sonra giderek sebze çorbası, arpa haşlaması, buğday unu çorbaları verilebilir.
Bunlar klasik kurallardır ve hala geçerlidirler. N. FlESSINGER'inkilerden sonra yeni çalışmalarda hem pürinlerin metabolik rahatsızlıkları hem de iltihaplı krizler yaratma eğilimi suçlanıyorsa da, sadece hastalığın bir görünüşü değişmiştir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst