Gürültü Yaşlıları Rahatsız Etmiyor

InnoCence

ÜLKÜ & UMAY
Webmaster
Prenses
Yaşlıların gürültüden rahatsız olmadığı, özellikle 18-25 yaş grubundaki üniversite öğrencilerinin gürültüden en fazla etkilenen kesim olduğu ortaya çıktı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü’nce insanların gürültüden etkilenme düzeyleri ve etkilenmelerinin yaş, cinsiyet, eğitim ve meslekle ilişkisinin araştırıldığı çalışmada, yaşlıların gürültüden rahatsız olmadığını, özellikle 18-25 yaş grubundaki üniversite öğrencilerinin gürültüden en fazla etkilenen kesim olduğunu ortaya koydu.

Araştırmayı yürüten OMÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, çevresel gürültünün giderek büyüyen ve ülkemizde bilinmeyen bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Türkiye’de ilk defa il bazında yapılan çalışma ile Samsun il merkezinde gürültü haritası oluşturduklarını ve çalışmada ilginç verilerin ortaya çıktığını belirten Maraş, şunları kaydetti:

“İnsanlar gerçekte tek bir gürültü kaynağına maruz kalmazlar. Genellikle kent merkezlerinde yaşayanlar en fazla, karayolu trafik gürültüsüne maruz kalır. Karayolu trafiğine ek olarak demiryolu, uçak gürültüsü ve endüstriyel gürültülerden de etkilenirler. Ayrıca insan ve etkinliklerinden doğan, eğlence ve ticari amaçlı gürültülerde mevcuttur. Son yıllarda karayolu taşıtlarındaki çoğalma, ulaşım ve taşımacılık ihtiyacının artışı, karayolu gürültüsünün artmasına neden olmuştur. Karayolu gürültüsü, insan sağlığını fizyolojik, fiziksel, psikolojik açıdan etkileyerek iş ve eğitim hayatındaki performansı olumsuz yönde etkilemektedir.”

TRAFİK GÜRÜLTÜSÜNDEN DOĞAN RAHATSIZLIKLARI “KOMŞU” GÜRÜLTÜSÜ TAKİP EDİYOR

Maraş, Samsun’da yaşayanların gürültüden etkilenme düzeyleri ve etkilenmenin yaş, cinsiyet, eğitim ve meslekle ilişkisinin araştırılması amacıyla internet ortamında bağımsız 432 kişi üzerinde uygulanan anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

“Web tabanlı bir anket çalışması yaptık. Ankete, işçi, memur, emekli, çiftçi, serbest meslek, eğitimci, ev hanımı, işsiz, öğrenci ve diğer guruptakiler katıldı. Ankete genel olarak 18-25 yaş aralığındaki insanların büyük ilgi gösterdiğini fark ettik. En az katılımın ise 60 yaş ve üzeri grup gösterdi. Ankete 321′i erkek toplam 432 kişi katıldı. Katılanların yüzde 85′inden fazlasının üniversite mezunu olduğunu belirledik. Özellikle beş katılımcıdan birinin yüksek lisans veya doktora mezunu olduğu dikkate alındığında özellikle akademik çevrede anketin ilgi gördüğünü tespit ettik. Yapılan çalışmada en fazla rahatsızlık yaratan gürültü kaynağı, yüzde 64.12 ile trafik gürültüsü oldu. Trafik gürültüsünü ise yüzde 11.11 ile komşu gürültüsü takip etti. Komşu gürültüsünün ileri derecede rahatsızlık verdiğini belirledik. Trafik gürültüsünden en fazla etkilenen yaş grubu, 18-25 iken en az etkilenen 15-18 yaş grubu oldu. Ancak, 60 yaş ve üzerindekilerin trafik gürültüsünden rahatsız olmadığını belirledik.”

“ŞEHİRLEŞMENİN OLDUĞU YERDE GÜRÜLTÜ FAZLA OLUYOR”

Samsun’da en fazla gürültüden rahatsız olunan zaman diliminin 07.00-19.00 arasındaki gündüz saatleri olarak belirlendiğini de açıklayan Yrd. Doç. Dr. Maraş,

Samsun’da gürültü düzeylerinin en fazla Atatürk Bulvarı çevresinde çok yüksek değerlere ulaştığına işaret eden Maraş, “Özellikle İlkadım ilçesi bölgesindeki gürültü seviyeleri oldukça yüksek değerlerde seyretmiştir. Atakum ilçesinin iç bölümlerinde yolların seyrelmesi ve araç trafiğinin azalması nedeniyle nispi olarak gözlenen gürültü düzeylerinde düşüşler görülmüştür. Bunda bölgedeki binaların çok yüksek olmaması ve gürültünün arka bloklara rahat ulaşmasının da rolü bulunmaktadır. Ayrıca yol sayısı az olsa da Canik ilçesinden en yüksek emisyon değerine sahip yol hatları geçmektedir. Şehirleşmenin olduğu yerde gürültü fazla oluyor” diye konuştu.



A.A​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst