Gurbet Sika'ya Hasret

sir.altan

Kayıtlı Üye
Gurbet sila’ya hasret…

..Gurbetciydi Mustafa bey,cogu zaman kari koca sila hasretiyle yanarlardi,bir kizlari vardi sonra yaban ellerde birde ogullari oldu,Baba-oglumun adi Gurbet olsun dedi,Anne pek istemedi ama kocasini kirmamak icin olsun bey dedi.
..Hasan bey tarih ogretmeniydi,her bir kac yilda baska baska sehirlere tayin edilirdi ,$ehir,$ehir Anadoluyu geziyorlardi ,ama iclerinde hep yasadiklalri $ehirin ozlemi vardi,onlarda yurt icinde gurbetci olmuslardi silaya hasretlerdi,Bir zaman sonra bir kizlari dunyaya geldi,Anne kizimin ismini Sila koymak istiyorum dedi,Baba once itiraz etti ama sonra razi oldu ilk cocuklarinin adini baba secmisti,yeni dogan kizlarinin adinida anne secti evet Sila koydular bebegin adini..Gurbet ile Sila,nin dogum tarihleri arasinda 3 yil vardi.Gurbet :: gurbet ellerde buyuyor, Sila’da Anadolu sehirlerinde buyutuluyordu..Buyudukce gelisiyorlar, gelistikcede guzellesiyorlardi..

…Yillar bir birini kovaladi,Gurbet yakisikli bir Delikanli oldu,sanat okulunu bitirip makine teknisyeni Cikti, gencti yakisikliydi,guzel gunler onu bekliyordu,yasadigi ulkede yabanci kizlarla arkadasliklar yapiyor ama onlardan biriyle evlenmeyi dusunmuyordu.
…Sila liseyi bitirdi sonra ozel bir sirkette IT Elemani olarak calismaya basladi,bir yandanda disardan ozel egitim goruyordu,bazi sebeblerden uni,ye girememisti,ama okumayi cok istiyordu en azindan elinde bir diplomasi olmasini cok ama cok arzuluyordu.Onunda kalbi bostu,arkadaslik etmek isteyen genclere pek yuz vermiyordu..
…Yaz mevsimi dolayisiyla okullar tatildi. Sila ve aileside ku$ adasindaki yazliklarina gelmisler,gunesli gunlerde yazin tadini en guzel sekilde cikarmaya calisiyorlardi.gunduzleri yuzuyorlar,aksam serinligindede carsida volta atiyorlardi.Yandaki dairenin satilmis oldugunu ve Hollandada yasiyan bir ailenin almis oldugunu diger bir komsularindan ogrendiler, yan tarafta komsu olmadigi icinde aksamlari cok sessiz oluyordu,yazligin balkonunda saatlerce otururlar hem sohbet ederler hemde caylarini yudumlarlardi..
...Aksam uzeri saat 17.00 siralariydi apartmanin onunde yabanci plakali bir araba durdu,otonun uzerine iyi sarilmis koca bir bagaj vardi,Sila annesi babasi abisi balkondan dikkatle asagi bakiyorlardi.bir adam bir kadin ve genc bir delikanli arabadan indiler,adam elinde anahtarla yukari cikti,yandaki dairenin kapisi acip balkona ciktiktan sonra kapi acik yavas yavas esyalari getirmeye baslayiniz diye seslendi…Sila ve ailesi yeni komsulara merakli gozlerle bakiyorlardi arabadaki NL Plakasindan Hollandadan geldiklerini anladilar, yeni komsular 5-6 sefer asagi yukari inip cikip esyalarini daireye tasidilar, Adam balkona geldi ve asagiya seslenip oglum Gurbet arabayi yan tarafa cek ve iyi kitle dedi..Sila-- Gurbet kelimesini duyunca tatli tatli siritip amma da garip isim koymuslar cocuga be diye kendi kendine soylenip gulumsedi.
…Silanin babasi balkonda duran Mustafa beye, siz yeni komsumuz olmalisiniz hos geldiniz,yorgunlugunuz gecip yerlestikten sonra caya bekleriz dedi..Gurbetin babasi –merhaba Benim adim Mustafa Hollandadan geliyoruz iki gundur yoldayiz,davetinize cok tesekkurler,insallah ilerdeki gunlerde bol bol gorusuruz dedikten sonra iceri gitti.
Sila balkondan asagisini dikizliyordu, Gurbet arabayi karsiya park etmis aheste aheste adimlarla apartmanin kapisina yururken Sila-da gozlerini uzerinden ayiramiyordu, kumral ve yakisikli gozleride guzel dedi…

…Ikinci gun Gurbet ve ailesi ogleden sonra uyandilar sonrada dairede eksik olan esyalari ve yiyecekleri almak icin butun gun carsi Pazar dolastilar,gunun ne kadar cabuk gectigini anlamadan da aksam oluverdi, gerci yaz gunlerinde gunes gec saatlerde batiyordu..
…Saat 7,30 siralariydi Sila’larin kapisi tiklandi Sila merakla yerinden kalkip kapiya gitti ve acti,karsisinda Gurbet duruyordu,-- sizi rahatsiz ettigim icin cok ozur dilerim, buz dolabimiz henuz buz yapmadi eger varsa sizden bir kac parca buz istemeye geldim dedi..Sila bir dakika deyip iceri gitti biraz sonra elindeki tasla geri geldi tasin ici buz kup leriyle doluydu, elindeki tasi Gurbete uztirken gozlerinide de ayiramiyordu,Gurbet tasi alirken elleri birbirine degdi,Gurbet tesekkur etti tam arkasini donecekken afedersiniz--sizin isminiz ne diye sordu, genc kadin benim adim Sila dedi. Gurbet elini uzatti ve tanistigimiza memnun oldum Sila hanim ayrica buzlar icin cok tesekkurler deyip,tokalastiktan sonra elini cekerken icinde birseyler erimeye basladigini hissetti,bilemedigi bir elektirklenme oluyordu,simdiye dek birkac kiz arkadasi olmustu ama hic birinden elektrik alamamist.Silaya iyi geceler deyip daireden iceri girdi…

…Aradan iki gun gecmis kimse kimseyi gormemisti ogeleden sonraydi Sila Omuzunda plaj cantasi ile sallana sallana evlerine dogru yuruyordu, aksam uzeri olmasina ragmen ortalik hala yaniyordu.,en azindan onbes dakika kadarda yurumesi lazimdi, iste o sirada kaldirima bir araba yanasip hafif sesle korna caldi.gayri ihtiyari Sila once urktu sonra basini cevirip bakti arabanin direksiyonunda Gurbet vardi otomatik dugmeyle yan cami actiktan sonra eve gidiyorsaniz sizi goturebilirim Sila hanim dedi,Sila biraz tereddut ettikten sonra on koltuga kendini atti.tesekkur etti. Eve gelene kadar ordan burdan bahsettiler. Apartmanin onunde Gurbet-- Silaya donup, yarin alis veris icin ailece Izmire gidecegiz,sabah erken saatlerde yola cikip aksam gec saatlerde donecegiz, arabamizda bir kisilik yer var arzu edersen sende gelebilirsin dedi…birden bire Sila bu samimiyeti pek anlamadi ama--sonra uzun zamandir bende Izmiri gormek istiyordum eger bizimkiler razi olurlarsa gelirim dedi. Sila tesekkur edip Gurbetten ayrildi.
…Yemek sirasinda Izmir meselesini annesine ve babasina anlatti. Annesi pek sesini cikarmadi babasi biraz istemez gibi gorundu ama sen yetiskin bir kizsin artik ne yapacagini ne yaptigini biliyorsun, cok istiyorsan gidebilirsin dedi.,yarim saat sonra komsularinin kapilarini calip sabahleyin onlarla izmire gitmek istedigini soyledi.

….Gunes dogarken hep beraberce yola koyuldular, arabayi Gurbet kullaniyordu,yaninda babasi arkadada sila ve Gurbetin annesi oturuyorlardi, yolda bir hayli sohbet ettiler, Sila Hollandada yasamin nasil oldugunu dil ogrenmenin kolaymi yoksa zormu oldunu merak ettigini soyledi.Gurbetin annesi hayatin her yerde ayni oldugunu iyi yasamak icin calismak lazim geldigini Silanin anliyacagi bir sekilde anlatti.
..Bir muddet araba surduktukten sonra yol kenarindaki bir dinlenme tesislerinde kahve molasi verdiler iceri girip sabah kahvaltisi ettiler, arabaya geri donunce Gurbetin babasi.gozlerimi acamiyorum,ben arkada biraz kestirmek istiyorum sen yavrum Sila one oturuver hemde Gurbetle biraz sohbet et deyip arka koltuga gecti, Silaya tercih hakki kalmamist mecburen Gurbetin yanina oturdu,..Izmire girene kadar sohbet ettiler, Gurbetin turkcesi tam degildi soyliyemedigi bazi kelimelerin yerine Hollanda ca kelimeler sokusturuyordu, Sila;da ha ne dedin o ne demek diye sorunca Gurbet de dili dondugu kadar turkce karsiligini anlatmaya calisiyordu, ama bir cok yerde sinifta kaliyordu.
..Koskoca bir gunu Izmirda alis veris ederek gecirdiler,$ehirin bazi yerlerini gezdiler,oglen yemegi yediler, her gecen saatde Sila ve Gurbet biraz daha samimi oldular.bir ara Sila- Gurbete zengin olup olmadiklarini sordu,Gurbet babasinin iki dairesi ve bir yazligi oldugunu, bekar oldugu icinde kendisinin hic bir seyi olmadigini soyledi, 3 hafta sonra hollandaya donmeye mecbur oldugunu gitmezse isini kaybedebilecegini anlatti. Sila,da sadece iki hafta icin burada oldugunu,iki hafta sonunda Ankaradaki isine donecegini soyledi.
..Havanin karardigi saatlerde Kusadasina donduler. Silanin annesi merak icinde balkonda onlarin donuslerini bekliyordu---Ilerdeki gunlerde her iki aile birbirleriyle daha samimi oldular, aksam caylarini sirayla balkonlarda ictiler.Sila ve Gurbet sakalasmaya basladilar sakalasmanin yaninda gozlerde ciddi bakislar olusmaya basladi.Kusadasinda beraberce dolasmaya basladilar plaja beraberce gidip yuzduler ama aralarinda bir mesafe vardi,iclerinde bir sevgi olusuyordu ama birbirlerine acilamiyorlardi.
..Gurbet-- Sila icin iyi kiz ama benimle evlenip Hollandaya gelmez dusuncesiyle icindeki hislere gem vuruyordu.gelirse ne olurdu en azindan bir veya iki sene iyice dil ogrenmesi lazimdi, dil bilmeyen insanlar icin pek calisma sansi yoktu, vardi ama basit isler,Sila tahsilli bir kizdi.
…Sila-- Gurbeti yakisikli ve kulturlu goruyordu,disarda dogdugu icin Turkceside biraz yazifti ama sorun degildi,eger Gurbet evlenme teklif etse ne derdi, yurt disina gitmeye razi olabilirmiydi, sonra bir annenin ve babanin biricik kizlariydi onlar yurt disinda yasamasina musaade ederlermiydi.Etrafda genc coktu ama simdiye dek kafasina uygun kimse karsisina cikmamisti, hele yaz mevsiminde geldikleri bu turistik yerde arkadas olmak isteyenler coktu,..

..I ki hafta gecti Sila ile Gurbet arasinda hep gozler konustu,berabar gezdiler , yuzduler,aksamlari sahilde yuruyus yaptilar,bir birlerine bir cok sorular sordular,ama ne Sila ne-de Gurbet seni seviyorum yahut arkadas olabilirmiyiz diyemediler…Gurbet Silaya cep numarasini ve e-mail msn adresini Verdi,Silada ayni seyi yapti.Hafta sonu her iki aile Silayi otobuse bindirmek icin sehir merkezine indiler, her kes sarilik kucaklasti.sira Gurbete gelince o sadece Silanin yanagina kucuk bir buse kondurup hayirli yolculuklar, nette goruselim dedi.
..Bir hafta sonrada Gurbetde Izmirden ucaga binip Istanbul aktarmali olarak Hollandaya dondu,onude Silanin babasi annesi ve kendi ailesi ugurladi, babasi ve annesi 4 hafta daha kalacaklardi….
…Gurbet Hollandaya dondukten birkac gun sonra Silaya mesaj atip hal hatir sordu isterse arakadasliklarinin msn de devam edebilecegini yazdi.iki gun sonra Sila cevap gonderdi ondan sonra gunun belirli saatlerinde nette chat yapamaya basladilar,bir hafta sonra Gurbet-- Silaya kendisini sevdigini ama reddedilmekten korktugu icin Turkiyedeyken acilamadigini soyledi.Sila seviyorum veya sevmiyorum demeden konuyu gecistirdi, chatlari her aksam devam etti nette birbirlerini daha iyi tanimaya basladilar, yan yana olduklari zaman soyleyemedikleri seyleri burda soylediler.

…Yaz bitmis sonbahar baslamisti.bir gun Gurbet seni seviyorum Sila benimle evlenirmisin ? evlenirsen Hollanadada yasarmisin diye sordu—Sila ben burda acik egitim goruyorum en azindan 18 ay daha okumam lazim, sonra babamin beni gurbete yollayacagina hic ihtimal vermiyorum,katiyetle beni gurbete gondermez, simdi bu soruna cevap vermem icin cok dusunmem lazim bana biraz daha zaman tani dedi.
…Bir sonraki konusmalarinda Gurbet- burdada tahsil yapma imkanlarinin cok oldugunu,biraz dil ogrendikten sonra rahatca kendini gelistirebilecegini soyledi.
…birkac hafta sonra Gurbet yine ayni soruyu tekrarladi, seni seviyorum sila,benimle evlenip hollandada yasarmisin diye sordu..bu defa Sila bende seni seviyorum Gurbet,..once konuyu anneme acmam lazim,sonrada babamin gonlunu almak ondan sonrada karar verecegim dedi. Gurbet, ailem bir an evvel evlenip baglanmami arzu ediyorlar lutfen cevabin cok gecikmesin dedi.

..Aksam yemeginden sonra Sila mutfakda annesine yardim ederken,Gurbetin kendisini sevdigini kendininde ona gonlu oldugunu ve Gurbetin evlilik teklif edip cevap bekledigini soyledi..Annesi heyecandan elindeki porselen tabagi yere dusurup kirdi
yerden parcalari toplarken kizim baban seni asla gurbete gondermez,bak burada durumumuz iyi, seninde meslegin var,buralardan kendine bir es bulsan olmazmi dedi.
Sila anne ben Gurbeti seviyorum,isi var meslegi var oda beni seviyor,ha burda yasamisiz ha orda degisik olan ne ki diye sordu. Annesi peki peki kizim,sen resit yasdasin istedigini yapabilirsin ama bizlerden uzaklara gidersen baban cok uzulur dedi.
..Bir aksam sonra annesi babasiyla konustu,baba hayir hayir asla olmaz ben kizimi gurbet ellere gondermem ben cocuklarimi hep yanimda gormek isterim diye diretti.
Sila bir gun sonra Gurbete mesaj atip kendisini sevdigini evlenmek istedigini ve sartlar ne olursa olsun Hollandada yasayabilecegini kisa zamanda gelip kendisini istemelerini yazdi.
..Gurbet cep telefonundan Silayi arayip Cuma gunu aksami babasiyla beraber Ankaraya Ucakla geleceklerini ve Cumartesi ogleden sonrada kendisini resmen isteyeceklerini soyledi.Gun carsambaydi..Cumartesi gunu Mustafa bey ve oglu Gurbet saat 14.00 de Silalarin kapilarinda oldular.her ne kadar Silanin babasi yuzunu eksittiysede,misafirler gelince guler yuzlu oldu.sadet’e gelip Mustafa bey oglu Gurbet ile Silanin birbirlerini sevdiklerini her ikisininde evlenmek istediklerini anlatip kizlarini oglu Gurbete istedi.Silanin babasi--ya Hollanda cok uzak yer her zaman gidilmez gelinmez,cocuklarimin benden uzakta olmalarina hic gonlum razi olmuyor gibi kem kum laflar etti,Mustafa bey Hollanda ucakla sadece 3,5 saatlik yer,gorundugu kadar uzak degil teknoloji sayesinde dunya her gun kuculuyor,Sila sizleri ozledigi zaman hemen yaniniza gelip kalir, sizler isterseniz sizlerde her zaman misafirimiz olursunuz,vize almak eskisi kadar zor degil Deyip bir hayli cene yapti.aksam yemeklerini beraberce yediler, sonra Silanin babasi benim bir tanecik kizimin gurbet ellerde o ezilmesini istemiyorum,ama bir birlerini sevmisler hayirli olsun demekten baska bir soyleyecegim yok dedi. Mustafa bey Silanin babasinin uzuntusunu anliyordu, kendide genc yaslarda ailesinden ayrilmisti, Silaya oz kizim gibi bakacagim benim gelinim degil kizim olacak bu hususta hic gozunuz arkada kalmasin,oglumun isi ve maasi da iyi Silanin calismasina bile luzum yok,bos zamanlarini dil ogrenerek gecirebilir dedi.

…Babalar anlasti cocuklar sevindi,iki ay sonra Turkiyede dugun yapmaya karar verdiler sonrada Sila gelin olarak Hollandaya gidecekti..gunler haftalar cabukcak gecmeye basladi, Sila ve Gurbet nette devamli chat yaptilar bir birlerinin iyi ve kotu taraflarini ogrendiler. Iki ayin sonunda Ankarada guzel bir dugunle dunya evine girdiler birkac gun sonrada Hollandaya uctular..altinci ayda Sila ve urbet birkac haftalik yaz tatiline geldiler, Kus adasindaki yazlikta kaldilar,beraberce denize girdiler tatilin tadini cikardilar,bir sabah Sila midem bulaniyor acaba neden diye kocasina sordu, sonra her ikisi suphe ile birbirlerinin yuzune baktilar, Sila merakli bakislarla yoksa hamilemiyim acaba dedi,ogleden sonra doktora gidip test yaptirdilar, netic pozitiv,di her ikiside cok sevindiler,mutluluk icinde tatillerini bitirip Hollandaya donduler.
…Huzur ve saadet icinde yasamlarina devam ederken 8 ay Sonra hastanede bir kizlari dunyaya geldi.Silayi normal kogusa getirdiler sonra kucuk kizinida kollarina verdiler bu sira Gurbet elinde bir demet kirmizi gulle yanlarina geldi,karisini alnindan optu.bebek icin bir cok isim dusunmuslerdi,Sila Gurbete donup yavrumuzun adini ne koyalim diye sordu. Gurbet biraz dusunur gibi olduktan sonra, senin adin Sila, benim adim Gurbet,kizimizin adida HASRET olsun dedi. Ve kizin adini hasret koydular.

Sir.ako_hox tarafindan yazilmistir,
Fiction
Okuyanlara yuzlerce tesekkurler
8.ogustos.2010 Sydney

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri