Gül'den ekonomik kriz ve kültür çıkışı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Dünyada yaşanmakta olan mali ve ekonomik krizin, kültür ve eğitim ödeneklerinin kesilmesi için bir mazeret teşkil etmemesini diliyorum. Zira, buhran dönemlerinde toplumlarımızı güçlü kılmak için eğitim ve kültüre yapılacak yatırımlara her zamankinden fazla ihtiyaç duyulmaktadır." dedi. Gül, kültürel çeşitliliğin de ekonomik ve toplumsal ilerlemenin itici gücü olarak kalkınma stratejilerine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Devlet Başkanları Kültürel Koridorlar Zirve Forumu Sekizinci Toplantısı'nın açılışında konuşan Gül, "Birleşmiş Milletler tarafından Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı olarak ilan edilen 2010 yılında ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu bir dönemde, bizleri kültürel diyalog ve uzlaşmanın kesiştiği noktada buluşturan İstanbul Zirve Forumunda sizleri en samimi duygularımla selamlıyorum." dedi.

Forum toplantılarının UNESCO ile Avrupa Konseyi'nin işbirliğiyle gerçekleştirildiğini hatırlatan Gül, "Balkan ülkelerinin ortak kültürel mirasının korunması, geliştirilmesi ve etkin kılınmasına yönelik bu Forumun, bölgesel işbirliğinin ve kültürlerarası diyaloğun kuvvetlendirilmesi bakımından büyük önem taşıdığı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Avrupa'nın yüzyıllardır, medeniyetlerin ve dinlerin kesişme noktası olduğunu belirten Gül, bu coğrafya için "Doğu ile Batı'nın, Kuzey ile Güney'in birleştiği yerdir. Yüzyıllar boyunca kültürel koridorlar doğal olarak bu coğrafyada oluşmuştur." ifadelerini kullandı.

MÜZİK, DOSTLUK KÖPRÜSÜ OLARAK SAĞLAMLAŞTIRILMALI

Müziğin, insanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras öğeleri içinde en önemlilerinden biri olduğunu ve bu yönüyle kültürel diyaloğun metaforu olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Gül, şöyle devam etti: "Balkanların taşıdığı beraberlik ve kardeşlik potansiyelini etkin kılmanın en kuvvetli aracı kültürel miras unsurlarımızı korumak ve geliştirmektir. Zira, ayrılık ve çekişmelerden ziyade, aidiyet duygusu ve ortak yazgıda birleşme imkanı sağlayan bu değerler, sınırları aşan yakınlığımızın tezahürüdür. Bu anlayışla, müziğin, bölgesel barış, diyalog ve işbirliği için bir dostluk köprüsü olarak sağlamlaştırılması gerektiği kanaatindeyim."

Müziğin Güneydoğu Avrupa bölgesinde binlerce senedir devam eden yolculuğu üzerine ortak projeler geliştirerek, bölgenin bu kültürel mirasının belgelenmesi ve envanterinin çıkarılmasına yönelik girişim ve çabalara destek sağlanmasını isteyen Gül, "Müzik alanında bölgede var olan kültürel mirasın korunması, haritasının çıkarılarak yeni nesillere aktarılması ve bu yolla geliştirilmesine yönelik disiplinlerarası akademik çalışmaların uygulanması ve teşvik edilmesi önemlidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölgesel müzik eğitimi programları düzenlenerek, farklı ülkelerdeki benzer ezgi ve çalgıların halklara tanıtılmasının da, ortak müzikal mirasın gelecek nesillere aktarılmasını kolaylaştıracağını kaydetti. Gül, "Bölgemizdeki müzikal değerlerin sınırlar aşan gücünü pekiştirerek, kültürel yakınlaşma, uzlaşma ve işbirliği için etkin ve verimli bir şekilde kullanmamız, bugüne kadar gerçekleştirilen Zirve Forumlarının ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'nin temel hedefleriyle uyumludur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ardından katılımcı ülkelerin liderleri de konuşma yaptı. Zirvenin ardından "Güneydoğu Avrupa'da Kültürel Diyaloğun Metaforu olarak Müzik" başlıklı İstanbul Deklarasyonu kabul edilecek.

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst