sEmih
Kayıtlı Üye
Hayvancılık işletmelerinde çıkan gübrenin toplanması ve depolanması aşağıdaki sebeplerden dolayı günümüzde hayli önem kazanmıştır.
- Ekonomik anlamda faydası oldukça fazladır. Kimyasal gübre yerine çiftlik gübresi kullanılmış olur.
- Hayvan gübresi alternatif enerji kaynağı olarak düşünülmeye başlanmıştır.
- Organik gübre sayesinde toprak strüktürüne önemli derecede katkı sağlamaktadır.
- Gübrenin bir yerde toplanması sayesinde ahır içi temizliği de bir anlamda sağlanmış olup, hayvan sağlığı yönünden de önemli derecede faydası vardır.
Ahır İçi Gübre Temizliği
Gübre temizliğinde dört yöntem uygulanmaktadır.
a) El aletlerinden yararlanarak temizleme
b) Otomatik sıyırıcılar vasıtasıyla temizleme ; Bu sistem daha çok serbest duraklı ahırlar için uygundur. İlk yatırım masrafı çok yüksektir.
c) Traktörle Sıyırma ; Serbest ahırlarda kısa aralıklarla ahırın temizlenmesi bu yöntemle yapılır. Bu yöntemle geniş alanlarda temizlik yapılır.
d) Izgara Tabanlı Ahırlarda Gübre Temizliği ; Bu şekildeki ahırların tabanı idrarı ve gübrenin kolayca aşağıya düşmesine olanak verecek biçimde ızgaralı olarak düzenlenir. Izgaralar genellikle demir beton tarzında imal edilirler. Kanalın derinliği ; Kanalın boyu x 0,3 + 15 +10 şeklinde hesap edilir.
Gübrenin Depolanması
Depolamada en önemli hususlar gübrenin çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde toplanması ve besin maddesi kaybının (Özellikle Azot) minimum olması zorunludur. Gübrenin yağmur gibi çevresel faktörlerden korunacak şekilde depolanması gerekmektedir.
Genel olarak Bir sığırdan elde edilecek günlük katı gübre hayvanın günlük tükettiği kuru madde miktarının üç katı kadardır.
Genel olarak 600 kg canlı ağırlığında bir inek günde yaklaşık 51 kg katı gübre + sıvı gübre çıkarmaktadır. 453 kg canlı ağırlığındaki bir besi danası 28 kg taze katı gübre + idrar çıkarmaktadır. 453 kg canlı ağırlığındaki bir inek yılda 12 ton, dana ise yılda 5 ton gübre çıkarmaktadır. Bir ton gübre 0,96 m³ yer kaplamaktadır. Gübre kanalları ve deposu buna göre hesap edilmelidir. Depolama Hacmi ; Hayvan sayısı x hayvan başına üretilen gübre miktarı x depolama süresi x toplam yıkama suyu , formülü ile hesaplanır. Kanal uzunluğu 25 m yi geçmemelidir.