Guangzhou Rehberi

Queen2

N.❤
Prenses
Guangzhou Rehberi



Guangzhou rehberi, güzel ve eğlenceli bir Guangzhou gezisi için gerekli olabilecek tüm konuları paylaşmaya gayret gösterdiğim bir rehber. Gezi öncesi araştırmalarım ve tecrübelerimi paylaştığım Guangzhou rehberi sayfalarında; başka Guangzhou’da gezilecek yerler ve yapılacak şeyler olmak üzere, ulaşım, alışveriş ve yeme içme gibi konularda bilgiler yer alıyor.


Guangzhou Rehberi

Guangzhou rehberi sayfalarında 2-3 günlük bir Guangzhou gezisi boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri bulabilirsiniz. Guangzhou rehberi ni hazırlarken çok detaylı ve boğucu bilgilerin yerine daha çok kullanışlı ve işe yarayacak bilgileri paylaşmaya gayret ettim. Nereleri gezmeli, neler almalı, neler yapmalı… Kısacası eğlenceli bir Guangzhou gezisi için lazım olabilecek bilgiler Guangzhou rehberi nde.


Guangzhou Gezisi & Guangzhou Hakkında Genel Bilgiler


guangzhou11-150x150.jpg



Guangzhou aslında bakılırsa bize çok da yakın olmayan bir şehir. Adını daha çok şehirde düzenlenen Çin’in en büyük fuarı olan Kanton Fuarı ile duyduk. Ben de şehri Kanton Fuarı bahanesi ile ziyaret etsem de aslına bakılırsa beklentilerimden çok daha güzel bir yer ile karşılaştım . Şehir her fuar dönemi yüz binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapsa da sahip olduğu şeyler ile de bir çok gezginin beklentisini karşılayabilecek düzeyde. Guangzhou ve Kanton Fuarı ile ilgili detaylara geçmeden önce biraz şehrin genel bilgileri incelyelim.

Yazı başında da dediğim gibi aslına bakılırsa Guangzhou bize biraz yabancı bir şehir olsa da burası Pekin ve Şangay’dan sonra Çin’in en gelişmiş 3. , Güney Çin’in ise en gelişmiş şehri. Guangdong Eyaleti’nin de başkenti ve en gelişmiş şehri olan Guangzhou, Hong Kong ve Macau gibi önemli ticari ve turistik merkezlere yakınlığı ile çok önemli bir konumda bulunuyor. Çin’in en büyük liman kentlerinden olan Guangzhou Pearl River (İnci Nehri) üzerine kurulu. İnci Nehri Çin’in en büyük 3. Nehri. Güney Çin’in büyük kısmını dolaşarak Hong Kong’a ulaşan nehir maalesef sanayi atıklarından dolayı dünyanın en kirli nehirlerinden. Bugün yaklaşık 14 milyon nüfus ile önemli bir konumda olan şehir 2200 yıllık tarihi ile Çin’in en önemli 24 kültürel şehri arasında yer alıyor. Şehrin geçmişteki adı Kanton. Şehrin tarihine baktığımızda M.Ö 214 yılında ilk kurulan şehir Panyu karşımıza çıkıyor. Daha sonra ise şehir M.Ö 206 yılında Nanyue Krallığına başkentlik yapmış. Şehirde kullanılan dil ise Kantonca. Yazım dili olarak olarak geleneksel Çince karakterlerin esas alındığı Kantonca Çin’in güney bölgelerinde konuşulan , Mandarinden sonra en çok konuşulan lehçe.


Guangzhou Hava Durumu & İklim


Guangzhou genel olarak yıl boyu çok nemli bir havaya sahip. Yazlar çok nemli ve sıcak , kışlar ise ılık geçiyor. Nisan – Eylül arası ise ünlü Muson yağmurlarının yaşandığı aylar. Yazın sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi bulmasından dolayı şehre en uygun ziyaret ayları fuar ayları da olan Ekim-Kasım ve Nisan-Mayıs ayları olarak biliniyor.


Gezi süresi

Aslına bakılırsa Guangzhou’ya çoğu insan Kanton Fuarı ziyareti için geliyor. Eğer siz de Guangzhou’ya fuar ziyareti için gelecekseniz kalacağınız süre tamamen sizin işinizin kaç günde biteceği ile alakalı. Normalda fuar 3 fazdan oluşuyor ve her faz 4 gün sürüyor. Her fazda ise birbirinden farklı sektörler ürünlerini sergiliyor.Her faz arasında ise 4 günlük bir boşluk bulunuyor. Eğer Kanton Fuarı’nda birden fazla fazı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız bu 4 gün boşluğu iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Bunun dışında eğer tamamen turistik amaçlı Guangzhou’ya gidecekseniz bana göre 3 ya da 4 gün size fazlasıyla yetecektir. Tabi şehirde bulunan ünlü eğlence parklarına biraz daha fazla zaman ayırmak isterseniz birkaç gün daha bu süreye ilave edebiliriz.


Çin Vizesi

Çin’e ziyaret için turistik ya da gezi amacınıza bağlı olarak ticari Çin vizesi almanız gerekiyor. Eğer Guangzhou’ya tur ile gidecekseniz ya da vizenizi aracı bir kurum ile alacaksanız evraklarınızı tam hazırlamanız dışında kafanızı yormanız gereken bir durum yok. Vize almak için Schengen’de olduğu gibi konsolosluğa gitmenize gerek yok. Bu arada vize ilgili önemli bir durum var. Guangzhou’nun hemen yanında Hong Kong bulunuyor. Bizim de yaptığımız gibi özellikle fuar için Guangzhou’ya gidenler 2 faz arasındaki bu 4 günlük günü Hong Kong’da geçirmek istiyorlar. Hong Kong Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor fakat Çin’e geri dönmeniz için tekrar vizeye ihtiyacınız olacak. Bu yüzden eğer Çin planlarınız içinde Hong Kong gezisi de varsa çok girişli Çin vizesi almanız gerekiyor. Hong Kong ziyareti için bir diğer formül ise Türkiye’den direk Hong Kong’a uçuş ve oradaki gezinizi tamamlayıp Guangzhou’ya geçiş. Böyle bir planda tek girişli Çin vizesi yeterli olacaktır.


Kanton-Fuarı-150x150.jpg



Kanton Fuarı


Kanton Fuarı için Guangzhou rehberi nde ayrı bir sekme açmak gerekiyor çünkü muhtemelen sizin gibi bir çok kişinin Guangzhou’ya asıl gidiş amacı bu fuar. Kısaca Kanton Fuarı’ndan bahsetmek gerekirse; Kanton Fuarı 1957’den beri düzenlenen Çin’in en büyük fuarı, Normalde adı “China Import And Export Fair” (Çin İhraç ve İthal Mallar Fuarı) fakat genelde herkes Kanton Fuarı olarak bilir. Yılda 2 kez düzenlenen fuar bahar aylarında yapılır. Fuar başlangıç tarihleri ilk bahar için nisan ortası , son bahar içinse Ekim ortasıdır. 3 faz olarak düzenlenen fuarda 150.000 fazla çeşitte ürün sergilenir. Her fazda farklı farklı sektörler yer alıyor ve her faz 4 gün sürüyor. 2 faz arasında ise 4 er gün boşluk var. Ekim 2012‘de 112.sizi düzenlenen fuarın büyüklüğünü anlatmak için biraz da rakamları kullanalım. 1.300.000 m2 alana kurulu devasa fuar alanı A,B,C olmak üzere 3 binadan oluşuyor. 60.000 katılımcı, 200.000 ziyaretçi fuar boyunca iş geliştiriyor. Fuarın iş hacmi ise tam 32 milyar Dolar ! işte bu yüzden fuar yapıldığı yer itibari ile Guanghzou’yu Çin’in yıldızı yapıyor.


Guangzhou-gezilecek-yerler-150x150.jpg


Guangzhou’da Gezilecek Yerler



Kanton Fuarı için şehrin en önemli etkinliği dedik peki Guangzhou’da gezilecek hiç başka yer yok mu? Hemen cevap verelim fazlasıyla var. Birbirinden mistik tapınaklar, ışıl ışıl caddeler, parklar, müze ve galeriler, ünlü lunapark ve eğlence merkezler, masaj merkezler, birbirinden lüks dünyaca ünlü markalara sahip alışveriş merkezleri, toptancı çarşıları … Kısacası eğlence için aklınıza ne isterseniz var Guangzhou’da.

Peki Guangzhou gezilecek yerler listesinde yer alan en önemli yerler nereler? Kısaca özetleyelim; Beijing Lu ve ShangXiaJiu Lu şehirdeki en önemli caddeler. Biraz daha mistik ve otantik yerler arayanlar ise şehirde bol bol tapınak var. Bunlardan en önemlileri ise Guangxiao Tapınağı (Bright Filial Piety Temple), The Temple of Six Banyan Trees ve Chen Clan Academy. Bunlar dışında 600 metre yükseklik ile Çin’in ve dünyanın en yüksek yapılarından olan Canton Tower, Çin tarihinde çok önemli yere sahip Dr. Sun Yat-Sen ve Çin halkı anısına yapılan Sun Yat-Sen Memorial Hall , biraz şehirden uzak kafa dinlemek isteyenler için Shamian Adası ve Baiyun Dağı (White Cloud Mountain) Guangzhou’da yer alan en önemli gezilecek noktalar. Şehirde bunlardan başka daha bir çok gezilecek yer var.



Guangzhou’da Yapılacak Şeyler



kanton-kulesi-150x149.jpg


Guangzhou her ne kadar özellikle fuar ziyareti için bilinen bir nokta da olsa şehirde yapabileceğiniz bir çok şey var. Öncelikle eğer şehre fuar zamanı gitmişseniz ticaret yapacak olun olmayın mutlaka Kanton Fuarı’nı ziyaret edin. Devasa büyüklükteki fuar alanı daha ilk dakikadan sizi büyüleyecektir. Fuar içinde ise Çin ve dünya ticaretine yön verecek bir çok iş geliştiriliyor. Türkiye’de vitrinlerde yüksek rakamlara satılan ürünlerin aslında ne kadara satıldığını öğrenmek sizin için de acı bir tecrübe olacak Fuardan sonra ihtiyacınız olacak ilk şey Ayak Masajı. Çin’in genelinde olduğu gibi Guangzhou’da bir çok masaj merkezi var. Üstelik fuardan dolayı burada yer alanlar gerçek anlamda kaliteli hizmet veren sağlık merkezleri. Ayak masajı işin keyfinden çok tedavi ve tanı amaçlı yapılan bir masaj. Yalnızca ayağınızın belli noktalarına yapılan uyarılar ile hangi hastalığınızın olduğu söylendiğinde siz de şaşıracaksınız Bu yüzden Çin’nden ayrılmadan önce mutlaka ayak masajı yaptırın. (70 dakika süren ayak masajı: 80 Yuan, 110 dakika süren ayak masajı: 110 Yuan)

Çin’in en yüksek, dünyanın ise en yüksek 4.yapısına çıkmak ve aşağıya bakmak nasıl bir duygu olurdu? Eğer yükseklik korkunuz yoksa Canton Tower tam sizlik. En yüksek seyir teraslarından birine sahip olak Canton Kulesi’ne çıkarak Guangzhou’yu bir de yukarıdan seyredebilirsiniz. Özellikle gündüz , açık havalarda kuleye çıkmaya dikkat edin.

Gelelim alışverişe. Çin’de birbirinden lüks mağazalara ev sahipliği yapan onlarca alışveriş merkezi var . Dilerseniz bu alışveriş merkezlerine giderek dilerseniz de Guangzhou’daki ünlü toptancı çarşılarına giderek alışveriş yapabilirsiniz. Akşam olup hava karardığında sıra Pearl River (İnce Nehri) ‘da düzenlenen tekne turlarına sıra geliyor. Nehir üzerinde yapacağınız bir tekne gezisi sizin için eğlenceli olabilir.

Bunlar dışında Hong Kong ve Macau Guangzhou’ya çok yakın mesafede bulunuyor. Bir kaç gün de buralara ayırıp yeni yerler görmek hiç de fena olmayabilir, yalnız “Vize” bölümünde yazılanlara dikkat.



Guangzhou’da Alışveriş

Guangzhou-alışveriş-150x150.jpg


Guangzhou’da alışverişten önce Çin’de kullanılan para biriminden bahsedelim. Yuan Çin’in resmi para birimi ve 1$ yaklaşık olarak 6,28 Yuan (04.10.2012) . Şehirde döviz bozdurabileceğiniz bir çok banka var fakat doğal olarak para bozdururken pasaportunuzun yanınızda olması gerekiyor. Ayrıca döviz bozdurduğunuzda size verilen dekontu gezi boyunca saklayın. Eğer Çin’den ayrılırken elde kalan Yuan’larınızı değiştirmek isterseniz bu dekontlara ihtiyacınız olacak. Otellerde de döviz alışverişi yapılıyor fakat ne kadar güvenilir olduğu tartışılır.

Pekii Guangzhou’dan ne alınır derseniz listemizin ilk sırasında yöresel Çin ürünleri, bitkisel ilaçlar ve yeşil çay geliyor. Bunun dışında Chen Clan Academy içinde çok güzel şişe içi boyalamalar satılıyor, benim çok ilgimi çekmişti. Eğer elektronik ürün almak istiyorsanız %100 çakma bir şey alacağınız garantidir herhalde Eğer Iphone, laptop, kamera tarzında değerli bir şeyler almak istiyorsanız bir kaç gün ayırıp Hong Kong’a geçebilir, çok uygun fiyatlara gerçekten orjinal ürünler alabilirsiniz.

Bunun dışında Guanghzou’da dünyaca markalara ev sahipliği yapan birçok alışveriş merkezi ve bir çok çeşitte ürünlerin satıldığı toptancı marketleri bulunuyor.



Guangzhou’da Yeme İçme

Guangzhou-yeme-içme-150x150.jpg



Guangzhou mutfağı Çin’in en ünlü 4 mutfağı arasında yer alıyor. Çin mutfağı konusunda çok bir bilgim olmasa da Batıda yer alan Çin restoranlarının çoğunun tarzının Guangzhou mutfağına ait olduğu söyleniyor. Yani Türkiye’deki herhangi bir Çin yemeğini seviyorsanız muhtemelen aynısını Guanghzou’da da bulabilirsiniz.

Peki ünü Kanton yemekleri neler derseniz: White Cut Chicken (az baharatlanmış tavuk eti), Yum Cha / Dim Sum (ufak minik kap, meze tarzı atıştırmalıklar), Siu Mei / Shao Wei (kavrulmuş et, barbekü) ve tabi ki deniz ürünleri .

Hemen ilk dakikadan eyvah aç kaldık moduna girmeyin çünkü Guangzhou’da birbirinden güzel yemekler yiyebileceğiniz bir çok Türk restoranı bulunuyor. Restoranların en ünlüleri: Sultan, Bosphorus, İstanbul ve Ottoman Restaurant. Üstelik Sultan Restaurant’ta olduğu gibi restoranlarda sulu yemek bulmanız da mümkün. Ayrıca şehirde Mc Donald’s, Pizza Hut gibi dünyaca ünlü fast food restoranları da bir hayli fazla sayıda var. Kısacası Guangzhou’ya gidince aç kalmayacaksınız




Guangzhou’da Ulaşım


Guangzhou-ulaşım-150x150.jpg



Guangzhou’ya daha ilk adım attığınız göreceğiniz katlı yollar sizi ilk andan büyüleyecektir. Nüfusu yoğun olsa da şehirdeki modern yollar ve alt yapı trafiğin oluşmasının önüne geçmiş. Guangzhou’da ayrıca düzenli ve gelişmiş bir toplu taşıma sistemi var, özellikle metro sistemi çok gelişmiş. Bunun yanında şehirdeki taksiler geziniz boyunca sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Taksilerin ucuz oluşu muhtemelen sizin metro yerine taksi kullanmanızı sağlayacaktır. Özellikle 2-3 kişi birlikte geziyorsanız metro fiyatına neden taksi rahatlığı yaşamayasınız ki ?


Guangzhou’da Konaklama


Guangzhou-konaklama-150x150.jpg




Çin’in en büyük fuarı olan Kanton’un yılda 2 kez düzenlenmesi ve her fuar döneminin yaklaşık 3 hafta sürmesi şehirdeki otelcilik anlayışının da gelişmesinde baş rol oynamış. Şehirde bir çok kaliteli otel yer alıyor. Üstelik otelinizi fuar tarihinden çok daha önce ayarlarsanız çok kaliteli otellerde ekonomik fiyatlara konaklama yapabilirsiniz. Eğer Guangzhou’ya tur ile gidiyorsanız otelinizi kafaya takmanıza gerek yok fakat otelinizi kendiniz ayarlayacaksanız elinizi biraz çabuk tutmanızda fayda var.

Guangzhou’da konaklama yapabileceğiniz en uygun otellerden Guangdong Victory Hotel başta olmak üzere Guangzhou’da yer alan tüm ekonomik otellerle ilgili bilgileri Guangzhou konaklama önerileri sayfasında bulabilirsiniz.

Özet olarak Guangzhou sizin için de muhtemelen Kanton Fuarı için gitmeniz gereken bir şehir olacak. Fuardan kalan vakitlerinizde ise Guangzhou sahip olduğu imkanlar ile size gayet güzel ve rahat bir tatil yaşatacaktır. Şehirle ilgili bilmeniz gereken tüm önemli konuları paylaştığım bu Guangzhou rehberi umarım sizler için de çok güzel bir kaynak olur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst