Gözler yalan söylemez: İletişimde gözlerin önemi

leylmira

Bayan Üye
Gözler yalan söylemez: İletişimde gözlerin önemi

Bir konuşmacı düşünün; bir konferans veriyor ama dinleyicilerine hiç bakmıyor. Size bilgi vermeye gelmiş ama göz teması kurmuyor. Böyle bir konuşmadan bir şey öğrenir misiniz? O kişiyi dinlemek ister misiniz? Samimi bulur musunuz?

Sözsüz iletişimde en büyük rollerden birini gözler üstlenmiştir. Gözlerimiz, bizimle ilgili inanılmaz derecede çok bilgi verir. Diğer tüm vücut hareketleri istemli olarak değiştirilebilir; ama gözler refleks biçiminde tepki verdiği için onlara müdahale edemeyiz.Acaba gözlerimiz çevremize ne tür mesajlar veriyor;

Göz teması kurmak kendine güven göstergesidir. Az göz teması güvensiz bir imaj ortaya çıkarırken, aşırı göz teması kurmak saldırgan izlenimi bırakır. Normal bir konuşmanın yüzde 70-80 inde göz teması kurmak idealdir.

Yalan söylediğimizde göz kırpma sayımızda belirgin bir artış olur. Sorguya çekilen insanlarda buna dikkat edilir.

Hoşlandığımız birine bakarken göz bebeklerimiz önemli ölçüde büyür. Tersi de geçerlidir.

Bunların dışında gözlerin baktığı bölgeler de iletişimle ilgili ip uçları verir. Karşımızdaki kişiyle konuşurken onun gözleriyle alnı arasındaki bölgeye bakıyorsak bu, ona karşı resmiyet duyduğumuzun ve onun da bize karşı resmi davranması gerektiğinin işaretini verir.

Gözlerle ağız arasında kalan üçgen bölgeye bakılmasına "iletişim bakışı" denir. Bu samimi, sıcak sohbetlerde göze çarpar. Günlük hayatta en çok kullanılan bakıştır.

Bakışlar sandığımızdan çok daha önemlidir. İstem dışı hareketleri, istemliye çevirmeye, kontrolü eleimize almaya çalışalım.
 
---> Gözler yalan söylemez: İletişimde gözlerin önemi

"Gözlar bilinçaltının dışa açılan kapısıdır."
Bilgi için teşekkürler okunması gereken güzel bir yazı
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst