Göç

meridyen2

Kayıtlı Üye
Göç

124.jpg


Jet filoları V şeklinde bir dizilimde uçarlar. Bunun çok önemli bir sebebi vardır. Bu dizilimdeki her uçak kanat çaprazında bir hava boşluğuna neden olur. Bu da arkadan gelen uçağın daha az hava direnciyle karşılaşmasını ve daha az güç harcamasını sağlar. Böylece toplam %20 oranında yakıt tasarrufu sağlanır.

Göçmen kuşlar tıpkı bir jet filosu gibi V diziliminde uçarlar. Her kuş önündeki kuşun meydana getirdiği hava boşluğundan yararlanır. Bu uçuşun nedeni göçmen kuşların çok şaşırtıcı bir bilgiye sahip olmalarıdır.

Göç ederken ön pozisyonda uçmak yorucudur ve kuşlar bu görevi nöbetleşe üstlenirler. İşte burada büyük bir sır vardır: V şeklinde uçuşun yakıt tasarrufu sağladığı, aerodinamik mühendislerinin bulduğu bir gerçektir.

Peki ama bu bilimsel hesabı göçmen kuşlar nereden bilirler? Kendi aralarında disiplinli bir şekilde nasıl organize olurlar? Her kuş, uçuş sıralamasında kendisine ait olan yeri nasıl bilir? Bu soruların cevabı çok açıktır: Bu canlıları alemlerin Rabbi olan Allah yaratmış ve onlara bedenlerini en iyi şekilde kullanmayı ilham etmiştir.

Göçmen kuşların enerji tasarrufu sağladığı ikinci bir yol daha vardır: Aynı anda kanat çırpmak. Kuşun kanat çırpması, arkasında ikinci bir hava boşluğunun oluşmasına neden olur. Bu yüzden kuşlar birbirleriyle eş zamanlı bir şekilde kanat çırparlar. Her kuş, kanat çırpma düzenini bir öndeki kuşa göre ayarlar. Bu da yüzlerce kuşun bulunduğu göç sürüsünde estetik, uyumlu ve planlı bir uçuş gösterisine neden olur. (Harun Yahya, Doğadaki Mühendislik)

Kuşların Yön Tayini

Kuşların, Allah'ın üstün yaratma sanatının bir göstergesi olan davranışlarına Kuran'da şöyle dikkat çekilmiştir: "Onlar, üstlerinde dizi dizi kanat açıp kapayarak uçan kuşları görmüyorlar mı? Onları Rahman'dan başkası tutmuyor. Şüphesiz O, herşeyi hakkıyla görendir." (Mülk Suresi, 19)

Peki göçmen kuşlar binlerce kilometre mesafe kat ederken yönlerini nasıl bulurlar?

125.jpg


Bu sorunun cevabını inceleyen bilim adamları bir başka yaratılış mucizesiyle daha karşılaşmışlardır: Yeryüzünün manyetik alanını algılayan özel bir sistem… Yön bulma konusunda uzman olan kuşların başında leylekler gelir. Leylekler her sene binlerce kilometre yol alır. Afrika kıtasından yola çıkan leylekler, Akdeniz'i geçerek Avrupa kıtasına ulaşır. Ancak bir sene sonra aynı yolu katettikleri zaman, aradan bir mevsim geçtiği ve bitkiler yeşerdiği için Avrupa topraklarının görüntüsü tamamen değişmiş olur.

Peki leylekler binlerce kilometrelik yolculuklarında yollarını nasıl bulur?

Araştırmalar, leyleklerin vücutlarında yeryüzünün manyetik alanını algılayan özel bir sistem olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu doğal pusula ile manyetik alan çizgilerini takip eder ve yön tayini yaparlar. Ve bu sayede binlerce kilometrelik yolculuklarını hatasız olarak tamamlar ve bir sene önceki yuvalarının yerini bulurlar.

Manyetik alan çizgilerini takip ederek göç eden kuşlardan biri de Kar kazlarıdır. Kar kazları kuzey kutbuna yakın bölgelerden Meksika Körfezi'ne uzanan binlerce kilometrelik uzun bir yolculuk yapar. Vücutlarındaki tasarım ve teknoloji, bir savaş uçağından daha mükemmeldir.

Bir savaş uçağı, yönünü ve uçuş koordinatlarını belirlemek için birçok elektronik aygıt kullanır. Oysa savaş uçaklarından çok daha uzun mesafeler uçan kar kazları, bulutların arasında hangi yöne doğru uçacaklarını hiçbir aygıt kullanmadan bilir.

Oksijen Maskeli Kuşlar

Binlerce metre yüksekte oksijen çok azdır. Bu yüzden pilotlar oksijen maskesi kullanırlar. Oysa kazların oksijen maskesine de ihtiyaçları yoktur. Çünkü özel bir tasarımla yaratılmış akciğerleri ve kan hücreleri sayesinde bu yükseklikte dahi nefes alabilirler. Yine özel bir dizaynla yaratılmış vücut yapıları, onları sıfırın altında elli beş derecelik soğuktan korur.

Kar kazları da tıpkı leylekler gibi mucizevi bir şekilde yön bulma sistemleriyle donatılmıştır. Vücutlarına birer manyetik alan algılayıcısı yerleştirilmiştir. Bu sayede yeryüzünün manyetik alanına göre yönlerini bulurlar. Ve binlerce kilometrelik yolculukları boyunca yönlerini şaşırmazlar.

Peki bu kuşların vücutlarına manyetik alan algılayıcılarını kim yerleştirmiştir? Kuşkusuz böylesine hassas bir algılama sistemi, rastlantıların ürünü değildir. Göçmen kuşların sahip olduğu bu özellikler, onları üstün ilim sahibi olan Allah'ın yarattığının açık bir delilidir.

Gece Yol Bulma

126.jpg


Göçmen kuşların en ilginç özellikleri güneş battıktan sonra ortaya çıkar. Gece uçan göçmen kuşlar yönlerini yıldızlar sayesinde bulur. Şüphesiz bu, çok büyük bir mucizedir. Çünkü gökte milyarlarca yıldız vardır ve yıldızlara bakarak yön bulmak oldukça zor bir iştir.

Denizciler pusula icat edilene kadar bu yöntemi kullanmışlardır, ancak unutulmamalıdır ki insanlar akıl ve bilinç sahibi varlıklardır.

Akıldan ve bilinçten yoksun olan bu küçük kuşların ellerinde ise birer yıldız haritası yoktur. Yıldız takımlarının yerleri konusunda bir eğitim de almamışlardır. Ancak bu kuşlar mucizevi bir şekilde yıldızların yerlerini ve yıldızlara göre yön bulmayı bilir ve gece karanlığında yönlerini kaybetmeden yol alırlar.

Kuşların binlerce yıldız arasından hangilerini izlemeleri gerektiğini bilmeleri ve hangi yıldızları kendilerine kılavuz olarak seçeceklerine karar verebilmeleri şüphesiz büyük bir mucizedir. Tüm bunlar, kuşları Allah'ın yarattığını ve onlara yaptıkları işleri ilham ettiğini göstermektedir. Nitekim Allah bir Kuran ayetinde kuşlar hakkında bize şu gerçeği haber vermektedir:

"Görmedin mi ki, göklerde ve yerde olanlar ve dizi dizi uçan kuşlar, gerçekten Allah'ı tesbih etmektedir. Her biri, kendi duasını ve tesbihini şüphesiz bilmiştir. Allah, onların işlediklerini bilendir." (Nur Suresi, 41)

Göğün boşluğunda boyun eğdirilmiş (musahhar kılınmış) kuşları görmüyorlar mı? Onları (böyle boşlukta) Allah'tan başkası tutmuyor. Şüphesiz, iman eden bir topluluk için bunda ayetler vardır. (Nahl Suresi, 79)
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst