Gizli Güç: Bellek

meridyen2

Kayıtlı Üye
Gizli Güç: Bellek


Belleğin önemini anlamak için, bir dakika öncesini bile hatırlamadan yaşamanın ne kadar büyük zorluklara yol açacağını düşünmemiz yeterlidir. Bir kişinin bir dakika önce cevabını aldığı bir soruyu tekrar sorması, okuduğu yazının başını unutarak sonuna gelince tekrar okumaya başlaması veya yaptığı bir işi ortasına gelince neden yaptığını unutması. Ve bunun hayatının sonuna kadar sürmesi, belleğin öneminin anlaşılması için verilecek örneklerden bazılarıdır.

Hissetmek, hareket etmek, işitme, görme, tat ve koku alma, kalbin çalışması, nefes alma gibi hayati işlevlerin tümünü beynimiz gerçekleştirir. Çok hassas bir sisteme sahip olan bu organımız elektrik sinyalleri ile çalışan sinir hücreleri, bunları barındıran ve beslenmelerine yardımcı olan destek hücreleri ve kan damarlarından oluşur. Beynin tüm bu hayati özelliklerinin yanı sıra bir de öğrenme özelliği vardır.

Bilgilerin beyindeki sinir hücrelerine yüklenmesine "öğrenme", yüklenen bilgilerin yerleştikleri yerden çağrılmasına da "hatırlama" denir. Bellek ise bilginin depolanabilmesi ve bilginin depodan çağrılabilmesi, yani hem öğrenme hem de hatırlama için gerekli olan unsurdur. Bir canlıda bellek olmadığında veya zayıf olduğunda öğrenmek de pek mümkün olmamaktadır. Böyle bir durumda ise kişi hiçbir şey öğrenemeyeceği için en sıradan bir aleti dahi kullanamayacak, kendisine en yakın insanları tanıyamayacak ve yemek yeme, temizlik yapma gibi temel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamayacak bir acizliğe düşecektir. Bu nedenle Yüce Allah’ın kusursuz bir ilimle yarattığı belleği korumak, sağlıklı bir yaşam geçirebilmek adına büyük önem taşımaktadır.

Bellek Bozuklukları Nasıl Gerçekleşir?

Yaşlanmaya bağlı bellek bozuklukları beyni besleyen damarların yaşlanmasının, daralıp sertleşmesinin ve beyinde meydana gelen pek çok tahrip edici değişimin sonucudur. Beyin damarlarındaki tıkanmalara veya küçük kanamalara bağlı sorunlar, Alzheimer hastalığı, demir, B12 vitamini ve folik asit yetersizliği, Parkinson hastalığı ve tiroid bezi tembelliği yaşlılarda gizli bir şekilde ilerleyen hafıza probleminin önde gelen sebeplerindendir.

Bazı Bilgiler Kısa Sürede Neden Unutulur?

Bilgiler beyinde yap-boz oyununun parçaları gibi şifrelenirler. Yeni bilgi beyinde bağlantı yapabileceği ilgili bilgiyi arar. Eğer ulaşan bilgi daha önceden yer etmiş bilgilerle bir çağrışıma giremiyor ya da bir merak uyandırmıyorsa yararsız bilgi adıyla etiketlenip dışarı atılır. Bu nedenle örneğin hiç bilmediğiniz bir dilden sözcükler veya karışık rakamlar çok kısa sürede unutulurlar.

Belleğimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?

Bellek bozukluklarından korunmak için damarların gençliğini koruyacak tedbirleri erken yaşlarda almak gerekmektedir. Kolesterol yüksekliği sorunu, kan basıncı, kan şekeri, trigliserit düzeyi, B12 ve folik asit gereksinimleri dikkatle incelenmesi gereken unsurlardır.

Bazı tıbbi önerilere ek olarak belleği güçlendirmek için kolayca uygulanabilecek önerilerden başlıcaları şunlardır:

Yeni bilgiler öğrenin: Düşünmenize vesile olacak faydalı bilgiler öğrenin. Bu şekilde belleğinizi güçlendirebilirsiniz.

Bildiklerinizi öğretin ve aktarın: Bu bilgilerinizden çevrenizdekilerin de faydalanmasını sağlayın. Böylece hem çevrenizdeki kişilerin de düşünmesine vesile olacak, hem de tekrar edeceğiniz bilgiler belleğinizde daha kalıcı olacaktır.

Okuyun: Düzenli olarak okuyun. Hikmetli, kolay anlaşılır ve samimi üsluptaki kitaplar, okuyan kişilerde çok daha hızlı etki uyandırır. Bu da her okuyan kişinin bilgileri kolay anlamasını ve öğrendiklerinin belleğine daha kolay yerleşmesini sağlar.

Konsantre olun: Konsantrasyon eksikliği bellek yetersizliğinin en önde gelen nedenlerindendir. Örneğin, evrendeki yaratılışı veya bir canlının mucizevi bir özelliğini aklınızda tutun ve başkalarıyla paylaşın.

Planlayın: Herhangi bir şeyi zamanında unutmadan yapmak istiyorsanız düzenli planlamanın hatırlamadaki faydalarından yararlanın.

Düzenli uyuyun ve spor yapın: Günde yarım saat spor yapmayı ve ortalama 7-8 saat düzenli uyumayı ihmal etmeyin.

Besinlerle bellek desteği: Daha sağlam ve daha güçlü bir bellek, beslenme alışkanlıklarınızla da yakından ilişkilidir. Doğru beslenerek ve doğru besin destekleri alarak daha sağlıklı ve daha güçlü bir belleğe sahip olabilirsiniz. İşte öneriler:

Bol antioksidanlı besin tüketin: 1997 yılında Madrid'te yapılan bir araştırmada, yüksek bellek kapasitesi ile sebze, meyve ve lifli gıdalardan oluşan bir beslenme tarzı arasında doğrudan bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Siyah erik, ıspanak, portakal, çilek başta olmak üzere olabildiğince çeşitli sebze ve meyveden günde birkaç kez tüketin.

Dengeli beslenin: Düzenli ve dengeli beslenme beyninizin de belleğinizin de dostudur.

Omega-3 içeren besinleri tercih edin: Keten tohumu, semizotu, balık yağı ve ceviz tüketerek bu besinlerin Omega-3 özelliğinden yararlanın.

Bol su için: Her gün en az 1,5-2 litre temiz suya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Yumurtanın beyazından yararlanın: Kolesterol içermeyen saf bir protein kaynağı olarak yumurtanın sadece beyaz kısmını tüketmeye özen gösterin.

Alkol kullanmayın, sigara içmeyin: Alkol ve sigara güçlü bir hafızanın da en baş düşmanlarıdır, unutmayın.

Bilgisayarlar teknolojinin en üstün ürünleridirler ve hayatımızı kolaylaştıran çok kapsamlı işler yaparlar. Bedenimizdeki bütün işleri idare eden beynimiz ve bilgileri depolayan belleğimiz ise hiçbir bilgisayarla karşılaştırılmayacak kadar üstün bir sisteme sahiptir.

Bilgisayar, hafızasına kaydedilecek bilgiyi bir disk üzerinde saklar ki bu, diskin kapasitesi ile sınırlıdır. Oysa beyin, böyle bir diske sahip olmadığı halde bir et parçasının içinde milyonlarca görüntüyü ve bilgiyi saklar. Daha da ilginci şu ana kadar beyinde bir hafıza merkezi de bulunamamıştır.
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst