Gioachino Rossini Biyografisi

Heulwen

Kayıtlı Üye
Gioachino Rossini Kimdir (Kısaca Hayatı)
İtalya’nın Adriyatik kıyısında, Pesaro kentinde ve her ikisi de müzisyen olan anne ve babanın oğlu olan Gioachino Rossini, 29 Şubat 1792 yılında dünyaya gelmiştir.Babası korno sanatçısı, annesi ise opera sanatçısı olan ünlü müzisyen çok küçük yaşlarda şarkı söylemeye, viyolonsel ve korno çalmaya başlamıştır.
İlk operasını Evlilik Sözleşmesi ile henüz daha 18 yaşında Venedik’ te sergileyen Gioachino Rossini, daha sonrasında Tancredi ve beşinci eseri olan komik opera Cezayir’de İtalyan Kız operaları ile ününü arttırmıştır.En önemli başyapıtlarından biri olan Sevil Berberi ve Külkedisi operalarını 24 yaşındayken sahneleyen ünlü besteci, 18 – 37 yaşları arasında toplam 39 opera bestelemiştir.
İçinde bale müziği sıkça barındıran Guillaume Tell operası ile 37 yaşında besteciliği bırakan Gioachino Rossini, bu operalarınla 19. yüzyıl başlarında İtalya’nın en önemli bestecisi konumuna gelmiştir.
37 yaşından itibaren beste yazmayı sonlandırıp kendini daha çok mutfak sanatına adayan ünlü sanatçı, birçok yeni yemek icat etmiştir.Hatta İtalyan mutfağının güzel tatlarından biri olan Bistecca alla Rossini (Rossini Usulü Biftek), Gioachino Rossini’ nin besteleri kadar ünlüdür.
Yaşamı boyunca 1822 ve 1846 yıllarında iki defa evlenen Gioachino Rossini, yaşlılık döneminde “yaşlılık günahları” diye besteler yaratıp, bunları kendi evinde sunmuştur. 76 yıl yaşayan Gioachino Rossini, 13 Kasım 1868′ de hayata gözlerini yummuştur.

ROSSİNİ’NİN BAŞLICA YAPITLARI

Demetrio e Polibio (1806); İpek Merdiven (La scala di seta) (1812); Kumarbaz Oğul (II signor Bruschino) (1813); Cezayir’de Bir İtalyan Kızı (L’ltaliana in Algeri) (1813); İtalya’da Bir Türk (II Turco in Italia) (1814); Elisabetta, Regina d’lnghilterra (1815); Sevil Berberi (II barbiere di Siviglia) (1816); Otello (1816); Sinderalla (La Cenerentola) (1817); Hırsız Saksağan (La gazza ladra) (1817); Musa Mısır’da (Mose in Egitto) (1818); II. Mehmet (Maometto II) (1820); Zelmira (1822); Semiramide (1823); Le Comte Ory (1828); Korent Kuşatması (Le Siege de Corinthe) (1826); Guillaume Teli (1829).


EVLİLİK SENEDİ
Evlilik senedi (İtalyanca:La cambiale di matrimonio) Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 1-perdelik fars veya komik operadır. Gaetano Rossi tarafından yazılan libretto "Camilli Federici (1791)" tarafından yazılan bir oyundan ve daha önce bunu kullanarak "Carlo Coccia"'nin bir opera eserininin Giuseppe Checcherini tarafindan yazilan librettosundan uyarlanmıştır.
Rossini bu eserini daha on sekiz yaşında iken birkaç gün içinde besteleyip bitirmiştir ve bu Rossini'nin ilk profesyonel operasıdır. Bu eserin prömiyeri Markiz Cavalli'nin aracılığı ile 3 Kasım 1810da Venedik'te "Teatro San Moise"'de yapılmıştır.



Bu eserin üvertürünü Rossini daha Bologna'yada Müzik Lisesi (Liceo Musicale) öğrencisi iken yazmıştır. Bu üvertür konser repretuarlarında ayrı bir eser olarak da çalınmaktadır.
(Gioachino Rossini) L'*****oco stravagante (Acaip Anlaşmazlık), 1811
(Gioachino Rossini) Demetrio e Polibio (Demetrios ve Polybios), 1812
(Gioachino Rossini) L'inganno felice, 1812
(Gioachino Rossini) Ciro in Babilonia (Kyros Babil'de) veya La caduta di Baldassare, 1812
(Gioachino Rossini) La scala di seta (İpek Merdiven), 1812
(Gioachino Rossini) La pietra del paragone (Mihenktaşı), 1812
(Gioachino Rossini) L'occasione fa il ladro veya Il cambio della valigia, 1812
(Gioachino Rossini) Il Signor Bruschino veya Il figlio per azzardo, 1813
(Gioachino Rossini) Tancredi, 1812
(Gioachino Rossini) Cezayir'de İtalyan Kız (L'Italiana in Algeri), 1813
(Gioachino Rossini) Aureliano in Palmira (Aureliano Palmira'da), 1813
(Gioachino Rossini) İtalya'da Bir Türk (Il Turco in Italia), 1814
(Gioachino Rossini) Sigismondo, 1814
(Gioachino Rossini) Elisabetta regina d'Inghilterra (İngiltere Kraliçesi Elizabeth), 1815
(Gioachino Rossini) Torvaldo e Dorliska, 1815
(Gioachino Rossini) Almaviva veya L'inutile precauzione (Yararsız Önlem) veya Sevil Berberi (Il barbiere di Siviglia) (Sevil Berberi), 1816
(Gioachino Rossini) La gazzetta veya Il matrimonio per concorso, 1816
(Gioachino Rossini) Othello veya Il moro di Venezia, 1816
(Gioachino Rossini) Külkedisi (La Cenerentola) veya La bontà in trionfo, 1817
(Gioachino Rossini) Hırsız Saksağan (La gazza ladra), 1817
(Gioachino Rossini) Armida, 1817
(Gioachino Rossini) Adelaide di Borgogna veya Ottone, re d'Italia, 1817
(Gioachino Rossini) Mosè in Egitto (Musa Mısır'da), 1818
(Gioachino Rossini) Adina veya Il califfo di Bagdad, 1818
(Gioachino Rossini) Ricciardo e Zoraide, 1818
(Gioachino Rossini) Ermione, 1819
(Gioachino Rossini) Eduardo e Cristina, 1819
(Gioachino Rossini) La donna del lago, 1819
(Gioachino Rossini) Bianca e Falliero veya Il consiglio dei tre, 1819
(Gioachino Rossini) Maometto secondo (Sultan II. Mehmed), 1820
(Gioachino Rossini) Matilde Shabran (Matilde di Shabran) veya Bellezza e Cuor di Ferro, 1821
(Gioachino Rossini) Zelmira, 1822
(Gioachino Rossini) Semiramide (Semiramis), 1823
(Gioachino Rossini) Il viaggio a Reims (Reims'e Yolculuk) veya L'albergo del giglio d'oro, 1825
(Gioachino Rossini) Le Siège de Corinthe (Korinthos Kuşatması), 1826 – Maometto secondo'nun (Sultan II. Mehmed) gözden geçirilmiş biçimi
(Gioachino Rossini) Moïse et Pharaon (Musa ile Firavun) veya Le passage de la Mer Rouge (Kızıldeniz'i Geçiş), 1827 – Mosè in Egitto'nun (Musa Mısır'da) gözden geçirilmiş biçimi
(Gioachino Rossini) Le Comte Ory, 1828
(Gioachino Rossini) Guillaume Tell, 1829
Diğer eserleri
(Gioachino Rossini) Il pianto d'armonia per la morte d’Orfeo
(Gioachino Rossini) Petite Messe Solennelle
(Gioachino Rossini) Stabat Mater
(Gioachino Rossini) Fagot konçertosu
(Gioachino Rossini) Messa di Gloria
(Gioachino Rossini) Péchés de vieillesse
(Gioachino Rossini) İtalya’nın doğu kıyısında Pesaro adlı küçük bir kasabada dünyaya geldi. (Gioachino Rossini) Annesi opera şarkıcısı idi, babası ise korno çalardı. (Gioachino Rossini) Çocukken şarkı söylemeye, viyolonsel ve korno çalmaya başladı. (Gioachino Rossini) 15 yaşına geldiğinde bir müzik okuluna yazıldı ve beste yapmayı öğrendi. (Gioachino Rossini)
(Gioachino Rossini) İlk operası Evlilik Sözleşmesi (La Cambiale di Matrimonio) 18 yaşında Venedik’te sahnelendi, dördüncü eseri ciddi opera Tancredi ve beşinci eseri komik opera Cezayir'de İtalyan Kız (L'Italiana in Algeri) operaları ile ün kazandı, başyapıtı Sevil Berberi (Il Barbiere di Siviglia) operasını ise 24 yaşında iken Roma’da sahneledi. (Gioachino Rossini) Sindrella masalından esinlenen Külkedisi (La Cenerentola) operasını da aynı yıl (1816’da) yazdı. (Gioachino Rossini) 18 – 37 yaşları arasıda 39 opera besteledi. (Gioachino Rossini) Son operası uvertürü, fırtına sahnesi ve bale müziği ile ünlenen Guillaume Tell idi. (Gioachino Rossini) 37 yaşında opera bestelemeyi bıraktı. (Gioachino Rossini) Yaşadığı dönemde çok popüler bir besteci idi. (Gioachino Rossini) Eserlerinin bir kısmı bugün de sıklıkla sahnelenir. (Gioachino Rossini)
(Gioachino Rossini) Napoli'deki San Carlo Tiyatrosu, Paris’teki İtalyan Operası gibi birkaç yerin müzik direktörlüğünü yürüttü. (Gioachino Rossini) 1830 Fransız Devrimi'nden önce Kral X. (Gioachino Rossini) Charles'ın bestecisi olarak çalıştı. (Gioachino Rossini)
Gioacchino Rossini
(Gioachino Rossini) Rossini iki defa evlendi. (Gioachino Rossini) 1822'de evlendiği eşi Isabella Colbran, eserlerinin pek çoğunda baş rol oynayan bir opera sanatçısı idi. (Gioachino Rossini) İlk eşinin ölümü üzerine 1846’da opera şarkıcısı Olympe Pélissier ile evlendi. (Gioachino Rossini) Rossini, 1824-1836 yılları arasında yaşadığı Fransa’ya 1855’te geri döndü ve yerleşti, evi sanatçıların buluşma noktası haline geldi, bu dönemde "yaşlılık günahları" diye adlandırdığı besteler yapıp kendi salonunda seslendirdi. (Gioachino Rossini) 13 Kasım 1868’de hayatını kaybetti. (Gioachino Rossini)
(Gioachino Rossini) Rossini başarıyı komik operalarıyla yakalamıştı. (Gioachino Rossini) En önemli eserleri olarak Guillaume Tell, Tancredi, ve Semiramide kabul edilir. (Gioachino Rossini) Othello Verdi’nin başyapıtı olmasına karşın, Rossini’nin Othello’su da dinlemeye değerdir. (Gioachino Rossini) Gençliğinde bestelediği yaylı çalgılar sonatları onun Haydn ve Mozart gibi klasik dönem bestecilerinin eserlerini derinlemesine incelediğini gösterir. (Gioachino Rossini)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst