ashli
Bayan Üye
Eğer depresyondaysanız psikolojik yardım almanız gerekli olabilir.
Ortalama olarak her 100 gencin 4 ünde ciddi depresyon belirtileri gözlemlenmektedir. Elbette zaman zaman herkes üzgün yada sıkıntılı hissedebilir, ama eğer bu belirtiler sürekli devam ediyorsa ve aşağıdaki alanlarda sorun yaşamanıza yol açıyorsa o zaman probleminiz Depresyon olabilir.
1. Notlarınız
2. Arkadaşlarınız ve aileniz ile olan ilişkiniz
3. Alkol, uyuşturucu yada seks
4. Davranışlarınızı kontrol etmekte sorun yaşamak
Depresyon Nedir?
Klinik Depresyon gençler dahil herkesi etkileyebilecek ciddi bir hastalıktır. Kişinin düşüncelerini, duygularını, davranışlarını ve genel sağlığını etkiler.
Depresyon tedavi edilebilir, fakat depresyonu olan çoğu kişi yardım aramaz ve depresyon tedavi edilmediği zaman sorun daha kötüleşebilir, süresi uzayabilir, yaşamınızı gerektiği gibi yaşamanıza engel olur. Unutmayın hayatınızda sadece bir kere genç oluyorsunuz!
Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?
Arkadaşımın depresyonda olduğunu nasıl bilebilirim?
Öncelikle bilmeniz gereken depresyonun iki çeşidinin olduğudur:
1. Ağır Depresyon, yada diğer ismi ile Tepkisel Depresyon
2. Manik depresyon yada bipolar bozukluk. Daha çok moralin bozuk olması ile aşırı riskli davranışlar arasında değişen ruh hali.
Eğer aşağıda ki belirtilerden bir kaç tanesini, iki haftadan daha fazla süredir yaşıyorsanız yada yaşamınız bu belirtiler ile bozulmaya başlamış ise psikolog yada rehber danışman gibi size yardım edebilecek biri ile konuşmanızda fayda var.
Depresyonda iseniz?
1. Kendinizi sürekli üzgün hisseder ve ağlamak istersiniz. Bu duygu hiç yok olmaz.
2. Hiç bir sebepi olmamasına rağmen kendinizi suçlu hissedersiniz; iyi biri olmadığınızı, başarısız ve yetersiz olduğunuzu düşünürsünüz; kendinize olan güveninizi yitirirsiniz.
3. Yaşam anlamsız gelmeye başlar yada yaşamınızın hiç bir zaman güzel olmayacağına inanırsınız.
4. Genelde negatif bir yaklaşımınız olur yada hiç duygunuz yokmuş gibi kayıtsız bir tavır takınırsınız.
5. Yapmaktan hoşlandığınız hiç bir aktiviteyi canınız istemez?Örneğin müzik, spor, arkadaşlarınızla olmak, dışarı çıkmak?ve genelde yalnız kalmak istersiniz.
6. Çoğu zaman karar vermekte zorlanırsınız, bir çok şeyi unutursunuz, ve konsantre olamazsınız.
7. Sık sık sinirlenirsiniz. Küçücük olaylar bile öfkelenmenize yol açar ve aşırı tepkiler verirsiniz.
8. Uyku düzeniniz bozulur; ya daha çok uyumaya başlarsınız ya da akşamları uyumakta zorluk yaşarsınız. Bazende sabaha karşı çok erken zamanlarda kalkıp bir türlü yeniden uykuya dönemezsiniz.
9. Yemek yeme alışkanlığınız değişir; iştahınızı kaybedersiniz yada aşırı derecede yemeye başlarsınız.
10. Kendinizi huzursuz hissedersiniz ve çoğu zaman yorgun olursunuz.
11. Ölümü yada intiharı düşünürsünüz veya ölüyormuş gibi hissedersiniz.
Manik depresyonda iseniz...
1. Bir uçurtma gibi havalarda uçarsınız... dünyanın tepesinde gezersiniz.
2. Harika işler başaracağınıza dair gerçekçi olmayan fikirler edinirsiniz... Gerçekte yapamayacağınız şeyler...
3. Fikirler kafanızın içinde adeta yarışır; bir konudan başka bir konuya atlarsınız ve çok konuşursunuz.
4. Sürekli hareket halinde, oradan oraya koşturursunuz.
5. Aşırı derecede çılgın yada riskli işler yaparsınız: Araba kullanırken, para harcarken, seks vb gibi?
6. O kadar enerji dolusunuz ki uykuya ihtiyaç duymazsınız.
7. Kavgacı ve isyankar tavırlarınız ile okulda, arkadaşlarınız arasında yada evde sürekli problem yaşarsınız ve çevrenizdeki insanlar ile geçinemezsiniz.
Depresyon konusunda biriyle konuşun
Eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız...BİRİSİ İLE KONUŞUN!
Eğer arkadaşınızın depresyonu olduğunu düşünüyorsanız, BİRİSİ İLE KONUŞUN!.
Konuşabileceğiniz pek çok insan mevcut, örneğin:
1. Psikolog
2. Okulda ki Rehber ? Danışman
3. Aileniz yada güvendiğiniz bir başka kişi
4. Değer verdiğiniz bir öğretmeniniz
5. Psikolojik destek veren internet siteleri
6. Güvendiğiniz bir arkadaşınız
Unutmayın Depresyon her yaştan insanı, ekonomik durumu ne olursa olsun, kadın veya erkek farketmez etkisi altına alabilir.
Depresyonun Tedavisi
Depresyonu olan bir kişi, duygularına yenik düşmüş, zayıf, başarısız yada yeterince çaba sarfetmeyen birisi anlamına gelmez. Sadece TEDAVİ ye ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
Depresyonu olan insanların çoğuna profesyonel bir psikolog tarafından uygulanan Psikolojik Danışmanlık ile yardım edilebilir. Geriye kalanlara ise ilaç tedavisi ve terapi uygulanır.
Psikolojik Danışmanlık yada Psikoterapi, uzman bir psikolog ile kişinin duıygularını konuşması demektir. Bu süre içinde psikolog kişinin ilişkilerinde, düşüncelerinde yada davranışlarında depresyona yol açan sorunları ortaya çıkarmasına ve bu alanlarda değişimler yapmasına yardımcı olur.
Bir an için düşünün, depresyondasınız çünkü hayatınızın çok kötü olduğuna inanıyorsunuz. Ya yanılıyorsanız? Ya yaşamınızda bulunan bütün güzellikleri kaçırıyorsanız? Ya gelecekte düşündüğünüzden daha güzel bir yaşam sizi bekliyor ise?
Sonuç olarak depresyonda iseniz kısır bir döngü içindesinizdir ve ne yaşamınızda ki ne de çevrenizde ki güzel hiç bir şeyi göremezsiniz. Depresyonda iseniz bu kısır döngüden çıkmanıza yardım edebilecek birisi ile konuşmanız gerek. Beklemeyin! Bu gün gidin, ailenize sorun yada okulda ki rehber danışmanlar ile görüşün.
İLAÇ sadece ağır depresyon durumunda önerilir. Antidepresyon ilaçları "uyarıcı" değildir ve bağımlılık yaratmaz. Ilaç genelde depresyon konsantrasyonunuz aşırı derecede bozulduğunda ve yaşamınızı etkilemeye başladığında, terapiye ek olarak önerilebilir. Fakat çoğunlukla Psikolojik Danışmanlık tek başına yeterli olmaktadır.
Tedavi görmeye başladıktan sonra pek çok kişi bir kaç hafta içinde kendisini iyi hissetmeye başlar.
İntihar
Depresyona girmiş çoğu kişi intihara teşebbüs etmez. Fakat depresyon intihar riskini arttırır. İntihardan bahseden kişilerin sadece ilgi istedikleri ve aslında intihar etmeyecekleri inancı GERÇEK DEĞİLDİR. İntihara yönelik düşünceler, sözler ve girişimler her zaman ÖNEMLİDİR. Eğer bu tür bir durum size yada bir arkadaşınıza olmuş ise HEMEN sorumlu bir büyük ile konuşmanız gerekir. Güvende olmak ilerde üzülmenizden daha iyidir.
Eğer tanıdığınız birisi depresyonda ise ona yardım edebilirsiniz. Arkadaşınızı dinleyin ve güvendiği birisinden yardım istemesini önerin. Eğer arkadaşınız yardım almaz ise ve özellikle intihardan bahsediyor ise güvendiğiniz ve saygı duyduğunuz bir büyüğe durumu bildirin. Arkadaşınızın hayatı, sırrını saklamaktan daha önemlidir!
Neden İnsanlar Depresyona Girer?
Bazen insanlar boşanma, ekonomik problemler, sevilen birisinin ölümü, kötü ev koşulları yada sevgilisinden ayrılmak gibi önemli olaylardan sonra depresyona girebilir. Bazende görünürde bir sebep olmadan birden depresyona girerler. Çoğunlukla gençler depresyonun yarattığı sıkıntılara karşı başlarını derde sokarak tepki verirler: Alkol yada uyuşturucu kullanımı yada zamanından önce ve hazır olmadan seks yapmak; Okulda problem yaşamak, kötü notlar almak; Aile içinde ve arkadaşlar arasında sorunlar, kavgalar ve tartışmalar yaşamak gibi.
Bu durum depresyonu ciddiye almanız ve sorunlarınız daha fazla artmadan bir psikoloğa görünmeniz için başka bir neden demektir.
Alkol, Uyuşturucu ve Depresyon
Depresyonda olan pek çok insan, (özellikle ergenlik çağında ki gençler) aynı zamanda alkol ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili sorunlar yaşarlar. (Bu arada alkolde bir tür uyuşturucudur). Bazen depresyon ön plana çıkar ve insanlar uyuşturucuyu depresyondan kurtulmak için bir araç gibi kullanamaya çalışır. Fakat uzun vadede alkol ve uyuşturucu durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz. Bazende alkol ve uyuşturucu kullanımı ön plana çıkar ve depresyon uyuşturucu kullanımından, uyuşturucuyu bırakmaktan yada madde bağımlılığından kaynaklanabilir.
Ve bazen hangisinin önce geldiğini kestirmek mümkün olmayabilir. Burda anlatılmak istenen önemli nokta, her iki problemi de yaşıyorsanız (Hem depresyon, hemde alkol yada uyuşturucu kullanımı) ne kadar çabuk tedaviye başlarsanız o kadar sizin için iyi olur. Her iki problemde birbirini daha kötüleştirir ve daha büyük sorunların ortaya çıkmasına yol açar; Bağımlılık yada Okuldan atılmak gibi...
Yaşadığınız problemler konusunda hem kendinize hemde size yardım edebileceğine inandığınız ve terapiye başlamanıza yardım edecek yetişkin birisine karşı dürüst olmanız gerekir. Bu iyileşmeniz ve daha sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sürmeniz için tek çözümdür.
Depresyon Üzerine Yanlış İnançlar
Yanlış inançlar insanların çoğu zaman doğru davranışı yapmasına engel olur. İşte depresyon üzerine bazı yanlış fikirler:
1. YANLIŞ: Gençlerin bunalımda olması normaldir; Gençler gerçekten depresyon yaşamazlar.
GERÇEK: Depresyon bunalım değildir, çok daha ciddi bir hastalıktır. Ve insanları her yaşta etkisi altına alabilir, buna ergenlik çağında ki gençler dahildir.
2. YANLIŞ: Bir arkadaşın depresyonda olduğunu başkasına söylemek, arkadaşa ihanet etmek demektir. Birisinin yardıma ihtiyacı varsa, elbetteki eninde sonunda yardım alacaktır.
GERÇEK: Depresyon kişinin yardım için birilerine başvurma yeteneğini, enerjisini ve kendine güvenini yok eden bir hastalıktır. Dolayısıyla kişi yardıma ihtiyacı olduğunu bilemez, bilse bile yardım isteyecek enerjiyi ve isteği içinde bulamaz. Kuşkularınızı ve endişenizi bir büyük ile konuşmak aslında gerçek arkadaşlık demektir. Sırrını korumak için ne kadar söz vermiş olursanız olun, arkadaşınızın hayatı verdiğiniz sözden çok daha önemlidir.
3. YANLIŞ: Depresyon üzerine konuşmak durumu daha da kötüleştirir. Hiç bir şey yokmuş gibi davranmak en iyisidir.
GERÇEK: Depresyonu yenmenin ilk adımı, bir psikolog yada konusunda uzman olan ve size yardım edebileceğine inandığınız birisi ile duygularınızı konuşmaktır.
Bu konuda yaşadığınız problemleri bize yazın. Çünkü sorunlar konuşuldukça etkisini yitirir ve benzeri sorunlar yaşayan başka insanlar olduğunu görmek yalnız olmadığınız gerçeğini farketmenizi sağlar.
Sağlık ve mutlu bir yaşam dileğiyle
Çiğdem Alper
Ortalama olarak her 100 gencin 4 ünde ciddi depresyon belirtileri gözlemlenmektedir. Elbette zaman zaman herkes üzgün yada sıkıntılı hissedebilir, ama eğer bu belirtiler sürekli devam ediyorsa ve aşağıdaki alanlarda sorun yaşamanıza yol açıyorsa o zaman probleminiz Depresyon olabilir.
1. Notlarınız
2. Arkadaşlarınız ve aileniz ile olan ilişkiniz
3. Alkol, uyuşturucu yada seks
4. Davranışlarınızı kontrol etmekte sorun yaşamak
Depresyon Nedir?
Klinik Depresyon gençler dahil herkesi etkileyebilecek ciddi bir hastalıktır. Kişinin düşüncelerini, duygularını, davranışlarını ve genel sağlığını etkiler.
Depresyon tedavi edilebilir, fakat depresyonu olan çoğu kişi yardım aramaz ve depresyon tedavi edilmediği zaman sorun daha kötüleşebilir, süresi uzayabilir, yaşamınızı gerektiği gibi yaşamanıza engel olur. Unutmayın hayatınızda sadece bir kere genç oluyorsunuz!
Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?
Arkadaşımın depresyonda olduğunu nasıl bilebilirim?
Öncelikle bilmeniz gereken depresyonun iki çeşidinin olduğudur:
1. Ağır Depresyon, yada diğer ismi ile Tepkisel Depresyon
2. Manik depresyon yada bipolar bozukluk. Daha çok moralin bozuk olması ile aşırı riskli davranışlar arasında değişen ruh hali.
Eğer aşağıda ki belirtilerden bir kaç tanesini, iki haftadan daha fazla süredir yaşıyorsanız yada yaşamınız bu belirtiler ile bozulmaya başlamış ise psikolog yada rehber danışman gibi size yardım edebilecek biri ile konuşmanızda fayda var.
Depresyonda iseniz?
1. Kendinizi sürekli üzgün hisseder ve ağlamak istersiniz. Bu duygu hiç yok olmaz.
2. Hiç bir sebepi olmamasına rağmen kendinizi suçlu hissedersiniz; iyi biri olmadığınızı, başarısız ve yetersiz olduğunuzu düşünürsünüz; kendinize olan güveninizi yitirirsiniz.
3. Yaşam anlamsız gelmeye başlar yada yaşamınızın hiç bir zaman güzel olmayacağına inanırsınız.
4. Genelde negatif bir yaklaşımınız olur yada hiç duygunuz yokmuş gibi kayıtsız bir tavır takınırsınız.
5. Yapmaktan hoşlandığınız hiç bir aktiviteyi canınız istemez?Örneğin müzik, spor, arkadaşlarınızla olmak, dışarı çıkmak?ve genelde yalnız kalmak istersiniz.
6. Çoğu zaman karar vermekte zorlanırsınız, bir çok şeyi unutursunuz, ve konsantre olamazsınız.
7. Sık sık sinirlenirsiniz. Küçücük olaylar bile öfkelenmenize yol açar ve aşırı tepkiler verirsiniz.
8. Uyku düzeniniz bozulur; ya daha çok uyumaya başlarsınız ya da akşamları uyumakta zorluk yaşarsınız. Bazende sabaha karşı çok erken zamanlarda kalkıp bir türlü yeniden uykuya dönemezsiniz.
9. Yemek yeme alışkanlığınız değişir; iştahınızı kaybedersiniz yada aşırı derecede yemeye başlarsınız.
10. Kendinizi huzursuz hissedersiniz ve çoğu zaman yorgun olursunuz.
11. Ölümü yada intiharı düşünürsünüz veya ölüyormuş gibi hissedersiniz.
Manik depresyonda iseniz...
1. Bir uçurtma gibi havalarda uçarsınız... dünyanın tepesinde gezersiniz.
2. Harika işler başaracağınıza dair gerçekçi olmayan fikirler edinirsiniz... Gerçekte yapamayacağınız şeyler...
3. Fikirler kafanızın içinde adeta yarışır; bir konudan başka bir konuya atlarsınız ve çok konuşursunuz.
4. Sürekli hareket halinde, oradan oraya koşturursunuz.
5. Aşırı derecede çılgın yada riskli işler yaparsınız: Araba kullanırken, para harcarken, seks vb gibi?
6. O kadar enerji dolusunuz ki uykuya ihtiyaç duymazsınız.
7. Kavgacı ve isyankar tavırlarınız ile okulda, arkadaşlarınız arasında yada evde sürekli problem yaşarsınız ve çevrenizdeki insanlar ile geçinemezsiniz.
Depresyon konusunda biriyle konuşun
Eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız...BİRİSİ İLE KONUŞUN!
Eğer arkadaşınızın depresyonu olduğunu düşünüyorsanız, BİRİSİ İLE KONUŞUN!.
Konuşabileceğiniz pek çok insan mevcut, örneğin:
1. Psikolog
2. Okulda ki Rehber ? Danışman
3. Aileniz yada güvendiğiniz bir başka kişi
4. Değer verdiğiniz bir öğretmeniniz
5. Psikolojik destek veren internet siteleri
6. Güvendiğiniz bir arkadaşınız
Unutmayın Depresyon her yaştan insanı, ekonomik durumu ne olursa olsun, kadın veya erkek farketmez etkisi altına alabilir.
Depresyonun Tedavisi
Depresyonu olan bir kişi, duygularına yenik düşmüş, zayıf, başarısız yada yeterince çaba sarfetmeyen birisi anlamına gelmez. Sadece TEDAVİ ye ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
Depresyonu olan insanların çoğuna profesyonel bir psikolog tarafından uygulanan Psikolojik Danışmanlık ile yardım edilebilir. Geriye kalanlara ise ilaç tedavisi ve terapi uygulanır.
Psikolojik Danışmanlık yada Psikoterapi, uzman bir psikolog ile kişinin duıygularını konuşması demektir. Bu süre içinde psikolog kişinin ilişkilerinde, düşüncelerinde yada davranışlarında depresyona yol açan sorunları ortaya çıkarmasına ve bu alanlarda değişimler yapmasına yardımcı olur.
Bir an için düşünün, depresyondasınız çünkü hayatınızın çok kötü olduğuna inanıyorsunuz. Ya yanılıyorsanız? Ya yaşamınızda bulunan bütün güzellikleri kaçırıyorsanız? Ya gelecekte düşündüğünüzden daha güzel bir yaşam sizi bekliyor ise?
Sonuç olarak depresyonda iseniz kısır bir döngü içindesinizdir ve ne yaşamınızda ki ne de çevrenizde ki güzel hiç bir şeyi göremezsiniz. Depresyonda iseniz bu kısır döngüden çıkmanıza yardım edebilecek birisi ile konuşmanız gerek. Beklemeyin! Bu gün gidin, ailenize sorun yada okulda ki rehber danışmanlar ile görüşün.
İLAÇ sadece ağır depresyon durumunda önerilir. Antidepresyon ilaçları "uyarıcı" değildir ve bağımlılık yaratmaz. Ilaç genelde depresyon konsantrasyonunuz aşırı derecede bozulduğunda ve yaşamınızı etkilemeye başladığında, terapiye ek olarak önerilebilir. Fakat çoğunlukla Psikolojik Danışmanlık tek başına yeterli olmaktadır.
Tedavi görmeye başladıktan sonra pek çok kişi bir kaç hafta içinde kendisini iyi hissetmeye başlar.
İntihar
Depresyona girmiş çoğu kişi intihara teşebbüs etmez. Fakat depresyon intihar riskini arttırır. İntihardan bahseden kişilerin sadece ilgi istedikleri ve aslında intihar etmeyecekleri inancı GERÇEK DEĞİLDİR. İntihara yönelik düşünceler, sözler ve girişimler her zaman ÖNEMLİDİR. Eğer bu tür bir durum size yada bir arkadaşınıza olmuş ise HEMEN sorumlu bir büyük ile konuşmanız gerekir. Güvende olmak ilerde üzülmenizden daha iyidir.
Eğer tanıdığınız birisi depresyonda ise ona yardım edebilirsiniz. Arkadaşınızı dinleyin ve güvendiği birisinden yardım istemesini önerin. Eğer arkadaşınız yardım almaz ise ve özellikle intihardan bahsediyor ise güvendiğiniz ve saygı duyduğunuz bir büyüğe durumu bildirin. Arkadaşınızın hayatı, sırrını saklamaktan daha önemlidir!
Neden İnsanlar Depresyona Girer?
Bazen insanlar boşanma, ekonomik problemler, sevilen birisinin ölümü, kötü ev koşulları yada sevgilisinden ayrılmak gibi önemli olaylardan sonra depresyona girebilir. Bazende görünürde bir sebep olmadan birden depresyona girerler. Çoğunlukla gençler depresyonun yarattığı sıkıntılara karşı başlarını derde sokarak tepki verirler: Alkol yada uyuşturucu kullanımı yada zamanından önce ve hazır olmadan seks yapmak; Okulda problem yaşamak, kötü notlar almak; Aile içinde ve arkadaşlar arasında sorunlar, kavgalar ve tartışmalar yaşamak gibi.
Bu durum depresyonu ciddiye almanız ve sorunlarınız daha fazla artmadan bir psikoloğa görünmeniz için başka bir neden demektir.
Alkol, Uyuşturucu ve Depresyon
Depresyonda olan pek çok insan, (özellikle ergenlik çağında ki gençler) aynı zamanda alkol ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili sorunlar yaşarlar. (Bu arada alkolde bir tür uyuşturucudur). Bazen depresyon ön plana çıkar ve insanlar uyuşturucuyu depresyondan kurtulmak için bir araç gibi kullanamaya çalışır. Fakat uzun vadede alkol ve uyuşturucu durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz. Bazende alkol ve uyuşturucu kullanımı ön plana çıkar ve depresyon uyuşturucu kullanımından, uyuşturucuyu bırakmaktan yada madde bağımlılığından kaynaklanabilir.
Ve bazen hangisinin önce geldiğini kestirmek mümkün olmayabilir. Burda anlatılmak istenen önemli nokta, her iki problemi de yaşıyorsanız (Hem depresyon, hemde alkol yada uyuşturucu kullanımı) ne kadar çabuk tedaviye başlarsanız o kadar sizin için iyi olur. Her iki problemde birbirini daha kötüleştirir ve daha büyük sorunların ortaya çıkmasına yol açar; Bağımlılık yada Okuldan atılmak gibi...
Yaşadığınız problemler konusunda hem kendinize hemde size yardım edebileceğine inandığınız ve terapiye başlamanıza yardım edecek yetişkin birisine karşı dürüst olmanız gerekir. Bu iyileşmeniz ve daha sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sürmeniz için tek çözümdür.
Depresyon Üzerine Yanlış İnançlar
Yanlış inançlar insanların çoğu zaman doğru davranışı yapmasına engel olur. İşte depresyon üzerine bazı yanlış fikirler:
1. YANLIŞ: Gençlerin bunalımda olması normaldir; Gençler gerçekten depresyon yaşamazlar.
GERÇEK: Depresyon bunalım değildir, çok daha ciddi bir hastalıktır. Ve insanları her yaşta etkisi altına alabilir, buna ergenlik çağında ki gençler dahildir.
2. YANLIŞ: Bir arkadaşın depresyonda olduğunu başkasına söylemek, arkadaşa ihanet etmek demektir. Birisinin yardıma ihtiyacı varsa, elbetteki eninde sonunda yardım alacaktır.
GERÇEK: Depresyon kişinin yardım için birilerine başvurma yeteneğini, enerjisini ve kendine güvenini yok eden bir hastalıktır. Dolayısıyla kişi yardıma ihtiyacı olduğunu bilemez, bilse bile yardım isteyecek enerjiyi ve isteği içinde bulamaz. Kuşkularınızı ve endişenizi bir büyük ile konuşmak aslında gerçek arkadaşlık demektir. Sırrını korumak için ne kadar söz vermiş olursanız olun, arkadaşınızın hayatı verdiğiniz sözden çok daha önemlidir.
3. YANLIŞ: Depresyon üzerine konuşmak durumu daha da kötüleştirir. Hiç bir şey yokmuş gibi davranmak en iyisidir.
GERÇEK: Depresyonu yenmenin ilk adımı, bir psikolog yada konusunda uzman olan ve size yardım edebileceğine inandığınız birisi ile duygularınızı konuşmaktır.
Bu konuda yaşadığınız problemleri bize yazın. Çünkü sorunlar konuşuldukça etkisini yitirir ve benzeri sorunlar yaşayan başka insanlar olduğunu görmek yalnız olmadığınız gerçeğini farketmenizi sağlar.
Sağlık ve mutlu bir yaşam dileğiyle
Çiğdem Alper