Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

Salvo

Kayıtlı Üye
Gemi İnşaatı ve Makineleri Mühendisliği, denizcilik sektöründe güvenli ve hesaplı gemi yapımı, bakımı, onarımı ve diğer işlemleri gerçekleştirmek için oluşturulmuş bir mühendislik dalıdır.

Tanımı ve Amacı
Her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde ünitelenmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapılır. Tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde çalışılabilir. Gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Ulaştırma Bakanlığında, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda,gemi sigortacılığı, marinalarda mühendislik ve gemilerde gemi makineleri işletme mühendisi olarak çalışabilirler.

Belli Başlı Dersler

Gemi inşaatı programında eğitim süresi 4 yıldır.

Programda matematik, fizik ve kimya gibi temel fen derslerinden başka gemi makineleri, gemi hidrostatiği, gemi geometrisi, imal usulleri, gemi mukavemeti, güverte donanımları, makina dinamiği, makina elemanları, gemi sevki, mukavemet, dinamik, gemi resmi, gemi elemenları, korozyon ve deniz kirliliği, gemi elektriği, malzeme bilgisi, akışkanlar mekaniği, gemi laboratuvarı, yüksek hızlı tekneler, gemi inşaatı, gemi hareket ve manevraları, yakıtlar ve yanma, kompozit malzemeler, otomatik kontrol sistemleri, mühendislik ekonomisi, iş hukuku, gemi yardımcı makinaları, termodinamik, ısıtma ve soğutma sistemleri, bilgisayar, sayısal yöntemler, gemi dizaynı, gemi elektronik donanımları, iş hukuku gibi dersler okutulmaktadır. Gemi makineleri mühendisliği programında öğretim süresi 4 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında temel fen dersleri yanında temel mühendislik bilimlerine ait dersler okutulmaktadır. Son iki yılda ise mühendislik bilim dersleri ile mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak okutulur. Öğrenciler eğitim süresince staj yapmak zorundadırlar.

Eğitim Veren Üniversiteler

Deniz Harp Okulu (DHO), İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) de Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümü bulunmaktadır.

Gereken Nitelikler

Gemi İnşaatı Mühendisliği programına girmek isteyenlerin matematik ve uzay ilişkilerini görme, fizik ve matematiğe ilgi duymaları, Gemi makineleri mühendisliği programına girecek ve gemi makineleri alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine ve mekanik yeteneğe sahip ve temel fen derslerinde başarılı olması gereklidir.

Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi" unvanı verilir.Bölümden Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisi unvanı alan mezunlar yaygın olarak kamu ve özel sektör tersaneleri, gemi dizaynı yapan mühendislik bürolarının yanısıra sektörle ilgili diğer kuruluşlar ve ayrıca Makina Mühendisi olarak birçok kuruluşta çalışabilmektedirler. Mezunların çalıştıkları sektör grupları başlıca kamu ve özel sektör tersaneleri ,gemilerde gemi makinaları işletme mühendisliği, gemi sigortacılığı, marinalarda mühendislik, kamu veya özel sektör araştırma-geliştirme birimleridir. Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtları ile denizle ilgili diğer yapıları (dubalar, petrol platformu v.b.) tasarlar, üretimi ve işletmesi ile ilgili işlemleri planlar ve yürütür; sipariş edilen gemilerin deniz, göl veya akarsularda seyreden araçların iç kısımlarını tasarlar, boyutlarını belirler. Sualtı koşullarını ve malzemenin niteliğini dikkate alarak dayanıklılık hesapları yapar.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol puff
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst