Geçen seneden bu seneye dizilerde yüzde yüz gerileme var

Deniz kızı

Bayan Üye
ProxyImage

Oya Doğan özellikle dizi hayranlarının giderek aşina oldukları bir isim. Onu sadece dizi izleyenler değil tüm sektör takibediyor.

Yeni Şafak gazetesinden Aysel Yaşa, Oya Doğan namı diğer Dizi Doktoru’yla ilginç bir röportaja imza attı.

İşte, Oya Doğan’ın kendi dilinden dizi yazarlığı macerası ve bol bol dizilerin konuşulduğu o röportaj:

Ülkede bir tek dizi doktorumuz eksikti, o da oldu! Dizi doktoru olarak haftada beş gün köşe yazan Oya Doğan dizilerin tutup tutmayacağını ilk bölümden teşhis ediyor, köşesinden yapımcılara çözüm önerileri sunuyor. Bir günde 8 dizi izleyen Doğan zaman zaman dizi zehirlenmesi yaşadığını söylüyor.

Her hastalığın bir doktoru var. Başınız ağrısa nöroloğa, üşütseniz dahiliye doktoruna gidersiniz. Doktor hastalığını teşhis eder, ilaç verir ve evinize gönderir. Buraya kadar her şey normal. Peki siz hiç hayatınızda dizi doktoru duydunuz mu? Bir çoklarına yabancı gelebilir ama dizi sektörünün her geçen gün büyüdüğü Türkiye’de bir de dizi doktorumuz var. Adı Oya Doğan. Vatan Gazetesi’nde haftada 5 gün dizileri masaya yatırıyor. Bu dizi doktoru, teşhis koyuyor, nabız yokluyor, çözüm önerisi sunup bir de reçete yazıyor. Biz de bir dizi doktoru ne yapar, bir günü nasıl geçer dedik ve soluğu Doğan’ın evinde aldık. Bir dizi doktorunun bir günü nasıl geçer demeden önce doktoru biraz yakından tanımak lazım. Oya Doğan, Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi mezunu. Mesleğe habercilikle, 32. Gün’de başladı. İyi bir haberci olacağına inanan idealist bir genç kızken, yirmi dört yaşında Türkiye’nin en genç başarılı gazetecisi seçildi. Politika haberleriyle hemhal bir hayat düşlerken, ekipten ayrılıp gazetelerin hafta sonu eklerinde çalışmaya başladı.

İLK BAŞLARDA İNANMADIM

Dizi doktorluğuna giden süreç de bu dönemde başladı. Doğan o zamanları şöyle anlatıyor: ‘Bir gün her şeye kızıp gazeteciliği bıraktım. O arada bana Muro Lanet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine filminin kamera arkasını teklif ettiler. Sinema sevgisi de orada bulaştı. Sette vakit geçirmek bana değişik geldi. Büyülüydü. Galiba orada etkilendim. Film çekimleri bitince Mehmet Güler Habertürk Gazetesi’ne çağırdı beni. Ve bana dizi muhabirliği teklif etti. ‘Türkiye’de çok fazla dizi izleniyor, bu alanda uzmanlaş. İleride bu alanda tek uzman olacaksın. Köşesini yazacaksın, televizyon programını yapacaksın’ dedi. Açıkçası inanmadım ama kabul ettim.’

KENDİME BİR YALAN SÖYLEDİM SEKTÖRÜ DE BUNA İNANDIRDIM

Türkiye’nin ilk dizi muhabiri olarak göreve başlar fakat sektörün bundan haberi yoktur. Ülkede böyle bir alan da yoktur aslında. Doğan ‘Önce kendim inandım bu işin uzmanı olacağıma. Ben kendime bir yalan söyledim, inandım, sonra sektörü de buna inandırdım. Ama sonrasında bunun altını da sağlam işlerle doldurdum. Önce yapımcılara gittim ‘o ne’ dediler. Oyuncularla, yönetmenlerle görüştüm. Ve yapacağım işi de kabul ettirdim.’ Önünde hiçbir örnek olmadığı için uzun zaman araştırma yapar dizi muhabiri Oya. Önce oyuncuların gönlünü çalar, sonra Merve Taşkan’dan oyunculuk eğitimi alır. Çünkü eleştirdiği oyuncuları iyi anlaması gerektiğini düşünür. Senaryo üzerine okumalar yapar. Neredeyse tüm Türk dizilerini yeniden izler. Asmalı Konak, Haziran Gecesi, Gümüş ve daha nicesini…

DİZİ ZEHİRLENMESİ YAŞIYOR

Dizi izlemekten bir süre sonra beynim bulandı diyen Doğan ‘Çok fazla dizi izledim, bir nevi dizi zehirlenmesi geçirdim. İzledikçe başka bir gözle yorumlamaya başladım’ diye de belirtiyor. Uzun süre dizi muhabirliği yapıp, setlere girip çıktıktan sonra Bloomberg Tv’den program teklifi olan Doğan’ın dizi doktorluğu da programla birlikte başlamış. Doğan isim koyma sürecini şu sözlerle özetliyor: ’2008′den 2011′e kadar dizi muhabirliği yaptım. Sonra televizyondan program teklifi aldım. İlk dizi sektör programıydı. İsmi Yerli Dizi’ydi. Senaryo okuyup bu dizi tutar bu dizi tutmaz dedikçe bir öngörü kazandım. Dizileri izlerken sonunu falan söylüyordum, tahmin ediyordum. Bir baktım ki reyting okumaya başlamıştım. Teşhis koyuyor, çözümler sunuyordum. Böyle böyle derken kendimi dizi doktoru olarak yayında buldum.’

Senaryoların kalitesi düştü

Doğan’a göre dizi sektörü geçen sene çok iyi durumdaydı, geçen seneden bu seneye yüzde yüz gerileme yaşanıyor. Diziler, teknik olarak çok iyi, ama içerik sıkıntılı. ‘Bu sene birbirini tekrar eden, geçmişe dönük senaryolar’ var diyen Doğan ‘Yapımcılar, Türk halkı anlamıyor diyorlar. İşte bu, sektörün seyirciye attığı en büyük yalan. Kanal yöneticileri hepimizin cahil olduğuna karar verip, saçma sapan senaryolarla işler koyuyorlar önümüze. Senaryoların kalitesi düştü’ diyor.

DENEK GRUBU KURUYORUM

Doğan, bazen dizileri kendi evinde kurduğu denek gruplarla izliyor. Doğan, çoğu kez ilk sahnelerden, kullanılan müzikten yola çıkarak dizinin tutup tutmayacağını tahmin edebiliyor. Bazen de evde kurduğu denek grubunun da görüşlerini alıyor: ‘Yardımcı kadınla, annemle, komşularla, arkadaşlarımla ve oyuncularla evde denek grubu oluşturuyorum. Yeni başlayan dizileri onlarla izliyorum. Geri dönüşlerini gözlemliyorum. Bunu kanallar neden yapmıyor anlamıyorum.’

Kaynak: http://televizyongazetesi.com

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri