FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi)

Resmiye

Banned
FMF genetik bir rahatsızlık olup, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı ile kendini gösteren bir rahatsızlık. Nerde, ne zaman atak geçireceğiniz belli olmayan kişiyi sıkıntıya sokan sadece ilaçla baskılanıp kesin bir tedavisi olmayan, onunla yaşamayı malesef öğrenmek zorunda olduğunuz, stres ve üzüntüyle tetiklenen kişide kalıcı bir rahatsızlıktır. Kullanılan tek ilaç ise Colchicum – Dispert‘dir. Burada ilaç adı vermeyi sakıncalı görmüyroum çünkü kullanılan tek ilaç bu. Aylık geçirdiğiniz atakların sıklığına göre günlük 2-3 tablet alıyorsunuz. Atak esnasında pek faydalı olmuyor ama bağırsakları çalıştırması için 5 adet günlük alınabiliyor. Çünkü atak esnasında kabızlık yaşadığınız için aşırı derecede gaz sıkıntısıda yaşanıyor.

Bundan 16 yıl önce bende bu şikayetler başladı. Gitmediğim doktor, hastane kalmadı. Hiçbir tanı konulmadı ve ben 10 yıl bu rahatsızlıkla mücadele ettim. 6 yıl önce sonkez özel bir hastaneye yeni gelen bir dahiliye uzmanını duydum ve gittim. Doktor şikayetlerimi dinledikten sonra bana FMF olduğumu ama emin olmak için üniversite hastanesinde genetik tahlil yaptırmamı söyledi. Bu arada ilacı kullanmaya başladım. Tahlil 5 ay sonra çıktı ve gerçekten FMF vardı. O güne kadar adını bile duymadığım bir hastalıktı. Anne ve babada varsa çocuğa geçme ihtimali yüksek, annede varsa belki çocuğa geçebiliyor. Biz beş kardeşiz ve sadece bende var. Annemde de bu belirtiler benim tanım konulduktan konulduktan kısa bir zaman sonra çıktı. Annnemi doktora götürdüğümde genetik tahlil yapılmadı. Çünkü çocukta varsa annede vardır denildi ve annemde aynı ilacı kullanmaya başladı.

Atak sırasında yerinizden kıprayamıyor, gaz sancısı göğsünüzü sıkıştırıyor nefes almakta zorlanıyorsunuz. Acile gittiğinizde kas gevşetici, ağrı kesici spazm çözücü, sakinleştirici gibi ilaçlar seruma katılıp veriliyor ama ağrı sadece çok az hafifliyor. Atak esnasında narkoz alan hastalar bile duyuyorum. Ne yaparsanız yapın 3 gün bu ağrıları çekiyorsunuz ve yavaş yavaş kabızlık geçiyor rahatlamaya başlıyorsunuz. Ataktan sonraki 2-3 günde yüksek ateşten dolayı eklem ağrıları çekiyorsunuz. FMF tanısı konulana kadar birçok kişi apandist ameliyatına alınıyor. Bu nedenle bu tip şikayetleriniz varsa uzmanına gidin. Geç konulan tanı, düzenli kullanılmayan ilaç ilerde sizin böbreklerinize zarar verip diyaliz hasta olabilirsiniz. İltihabı bir rahatsızlık olduğu için FMF hastalarında FMF+Spondilit, vaskülit, egzama, ürtiker olma ihtimaliniz yüksek. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok önemli.

KAYNAK: http://www.resmiye.com/fmf-ailevi-akdeniz-atesi/

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri