Flubest Draje

CaSPeR35

Kayıtlı Üye
İndapamid 2.5 mg 20-50 Draje
Antitansif, diüretik. Tansiyon, konjestif kalp yetmezliğine bağlı ödemlerin tedavisinde kullanılır.
Doz: Günde 1 draje ile antitansif, 2 draje ile antitansif ve diüretik etki göstermektedir. Maksimum günlük dozu: 2 draje.



FORMÜLÜ:
Beher drajede 2.5 mg. Indapamid bulunur. Boyar madde:Laque coccine.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Flubest drajenin etken maddesi olan İndapamid antitansif/diüretik etkili bir madde olup indolin sınıfının ilk üyesidir.

Antitansif etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, renal ve ekstra renal etkiler sonucu ortaya çıkmaktadır. (Periferal vasküler rezistansın azalması ve vasküler aktivitenin normale dönmesi gibi). Diüretik etkinin antitansif etkiye katkısı fazla değildir. Zira efektif diüretik doza varılmadan antihipertansif etki ortaya çıkmaktadır. İndapamid diüretik etkisini distal tübülde su ve elektrolit reabsorbsiyonunu inhibe ederek gösterir.

Verilen dozun %70’i idrarla, kalanı gastrointestinal yoldan, büyük kısmı metabolitleri halinde olmak üzere atılır. Plazma yarı ömrü 14 saat kadardır.

ENDİKASYONLARI:
Flubest draje, tek başına ya da diğer antihipertansiflerle birlikte hipertansiyon tedavisinde kullanılır. Ayrıca konjestif kalp yetmezliğine bağlı olarak görülen su ve tuz retansiyonuna (ödem) karşı da endikedir.

KONTRENDİKASYONLARI:
Anüride kullanılmaz. Ayrıca indapamid ya da diğer sülfonamid türevi ilaçlara aşırı duyarlığı bilinen kişilerde kontrendikedir.

YAN ETKİLERİ:
Pek çoğu hafif ve geçici olmak üzere, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, kas krampları, el ve ayak uçlarında uyuşma, sinirlilik ve ajitasyondur. Ayrıca bazı gastrointestinal bozukluklar, ciltte alerjik reaksiyonlar, özellikle diabetiklerde hiperglisemi, bazı hastalarda hiperürisemi ve gut ataklarına, keza elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.

UYARILAR:
Hipokalemi ve diğer elektrolit dengesizliklerine yol açabileceğinden özellikle kardiyak aritmisi olan ya da kalp glikozitleri kullanan hastalarda serum elektrolit düzeyleri uygun aralıklarla ölçülmelidir.
Ayrıca hipokalemi, hiponatremi, hipokloremik alkaloz gibi durumlarda ortaya çıkabilecek klinik belirtiler (ağız kuruluğu, susama, halsizlik, yorgunluk, uyuşukluk, kas ağrıları, hipotansiyon, oligüri, taşikardi, gastrointestinal rahatsızlıklar gibi) dikkatle izlenmelidir.
Serum elektrolit düzeylerinin tayini özellikle fazla miktarda kusan ya da parenteral sıvı tedavisi yapılan kişilerde, elektrolit dengesizliği bulunan hastalarda (kalp yetmezliği, böbrek hastalığı veya sirozu olanlarda) ve tuzsuz diyet uygulayanlarda önem taşır. Flubest, serum ürik asit düzeyini yükseltir (ortalama 1mg/100 ml). Bu nedenle serum ürik asit düzeyleri sık sık belirlenmelidir.
Diğer tiazidler gibi böbrek hastalıklarında dikkatle kullanılmalı, tedavi süresince böbrek fonksiyon testleri yapılmalıdır.
Aynı şekilde karaciğer yetmezliği veya ilerleyen karaciğer hastalığı olanlarda, su ve elektrolit dengesindeki küçük değişmeler dahi hepatik komaya neden olabileceğinden çok dikkatle kullanılmalıdır.
Flubest latent diabeti belirgin hale getirebilir. Keza diabetiklerin insülin gereksinimini değiştirebilir. Bu nedenle Flubest tedavisi sırasında bu gibi hastaların serum glikoz düzeyleri sık sık kontrol edilmelidir.
Lityum renal klirensini azaltıp toksitesini arttıracağından, lityum tuzlarıyla birlikte kullanılmamalıdır.
Hamilelerde mutlak gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Emziren annelerde kullanımı gerekliyse emzirmeye son verilmelidir.

DOZAJ VE KULLANIM ŞEKLİ:
Hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliğiyle birlikte görülen ödemlerde başlangıç dozu sabahları alınan tek drajedir. (2.5 mg). Eğer ödem tedavisinde 1 hafta, hipertansiyon tedavisinde 4 hafta sonunda yeterli cevap alınmamışsa doz günde 5 mg’a (bir defada 2 draje) çıkarılabilir. Eğer yeterli antihipertansif cevap yine de alınamazsa, Flubest diğer antihipertansif bir ilaçla, kan basıncı kontrol altında tutularak kombine edilebilir. Tedaviye eklenen diğer antihipertansifin dozunun, başlangıçta önerilen dozun yarısı kadar olması önerilir.

AŞIRI DOZ VE TEDAVİSİ:
Yüksek dozla ortaya çıkan belirtiler bulantı, kusma, halsizlik, gastrointestinal bozukluklar ve elektrolit dengesi değişiklikleridir. Ağır vakalarda, hipotansiyon ve solunum depresyonu görülebilir. Böyle durumlarda solunum ve kalp fonksiyonları desteklenmelidir. Spesifik bir antidotu yoktur. Midenin boşaltılması ve yıkanması, sonra da su ve elektrolit dengesinin yeniden temini yoluna gidilmelidir. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Çocukların erişemeyeceği yerde ve ambalajında saklayınız.
Serin ve kuru yerde saklayınız.

TİCARİ BİLGİLER:
20, 30 ve 50 drajelik kutularda, blister ambalaj içinde takdim edilmiştir.
Reçete ile satılır.

RUHSAT TARİHİ: 12.12.1990
RUHSAT NO: 154/75

RUHSAT SAHİBİ: ALİ RAİF İLAÇ SAN. A.Ş.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst