Heulwen
Kayıtlı Üye
FIFA 16 İnceleme
FIFA vs PES her sene klasik bir tartışma konusudur. Durum böyle olunca elbette bu durumun bir benzeri her sene olduğu gibi yapımların 2016 versiyonlarında da yaşandı. Kısa bir süre önce hazırladığım PES 2016 incelemesinde yapımın genel özelliklerinden ve bir kaç yıl önceki haline kıyasla çok daha iyi bir şekilde piyasaya sürüldüğünü belirtmiştik. Peki FIFA 16 bu sene bizlere ne gibi yenilikler sundu? Yapım FIFA 15den daha mı iyi, yoksa daha mı kötü? İşte bu incelememizde bu soruların yanıtlarına bakacağız.
Futbol oyunu meraklılarının zaten çok uzun süredir bildiği gibi FIFA 14 ve FIFA 15e kadar futbol oyunları konusunda PESin ağır bir üstünlüğü söz konusuydu. Gerek oyun mekanikleri ve gerekse detaylarıyla birlikte PES gerçekten de muazzam bir futbol deneyimini oyunculara sunmaktaydı. Lakin FIFA 14 ile uzun yıllardan sonra tekrardan atağa geçen EA, bu atağını bir kaç senedir başarılı bir şekilde sürdürmeyi başarıyor. İki yapımın kıyaslanmasında her zaman oyuncuların en çok takıldığı nokta ise şüphesiz fizik motoru ve lisanslar olmuştur.
FIFA 16 bizlere bu sene aslına bakarsak oyun modları konusunda çok fazla bir yenilik sunmuyor. Bunun yerine FIFA 15de oyuncuların eleştirdiği ve değişmesini istediği konulara ağırlık veren EA, oldukça başarılı bir iş çıkartmış demek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Şimdi isterseniz sözü fazla uzatmadan FIFA 16 ile bizlere ne gibi düzenlemeler ve değişiklikler sunulmuş bunlara yavaştan göz atmaya başlayalım.
Öncelikle yapımın menülerinin daha önceki FIFA oyunlarından da alışıldığı gibi oldukça sade ve anlaşılır olduğunu belirtmek lazım. Ayrıca yapımın sahip olduğu menü müziklerinin ise yine her zaman olduğu gibi muazzam ve oyuncuyu atmosfere sokan türden olduğunu da atlamak elbette olmaz.
Pro Clubs, Ultimate Team ve Carreer Modedan önce biraz oyunun genel mekaniklerinden ve bu konuda yaşanılan değişikliklerden söz edelim. Oyunun fizik motoru FIFA 15 ile tamamen aynı, bazı ufak değişiklikler dışında gözle görülür büyük bir fark söz konusu durumda değil. Tabi bunu bu şekilde söyleyince biraz olumsuz bir durum gibi göründü fakat kesinlikle bu olumlu bir şey. Bildiğiniz gibi zaten FIFA 15de kullanılan fizik motoru oldukça kaliteli ve gerçekçi bir şekilde işliyordu. Aynı durumda FIFA 16da da geçerli. Her ne kadar arada bazı sıkıntılı sahnelere denk gelebiliyor olsak da öyle büyük fizik problemleri söz konusu değil.
Oyuncuların topa karşı verdiği tepkiler ve elbette topun oyuncuların hareketlerine karşı verdiği tepkiler gerçekten de muazzam. Aslına bakarsak bu durum oyunun atmosferini gerçek anlamda tamamlıyor demek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Özellikle yapay zeka tarafından yüksek zorluk seviyelerinde kontrol edilen futbolcuları izlerken, adeta gerçek bir maçı sevrediyormuş hissine kapılıyorsunuz.
Yapay zeka kontrollü futbolculardan bahsetmişken, bu konuda yaşadığım sıkıntıları belirtmek istiyorum FIFA 16nın belki de beni tek rahatsız eden konusu aslına yapay zeka problemleri olmuş durumda. Gerek futbolcuların arada yağtığı büyük ve rahatsızlık verici hatalar ve gerekse hakemlerin yaptığı hatalar oyuncuları biraz sinirlendirebilir. Her ne kadar konuyla ilgili bir güncelleme yayınlanmış olsa da bu tür problemler maalesef ki tam olarak çözüme kavuşmuş değil. Örneğin; Golünüzü attıktan sonra penaltı atış şansı kazanmanız ya da aynı şekilde serbest vuruş kazanmanız çok fazla denk geleceğiniz hakem kararlarından sadece bir kaçı ve bu durum da gerçekten önemli maçlarda oyuncuları biraz sinirlendiriyor. Bu tür problemlerin dışında yapay zeka genel olarak baktığımız zaman ortalamanın üzerinde bir performans sergilemeyi başarıyor.
Yapımın oynanış mekaniklerinde yaşanan en büyük değişiklik ise kesinlikle pas ve şut sisteminde olanlar. Bu sistem artık eskisi gibi değil ve çok daha zorlu bir hale getirilmiş. Ayrıca top sürme ve çalım atmanın da bir o kadar zorlaştırıldığını belirtmekte fayda var diye düşünüyorum. Bu durum bazı oyuncular için oldukça iyi görünürken, bazı oyuncular için de ciddi anlamda eleştiri konusu haline geldi. Çünkü yapıma uzun bir süreden sonra geri dönen ya da daha önce hiç oynamamış oyuncuları oldukça zorlu bir öğrenme süreci bekliyor.
Gerek pas, gerek şut ve gerekse çalım atma mekaniklerinde en büyük yardımcınız ise kesinlikle plase tuşu olmuş durumda. Bu tuşa bir defa alıştığınız zaman işiniz büyük ölçüde rahatlıyor. Özellikle kaleci ile karşı karşıya kaldığınız zaman veya daha stabil orta yapmak istediğiniz zaman bu tuş gerçekten önemli bir rol oynamaya başlıyor. Aynı zamanda top kontrolünde de yine plase tuşunun önemli bir yeri olduğunu belirtmek lazım.
Pas ve orta mekaniklerinin ayarlarını yapımın genel ayarlar bölümünden rahatlıkla düzenleyebiliyorsunuz. Burada size sunulan seçenekler; Desteksiz, Yarı Destekli ve Tam Destekli olarak sıralanıyor. Oynama şeklinize ve oyuna ne denli hakim olduğunuza göre bunlardan dilediğiniz seçebilirsiniz. Şahsen ben yapımı incelerken yarı yada tam destekli ayarları kullanmayı tercih ettim, çünkü aksi takdirde işiniz her ne kadar daha gerçekçi bir hale geliyor olsa da zorluk da bir o kadar artıyor ve özellikle yapımın çevrimiçi modlarında diğer oyunculara karşı çeşitli zorluklar yaşayabiliyorsunuz.
Evet, gelelim yapımda bulunan en önemli oyun modlarına! Şüphesiz son yıllarda FIFAnın en çok tercih edilen modu Ultimate Team haline gelmiş durumda. Bu nedenle öncelikle bu moddan başlamak en doğrusu olacaktır.
Daha önce hiç oynamamış oyuncular için Ultimate Teami kendi takımınızı oluşturmaya çalıştığınız, daha doğrusu kendi efsanevi takımınızı oluşturmaya çalıştığınız bir oyun modu olarak açıklayabiliriz. Burada başlangıç için size çeşitli oyuncular sunuluyor ve bu oyuncular ile birlikte takımınıza en uygun düzeni ortaya koyarak rakiplerinizi eleyip, lider olmaya çalışıyorsunuz. Takım seviyenizi yükselttikçe ve yeni oyuncu paketlerini oyun içi puanlarla ya da gerçek para vererek açtıkça çok daha fazla bir oyuncu yelpazesine sahip oluyorsunuz. Bu şekilde yavaş yavaş kendinizi ve takımınızı geliştiriyor ve daha güçlü rakiplerle çarpışmaya başlıyorsunuz.
Ultimate Teamin asıl tadı elbette ki bu modu çevrimiçi bir şekilde gerçek oyunculara karşı oynadığınız zaman ortaya çıkıyor. Sonuçta yapay zekanın yapabileceklerinin belli bir sınırı var ve bir yerden sonra nelerle karşılaşabileceğinizi net bir şekilde tahmin edebiliyorsunuz.
Genel olarak Ultimate Teami bu şekilde açıklayabiliriz diye düşünüyorum. Bunların dışında ufak tefek bazı düzenlemeler olsa da Ultimate Team, bir önceki FIFAda olduğundan pek farklı değil. Burada esas farklı olan şey Draft Mode olacaktır. Draft Mode, Ultimate Teamin içerisinde bulunan ve daha bir eğlence amacıyla oluşturulmuş bir mod olmuş durumda. Öncelikle Draft Modea katılmak için giriş biletine ihtiyacınız oluyor. Bu bileti yine oyun puanlarınızla satın alabileceğiniz gibi, gerçek para ile de satın alma şansınız elbette ki var. Daha sonrasında burada Ultimate Teamde bulunan takımınızdan bağımsız bir şekilde yeni bir takım oluşturmanız isteniliyor ve Draft Modeunuz sonlandığı zaman bu takımınızın da dağılıyor. Yani her yeni katılımınızda, yeni bir takım oluşturmanız gerekiyor. Size sunulan oyuncular ve teknik direktörler ise tamamen rastgele bir şekilde gelişiyor. Size sunulan bu seçeneklerin içerisinden istediğiniz kişiler ve taktikle rakiplerinize meydan okumaya hazırlanıyorsunuz.
Draft Mode oldukça eğlenceli bir deneyim sunuyor olsa da Ultimate Team için köklü bir değişiklik olduğunu söylemek maalesef ki zor. Ultimate Team oldukça eğlenceli ve neredeyse yapımın en önemli modu haline gelmiş durumda ve bu nedenle modda daha fazla yeniliğin bulunması oldukça güzel olabilirdi.
Geldik bir diğer önemli oyun modu olan Pro Clubsa Pro Clubs kesinlikle benim oynamaktan en çok keyif aldığım mod diyebilirim. Evet, pek çok oyuncunun favorisi Ultimate Team olmuşken, ben tercihimi Pro Clubsdan yana kullanıyorum. Burada yaratacağınız kendi oyuncunuzla (Carreer Modeun bir benzeri) birlikte pratik maçlar veya oluşturduğunuz/katıldığınız bir kulüple birlikte maçlar yapıyorsunuz ve daha yüksek yerlere gelmeye çalışıyorsunuz. Aslında bu modu yapımın ranked sistemi gibi de görebiliriz.
Oyuncunuzu oldukça detaylı bir şekilde kişiselleştirebiliyorsunuz fakat bu kişiselleştirme konusunda PES 2016nın FIFA 16dan bir adım daha ileride olduğunu belirtmek istiyorum. FIFA gibi bir yapımdan açıkçası ben çok daha detaylı bir karakter oluşturma ve özelleştirme seçenekleri beklerdim
Oyuncunuzu oluşturduktan sonra maç yapabilmenizin iki farklı yolu var. Bunlardan ilki iki takımında beş oyuncusunun gerçek ve geri kalanının yapay zeka kontrollü olduğu maçlar. Bunları hızlı maç veya pratik maç olarak da görebiliriz. Bu maçlardan herhangi bir lig, kupa vs. gibi bir şey elde etme durumunuz söz konusu değil. Sadece oyuncunuzu geliştirmeniz adına güzel bir sistem diyebilirim. Oyuncunuzu geliştirmeniz demişken, hiç bilmeyen okuyucularımız için biraz bu konudan bahsetmek yararlı olacaktır. Oluşturduğunuz oyuncunun değerlerini bu katıldığınız maçlarda geliştiriyorsunuz. Örneğin; başarılı bir şekilde gerçekleştireceğiniz paslar sonucunda, oyuncunuzun pas özelliği giderek yükseliyor ve bunu zaten ekranınızın sağ üst köşesinde anlık olarak görüntüleyebiliyorsunuz.
Pro Clubsın en önemli özelliği ise adından da anlaşılacağı üzere kulüp sistemi. Bir kulüp oluşturduğunuzda ya da bulunan bir kulübe dahil olduğunuz zaman oyunun asıl eğlenceli bölümü başlıyor. 11v11e kadar destek sunan maçlara dahil oluyor ve lig atlama telaşına giriyorsunuz. Burada ise elbette ki yakım oyunu her zaman ön planda oluyor. Eğer 11 kişiyi tamamlayamazsanız yine sorun yok. Çünkü aslında kulüp ile oynayabilmeniz için sadece iki oyuncu yeterli oluyor. Geri kalan oyuncuları ise zorluk seviyesi yüksek olan yapay zeka oyuncular kontrol ediyor. Fakat tabi ki ne kadar kalabalık olursanız, bu moddan alacağınız keyif de bir o kadar artıyor.
Evet ve geldik yapımın önemli modlarından sonuncusu olan Carreer Modeuna Aslına bakarsak bu mod ile ilgili pek söylenecek bir şey kalmadı. Çünkü burada gerçekleşen durum Pro Clubs ile tamamen aynı, tek fark ise burada gerçek oyunculardan oluşan bir takıma sahip değilsiniz. Aynı şekilde oluşturup geliştirdiğiniz oyuncunuzla, bu defa tek başınıza başarılı bir hale gelmeye çalışıyorsunuz. Fakat Pro Clubs gibi bir eğlence varken, oyuncuların oldukça küçük bir bölümü ya da kendisini geliştirmek isteyenleri bu modu tercih edecektir diye düşünüyorum.
FIFA 16 görsel ve işitsel olarak kesinlikle tatmin edici bir oyun. Özellikle yazının başlarında da bahsetmiş olduğum gibi, fizik motoru kesinlikle görsellik için önemli bir bölümü oluşturuyor. Oyuncu modellemeleri ve animasyonları da oldukça başarılı bir şekilde hazırlanmış olsan FIFA 16, maalesef ki çevre görselliği konusunda artık yavaştan eskimeye başlamış durumda. Büyük ihtimalle EA, bir sonraki FIFA oyununda bu durumu değiştirecektir. Özellikle oyun dünyasının görsellik anlamında bu denli hızı geliştiği dönemde bulunuyorken, bir sonraki FIFA oyununda bu görsellik seviyesi genel olarak daha yaşlanmış bir hale gelecektir.
Yapımın spiker seslendirmeleri, çevre sesleri ise kesinlikle muazzam ve oyun atmosferini büyük ölçüde tamamlıyor. Lakin tüm bunlardan öte oyunun sahip olduğu şarkı seçimlerinin yeri bir başka EA gerek Need for Speed, gerek FIFA ve gerekse NBA oyunlarında her zaman sahip olduğu etkileyici müzik seçimleriyle dikkat çeken bir firmadır ve aynı durum FIFA 16da da geçerli olmuş durumda.
Satın almaya değer bir oyun. :R
FIFA vs PES her sene klasik bir tartışma konusudur. Durum böyle olunca elbette bu durumun bir benzeri her sene olduğu gibi yapımların 2016 versiyonlarında da yaşandı. Kısa bir süre önce hazırladığım PES 2016 incelemesinde yapımın genel özelliklerinden ve bir kaç yıl önceki haline kıyasla çok daha iyi bir şekilde piyasaya sürüldüğünü belirtmiştik. Peki FIFA 16 bu sene bizlere ne gibi yenilikler sundu? Yapım FIFA 15den daha mı iyi, yoksa daha mı kötü? İşte bu incelememizde bu soruların yanıtlarına bakacağız.
Futbol oyunu meraklılarının zaten çok uzun süredir bildiği gibi FIFA 14 ve FIFA 15e kadar futbol oyunları konusunda PESin ağır bir üstünlüğü söz konusuydu. Gerek oyun mekanikleri ve gerekse detaylarıyla birlikte PES gerçekten de muazzam bir futbol deneyimini oyunculara sunmaktaydı. Lakin FIFA 14 ile uzun yıllardan sonra tekrardan atağa geçen EA, bu atağını bir kaç senedir başarılı bir şekilde sürdürmeyi başarıyor. İki yapımın kıyaslanmasında her zaman oyuncuların en çok takıldığı nokta ise şüphesiz fizik motoru ve lisanslar olmuştur.
FIFA 16 bizlere bu sene aslına bakarsak oyun modları konusunda çok fazla bir yenilik sunmuyor. Bunun yerine FIFA 15de oyuncuların eleştirdiği ve değişmesini istediği konulara ağırlık veren EA, oldukça başarılı bir iş çıkartmış demek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Şimdi isterseniz sözü fazla uzatmadan FIFA 16 ile bizlere ne gibi düzenlemeler ve değişiklikler sunulmuş bunlara yavaştan göz atmaya başlayalım.
Öncelikle yapımın menülerinin daha önceki FIFA oyunlarından da alışıldığı gibi oldukça sade ve anlaşılır olduğunu belirtmek lazım. Ayrıca yapımın sahip olduğu menü müziklerinin ise yine her zaman olduğu gibi muazzam ve oyuncuyu atmosfere sokan türden olduğunu da atlamak elbette olmaz.
Pro Clubs, Ultimate Team ve Carreer Modedan önce biraz oyunun genel mekaniklerinden ve bu konuda yaşanılan değişikliklerden söz edelim. Oyunun fizik motoru FIFA 15 ile tamamen aynı, bazı ufak değişiklikler dışında gözle görülür büyük bir fark söz konusu durumda değil. Tabi bunu bu şekilde söyleyince biraz olumsuz bir durum gibi göründü fakat kesinlikle bu olumlu bir şey. Bildiğiniz gibi zaten FIFA 15de kullanılan fizik motoru oldukça kaliteli ve gerçekçi bir şekilde işliyordu. Aynı durumda FIFA 16da da geçerli. Her ne kadar arada bazı sıkıntılı sahnelere denk gelebiliyor olsak da öyle büyük fizik problemleri söz konusu değil.
Oyuncuların topa karşı verdiği tepkiler ve elbette topun oyuncuların hareketlerine karşı verdiği tepkiler gerçekten de muazzam. Aslına bakarsak bu durum oyunun atmosferini gerçek anlamda tamamlıyor demek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Özellikle yapay zeka tarafından yüksek zorluk seviyelerinde kontrol edilen futbolcuları izlerken, adeta gerçek bir maçı sevrediyormuş hissine kapılıyorsunuz.
Yapay zeka kontrollü futbolculardan bahsetmişken, bu konuda yaşadığım sıkıntıları belirtmek istiyorum FIFA 16nın belki de beni tek rahatsız eden konusu aslına yapay zeka problemleri olmuş durumda. Gerek futbolcuların arada yağtığı büyük ve rahatsızlık verici hatalar ve gerekse hakemlerin yaptığı hatalar oyuncuları biraz sinirlendirebilir. Her ne kadar konuyla ilgili bir güncelleme yayınlanmış olsa da bu tür problemler maalesef ki tam olarak çözüme kavuşmuş değil. Örneğin; Golünüzü attıktan sonra penaltı atış şansı kazanmanız ya da aynı şekilde serbest vuruş kazanmanız çok fazla denk geleceğiniz hakem kararlarından sadece bir kaçı ve bu durum da gerçekten önemli maçlarda oyuncuları biraz sinirlendiriyor. Bu tür problemlerin dışında yapay zeka genel olarak baktığımız zaman ortalamanın üzerinde bir performans sergilemeyi başarıyor.
Yapımın oynanış mekaniklerinde yaşanan en büyük değişiklik ise kesinlikle pas ve şut sisteminde olanlar. Bu sistem artık eskisi gibi değil ve çok daha zorlu bir hale getirilmiş. Ayrıca top sürme ve çalım atmanın da bir o kadar zorlaştırıldığını belirtmekte fayda var diye düşünüyorum. Bu durum bazı oyuncular için oldukça iyi görünürken, bazı oyuncular için de ciddi anlamda eleştiri konusu haline geldi. Çünkü yapıma uzun bir süreden sonra geri dönen ya da daha önce hiç oynamamış oyuncuları oldukça zorlu bir öğrenme süreci bekliyor.
Gerek pas, gerek şut ve gerekse çalım atma mekaniklerinde en büyük yardımcınız ise kesinlikle plase tuşu olmuş durumda. Bu tuşa bir defa alıştığınız zaman işiniz büyük ölçüde rahatlıyor. Özellikle kaleci ile karşı karşıya kaldığınız zaman veya daha stabil orta yapmak istediğiniz zaman bu tuş gerçekten önemli bir rol oynamaya başlıyor. Aynı zamanda top kontrolünde de yine plase tuşunun önemli bir yeri olduğunu belirtmek lazım.
Pas ve orta mekaniklerinin ayarlarını yapımın genel ayarlar bölümünden rahatlıkla düzenleyebiliyorsunuz. Burada size sunulan seçenekler; Desteksiz, Yarı Destekli ve Tam Destekli olarak sıralanıyor. Oynama şeklinize ve oyuna ne denli hakim olduğunuza göre bunlardan dilediğiniz seçebilirsiniz. Şahsen ben yapımı incelerken yarı yada tam destekli ayarları kullanmayı tercih ettim, çünkü aksi takdirde işiniz her ne kadar daha gerçekçi bir hale geliyor olsa da zorluk da bir o kadar artıyor ve özellikle yapımın çevrimiçi modlarında diğer oyunculara karşı çeşitli zorluklar yaşayabiliyorsunuz.
Evet, gelelim yapımda bulunan en önemli oyun modlarına! Şüphesiz son yıllarda FIFAnın en çok tercih edilen modu Ultimate Team haline gelmiş durumda. Bu nedenle öncelikle bu moddan başlamak en doğrusu olacaktır.
Daha önce hiç oynamamış oyuncular için Ultimate Teami kendi takımınızı oluşturmaya çalıştığınız, daha doğrusu kendi efsanevi takımınızı oluşturmaya çalıştığınız bir oyun modu olarak açıklayabiliriz. Burada başlangıç için size çeşitli oyuncular sunuluyor ve bu oyuncular ile birlikte takımınıza en uygun düzeni ortaya koyarak rakiplerinizi eleyip, lider olmaya çalışıyorsunuz. Takım seviyenizi yükselttikçe ve yeni oyuncu paketlerini oyun içi puanlarla ya da gerçek para vererek açtıkça çok daha fazla bir oyuncu yelpazesine sahip oluyorsunuz. Bu şekilde yavaş yavaş kendinizi ve takımınızı geliştiriyor ve daha güçlü rakiplerle çarpışmaya başlıyorsunuz.
Ultimate Teamin asıl tadı elbette ki bu modu çevrimiçi bir şekilde gerçek oyunculara karşı oynadığınız zaman ortaya çıkıyor. Sonuçta yapay zekanın yapabileceklerinin belli bir sınırı var ve bir yerden sonra nelerle karşılaşabileceğinizi net bir şekilde tahmin edebiliyorsunuz.
Genel olarak Ultimate Teami bu şekilde açıklayabiliriz diye düşünüyorum. Bunların dışında ufak tefek bazı düzenlemeler olsa da Ultimate Team, bir önceki FIFAda olduğundan pek farklı değil. Burada esas farklı olan şey Draft Mode olacaktır. Draft Mode, Ultimate Teamin içerisinde bulunan ve daha bir eğlence amacıyla oluşturulmuş bir mod olmuş durumda. Öncelikle Draft Modea katılmak için giriş biletine ihtiyacınız oluyor. Bu bileti yine oyun puanlarınızla satın alabileceğiniz gibi, gerçek para ile de satın alma şansınız elbette ki var. Daha sonrasında burada Ultimate Teamde bulunan takımınızdan bağımsız bir şekilde yeni bir takım oluşturmanız isteniliyor ve Draft Modeunuz sonlandığı zaman bu takımınızın da dağılıyor. Yani her yeni katılımınızda, yeni bir takım oluşturmanız gerekiyor. Size sunulan oyuncular ve teknik direktörler ise tamamen rastgele bir şekilde gelişiyor. Size sunulan bu seçeneklerin içerisinden istediğiniz kişiler ve taktikle rakiplerinize meydan okumaya hazırlanıyorsunuz.
Draft Mode oldukça eğlenceli bir deneyim sunuyor olsa da Ultimate Team için köklü bir değişiklik olduğunu söylemek maalesef ki zor. Ultimate Team oldukça eğlenceli ve neredeyse yapımın en önemli modu haline gelmiş durumda ve bu nedenle modda daha fazla yeniliğin bulunması oldukça güzel olabilirdi.
Geldik bir diğer önemli oyun modu olan Pro Clubsa Pro Clubs kesinlikle benim oynamaktan en çok keyif aldığım mod diyebilirim. Evet, pek çok oyuncunun favorisi Ultimate Team olmuşken, ben tercihimi Pro Clubsdan yana kullanıyorum. Burada yaratacağınız kendi oyuncunuzla (Carreer Modeun bir benzeri) birlikte pratik maçlar veya oluşturduğunuz/katıldığınız bir kulüple birlikte maçlar yapıyorsunuz ve daha yüksek yerlere gelmeye çalışıyorsunuz. Aslında bu modu yapımın ranked sistemi gibi de görebiliriz.
Oyuncunuzu oldukça detaylı bir şekilde kişiselleştirebiliyorsunuz fakat bu kişiselleştirme konusunda PES 2016nın FIFA 16dan bir adım daha ileride olduğunu belirtmek istiyorum. FIFA gibi bir yapımdan açıkçası ben çok daha detaylı bir karakter oluşturma ve özelleştirme seçenekleri beklerdim
Oyuncunuzu oluşturduktan sonra maç yapabilmenizin iki farklı yolu var. Bunlardan ilki iki takımında beş oyuncusunun gerçek ve geri kalanının yapay zeka kontrollü olduğu maçlar. Bunları hızlı maç veya pratik maç olarak da görebiliriz. Bu maçlardan herhangi bir lig, kupa vs. gibi bir şey elde etme durumunuz söz konusu değil. Sadece oyuncunuzu geliştirmeniz adına güzel bir sistem diyebilirim. Oyuncunuzu geliştirmeniz demişken, hiç bilmeyen okuyucularımız için biraz bu konudan bahsetmek yararlı olacaktır. Oluşturduğunuz oyuncunun değerlerini bu katıldığınız maçlarda geliştiriyorsunuz. Örneğin; başarılı bir şekilde gerçekleştireceğiniz paslar sonucunda, oyuncunuzun pas özelliği giderek yükseliyor ve bunu zaten ekranınızın sağ üst köşesinde anlık olarak görüntüleyebiliyorsunuz.
Pro Clubsın en önemli özelliği ise adından da anlaşılacağı üzere kulüp sistemi. Bir kulüp oluşturduğunuzda ya da bulunan bir kulübe dahil olduğunuz zaman oyunun asıl eğlenceli bölümü başlıyor. 11v11e kadar destek sunan maçlara dahil oluyor ve lig atlama telaşına giriyorsunuz. Burada ise elbette ki yakım oyunu her zaman ön planda oluyor. Eğer 11 kişiyi tamamlayamazsanız yine sorun yok. Çünkü aslında kulüp ile oynayabilmeniz için sadece iki oyuncu yeterli oluyor. Geri kalan oyuncuları ise zorluk seviyesi yüksek olan yapay zeka oyuncular kontrol ediyor. Fakat tabi ki ne kadar kalabalık olursanız, bu moddan alacağınız keyif de bir o kadar artıyor.
Evet ve geldik yapımın önemli modlarından sonuncusu olan Carreer Modeuna Aslına bakarsak bu mod ile ilgili pek söylenecek bir şey kalmadı. Çünkü burada gerçekleşen durum Pro Clubs ile tamamen aynı, tek fark ise burada gerçek oyunculardan oluşan bir takıma sahip değilsiniz. Aynı şekilde oluşturup geliştirdiğiniz oyuncunuzla, bu defa tek başınıza başarılı bir hale gelmeye çalışıyorsunuz. Fakat Pro Clubs gibi bir eğlence varken, oyuncuların oldukça küçük bir bölümü ya da kendisini geliştirmek isteyenleri bu modu tercih edecektir diye düşünüyorum.
FIFA 16 görsel ve işitsel olarak kesinlikle tatmin edici bir oyun. Özellikle yazının başlarında da bahsetmiş olduğum gibi, fizik motoru kesinlikle görsellik için önemli bir bölümü oluşturuyor. Oyuncu modellemeleri ve animasyonları da oldukça başarılı bir şekilde hazırlanmış olsan FIFA 16, maalesef ki çevre görselliği konusunda artık yavaştan eskimeye başlamış durumda. Büyük ihtimalle EA, bir sonraki FIFA oyununda bu durumu değiştirecektir. Özellikle oyun dünyasının görsellik anlamında bu denli hızı geliştiği dönemde bulunuyorken, bir sonraki FIFA oyununda bu görsellik seviyesi genel olarak daha yaşlanmış bir hale gelecektir.
Yapımın spiker seslendirmeleri, çevre sesleri ise kesinlikle muazzam ve oyun atmosferini büyük ölçüde tamamlıyor. Lakin tüm bunlardan öte oyunun sahip olduğu şarkı seçimlerinin yeri bir başka EA gerek Need for Speed, gerek FIFA ve gerekse NBA oyunlarında her zaman sahip olduğu etkileyici müzik seçimleriyle dikkat çeken bir firmadır ve aynı durum FIFA 16da da geçerli olmuş durumda.
Satın almaya değer bir oyun. :R