ugurcangursoy
Kayıtlı Üye
Malzemeler6 Adet taze enginar1 çay bardağı zeytinyağı1 adet orta boy soğan1 diş sarımsak2 çay kaşığı şeker2 çay bardağı sıcak suFavası(bakla ezmesi için)500 gr iç bakla2 çay bardağı su1 küçük havuç1küçük soğan2-3 çorba kaşığı zeytinyağıYarım demet dereotuTuzHazırlanışıDerin bir kaba 2-3 limon suyu ve enginarlarımızı üzerini kapatacak kadar suyu ekliyoruz.Ayıkladığımız enginarları ,sıktığımız limon posalarına sürüp bol limonlu suya atıyoruz.(bu işlemi mutlaka yapın enginarlarınızın kararmasını engellemek için bilinen tek yöntem)İç baklaları kaynar suda 3 dk kadar haşlıyoruz.Hafif ılınınca baş kısımlarını bıçak veya tırnak yardımıyla açıp, içleri kalın kabuklardan temizliyoruz.Diğer yanda enginarları; zeytinyağı, halka doğranmış soğan, şeker, tuz, sarımsak, sıcaksu ile yayvan çelik tencereye alın. 20-25 dk kısık ateşte yağına bininceye kadar(suyunu çekinceye kadar)pişirin…Baklaları,rendelenmiş havuç,yemeklik doğranmış soğan ,tuz ,sıcak su ile küçük çelik tencerenize alın.Tüm malzeme ezilinceye ve suyunu çekinceye kadar pişirin(tahta kaşık yardımıyla ara ara ezerek). Malzemenizi el ezicinizden geçirerek püre haline getirin, ılıyınca 2-3 kaşık zeytinyağı ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Tahta kaşık ile iyice karıştırın…Servis tabağına, enginarlarınızı soğan ve sarımsak dişiniz ayırarak alın, tencere dibindeki zeytinyağınız servis tabağına ekleyin…Ilık favanızı, sıkma poşetinize doldurarak, enginar yuvarlarına eşit şekilde sıkın… En son üzerine dereotu ekleyerek, arzuya göre tekrar zeytinyağı ekleyerek veya yemeğinizin yağını porsiyonlar üzerine ekleyerek servis yapın.Afiyet OlsunSevgili yazar arkadaşım Nevin Musaoğlu,klasik fava tarifime havuç eklememi önermişti,ben taze iç baklada deneyip,sonuçtan memnun kalınca sizlerle paylaştım.Zeytinyağlı ,bakla ve enginar severseniz,Ege ve/veya Girit mutfağının bu tarifini mutlaka deneyin, şimdi tam zamanı