Fatih Harbiye dizisine çok ağır eleştiri

Deniz kızı

Bayan Üye
ProxyImage

Fatih Harbiye'ye Yapılan Haksızlık

AFET ERGÜ / TELEVİZYON GAZETESİ

Fox Tv'nin ağır toplarından olan "Fatih-Harbiye" dizisi bir kaç haftadan beri izleyicisi ile buluşuyor. Hem kendi izlenimlerime hem beyaz cam müdavimlerinin yorum ve düşüncelerine baktığımda, grafiği oldukça yükselen bir başarıyı yakaladıklarını görüyorum.

Dizi, ekranların son yıllarda ki trendlerinden biri olan "Roman Uyarlaması" şeklinde karşımızda.

Dizilerin "Kitap Uyarlaması" modeliyle karşımıza çıkmaları iyi güzel de, neden çekilen diziler aslına sadık kalmayıp üzerinde oynamalara ve deformasyonlar yapılmış suretiyle maskelendirilirler anlayamıyorum. Edebileşmiş bir romanı, günümüze uyarlarken senaryolaştırılırken hafiften oynamalar olabilir ama, hikayesini ters yüz ederek sırf izleyiciyi ekranlara "adıyla-yazarıyla-kitabıyla" mıknatıs gibi çekmek için, böyle klasikleşmiş eserleri kullanmak ne kadar etik ve doğru?

Ben bu diziye, oyuncular veya işin magazinsel boyutundan değil, başka bir pencereden bakıyorum...

Peyami Sefa'nın kitabındaki, aklı karışık, gözü yükseklerde,çocukluk aşkıyla, zenginliğin ve şaşalı bir hayatın temsilcisi genç arasında gidip gelen, mahalle baskısının ezdiği "Neriman" ile "kendisini daha iyi yerlere laik gören" diğer asri yüzünü anlatırken, şu malum parti romanın sonuna atılmış olup, Neriman'ın aklı başına gelip, partiye gitmeme kararıyla sonuçlanır, yani romanın temasına malzeme olan bu partiye, Neriman'ın yaşadığı kararsızlıklar ve bu süreçte olanları anlatır.

Ama gelin görün ki, bizim dizi en başından partiyi vererek başlatıyor...kurgusunun ve özünün bu kadar alt üst edildiği bir dizinin, "Kitaba ve yazarına" büyük saygısızlık diye düşünüyorum...

Bunun gibi bir çok uyarlama ve dönem dizilerinde, yapımcı ve diğer sorumlu kişiler, gerçek anlamda bir fizibilite yapmaları gerekir. Mesela romanın, adı geçen yıllarda sahnelenmesi daha cezbedici olabilirdi. Bu yapımcıya ek bir külfet getirir ama, işin kalitesi ve emeği seyirciye yansıyınca, geri dönüşümü de bir o kadar muhteşem olacaktır. Yani "Fatih-Harbiye" romanına yapılan haksızlık, Neriman'a yapılan haksızlıklar kadar üzücü...

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri