Faizdeki Hareketin Nedeni

Bezmi$h

Banned
134504190119018.jpg


Yabancı girişinin hızlanmasıyla Ağustos ayı başında 7,47 seviyesine kadar gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi, dün gün içerisinde 8,10 seviyesine kadar yükselmesinin ardından 7,94 seviyesine geriledi.

Türkiye'nin kredi notunun arttırılacağı beklentisiyle yabancı girişindeki artışın etkisiyle gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi yeniden yükselişe geçti.

Yabancı girişinin hızlanmasıyla Ağustos ayı başında 7,47 seviyesine kadar gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi, dün gün içerisinde 8,10 seviyesine kadar yükselmesinin ardından 7,94 seviyesine geriledi.

Artan petrol fiyatları, yabancı girişinin azalması, Hazine'nin gerçekleştirdiği ihaleye talebin düşük kalması ve JP Morgan'ın Türk tahvilleri için tavsiyesini 'nötr'e çekmesi yükselişi tetikleyen unsurlar oldu. JPMorgan yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin makro temel göstergelerinin hala pozitif olmaya devam ettiğini ancak, Türk devlet tahvillerinin bu yıl diğer gelişmekte olan ekonomilere göre güçlü performans göstermiş olmaları nedeniyle tavsiyeyi 'ağırlığını artır'dan 'nötr'e indirdiklerini belirtti.

REALİZASYON SÜRECEK

Ayrıca uzmanlar, uzun bayram tatili öncesinde pozisyon alınmadığına değindiler. Uzmanlara göre, gösterge tahvilin bileşik faizinde realizasyon sürecinin bir süre daha sürmesi bekleniyor.

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, yabancı girişindeki artışla düşen gösterge faizde realizasyon görüldüğünü kaydetti. Faizlerin mevcut seviyelerde dengelenip, düzeltme sonrası eski bandına dönmesini beklediklerini kaydeden Erginol, önümüzdeki günlerde gösterge tahvilin bileşik faizinin yeniden 7,70'li seviyeleri görmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.

Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, faizlerde tepki yükselişinin görüldüğünü kaydederek ilk etapta gösterge faizin 8,5'a kadar gitmesini beklediklerini bildirdi. JP Morgan'ın raporunun ardından yükselişin hız kazandığını hatırlatan Yalçın, yabancı çıkışının hızlandığını dile getirdi.

PETROL-FAİZ İLİŞKİSİ

Merkez bankalarından gelebilecek parasal genişleme adımları ve Ortadoğu’da yeni bir savaşın çıkacağına yönelik endişelerle petrol fiyatları son 1,5 ayda yüzde 30'u aşarak Türkiye'ye ilişkin kaygıların hatırlanmasına neden oldu.

Petroldeki yükselişin cari açık ve enflasyon üzerindeki kaygıları arttırdığını bildiren Erginol, petrol fiyatlarındaki yükselişin gösterge tahvilin bileşik faiz üzerinde etkili olabileceğini dile getirdi.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin jeopolitik riskleri arttırdığına değinen Yalçın ise faizlerde meydana gelen yükselişin en büyük etkenlerinden birinin petrol fiyatları olduğunu ifade etti.

Petrol fiyatları ile gösterge tahvilin faizi arasındaki korelasyon, iki değişken arasındaki ilişkiyi net bir biçimde ortaya seriyor.
brent.JPG
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst