Facebook kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Facebook, bugün dünya çapında 800 milyondan fazla kullanıcı ile en büyük sosyal paylaşım sitesi. Facebook aracılığı ile insanlar, arkadaşlarıyla iletişim kurmakta, oyun oynamakta, sosyal gruplar kurarak aktiviteler düzenlemekte, fotoğraf, video ve bilgi paylaşımı yapmaktadır. Facebook’u kim buldu ve bu popüler web sitesi nasıl meydana geldi bir gözatalım.
4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg, girişimci arkadaşları Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin ve Chris Hughes tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için düşünülmüştü. Mark Zuckerberg üniversitedeki ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com sitesini kurdu. Sitede Hardvard’daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulmak için, üniversitenin veri tabanına girmesi gerekmişti. Veri tabanını hacklediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı. Harvard’lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook’u kurdu. Facebook açıldıktan kısa bir süre sonra Harward’daki öğrencilerin üçte ikisi siteye kayıt olmuştu. Bu ilginin üzerine site diğer okullara da açıldı. Boston civarındaki okulları da içine kapsayan facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm okullar facebook’da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise facebook tüm e-mail adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı.

Facebook ismini A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir form olan “paper facebooks”‘dan almıştır.

Facebook, 18 ayda ABD’nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelince yatırımcıların da ilgisini çekti. Zuckerberg ve arkadaşları Facebook hissselerinin bir kısmını satarak büyük servet sahibi oldular. Fakat Facebook’un tamamını satın almak isteyen bir çok şirket oldu. Facebook’u satın almak isteyen şirketlerden ilk teklifin Viacom tarafından 975 milyon dolar olduğu öne sürülürken; Eylül 2006′da Yahoo 1 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Ekim ayında ise; Google YouTube’u satın aldıktan sonra, facebook için 2,3 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Facebook yöneticilerinden Peter Thiel ise, Facebook’un iç değerinin 8 Milyar dolar olduğunu ve proje gelirlerinin 2015 yılı için 1 milyar dolar olduğunu söylemiştir. 24 Ekim 2007′de Microsoft facebook’un %1,6′lık hissesini 240 milyon dolar ödeyerek satın almıştır.

Facebook ve Mark Zuckerberg site fikrinin çalıntı olduğu ile ilgili davalarla uzunca süre uğraşmıştır. Mark Zuckerberg’in Harvard Üniversitesinden, sınıf arkadaşlarından Aaron Greenspan, facebook fikrini kendisinin bulduğunu iddia etmiştir. Kendilerini ConnectU olarak adlandırılan bir grup öğrenci de Mark Zuckerberg’i kendi sitelerini yazması için tuttuklarını fakat Mark’ın sitelerini yazmak yerine fikirlerini çaldıklarını iddia etmektedirler.

24 Mayıs 2007 itibarıyla; Facebook, Facebook Platform adını verdiği altyapısı ile geliştiricilerin Facebook ile etkileşimli uygulamalar yaratmasına olanak sağlamıştır. Uygulamalar, Facebook API ile kolayca geliştirilebilir. 11 Ekim 2007 itibariyle , Facebook’da aralarında Farmville ve Mafia Wars gibi milyar dolarlık oyunlarında bulunduğu, 5500 üzerinde uygulama mevcuttur.

Facebook günümüzde, Almanca, Çekçe, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Hong Kong Çincesi, Danca, Fince, Fransızca, Galce, Felemenkçe, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Japonca, Katalanca, Korece, Lehçe, Bokmål Norveççesi, Brezilya Portekizcesi, Türkçe ve Rusça dillerinde yayın yapmaktadır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst