Et Fiyatlarındaki Artış İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

RaPizM^^

Bayan Üye
Son günlerde yaşanan et fiyatlarındaki yükselmenin insan sağlığını da olumsuz etkileyeceğini savunan Prof. Dr. Sefer Aycan "Et insan beslenmesi için çok önemli fakat fiyatı yükseldiği için tüketim azalıyor. Et besin maddelerimizin temelini teşkil etmelidir. Her şeyden önce et önemli protein kaynağıdırhastalıklardan korunmak et tüketilmelidir" dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan et ve etle ilgili sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini ANKA'ya anlatarak et tüketiminin insan sağlığı için önemine dikkat çekti.

-"SAĞLIKLI KALABİLMEK İÇİN ET TÜKETİLMELİ"-

Etin insanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Aycan et fiyatındaki artışın insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Aycan "Türkiye'de etin fiyatı yükselmekte tüketimi gittikçe azalmaktadır. Aynı zamanda et güvenlik önlemlerine dikkat edilmediğinde insan sağlığına çok zarar verebilecek bir gıdadır. Bu nedenle de kontrol edilmesi gereken bir besindir. İnsanların bedensel ve zihinsel faaliyetlerini sürdürebilmesi ve sağlıklı kalabilmesi için içerisinde azot bulunan besin maddelerini almaları gerekmektedir. Proteinlerin yapı taşları olan ve azot içeren aminoasitlerin bir kısmı vücutta kendiliğinden sentezlenmektedir. Buna karşılık bazı amino asitlerin ise mutlak suretle dışarıdan alınması gerekmektedir. İşte bu aminoasitler etin bileşiminde dengeli ve yeterli bir şekilde bulunduğundan et besin maddelerimizin temelini teşkil etmelidir. Her şeyden önce et önemli protein kaynağıdır Sudan sonra vücudun büyümesi gelişmesi ve hastalıklardan korunması için gerekli olan en nemli besin maddesidir" dedi.

-"ÇOCUKLAR VE GENÇLERİN ET TÜKETMESİ GEREKİYOR"-

Prof. Dr. Aycan protein kaynağı etin tüketilmemesi durumunda gelişme ve sağlık problemlerini beraberinde getireceğini kaydetti. Aycan etin tüketilmediği durumunda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini ise şöyle açıkladı:

"Protein yetersizliği beraberinde gelişme bozuklukları ve sağlık problemleri getirir. Türkiye'de büyüme geriliği problemlerinin sebebi de proteince zengin gıdalarla beslenememektir. Beyin gelişiminin yüzde 90'ı üç yaşına kadar tamamlandığı için enerji ve protein yetersizliği zeka gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle çocuk ve gençlerin kırmızı eti daha çok tüketmeleri gerekmektedir."

-"ET FİYATINDAKİ ARTIŞ ET TÜKETİMİNİ GERİLETTİ"-

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün(FAO) verilerini de aktaran Prof. Dr. Aycan Türkiye'deki et tüketimindeki azalmaya dikkat çekti. Aycan "FAO verilerine göre dünya kırmızı et üretiminin 1990 yılına göre 2005 yılında yüzde 16 arttığını buna karşılık aynı yıllarda Türkiye'de et üretiminin yüzde 13.7 azaldığını belirtilmektedir. Türkiye'de son dönemlerde yaşanan fiyat artışı nedeniyle yıllık kişi başına düşen kırmızı et tüketiminin 12 kilogramın altına indiği öne sürülmektedir. Son dönemlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalmaya bağlı olarak et üretimindeki düşüşün fiyatların artmasına yol açtığını belirtilmektedir. Bu yıl için ise üretimde yüzde 20-25 arasında bir daralmadan söz edilmektedir. Üretimdeki daralma tüketimde azalma demektir. Yüzde 20 azalma bile olsa yıllık kişi başına düşen tüketimin 10 kilogramın altına indiği anlamına gelmektedir. Yani günlük kişi başına tüketim yaklaşık 328 gramdan 27 grama kadar gerilemiştir. Sağlıklı beslenme için günlük ortalama 100 gram et önerildiği dikkate alındığında bu konuda ne kadar yetersizlik olduğu çok açık bir şekilde görünmektedir" dedi.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst