Program kasaplık hayvanların kesimi, gereksinimlerine göre parçalanması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi konularda tekniker yetiştirir. Mezunlar kamuya ait et kombinaların da veya özel işletmelerde iş bulabilirler.
Et Endüstrisi Programının Amacı : Et endüstrisi programının amacı et, özellikle beyaz et üreten sektörde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir.
Et Endüstrisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Et endüstrisi programında kanatlı hayvan anatomisi, mikrobiyoloji, hijyen, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, beyaz et tekniği, kesim teknikleri, et ürünleri, yan ürünlerin değerlendirilmesi, balık hastalıkları, pazarlama gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.
Et Endüstrisi için Gereken Nitelikler : Et endüstrisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam kimseler olmaları gerekir. Girişimci ve yaratıcı kişilerin meslekte başarılı olma şansı daha fazladır.
Et Endüstrisi Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
KAFKAS - ARDAHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR - BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES - ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES - SAFİYE ÇIKRIKÇIOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS - KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR - SUSURLUK MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT - MALAZGİRT MESLEK YÜKSEKOKULU
Et Endüstrisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Et endüstrisi programını bitirenlere "Et Teknikeri" ünvanı verilir. Et Teknikeri büyük ve küçükbaş hayvanlardan, kanatlılarda ve balıklardan elde edilen etlerin, koşullarına ve müşteri isteklerine uygun olarak parçalanması, parçalardan sucuk, sosis, köfte gibi et ürünlerinin üretimi, bunların korunması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi işlerin planlanmasını ve yürütülmesini sağlar.
Et Teknikerinin Çalışma Alanları : Mezunlar özel sektöre ait, kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabildikleri gibi, kendi işletmelerini de kurabilirler.
Et Endüstrisi Programının Amacı : Et endüstrisi programının amacı et, özellikle beyaz et üreten sektörde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir.
Et Endüstrisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Et endüstrisi programında kanatlı hayvan anatomisi, mikrobiyoloji, hijyen, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, beyaz et tekniği, kesim teknikleri, et ürünleri, yan ürünlerin değerlendirilmesi, balık hastalıkları, pazarlama gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.
Et Endüstrisi için Gereken Nitelikler : Et endüstrisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam kimseler olmaları gerekir. Girişimci ve yaratıcı kişilerin meslekte başarılı olma şansı daha fazladır.
Et Endüstrisi Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
KAFKAS - ARDAHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR - BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES - ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES - SAFİYE ÇIKRIKÇIOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS - KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR - SUSURLUK MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT - MALAZGİRT MESLEK YÜKSEKOKULU
Et Endüstrisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Et endüstrisi programını bitirenlere "Et Teknikeri" ünvanı verilir. Et Teknikeri büyük ve küçükbaş hayvanlardan, kanatlılarda ve balıklardan elde edilen etlerin, koşullarına ve müşteri isteklerine uygun olarak parçalanması, parçalardan sucuk, sosis, köfte gibi et ürünlerinin üretimi, bunların korunması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi işlerin planlanmasını ve yürütülmesini sağlar.
Et Teknikerinin Çalışma Alanları : Mezunlar özel sektöre ait, kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabildikleri gibi, kendi işletmelerini de kurabilirler.