Erkekte Jinekomasti

Sibel1

Bayan Üye
Jinekomasti; erkekde meme dokusunda kadın tipinde büyüme oluşmasıdır. Bazı ilaçların etkisiyle ya da hormonal dengesizlik sonucu ortaya çıkabilir.
En sık olarak yapısal ve genetik nedenlerle yani altta yatan bir patoloji olmadan ortaya çıkar. Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık ergenlik döneminde veya daha büyük erkeklerde görülmektedir.

Erkek çocukların %90’ ında bu durum kendiliğinden bir yıl içinde geçer. Ancak erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı unutulmamalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol açan diğer durumların da bu hastalarda incelenmesi gerekir. Bunlar arasında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, bazı organların kanseri, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, eroin veya benzeri uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı, bazı ilaçların kullanımı gibi sebepler sayılabilir. Ameliyat öncesinde kitlenin ultrason ile incelenmesinde yarar vardır. Böylece kitlenin sadece yağ dokusundan oluşup oluşmadığı ortaya konabilir.


Üç ana tipi vardır: Glandüler, mikst tip, lipomatöz.

Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu sağlarken, lipomatöz tipte ise yağ dokusu artışı oluşturmaktadır. Mikst (karışık) durumda ise hem bir meme dokusu artışı vardır, hemde yağ dokusunda artış bulunmaktadır.
Jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Ameliyat hastanın patolojik durumuna göre değerlendirilerek yapılır. Eğer yağ dokusu mevcutsa liposakşın ile hiçbir iz kalmadan probleminiz düzelecektir. Eğer meme dokusu yani bir gland söz konusu ise bu durumda göğsün kahverengisi etrafından yarım daire şeklinde kesi yapılarak kitleye ulaşılır. Bu durumda yine çok belirsiz bir iz kahverengi kısımda kalacaktır.

Ameliyat lokal- sedasyon anestezisi veya genel anestezi altında yapılabilir. Liposuction yapılacaksa sedasyon anestezisi yeterli olur ve hasta operasyondan sonra hemen evine geri dönebilir. Eğer açık cerrahi yapılacaksa genel anestezi aldıktan sonra bir gece hastanede kalmak uygun olacaktır.

Bazen çok büyük ve sarkık göğüslü baylarda olabilmektedir. Bu durumda liposakşın yapılarak tamamen normal bir görünüm kazanabilirler. Liposakşın sonrasında fazla deri, alttaki dokuya uyum sağlamakta ve zamanla küçülmektedir.

Ameliyat sonrasında baskılı bir pansuman yapılmalı ve korse takılmalıdır. Korse yaklaşık 4 hafta takılmalıdır. Liposuction yapıldıysa oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta içinde iyileşecektir. Meme derisi göğüs duvarına yapışacaktır. 7 gün sonra dikişler alınır. Hasta 2-3 gün içinde normal hayatına dönebilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst