Alman ve İngiliz bilim insanlarından oluşan araştırma ekibi, erkeklere tatbik edilen bir burun spreyinin duygudaşlık hissini artırdığını ortaya koydu.
BBC'de yer alan habere göre sprey şeklinde verilen oksitosin hormonunun erkeklerdeki empati duygusunu kadınların seviyesine çıkardığı düşünülüyor.
Okstosin, hamilelik ve doğum sonrası dönemde anne ile bebek arasında güçlü bir bağ oluşmasını sağlıyor.
Aynı hormonun sosyal ilişkiler kurulmasında, seks ve güven duygusunun oluşmasında da rolü olduğu kanıtlandı.
48 denek üzerinde yapılan araştırmanın başkanı olan Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Keith Kendrick, burundan sprey olarak verilen hormonun kısa sürede beyine ulaştığını söylüyor.
Nörobilim Dergisi'nde araştırma sonuçları yayımlanan burun spreyinin, şizofreni gibi hastalıkların tedavisinde uygulanan davranış terapisinde faydalı olabileceği düşünülüyor.
Şizofreni
Oksitosin spreyinin, davranışlarına olumlu tepki verilen kişilerin söyleneni daha iyi kavrayıp uygulamasına yardımcı olduğu görüldü.
Araştırmacılar deney sırasında erkeklerden yarısına oksitosin hormonu içeren burun spreyini uyguladı.
Deneklerin kalan yarısına hiçbir şey içermeyen burun spreyi verildi.
Daha sonra bütün gruba ağlayan bir çocuğun, bir kediyi kucaklamış bir kız çocuğunun, üzüntülü bir adamın ve buna benzer imgelerin fotoğrafları gösterildi.
Gördükleri karşısında duyguları sorulan erkeklerden oksitosin hormonunu almış olanlarda daha yüksek seviyede empati duygusu tespit edildi.
Araştırmacılar, başkalarının duygularına gösterilen hassasiyet konusundaki psikoloji testlerinin kadınların genelde erkeklere nazaran daha duyarlı olduğunu ortaya koyduğunu ve oksitosin spreyinin erkekleri de kadınlar kadar hassas yaptığını söylüyor.
Araştırmacılar, oksitosin spreyini kullanmış olan erkeklerde öğrenme sürecinin daha da hızlandığını gördü.
Profesör Keith Kendrick, içe dönük bir karakter yapısına sahip olan, toplumsal ilişkilerde zorlanan şizofreni ya da otizm hastalarının terapisinde burun spreyinin daha iyi iletişimi sağlayabileceğini düşünüyor.