Ergenlik bitti sivilceler bitmediyse dikkat!

' SeRcaN

Kayıtlı Üye


Ergenlik çağında çıkan sivilceler birçoğumuzun hayatını o dönemde kabusa çevirir. Fakat bazen ergenlik çağı bitse bile sivilceler geçmeyebilir ya da bazı insanlarda ergenlikte hiç sivilce oluşmamasına rağmen 20 yaş sonrasında sivilcelenme olabilir. İşte bu sivilceler bazen ergenlik çağındakilerden çok daha zor, ciddi hormonal sorunlara dayanabilir. Ergenlik sonrası sivilcelenmenin nedenleri, tedavisi ve çözümlerini Dermatolog Dr. Rasime Erkan anlattı.


Sivilce nasıl oluşur?

Bazı kişilerin cildinde yağ bezi sayısı fazladır. Yağ bezlerinin aşırı çalışması ile gözenek tıkanır ve içeride biriken yağ parçalanarak yağ asitlerine dönüşür. Yağ asitleri cildi tahriş eder ve iltihap oluşmasına neden olur.

Her yaş grubunda oluşan sivilcelerin oluşma şekli aynı mıdır?

Her yaş grubunda sivilcelerin oluşma nedeni farklıdır. 14-15 yaşlarında ergenlik dönemi başlar. Hızlı büyüme döneminde yağ bezleri de hızlı çalışır. 30-35 yaş sonrası stres, hormonal düzensizlik veya cilde uygun olmayan ürünler kullanma sonucu sivilce olur.

20 yaş üstünde sivilceler varsa veya ergenlikten sonra bir azalma olmadıysa nelerden şüphelenmek gerekir?

Eğer 20 yaşından sonra sivilceler varsa veya ergenlik sivilcesi azalmadıysa, özellikle bayanlarda hormonal tetkikler yapılmalıdır.

Sorun hormonalse nasıl bir tedavi süreci izleniyor?

Sorun hormonlardan kaynaklanıyorsa tetkikler ile hangi organ sebep oluyor tespit edilmelidir. Genç kızlarda yumurtalık kisti en sık rastladığımız nedendir. Ayrıca böbreküstü bezleri hızlı çalışıyor olabilir. Daha az neden olarak süt hormonu (prolaktin) salgısı fazla olabilir veya tiroid bezi fazla çalışıyor olabilir. İlaç tedavisi, hedef organa göre yapılır.

Hormonal nedenlerin tedavi süresi en az bir yıldır. Düzenli aralıklarla tetkikleri yapılıp tedavi takip edilir.

Strese veya cildin iyi temizlenmemesine bağlı oluşan sivilcelerin tedavisinde ilaç kullanımı oluyor mu?

Strese veya cildin temizliğine dikkat etmemeye bağlı sivilce tedavisinde de ilaç kullanılır. Sadece kozmetik ürünleri kullanmak sivilceleri yoketmez. Mutlaka yağ bezlerine etki yapan krem şeklinde ilaç kullanılır.

Hangi tür sivilcelerde kozmetik ürünlerle düzelme öneriyorsunuz?

Önerdiğimiz kozmetikler yarı ilaç yarı kozmetik olan, eczanelerde satılan dermokozmetik diye isimlendirilen ürünlerdir. Siyah noktalar, birkaç kırmızı sivilce varsa bu ürünleri kullanmak sorunu çözebilir.

Makyajı temizlemeden yatmanın zararları neler?

Akşamları mutlaka cilde uygun bir temizleyici ile yüz yıkanmalıdır. Bütün bir günün tozu, kiri ve ölü hücreler temizlenip cildin hava alması sağlanmalı. Eğer pudra, fondöten gibi gözenekleri kapatan ürün kullanılmışsa ve bunlar temizlenmezse siyah noktalar, kapalı komedonlar, sivilceler oluşabilir. Yıllar geçince cilt yıpranır ve erken yaşlanır.

Sivilce oluşumunu engellemek için beslenme nasıl olmalı? Ne tür yiyeceklerden kaçınılmalı, neler yemeli?

Beslenmenin sivilce oluşumu ile doğrudan bağlantısı yoktur. Son yıllarda yapılan çalışmalar bu sonucu vermiştir. Tabiî ki aşırı yağlı yiyecekler (cips gibi) yenilmemelidir.

Çikolata, asitli içecekler, kuruyemişler az tüketilmelidir. A vitamini zengin gıdalar (havuç, portakal, domates gibi) alınması cilt için yararlıdır.

E vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmek cilde faydalı olur mu?

E vitamini son yıllarda üzerinde çok durulan bir vitamin. Genel olarak beden sağlığı için çok yararlı. Sivilceler üzerine etkisi henüz tam açıklanmadı.

Sağlıklı beslenme prensibi akneli cildin tedavisinde de geçerli. Bol meyve - sebze yenmeli, tavuk – balık ağırlıklı olarak tüketilmeli. Kuruyemiş, cips, kola kullanılmamalı ya da az tüketilmeli.​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst