ENTERNASYONAL nedir ?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Komünizm'in bütün dünyayı hedef tutmuş olan devrimci hareket örgütüne verilen ad'dır. Bu örgüt, başlangıçta tüzel kişilik sahibi dernek idi.
Komünist marşının adı da, Enternasyonaldir.

i) Birinci Enternasyonal. 1864 de Londra'da kurulmuştur. Lideri, Kari Marx'tır.

İlk kongresini, Cenevre'de yapmıştır.

Faaliyet hedefi olarak Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından kaleme alınan 1848 tarihli Komünist Beyannamesindeki esaslar dairesinde bütün ülkeler işçilerini birleştirmeği seçmiştir.

Birinci Enternasyonal, Komünizm ideolojisini işçilere oldukça geniş ölçüde yaymağı ve Komünizmi tanıtmayı başarmıştır. Ancak tanıtma faaliyeti fiili sonuçlara yol açabilmekten uzak kalmıştır.

1868 de Bakunin ve diğer anarşistler Birinci Enternasyonal yahut Londra Enternasyonali denilen örgüte katılmışlardır. Bu katılma oportünist bir gerekçeye dayanmış ve anarşistler Marksizmi tam olarak benimsememişlerdir. Çok geçmeden, anarşistlerin davranışları Enternasyonal örgütünde ikilik doğmasına müsait bir ortam hazırlamıştır.

1871 de faaliyete geçen Paris Komünü Entertasyonale katılmağı kabul etmemiştir.

Birinci Enternasyonalin son kongresi, 1874 de Filadelfiya'ya yapılmıştır.

1879 da, Birinci Enternasyonal örgütü dağılmış ve Karl Manr'ın büyük ümidi kırılmıştır.

ii) İkinci Enternasyonal, 1889 da, Paris Kongresi karariyle kurulmuştur.

1890 da, İkinci Enternasyonalin merkezi Brüksele taşınmıştır.

Alman ve Rus Sosyal Demokrat Partileri İkinci Enternasyonale girmişlerdir.

İkinci Enternasyonalin başlangıçtaki liderleri arasında Friedrich Engels, Kari Kautsky ve Georgi Valentinovı'ç Plekhanov yer almışlardır.

İkinci Enternasyonal, solcular arasındaki çelişmeleri ve kavgaları silerek birlik sağlamağa çalışmışsa da, kayda değer bir başarı elde edememiştir. Başlıca icraatı, işçi hareketlerini canlı tutmak ve fikir malzemesiyle beslemek üzere bir merkezi büroyu faaliyete geçirmekten ileri gitmemiştir.

İkinci Enternasyonal, 1914 Cihan Savaşiyle beraber dağılmıştır.

Üçüncü Enternasyonal, Rus Devriminden sonra, 1919 da faaliyete geçirilmiştir.

Üçüncü Enternasyonal'in diğer adı “Komintern” dir.

Merkezi, Moskova'da idi.

Hedefi Marksist Sosyalizmi dünyaya yaymaktı.

Üçüncü Enternasyonale ilk katılanlar Rus ve Alman Komünist Partileriyle diğer ülkelerdeki ileri Sosyalist gruplaşmalarıdır.

Üçüncü Enternasyonal, on yıldan fazla bir süre çalışmalarını Sosyalist Partilerin ileri unsurlarını kazanıp örgütler vücuda getirmeğe teksif etmiştir. Zamanla, açık veya gizli faaliyet halindeki Komünist Partilerinin hemen hepsi, üçüncü Enternasyonale girmişlerdir.

Almanya ve Japonya, 1936 da. Üçüncü Enternasyonale karşı Anti-Komintern Paktım imzalamışlardır. Anti-Komintern Paktı organizasyonu, Roma- Berlin mihveriyle yakın bağlar kurmuştur. 1941 de yenilenen Anti - Komintern Paktına Bulgaristan, Hırvatistan, Japonya, Danimarka, Macaristan, Almanya, italya, Mançurya, Rumanya, Çekoslovakya ve Milli Çin girmişlerdir.

iv) 1937 de, Laon Trotsky, Meksika'da Dördüncü Enternasyonali faaliyete geçirmiştir.

Ruslar, 1943 de Komintern'i ve üçüncü Enternasyonali lağvetmek zorunluğunu duymuşlardır.

Komintern, 1947 de tekrar teorik olarak itibar kazanmış, fakat Komünizm hareketinde fiili roy oynamayan platonik bir örgüt olarak kalmıştır. Birçok ülkelerin Komünist Partileri, bu sefer örgüte katılmamışlardır.

Almancası : Internationale.

Fransızcası : Internationale.

İngilizcesi : International.

(Bk; Kari Marx, Kari Kautsky, Lenin, Trotsky Komintern, Kominform, Anti - Komintern, Komünizm, Plekhanov).
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst