Ödüllü “Başka Dilde Aşk” filmi ve oyuncuları Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri öncülüğünde Türkiye’de ilk kez hayata geçen “Engelsiz Engelli Küreği” projesi kapsamında engellilerle buluşuyor.
Engelleri Kaldır Hareketi işbirliğinde vizyondan önceki ilk ve tek özel gösterim 17 Aralık 2009 Perşembe günü saat 18.00’de Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
Yönetmenliğini İlksen Başarır’ın üstlendiği “Başka Dilde Aşk” Zeynep (Saadet Işıl Aksoy) ile doğuştan işitme engelli kürek sporcusu Onur'un (Mert Fırat) aşkını konu alıyor. Film ekibi senaryo ile vurgulanan sosyal sorumluluk anlayışını Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında uygulanan “Engelsiz Engelli Küreği” projesini ve Engelleri Kaldır Hareketi’nin gerçekleştirdiği projeleri destekleyerek hayata geçirmeyi planlıyor.
Sinema yazarları ve kamuoyu tarafından ilklerin filmi olarak görülen “Başka Dilde Aşk” gösterildiği film festivallerinden toplam dört ödülle ayrıldı. Uluslararası Kanada Film Festivali’nde senaryo kategorisinde özel seçim başarısını yakaladı. Bu ödülün hemen ardından 46’ncı Altın Portakal Film Festivali’nden Kent Konseyi Jüri Ödülü geldi. Son olarak ise Bursa Film Festivali’nde iki ödüle layık görülen film SİYAD En İyi Film Ödülü ile En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.
Film Türkiye’de bir ilke imza atarak işitme engelliler için Türkçe altyazı ile 18 Aralık 2009 tarihinde beyazperdede izleyicilerle buluşacak.
Engelsiz Engelli Küreği özel gösterimi:
Tarih: 17 Aralık 2009 Perşembe
Saat: 18.00
Yer: Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Amfisi / Orhanlı –Tuzla
Program:
18:00 – Film Gösterimi
19:40 – Oyuncular ve Filmin Yönetmeni ile Söyleşi (Mert Fırat Saadet Işıl Aksoy İlksen Başarır)
20:00 – Kokteyl
“Engelsiz Engelli Küreği” projesi
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri öncülüğünde Türkiye’de ilk kez Engelliler “Engelsiz Engelli Küreği” projesi ile kürek çekecek.
‘Engelsiz Engelli Küreği’ projesinde amaç Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin ve engellilerin birlikte çalışarak kürek sporunun ana felsefesini kavramalarını ve aktif olarak kürek çekmelerini sağlamak engelli küreğini Türkiye’de yaymaktır. Bu amaç doğrultusunda yola çıkan Sabancı Üniversitesi öğrencileri ve profesyonel kürekçilerden oluşan gönüllü ekip öncelikle engelliler ve engelli sporcular ile çalışma konusunda gerekli eğitimleri almaktadır. Daha önce hiç bilmedikleri engelli küreği hakkında bilgi ve deneyim elde eden gönüllü ekip sonrasında ise engellilerle birlikte kürek çekerek engelli gençlerin birer profesyonel kürekçi olmasına ve özgüvenlerini kazanmalarına yardımcı olacak.
‘Engelsiz Engelli Küreği’ projesi yapısal ve teknik özellikleri sayesinde toplumda engellilere yönelik yapılan ötekileştirmeyi reddetmektedir. Bu anlamda engelli küreği dezavantajlı gençlerin topluma dahil olmalarını ve gençlerin işbirliğinde çalışmasını destekler. Kadın- erkek engelli- engelsiz yaşlı- genç… isteyen herkes bu sporu yapabilir. Bu açıdan engelli küreği toplumdaki farklı grupları birleştirici bir güce sahiptir.