Sibel1
Bayan Üye
Bilindiği gibi şeker en çok haz veren tat olmasına karşın bir o kadar zararı da içinde barındıran besin gurubudur. Öncelikli olarak şekeri tanırsak besinlerin içindeki şeker oranlarını daha kolay tahmin edebiliriz.
Şeker; Kimyasal olarak bünyesinde karbon(C), hidrojen(H), oksijen(O) barındıran bir grup maddedir. Tadı fiziksel olarak analiz edildiğinde tatlıdır. Mayaların yiyeceği olduğundan mayalanabilir özelliktedir.
Kimyasal olarak Karbonhidratlar sınıfındadr. Süt şekeri (Laktoz),Meyve Şekeri(fruktoz),Çay Şekeri(Sakaroz) şeker çeşitlerindendir. Biz Sakarozu ele alacağız. Günlük kullandığımız şeker pancarından elde edilen şekerdir. Nişasta ihtiva eden maddeler örneğin patates de bir şeker bitkisidir.
Gıdalar içindeki şeker miktarını tesbit etmek için glisemik index oranı diye bir sistem kullnılmaktadır. Max değer 100 dür bu en yüksek şeker değerini gösterir. Yani saf olarak şeker 100 glisemik indekse sahiptir. Yüze yaklaşan tüm gıdalar fazla şeker bulunduran gruptadır.
Meyvelerden Örnek verirsek:
Elma 38
Muz 62
Taze Kayısı 57
Kuru Kayısı 31
Kiraz 22
Greyfurt 25
Taze Üzüm 25
Kuru üzüm 64
Kivi 52
Portakal 44
Şeftali 42
Erik 39
Karpuz 72
Kavun 65
Armut 38
Unlu Gıdalardan örnek verirsek:
Beyaz ekmek 70
Çavdar ekmeği 41
Pide 57
Kuruvasan 67
Hamburger ekmeği 65
Bisküvi-yulaflı 55
Buğday unlu bisküvi 62
Sade kek 46
Börek 50
Baklagillerden örnek verirsek:
Kuru fasulye 48
Barbunya 27
Mercimek 28
Nohut 33
Soya fasulyesi 18
Börülce 42
Sebzelerden örnek verirsek:
Havuç 49
Bezelye 48
Patates-haşlanmış 62
Patates-kızartma 75
Patates-fırında 85
Balkabağı 75
Mısır 55
Şeker; Kimyasal olarak bünyesinde karbon(C), hidrojen(H), oksijen(O) barındıran bir grup maddedir. Tadı fiziksel olarak analiz edildiğinde tatlıdır. Mayaların yiyeceği olduğundan mayalanabilir özelliktedir.
Kimyasal olarak Karbonhidratlar sınıfındadr. Süt şekeri (Laktoz),Meyve Şekeri(fruktoz),Çay Şekeri(Sakaroz) şeker çeşitlerindendir. Biz Sakarozu ele alacağız. Günlük kullandığımız şeker pancarından elde edilen şekerdir. Nişasta ihtiva eden maddeler örneğin patates de bir şeker bitkisidir.
Gıdalar içindeki şeker miktarını tesbit etmek için glisemik index oranı diye bir sistem kullnılmaktadır. Max değer 100 dür bu en yüksek şeker değerini gösterir. Yani saf olarak şeker 100 glisemik indekse sahiptir. Yüze yaklaşan tüm gıdalar fazla şeker bulunduran gruptadır.
Meyvelerden Örnek verirsek:
Elma 38
Muz 62
Taze Kayısı 57
Kuru Kayısı 31
Kiraz 22
Greyfurt 25
Taze Üzüm 25
Kuru üzüm 64
Kivi 52
Portakal 44
Şeftali 42
Erik 39
Karpuz 72
Kavun 65
Armut 38
Unlu Gıdalardan örnek verirsek:
Beyaz ekmek 70
Çavdar ekmeği 41
Pide 57
Kuruvasan 67
Hamburger ekmeği 65
Bisküvi-yulaflı 55
Buğday unlu bisküvi 62
Sade kek 46
Börek 50
Baklagillerden örnek verirsek:
Kuru fasulye 48
Barbunya 27
Mercimek 28
Nohut 33
Soya fasulyesi 18
Börülce 42
Sebzelerden örnek verirsek:
Havuç 49
Bezelye 48
Patates-haşlanmış 62
Patates-kızartma 75
Patates-fırında 85
Balkabağı 75
Mısır 55