Elektromanyetik Kuvvet

Hiphop_girL

Bayan Üye
Elektromanyetik Kuvvet, Tarihte elektrik ve manyetizmanın ilk etkileri Çinliler ve Yunanlar tarafından incelenmiştir. Yunanlar bir parça kehribarın sürtüldüğünde bazı nesneleri çektiğini gözlemlemiştir. (Elektron kelimesi kehribarın yunanca karşılığından türemiştir). Daha sonra Oersted, Coulomb, Ampere, Biot, Savart ve Gauss'un teorik ve deneysel çalışmalarıyla elektrik ve manyetizma ile ilgili gelişmeler sağlanmıştır. Deneysel açıdan elektrik ve manyetizmaya en büyük katkının Michael Faraday tarafından yapıldığı söylenebilir. Bütün bu bilim adamlarınca biriktirilen bilgiler James Clerk Maxwell tarafından dört denklem altında toplanmıştır. Bu denklemler Maxwell denklemleri olarak bilinir ve kuantum fiziği öncesi bilinen bütün elektrik ve manyetik görüngüleri açıklamaktadır.
Maxwell Denklemleri
1- Gauss Elektrik Denklemi




2- Faraday Denklemi




3- Gauss Manyetik Denklemi (Manyetik yüklerin yokluğu)




4- Geliştirilmiş Ampere Denklemi






1. Denklem elektrik alanın skaler kaynağının elektrik yükleri olduğunu belirtir. Iraksama (en:divergence) operatörü bir alanın hangi noktalarda başladığını veya sonlandığını belirtir. 1. denkelmin anlami: "Kapalı bir yüzeyden çıkan elektrik 'akı'sı, yüzey içindeki toplam elektrik yükü ile doğru orantılıdır."

2. Denklem elektrik alanın vektörel kaynağının manyetik alan (eğer manyetik alan zamanla değişiyorsa) olduğunu belirtir. Dönel (en:curl) operatörü bir alanın bir nokta etrafında nasıl döndüğünü belirtir.

3. Denklem manyetik alanın skaler kaynağı yani, manyetik yüklerin varolmadığını belirtir. Denklemin anlamı:"Kapalı bir yüzeyden çıkan manyetik 'akı' sıfırdır."

4. Denklem manyetik alanın vektörel olarak elektrik alanın zamanla değişiminden ve yük akışından kaynaklandığını belirtmektedir
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst