Elektriksel olaylar:Fotoiletkenlik

PReѧ

Kayıtlı Üye
Fotoiletkenlik bir maddenin morötesi ışık, gamma ışınları veya görünür ışık gibi elektromanyatik ışınımları soğurarak elektrik iletkenliğinin değişmesine verilen isimdir. Bir yarıiletkenin fotoiletken olması için serbest elektronlar ve delikler içermesi gerekir. Işık yarıiletken tarafından soğurulduğunda delikler ve serbest elektronların dağılımı değişir ve elektrik iletkenliğini arttırır. Fotoiletkenliğin teknolojide kullanıma klasik bir örnek olarak fotokopi aletlerinde kullanılan polivinilkarbazol polimeri gösterilebilir.

Selenyum maddesinin fotoiletken özelliği erken dönem televizyon deneylerinde kullanılmıştı.


Uygulamalar


Güneş pili (İngilizce: solar cell) ışığı doğrudan elektrik akımına dönüştüren (fotovoltaik) bir araçtır. Yarı iletken bir diyot olarak çalışan güneş pili, güneş ışığının taşıdığı enerjiyi iç fotoelektrik reaksiyondan faydalanarak doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür.

Türkiye Cumhuriyetinde 5346 No.lu kanunun [1] kabulunden sonra yenilenebilir enerjilere daha çok önem kazanmıştır. Belgeli yenilenebilir enerji üreticilere satış garantisi veren bu kanunun benzerleri, çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanmaktadır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst